שתף קטע נבחר

מורידות כולסטרול, מייצבות סוכר: הבריאות בפטריות

הפטריות מאי-טאקי ושי-טאקי נראות כמו תוספת טובה לאוכל מוקפץ, אבל הן עמוסות רכיבים תזונתיים שמורידים את הכולסטרול והסוכר בדם, נלחמים בתאים סרטניים ומשפרים את התפקוד של מערכת החיסון. מה עוד אפשר לקבל מהן?

הן מסייעות לפעילות של מערכת החיסון, עוזרות לשפר את רמות הסוכר והכולסטרול בדם ומשפיעות לטובה גם במצבים של גידולים סרטניים: הפטריות שי-טאקי ומאי-טאקי מוכיחות את סגולותיהן הבריאותיות שוב ושוב - איך הן יכולות לעזור גם לכם?

 

 

עוד על המלחמה בסרטן :

 

מאי-טאקי

פטריית המאי-טאקי נמנית עם "מזונות העל" שסגולותיהם הבריאותיות ידועות זה אלפי שנים. היא עשירה בנוגדי חמצון ומכילה פוליסכרידים המיטיבים עם מערכת החיסון, כלי הדם והלב ואף מסייעים במלחמה בסרטן.

 

מקור השם מאי-טאקי ביפנית, ופירושו "הפטרייה הרוקדת". היפנים נהגו לומר שבר המזל שמצא את הפטרייה ירקוד מרוב שמחה, כי ערכה לא יסולא בפז. בשל צורתה המיוחדת נוספו לה כינויים רבים כמו פטריית הענן או פטריית תרנגולת היער.

 

  • מאי-טאקי וסרטן

רוב המחקרים בהקשר זה נעשו על מיצוי רפואי של הפטריה, שנמצא כמעודד יצירה של תאי מערכת החיסון המשמידים תאים סרטניים ונלחמים בהתפתחות הגידול. היכולת האנטי סרטנית של המאי-טאקי מייוחסת לפוליסכרידים הייחודיים שלה, כגון בטא-גלוקן, הטרופוליסכריד ופרוטאוגליקן.

 

ב-1997 נמצא שלמאי-טאקי השפעה על יעילות טיפולים כימותרפיים, כיוון שהיא פועלת בסינרגיה עם תרופה כימותרפית בשם מיטומיצין. בהמשך נמצא שלמאי-טאקי השפעה מיטיבה על חולי סרטן גם אם הפסיקו את הטיפול בשל תופעות הלוואי הקשות. בנוסף, נמצאה הקלה בתופעות אצל חולי סרטן שסבלו מאובדן תיאבון, הקאות, בחילות ונשירת שיער.

 

במחקר שנעשה באוניברסיטת קובה ביפן נמצא קשר בין צריכת מיצוי הפטריה ויכולתו של הגוף להילחם בסרטן. במחקר השתתפו חולים בסוגים שונים של סרטן, הנמצאים בשלבים שונים של המחלה. תוצאותיו המפתיעות של המחקר הראו שאצל יותר ממחצית החולים בסרטן ריאות, כבד ושד חלה נסיגה משמעותית בסימנים. גם בסוגי סרטן אחרים ובהם סרטן המוח, הקיבה והדם היה שיפור, אך קטן יותר.

 

במחקר שנעשה על בני אדם ב-2009 במרכז לטיפול בסרטן שבבית החולים סלואן-קטרינג נמצא שלמאי-טאקי השפעה על מערכת החיסון בהקשר של סרטן השד. המאי-טאקי מעוררת תאי חיסון בשם תאי NK שתפקידם להשמיד תאים סרטניים.

 

  • מאי-טאקי וסוכרת

המאי-טאקי נחשבת הבטחה גדולה בטיפול בסוכרת. במחקרים שנעשו באוניברסיטת נישיקיושו שביפן נמצא שתפריט עשיר בפטריות מאי-טאקי משפיע לטובה על רמות האינסולין והסוכר בדם, וללא תופעות לוואי.

 

עם זאת, על סוכרתיים המטופלים באינסולין או בתרופות אחרות להורדת רמות הסוכר בדם להיזהר בשימוש בפטרייה, בעיקר במיצוי הרפואי שלה, כדי שלא להגיע להיפוגליקמיה.

 

  • מאי-טאקי ומערכת החיסון

מחקרים שבדקו את הקשר בין מאי-טאקי ומערכת החיסון מצאו שמצד אחד יש לה יכולת למנע עירור יתר של מערכת החיסון, כמו במקרה של אלרגיה למשל, ומצד שני היא בעלת יכולת המרצה של מערכת החיסון במקרה של חולשת המערכת.

 

כמו כן, צריכה שוטפת של מאי-טאקי מספקת כמות יפה של נוגדי חמצון, שבשילוב הפוליסכרידים משפרים את תפקוד מערכת החיסון.

 

  • מאי-טאקי ומחלות לב וכלי דם

מאי-טאקי מסייעת גם באיזון לחץ הדם ובהורדת רמות הכולסטרול בדם. לצד היכולת לשפר את רמות הסוכר בדם, היא מהווה מזון אידיאלי לחולים בתסמונת המטבולית.

 

בעלת יכולת המרצה של מערכת החיסון. מאי-טאקי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בעלת יכולת המרצה של מערכת החיסון. מאי-טאקי(צילום: shutterstock)

 

שי-טאקי

גם לשי-טאקי היסטוריה ארוכה של שימושים רפואיים, בזכות הרכיבים התזונתיים שבה - ובראשם הפוליסכרידים. רכיבים חשובים נוספים בשי-טאקי: חלבון בשם לנטין, פיטוסטרול בשם ארגוסטרול  המסייע להפחתת הכולסטרול בדם, חומצות אמינו ומינרלים כמו אשלגן, סידן, מגנזיום, מנגן, ברזל, נחושת ואבץ. בנוסף, היא מהווה מקור מעולה לוויטמינים B ו-D, וכן לסיבים תזונתיים.

 

הפוליסכרידים בשי-טאקי ייחודיים אפילו בעולם הפטריות, והם בעלי מבנה שנקרא גלוקן. השי-טאקי מכילה גלוקנים מסוגים שונים, וכן פוליסכרידים שאינם גלוקנים.

 

  • שי-טאקי וסרטן

הפוליסכריד הייחודי לנטינאן הוא בעל השפעה מיטיבה על מערכת החיסון בהיותו אנטי מיקרוביאלי, אנטי ויראלי ובעל השפעה על רמת הכולסטרול בדם. לנטינאן משפיע על מערכת החיסון בכל הקשור למלחמה בתאים סרטניים ומעכב את התפתחות התאים.

 

השי-טאקי נמצאה כבעלת יכולת לעכב גידולים סרטניים על ידי כך שהיא מעודדת מוות תאי של תאים סרטניים (אפופטוזיס). היכולת האנטי סרטנית של השי-טאקי מיוחסת הן לפוליסכרידים הייחודיים שלה כמו גם למרכיבים אחרים.

 

במחקרים שנעשו על בני אדם נמצא שלשי-טאקי השפעה על תוחלת החיים של חולי סרטן המעי הגס והקיבה שקיבלו במקביל גם טיפול כימותרפי.

  

רב המחקרים שנערכו בהקשר זה נעשו על מיצוי רפואי של הפטריה, אולם לאחרונה הולכת וגוברת הידיעה שגם לאכילת הפטריה יש יתרונות בריאותיים אפילו בהקשר של מניעת סרטן, ובעיקר סרטן הערמונית, סרטן השד וסרטן המעי הגס.

