פינגווינים מתחבקים ונץ במתקפה אווירית
שקנאי דלמטי פוער מקור, נץ נלחם באוויר בעורבני, פינגווינים במגננה מחבקת נגד הקור, חיוך של דג תוכינון ואורנג-אוטן בודד בקרקס בסין. התמונות הזוכות בתחרות "צלם הטבע של אירופה לשנת 2013"
השנה הוגשו לתחרות "צלם הטבע של אירופה לשנת 2013" (GDT European Wildlife Photographer of the Year 2013) למעלה מ-16 אלף תמונות מ-32 מדינות ברחבי העולם.
ועדת השופטים בתחרות האירופאית לצילום טבע עמלה על בחירת הצילומים הטובים ביותר ובסוף השבוע הוכרזו הזוכים הגדולים. זו השנה ה-13 לקיומה של התחרות שנוסדה ביוזמת האגודה הגרמנית לצילום טבע. הנהלת האגודה מאפשרת מדי שנה לגולשי ynet לצפות בצילומים הנבחרים שזכו בפרסים היוקרתיים. מומלץ להקליק על הקישור מתחת לכל תמונה בכדי לצפות בתמונה גדולה יותר.
"צלם הטבע של אירופה לשנת 2013" הוא ד"ר אלכסנדר מאסטרד. ביולוג ימי וצלם תת-ימי מבריטניה.
זו הפעם הראשונה שצילום תת ימי זוכה בתחרות היוקרתית. מאסטרד צלל באיי קיימן בלילה והצליח לתעד חבורת דגי צנינתן (Carangoides ruber) ששוחה סביב ספוג (חסר חוליות ימי) בשונית האלמוגים. באמצעות חשיפה ארוכה הוא יצר מראה של "רוחות רפאים" בים מסביב לספוג ולאלמוגים. התמונה זכתה לשם "Night moves".
לדבריו הדגים היו בעיצומו של מסע ציד משותף והוא רצה לתעד אותם שוחים במהירות בעיצומה של חגיגת הטרף. תאורת וידאו אחורית עזרה לו להאיר את נתיבי השחייה של הדגים כשהם צללו לקרקעית שונית האלמוגים כדי לצוד מזון. באזורים בהם נתיבי התנועה של הדגים שנראים מפותלים יותר בתמונה, משמעות הדבר כי הדג האט את שחייתו כדי לבלוע את הטרף. רק לאחר מספר ימים הצליח מאסטרד להגיע לתוצאה שהשביעה את רצונו.
הזוכה בקטגורית הציפורים הוא Zoltán Gergely Nagy מרומניה בזכות התמונה "Dawn at Bass Rock". מדובר במושבת ענק של עופות ים מסוג סולה צפונית, המקננים על מצוקים באי בסקוטלנד, אחד המקומות הגדולים והבודדים בעולם בו הן מקננות.
מזג האוויר באותה עת היה סוער מאוד ולצלם לא היה ברור אם יצליח להגיע לחוף כדי לצלם את הציפורים. רק לאחר שחג סביב האי מספר פעמים עם סירת דיג קטנה, הוא שם לב כי קרני השמש באותו בוקר החלו לחדור מבעד לעננים האפורים. רק אז ניצל את ההזדמנות כדי לצלם את אלפי הסולות במושבת הקינון.
תמונת המתקפה שצילם הצלם Pål Hermansen מנורבגיה העניקה לו את הציון לשבח בקטגורית צילום ציפורים. לדבריו, הוא חיפש מזו תקופה ארוכה תמונה שתציג רגע משמעותי בעולם הטבע - תצוד או שיצודו אותך.
עורבנים שמצאו אזור עשיר במזון לא נשארו לבד זמן רב. משפחה של נץ מצוי איתרה אותם במהלך הסתיו והם ביקרו את העורבנים פעמים רבות, דבר שהוביל לקרבות כמעט מדי יום בין העופות הדורסים לציפורי השיר הגדולות.
הצלם stefan christmann, חבר האגודה הגרמנית לצילום טבע זכה אף הוא בציון לשבח בקטגורית הציפורים בזכות התמונה "Group hug" (חיבוק קבוצתי). אחת מדרכי ההישרדות של הפינגווינים המלכותיים אנטארקטיקה היא להתקבץ בצפיפות כדי להתגבר על הקור האימתני ולחמם זה את זה.
סטפן הגיע לאזור כדי לצלם את הפינגווינים בדיוק ביום הולדתו בתחילת אוקטובר וחזה בתרגולת ראשונה של פינגווינים צעירים המתקבצים יחד. הטמפרטורות צנחו לדבריו ל-30 מעלות מתחת לאפס. השמיים היו בהירים ולפתע כל הפינגווינים הלכו לנקודה אחת יחד והחלו להתקבץ זה ליד זה. אך היו כמה פינגווינים חסרי סבלנות שדילגו מעל חבריהם ונחתו במרכז המעגל, עד שנדחקו הצידה.
הצלם christian Ziegler, חבר האגודה הגרמנית לצילום טבע, חולק את זמנו בין גרמניה לפנאמה זכה לציון לשבח בקטגוריית צילום ציפורים. התמונה בה תיעד את "הגנן של יערות הגשם", קזואר דרומי ביערות קווינסלנד באוסטרליה.
הקזואר כבד המשקל יש תפקיד חשוב בהפצת זרעים של פירות ועצים. העוף הגדול מצוי כיום בסכנת הכחדה עקב כריתת יערות, כלבים משוטטים ואפילו עליה במספר חזירי הבר, גרמו לירידה באוכלוסייתו המונה כיום בקווינסלנד כ-1,500 פרטים בלבד.
הזוכה בקטגורית צילום יונקים הוא sven Začek מאסטוניה תודות לתמונה "Buck in the lower right corner". במהלך החורף יצא הצלם לסשן צילום של איילים המחפשים מזון בשטח הפתוח, בין שכבות השלג העבות והצליח ליצור מקבץ מיוחד במינו של איילים הפזורים בשלג.
בציון לשבח בקטגוריית היונקים זכה הצלם Erlend Haarberg מנורבגיה תודות לתמונה "Grimace". הצלם מודה כי הוא מאכיל ומצלם מזו תקופה ארוכה ארנבות הרים ליד ביקתה בהרים בנורבגיה מזה מספר שנים. אשתקד ארבע ארנבות הגיעו באופן תדיר לביקורים בביקתה. הצלם הצליח לצלם פורטרטים של הארנבות במטרה ללכוד את הבעות פניהן המשעשעות. הארנבות באותה עת, בחודש אפריל, עדיין לא היו לבנות כולן והיו בעיצומה של גידול פרוות חורף עבה.
הצלמת Magdalena Wasiczek מפולין זכתה בציון לשבח , בקטגורית בעלי חיים אחרים תודות לתמונת "רוח רפאים" לאחר שצילמה פרפר לבנין הכרוב על פרח דרדר. היא מציינת כי היא משתמשת בשילוב של מספר סוגי עדשות כדי ליצור מראה ציורי ככל שניתן.
ציון לשבח נוסף בקטגורית צילום "בעלי חיים אחרים" הוענק לצלם Marco colombo מאיטליה על צילום ה"עלה הבוער". העלה אינו עולה באש, אלא באמצעות תאורה ואור יום הוא תיעד את המראה המיוחד ואפילו זכה לביקור של פרוקי רגליים כדוגמת הרגלביש (קוצר) שנח לו על העלה.
הצלם franco Banfi משווייץ זכה לציון לשבח בקטגוריית צילום תת ימי. בצילום שלו שזכה לכותרת המתבקשת "חיוך", מככב דג תוכינון אדום סנפיר החושף את שיניו המפוארות והעוצמתיות.
ציון לשבח נוסף ורטוב באותה קטגוריה הוענק לצלם Matthew Doggett מבריטניה. הצילום "עין בעין" מתעד את הרגע בו פגש בסולה שצללה בים כדי לצוד דגי מקרל. מאחר שבאותה עונה, דגי המקרל לא היו נפוצים בסביבת החוף, הפליג הצלם יחד עם שותף בסירה קטנה עם 100 קילוגרם של דגי מקרל שנועדו להאכיל את עופות הים בלב ים.
הצלם קפץ למים בזמן שחברו השליך את הדגים למים ומיד פרצה שם חגיגת הסתערות של סולות אל המים, דבר שהותיר לצלם זמן קצר מאוד לתעד את העופות הרעבים, שחיסלו במהירות את הדגים.
הצלם ההונגרי Bence Máte זכה כבר בפרסים רבים בתחרויות צילום ברחבי העולם. הפעם הוא בציון לשבח בזכות התמונה "!Say Aaah“ שחושפת כיצד נראה השק של השקנאי הרעב במים. בנץ נחשב לאחד מצלמי הטבע הצעירים בעולם וב-2011 זכה בפרס בתחרות יוקרתית לצילום טבע בבריטניה לאחר שתיעד שקנאים דלמטיים באגם לרקיני ביוון.
גם הפעם הוא ניצל את כישוריו הטכניים, אך במקום לבנות קיאק משוכלל שבו יוכל לאחסן את ציוד הצילום הנשלט מרחוק, הוא ניסה לצלם את השקנאים מתחת למים. הוא בנה בריכה לא גדולה שצפה על האגם ובה פילטר שנועד לנקות את מי האגם העכורים והמתין לשקנאים הרעבים. המצלמה התת-ימית שהוצבה בבריכה הצפה, נשלטה על ידי בנץ, ששהה באותה עת בסירה סמוכה.
הזוכה בקטגוריית "אדם וטבע" היא הצלמת Britta Jaschinski מגרמניה. צילום בשחור לבן שזכה לשם" ההופעה". היא תיעדה הופעה של קרקס בסין. לדבריה, במשך שלוש פעמים ביום האורנג-אוטן בתמונה יוצא מהכלוב הזעיר שבו הוא מוחזק לכיוון הבימה. הוא מולבש בתחפושת של ליצן. הקהל מריע ומוחא לו כפיים בכל פעם שהוא מציג את "כשרונו".
הצלמת טוענת כי קרקסים רבים נוקטים בשיטות אימון אכזריות מאחורי הקלעים כדי לאלף את החיות לבצע תעלולים שונים ובעלי חיים נאלצים לעבוד כדי לבצע את המשימות, אחרת לא יזכו במזון לפני ההופעה.
צילום שהגיע לגמר קטגוריית "אדם וטבע" שייך לצלם Martin Gregus מסלובקיה. הצלם היה בטיול באזור קנדה. לאחר ששמע במהדורות החדשות כי גור של לוויתן גדול סנפיר נסחף אל חוף הסלע הלבן בקולומביה הבריטית, הוא נסע למרחק של 80 קילומטר בתקווה לראותו בחיים.
כשהגיע לחוף, סקרנים רבים וכלי תקשורת היו סביב הלוויתן שגסס על החוף ומת. הצלם מספר כי במהלך שעה הסתובב וניסה למצוא את הזווית הטובה ביותר לתעד את המפגש בין בני האדם ליונק הימי הגדול וחסר המזל.
הצלם Daniel García Pelillo מספרד זכה בציון לשבח בקטגוריית "הסטודיו של הטבע". הוא צילם ירגזי כחול על ענף. משתמש בשנים האחרונות בטכניקת צילום המחייבת שימוש בציוד צילום מהיר במיוחד ומאפשרת לו ליצור רקע לבן נקי מאחורי מושאי הצילום שלו. התוצאה: צילום שנראה כמו ציור עתיק מהמזרח הרחוק.
רוצים עוד? תמונות מרהיבות נוספות מתחרויות צילום חיות בר
צפו: הזוכים בתחרות צילום תת-ימי באילת
טבע פראי: שועל מופתע וסנאי על פגוש
פורשים כנף: תחרות צילום ציפורים ע"ש עמית גפן
צפו: שועל מרחף ותנינים על הראש
פרס לצלם יוסי אשבול שתיעד אלפי שקנאים