שתף קטע נבחר

נפרדים מהגנרל שניצח את ארה"ב: "אהוב"

מאות אלפי בני אדם בהאנוי ליוו למנוחות את וו נגויאן גיאפ. גיאפ, שהלך לעולמו בגיל 102, זכה לתהילה אחרי שהוביל את כוחות ארצו לסילוק צרפת (1954) וארה"ב (1975) מווייטנאם תוך התעלמות מוחלטת מאובדן החיים הרב

מאות אלפי בני אדם שטפו הלילה (יום א') את רחובות האנוי, בירת וייטנאם, כדי ללוות למנוחות את גיבור המלחמה האגדי וו נגויאן גיאפ, שהלך בשבוע שעבר לעולמו בגיל 102. גיאפ זכה לתהילה אחרי שהוביל את המדינה הדרום אסייתית לניצחונות גדולים, תחילה על צרפת ולאחר מכן על ארצות הברית.

 

עוד חדשות בעולם :

פוענח רצח ילדה שנמצאה בצידנית ב-1991

מעצר הזוג במרוקו: נשיקות מול הפרלמנט

הציקלון מכה בהודו: 7 הרוגים, ערים ננטשו

עולם מזדקן: 12 עדויות מרחבי הגלובוס

 

"יחי גנרל וו נגויאן גיאפ", צעקו ההמונים בהלוויה, רובם ממררים בבכי, בשעה שארון הקבורה של הגנרל עבר ברחובות האנוי על גבי תותח מתנייע. מסע ההלוויה יצא מבית הלוויות בדאון טאון האנוי והסתיים בנמל התעופה הבינלאומי, מרחק של 40 קילומטרים.

 

דרכו האחרונה. ארונו של גיאפ ברחובות האנוי (צילום: AP) (צילום: AP)
דרכו האחרונה. ארונו של גיאפ ברחובות האנוי(צילום: AP)

גיאפ, שמת ב-4 באוקטובר בגיל 102, היה נערץ מאוד בווייטנאם כמעט כמו מורו הרוחני, הנשיא לשעבר הו צ'י מין. הממשלה המקומית ניצלה את האבל כדי להשיג אחדות לאומית בשעה של חוסר שביעות רצון מעבודתה ומהמשבר הכלכלי במדינה.

 

מתח ביקורת על הממשלה לפני מותו

לאחר מלחמת וייטנאם נדחק גיאפ הצדה על ידי המפלגה הקומוניסטית ולפני מותו הוא מתח ביקורת על הממשלה תוך שהוא נשען על גלי פופולריות גדולים. מאז מותו, התקשורת הממלכתית הציפה את שידוריה בהספדים על הגנרל המוערך, אולם התעלמה מאזכור החלק בחייו שבו יצא נגד הממשלה.

 

"חבר, תרמת תרומה גדולה ומצוינת למטרה המהפכנית של המפלגה והמדינה שלנו", אמר מנהיג המפלגה הקומוניסטית בווייטנאם נגויאן פו טרונג בהספד שהקריא מחוץ לבית הלוויות. "האישיות שלך ותרומתך הגדולה טבועות חזק בלב האנשים". גופתו של גיאפ הוטסה לקבורה במחוז הולדתו קואנג בין במרכז המדינה.


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

גיאפ זכור בעיקר על הובלת כוחות הצבא הווייטנאמיים לניצחון על צרפת בדיין ביין פו בשנת 1954. יועציו הסינים אמרו לו להכות בכוחות העילית הצרפתיים מהר וחזק, אולם הוא שינה את התוכניות ברגע האחרון והורה על כוחותיו בג'ונגל, שנעלו סנדלים מצמיגים ישנים, לצור על הצבא הצרפתי. הצרפתים הובסו כעבור 56 ימים והניצחון המפתיע לא רק שהוביל לעצמאות וייטנאם אלא גם זירז את קריסת הקולוניאליזם ברחבי הודו-סין ומעבר.

 

נדחק הצדה לאחר מותו של הו צי מין

במהלך רוב המלחמה נגד ארה"ב כיהן גיאפ בתפקיד שר ההגנה ומפקד הצבא הצפון וייטנאמי, אולם הוא נדחק הצדה באטיות לאחר מותו של הו צ'י מין בשנת 1969. מבקריו של גיאפ טענו ששיטות הפעולה שלו אכזריות ושהוא מוכן לספוג אבידות רבות בקרב כוחותיו כדי להגיע לניצחון.


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

גיאפ מקריא את הפקודה הראשונה ל"צבא התעמולה לשחרור וייטנאם" בדצמבר 1944 (צילום: AP) (צילום: AP)
גיאפ מקריא את הפקודה הראשונה ל"צבא התעמולה לשחרור וייטנאם" בדצמבר 1944(צילום: AP)
  

על אף תרומתו הרבה, הניצחון של צפון וייטנאם על דרום וייטנאם והכוחות האמריקניים בשנת 1975 לא נזקף לזכותו של הגנרל. "אין מילים שיכולות לתאר כמה אהבה וכבוד רוחשים האנשים לגנרל גיאפ", אמרה נגויאן טי וי, בת 71 שמתגוררת במחוז הא טין והגיעה במיוחד להלווייתו של גיאפ. "אני מרגישה שאיבדתי את אחד מקרובי משפחתי. גנרל גיאפ יחיה לנצח בלב העם הווייטנאמי וכנראה לעולם לא נחזה בעוד אדם גדול כמוהו", היא אמרה. "אנחנו צריכים להקים מקדשים לכבודו כדי שאנשים יוכלו ללכת ולעשות לו כבוד".

 

גיאפ ייקבר במחוז הולדתו כפי שביקש לפני מותו במקום בבית הצבאות מאי דיץ' שבהאנוי שבו נוהגים לקבור אנשי צבא וממשל בכירים שהלכו לעולמם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים