שתף קטע נבחר

אובמה הכריז על מינוי ג'נט ילן ליו"ר הפד

נשיא ארה"ב האיץ בסנאט לאשר את המינוי "ללא עיכובים". ילן, שתוארה בחוג עמיתיה כ"אשה קטנה עם איי.קיו גדול", צפויה להמשיך במדיניות קודמה במשרה הכלכלית המשפיעה בעולם. אובמה: "היא מנהיגה וקשוחה"

עכשיו זה רשמי: נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הודיע על מינויה של ג'נט ילן לתפקיד יו"ר הפדרל ריזרב. ילן היא סגניתו של יו"ר הפד בן ברננקי, שצפוי לפרוש מהתפקיד בינואר 2014.

 

יהודייה ליברלית עם רקע אקדמי: מיהי יו"ר הפד החדשה?

 

אובמה מסר כי "ילן היא מנהיגה והיא קשוחה - לא רק משום שהיא מברוקלין". הוא קרא לסנאט לאשר את המינוי "ללא עיכובים".

 

"באקלים הנוכחי, תודה לאל שילן מונתה ליו"ר הפד", אמר דן פאס, מנהל תיקים בכיר בחברת ההשקעות לומיס סיילס, בבוסטון. "אתה לא רוצה שינויים בבנק המרכזי כרגע. וכשזה מגיע לכישורים, ילן היא האדם הנכון לתפקיד. להערכתי זה דבר טוב לשווקים העצבניים", סיכם בשיחה עם רויטרס, ברקע משבר התקציב הפדרלי המערער את ביטחון המשקיעים בעולם.

 

מועמדותה של ילן צפויה לזכות בתמיכה של הרפובליקנים והדמוקרטים בסנאט, כך לפי הסנטור צ'ארלס שומר. עם זאת, כמה רפובליקנים עלולים להציב מכשלות בדרך למינוי. הסנטור בוב קורקר מטנסי הצביע ב־2010 נגד מינויה לסגנית היו"ר בשל מה שהגדיר כ"השקפות מתונות מדי בכל הנוגע למדיניות מוניטרית". אתמול, עם קבלת ההודעה על בחירתה, מיהר קורקר להביע את הסתייגותו וטען כי קרוב לוודאי שהיא לא שינתה את מדיניותה מאז.

  

ג'נט ילן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ג'נט ילן(צילום: MCT)

 

ילן החלה את דרכה האקדמית באוניברסיטת בראון, שם סיימה תואר ראשון בכלכלה ב-1967. ב-1971 סיימה את עבודת הדוקטורט שלה באוניברסיטת יל. בשנים 1971-1976 עבדה כמרצה באוניברסיטת הארוורד, ובשנתיים שלאחר מכן שימשה כלכלנית במועצת המנהלים של הפדרל ריזרב, במקביל לעבודה בבית הספר הגבוה לכלכלה ופוליטיקה של לונדון. בשנים 1980-1982 שימשה ילן פרופסור עוזר בבית הספר למינהל עסקים באוניברסיטת ברקלי - ולאחר מכן פרופסור.

 

בשנים 94'-97' היתה ילן חברה בהנהלת הפדרל ריזרב. ב-97'-99'' כיהנה במועצת היועצים הכלכליים של הנשיא אז ביל קלינטון - שאף הביע באחרונה תמיכה במינויה לתפקיד. בשנים 2004-2010 כיהנה ילן בתפקיד נשיאת הפד בסן פרנסיסקו - ומאוקטובר 2010 היא משמשת סגניתו של ברננקי, אז הצטרפה למועצת המנהלים של הבנק.

 

בעקבות התמיכה הרחבה שזכתה לה הן בזירה הפוליטית והן בזירה הציבורית, מינויה של ילן אינו לחלוטין מפתיע, וזאת אף שלא היתה הבחירה הראשונה של אובמה. במשך חודשים ארוכים ההנחה היתה כי ימנה את יועצו הבכיר לשעבר לארי סאמרס. נאמנותו של הנשיא לסאמרס אף העמידה אותו בחזית אחת מול סנטורים דמוקרטיים, שדחקו בו לבצע החלטה היסטורית ולמנות את האשה הראשונה אי פעם בתפקיד. אך בעקבות התנגדות עזה למינוי בסנאט, הודיע סאמרס ב־15 בספטמבר כי הוא פורש מהמירוץ. עובדה גלויה היא שאובמה רוחש לו הערכה רבה, בעיקר בזכות עצות שהעניק לו בשיאו של המשבר הפיננסי והמיתון. בניגוד לכך, אובמה לא מכיר היטב את ילן.

 

אחת ההחלטות המהותיות ביותר הניצבות כעת בפניה היא אם להאט את קצב רכישות האג"ח הממשלתיות, מה שידוע כתוכנית ההקלה הכמותית - אסטרטגיה שהנהיג ברננקי. הלכה למעשה, ילן מעוניינת כי הפד ינקוט מהלכים אגרסיביים אף יותר מאלה הננקטים כעת כדי לאושש את הצמיחה, זאת מתוך השקפה כי הסיכונים האינפלציוניים בשלב זה הם מינימליים.