 

  • שי-טאקי ומערכת החיסון

מחקרים רבים בדקו את הקשר בין שי-טאקי ומערכת החיסון. כמו במאי-טאקי, נמצא שמצד אחד יש לה יכולת למנוע עירור יתר של מערכת החיסון כמו במקרה של אלרגיה, ומצד שני היא בעלת יכולת המרצה של מערכת החיסון במקרה של חולשת המערכת.

 

מיצוי רפואי של הפטריה הוכח כיעיל לטיפול בזיהומים בקטריאליים, פטריות ווירוסים. לשי-טאקי השפעה מעניינת על סוג מסוים של תאי מערכת החיסון הנקראים מקרופאג'ים. תאי המקרופאג'ים אחראים, בין היתר, על זיהוי והשמדת תאים סרטניים. כדי שיבצעו תפקיד זה יש לשפעלם בדרך מסוימת. פטריית השי-טאקי מסוגלת לגרום להפעלתם בדרך זו ובכך ליעל את עבודת מערכת החיסון בזיהוי תאים סרטניים ובפינוים.

 

  • שי-טאקי ושפעת

מחקרים בדקו את הפטריה בשילוב בתפריט היומי ומצאו שהיא יעילה לטיפול בהתקררות, שפעת ובעיות אחרות הקשורות לזיהומים ויראליים או חיידקיים. זהו תחום מחקר מסקרן שנמצא רק בתחילת הדרך, וסביר שימשיך להניב מידע חשוב ומעניין.

 

  • שי-טאקי ומחלות לב וכלי דם

השי-טאקי מגינה מפני מחלות כלי דם ולב על ידי מניעת התפתחות רובד טרשתי על דפנות כלי הדם. כדי שייווצר רובד טרשתי דרוש חלבון המשמש כדבק בין תאי מערכת החיסון השוקעים על דפנות כלי הדם ונצמדים אליהם. השי-טאקי מכילה חומרים שמעכבים את החלבון ובכך מונעת את הצטברותו על דפנות כלי הדם.

 

עקה חמצונית היא גורם מאיץ משמעותי בהתפתחות רובד טרשתי, לכן מומלץ לכלול בתפריט היומי כמות גדולה ככל האפשר של נוגדי חמצון. השי-טאקי עשירה בשלושה מינרלים הידועים כנוגדי חמצון חזקים: מנגן, סלניום ואבץ, וכן ברכיבים נוספים הידועים ביכולתם נוגדת החמצון החזקה. אחד מהם הוא ארגוטיונין (ET), נוגד חמצון ייחודי שנוצר מחומצת האמינו היסטידין ומכיל גופרית. נמצא שלארגוטיונין השפעה בעיקר על המיטוכונדריה, החלק בתא שמייצר אנרגיה. בתאי הלב יש יותר מיטוכונדריות מאשר בכל תא אחר בגוף, לכן תאי הלב נהנים במיוחד מהשפעתה החיובית של השי-טאקי.

 

  • שי-טאקי וחסר בברזל

השי-טאקי היא מקור מצוין לברזל שאינו מן החי. מחקרים שנעשו על עכברי מעבדה הראו שהפטריה לא רק מכילה ברזל בכמות יפה, אלא גם זמינותו של גבוהה יותר משל תוספי הברזל המקובלים.

 

מגבלות רפואיות: פטריות השי-טאקי מכילות גם חלבונים הנקראים פורינים. הפורינים מתפרקים בגוף בתהליך היוצר חומצת שתן, ויש אנשים שגופם מתקשה לפנות את חומצת השתן והיא מצטברת אצלם, בדרך כלל במפרקים, במחלה הנקראת גאוט (שיגדון). בעיה אחרת היכולה להיווצר מהצטברות חומצת שתן היא אבנים בכליות, לכן על אנשים הסובלים מנטייה כזאת להימנע מצריכת הפטריות.

  

הכותבת היא נטורופתית, יועצת לחוות תקוע


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעל גרטי
היסטוריה ארוכה של שימושים רפואיים. שי-טאקי
צילום: יעל גרטי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים