שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    ירקות אורגניים הם בריאים יותר? אז זהו, שלא
    חשבתם שאם אתם אוכלים פירות וירקות אורגניים אתם מועילים לעצמכם ולסביבה? טעיתם. מחקר חדש מגלה שאתם עושים בדיוק את ההפך

    מזון אורגני הוא יקר יותר ונחשב ליותר איכותי, אבל מסתבר שהוא גם מזיק יותר לסביבה ולבריאות: מחקר חדש שערכה פרופסור נאווה חרובי מהמכללה האקדמית בנתניה, אשר יוצג השבוע, בוועידה השנתית למדע וסביבה שנערכת בפקולטה לחקלאות ברחובות מהיום ועד יום רביעי, מעלה כי החקלאות האורגנית כלל אינה אקולוגית או בריאה יותר.

     

    עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות

    השר פרץ: הרכבת לאילת תפגע אנושות בטבע

    איך שגלגל מסתובב: תעשיית מיחזור הצמיגים

    התחממות כדוה"א: העולם מחכה לקטסטרופה

    בלי שקיות פלסטיק עוד נבכה על חלב שנשפך / דעה

     

    המחקר מצא כי גידולים אורגניים מגדילים את כמות החלקיקים החודרים אל דרכי הנשימה וכן פוגמים באיכות הקרקע וגורמים לדלדול המינרליים שבה. עוד התגלה כי ההשפעה הסביבתית של חומרי ההדברה שבהם נעשה שימוש בגידולים האורגניים גבוה הרבה יותר בשל שימוש בריכוזים גבוהים יותר.

     

    המחקר סותר למעשה את ההנחה הרווחת בציבור, אשר לפיה חקלאות אורגנית בריאה יותר משום שאינה מכילה ריסוסים ודשנים כימיים. חסידי השיטה האורגנית טוענים שעלויות נזקי החקלאות הרגילה גדולים יותר, הן מבחינת איכות הסביבה והן מבחינת השפעות שליליות על בריאות הצרכנים כתוצאה מחומרי הדברה הנספגים (בגידולים שאינם אורגניים).

     

    החקלאות האורגנית מבזבזת יותר מים (צילום: אמיר פלג) (צילום: אמיר פלג)
    החקלאות האורגנית מבזבזת יותר מים(צילום: אמיר פלג)

     

    אולם מחקרה של פרופ' חרובי אינו הסנונית הראשונה שמכרסמת בתורה האורגנית. מדענים נוספים גרוסים כי בשיטה זו מגדלים פחות יבול ליחידת שטח, ולכן יש צורך ביותר מים, ריסוס ודשנים כדי להניב אותה כמות יבול כמו בחקלאות המסורתית. לכן, לא רק שהשיטרה אינה סביבתית יותר, היא גם אינה כלכלית.

     

    במסגרת המחקר, בדקו פרופ' חרובי ועמיתיה את ההשפעות הסביבתיות של טון גידולים אורגניים מול טון גידולים שאינם אורגניים. פרופ' חרובי בחנה שלושה סוגים של גידולים - תפוחי עץ, שזיפים ומשמש - ובדקה כיצד הם משפיעים סביבתית.

     

    השפעה סביבתית באה לידי ביטוי במספר גורמים: ראשית, על הבריאות שלנו - הרעלים שאנחנו סופגים מהסביבה ולאו דווקא מחומרי הדברה, חלקיקים החודרים לדרכי הנשימה, קיצור תוחלת החיים ועוד. שנית, לנזקים סביבתיים יש השפעה על המערכת האקולוגית (כדוגמת התחמצנות הקרקע, ירידת גשם חומצי הגורמת לנזקים ביערות, רעילות לצמחים ובעלי חיים ועוד). שלישית, דלדול משאבי טבע ואנרגיה מתכלים.

     

    פי 3 יותר רעלים 

    המחקר מצא כי גידולים אורגניים משפיעים לרעה על הסביבה בשלוש הקטגוריות: בריאות

    האדם - פי שלושה יותר רעלים מגיעים לאדם מגידולים אורגניים לעומת גידולים רגילים. הנזקים של המערכת האקולוגית ודלדול משאבי הטבע היו חמורים פי שניים בגידולים אורגניים. כמו כן, גידולים אורגניים משפיעים יותר על כמות החלקיקים המצטברים באוויר, אופן הגידול פוגם באיכות הקרקע לגידול חקלאי וגורם לדלדול מינרלים.

     

    הוועידה השנתית למדע וסביבה תתקיים בין יום שני לרביעי בפקולטה לחקלאות ברחובות, ביוזמת האגודה לאקולוגיה. בוועידה ישתתפו מאות מדענים ישראלים שיחשפו מחקרים פורצי דרך בתחום המדע והסביבה. 

     

    מחקר נוסף שיוצג בוועדה קובע כי בפירות בישראל יש יותר חומרי הדברה זרחתיים מאשר במדינות מערביות אחרות. המחקר, שערך ד"ר חגי לוין, מחזק מחקר קודם שנעשה ויאיץ את קידומה של הרפורמה של משרד החקלאות שמוציאה עד מרס 2014 את כל חומרי ההדברה הזרחתיים משימוש. יש לציין כי חומרי הדברה זרחתיים נחשבים לכאלה העלולים לפגוע בבריאות הציבור ובמרביתם כבר לא נעשה שימוש.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: index open
    יותר רעלים בגידולים אורגניים
    צילום: index open
    מומלצים