 

ילן נחשבת ליונה בכל הנוגע למדיניות מוניטרית, והיא מעדיפה אסטרטגיות שמורידות את שיעור האבטלה, גם בסיכון של עליית האינפלציה. להערכתה, לא קיימת סתירה בין שני הדברים. "כאשר מטרות מתנגשות ומגיע הרגע לבצע ויתורים, לגביי מדיניות חכמה ואנושית תהיה מעת לעת לתת לאינפלציה לעלות גם כאשר חצתה את היעד", כך אמרה עוד ב־1995.

 

דמוקרטים רבים סבורים כי היא צפויה להפגין יחס חשדני הרבה יותר כלפי וול סטריט מכפי שהיה נוקט סאמרס, לו מונה. זאת אף שההשקפות שלה קרובות יותר לזרם המרכזי של הממשל מאשר לעמדות הליברל־דמוקרטים לגבי נושאים רגולטוריים שונים. כך למשל, היא לא מצדדת בקריאות לפרק בנקים גדולים.

 

לן, שתוארה פעם על ידי עמית כ"אשה קטנה עם איי.קיו גדול", גדלה בשכונה של מעמד הפועלים בברוקלין ופיתחה את השקפותיה הבלתי מתפשרות לגבי אבטלה עוד הרבה לפני שהפכה לכלכלנית. אביה, רופא במקצועו, ואמה, מורה בבית ספר יסודי שהתפטרה כדי לגדל את שני ילדיה, שרדו את מוראות השפל הגדול.

 

לאורך השנים רכשה לעצמה ילן מוניטין בזכות כישורי ניבוי כלכליים. לפני עשור היא היתה מהראשונים שתיארו את עליית מחירי הנדל"ן כבועה שעלולה להתפוצץ, עם השלכות הרות אסון לכלכלה.

 

"יום היסטורי לבנק הפדרלי"

במהלך המיתון שנגרם בעקבות התפוצצות הבועה, היא חזתה בדייקנות כי ההתאוששות תהיה אטית מאוד — השקפה שהובילה אותה לדחוק בפד להגביר את מאמציו להתניע מחדש את הכלכלה.

 

"זהו יום היסטורי לבנק הפדרלי, לנשים באשר הן ועבור כולנו, הפועלים למען יצירת מקומות עבודה", אמר שלשום הסנטור שרוד בראון, מחותמי מכתב התמיכה בילן ששלחו 20 סנטורים לנשיא בחודש שעבר — בתקווה, שהתגשמה, כי ישבור את תקרת הזכוכית וימנה אשה ראשונה לתפקיד.

 

מיד לאחר שתכנס לנעליו של הבוס ברננקי, המשימה הדחופה והמשמעותית ביותר שתעמוד בפני ג'נט ילן תהיה קבלת החלטה לגבי המשך מדיניות ההקלה הכמותית. משימה שברננקי חמק ממנה בהצלחה עד כה, אף שצפוי היה להתחיל בצמצום ההקלה בחודש שעבר.

 

ברקע הירידה האטית בשיעור האבטלה, הפד ניסה בחודשים האחרונים להכין את המשקיעים לאפשרות של האטת קצב רכישת האג"ח הממשלתיות העומד כרגע על 85 מיליארד דולר בחודש. משקיעים רבים סברו כי המהלך הראשון להאטה יינקט כבר בספטמבר, אך בהחלטה שהפתיעה את השווקים, ברננקי החליט להימנע מכך, זאת בשל התאוששות אטית מדי בשוק התעסוקה והמשבר סביב תקרת החוב.

 

עם זאת, הפד עשוי עדיין להתחיל בהאטה עוד לפני סוף הקדנציה של ברננקי ב־31 בינואר.

 

עד כה, ילן הביע את תמיכתה במאמצי הפד לעורר את הצמיחה באמצעות שמירת הריבית קרובה לאפס בשילוב תוכניות לרכישת אג"ח ממשלתיות. היא אף עבדה בשיתוף פעולה הדוק עם ברננקי, בשעה שגיבש את האסטרטגיות הללו.

גם אם הפד ינקוט בצעד הראשון לצמצום תוכנית ההקלה במשמרתו של ברננקי, ילן תצטרך לקבוע את הקצב. וזו בהחלט משימה שסיכון בצידה, בהתחשב בכך שהודעתו של ברננקי במאי בדבר ההחלטה העקרונית להאט את קצב רכישת האג"ח הקפיצה את התשואות על החוב הריבוני כמו גם את הריבית על המשכנתאות.

 

בהכנת הידיעה השתתפה תמר טוניק מ"כלכליסט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
"מנהיגה וקשוחה", ג'נט ילן
צילום: EPA
מומלצים