שתף קטע נבחר

מיגים תמורת יחסים. ירח הדבש המצרי-רוסי

בחודש שעבר הפסיקה ארה"ב את הסיוע הצבאי למצרים ובמוסקבה לא חיכו יותר מדי זמן כדי למלא את החלל הגדול. שרי החוץ וההגנה של רוסיה הגיעו לביקור מיוחד בקהיר ועשויים לחתום על עסקת נשק בשווי 2.2 מיליארד דולר שבמסגרתה תקבל מצרים מטוסי קרב, מערכות הגנה אווירית וטילי נ"ט

מי צריך את אמריקה? שרי ההגנה והחוץ של רוסיה החלו היום (יום ה') לדון בקהיר עם עמיתיהם המצריים בנושא הרחבת שיתוף הפעולה הביטחוני בין שתי המדינות. שני הצדדים אף עשויים לחתום על עסקת נשק גדולה בשווי 2.2 מיליארד דולר שבמסגרתה תמכור רוסיה למצרים בין היתר מטוסי קרב מדגם מיג 29, מערכות הגנה אווירית וטילים נגד טנקים.

 

פוטין במקום אובמה: דריסת רגל רוסית בקהיר

 

עוד חדשות בעולם :

נסיך ופנסיונר: צ'רלס חוגג יום הולדת 65

משחק דוחה פשיעה. אפקט הדומינו בג'מייקה

ארה"ב העריכה: "סאדאת לא סומך על דיין"

שיא: היהלום הוורוד נמכר תמורת 83 מיליון ד'

 

הביקור של המשלחת הרוסית בקהיר איננו מקרי והוא נערך זמן לא רב אחרי שארצות הברית השעתה את הסיוע השנתי למצרים בסך 1.3 מיליארד דולר בגלל הכאוס ששורר במדינה הערבית, אלימות המשטר והרג עשרות מפגינים, רובם מתנועת "האחים המוסלמים", מאז הדחתו של הנשיא האיסלאמיסטי מוחמד מורסי בהפיכה צבאית.

 

תנופה ליחסים. נציגי רוסיה ומצרים, היום בקהיר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תנופה ליחסים. נציגי רוסיה ומצרים, היום בקהיר(צילום: AFP)

הבכירים של פוטין בביקור רב חשיבות בקהיר. שרי החוץ וההגנה לברוב ושויגו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הבכירים של פוטין בביקור רב חשיבות בקהיר. שרי החוץ וההגנה לברוב ושויגו(צילום: AFP)

לברוב ועמיתו המצרי פהמי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לברוב ועמיתו המצרי פהמי(צילום: AFP)

במהלך ביקורם בקהיר ייפגשו שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב ושר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו עם בכירי המשטר המצרי, בהם שר החוץ נביל פהמי ומי שנחשב לאיש החזק במצרים, מפקד הצבא ושר ההגנה עבד אל-פתאח א-סיסי, שחתום על הדחתו של מורסי. 

 

מבחינת המצרים, המשמעות הפרקטית של הביקור הרוסי היא שהם יחתמו על עסקת נשק גדולה וימשיכו ליהנות מסיוע צבאי אפילו אם הוא מגיע מהיריבה ההיסטורית הגדולה של ארה"ב. בכלל, המפגשים בקהיר מעלים זיכרונות על ירח הדבש שניהלו רוסיה ומצרים בתקופת שלטונו של הנשיא המצרי גמאל עבד אל-נאצר.

 

שינוי הכיוון של קהיר

מעבר לעובדה שלשני הצדדים יש אינטרס מדיני להתקרב זה לזה על רקע ההתרחקות של וושינגטון מקהיר, למצרים יש אינטרס צבאי שלא ניתן להתעלם ממנו - למדינה הערבית נותרו מערכות צבאיות רבות מתקופת ברית המועצות ולרוסיה יש את היכולת לשדרג אותן או להחליפן. ובכלל, בקהיר רוצים זה תקופה ארוכה לגוון את מקורות החימוש שלהם. בראיון שהעניק השבוע לסוכנות הידיעות בלומברג חשף רוסלן פוחוב, בכיר במשרד ההגנה הרוסי, את "רשימת הקניות" של מצרים וציין שקהיר מאוד מעוניינת במטוסי הקרב הרוסיים מדגם מיג 29.

 

בכיר אחר במשרד ההגנה הרוסי אמר שארצו מוכנה לספק למצרים סל רחב של אמצעי לחימה שיענו על צרכיה הביטחוניים. העלייה לרגל לקהיר של הבכירים הרוסים החלה בסוף חודש אוקטובר עם ביקורו במצרים של ראש המודיעין הצבאי הרוסי, גנרל וקסלוו קונדרסו. גורמים ביטחוניים במצרים אמרו כי "משמעות הביקור של ראש המודיעין הרוסי איננה נטישה של הקשרים ההדוקים עם מדינות המערב". עם זאת, בעקבות השעיית הסיוע האמריקני ניתן להבחין בשינוי הכיוון והחשיבה שעבר על מצרים - חיפוש מדינה בעלת ברית אחרת שמסוגלת לספק את צרכיה הצבאיים והכלכליים. 

 

ברחוב המצרי מתרחקים מאובמה ומאוהבים בפוטין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ברחוב המצרי מתרחקים מאובמה ומאוהבים בפוטין(צילום: רויטרס)
למרות המתיחות הגדולה בין המדינות, בוושינגטון ובקהיר מנסים לשדר עסקים כרגיל. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ביקר לפני כמה ימים במצרים במה שהוגדר על ידי הצדדים כ"ביקור חיובי" ושר המודיעין המצרי החדש דאג לשגר מסר של הרגעה. בראיון נדיר לעיתון "וושינגטון פוסט" אמר פריד תוהאמי כי היחסים בין ארה"ב לבין מצרים במישור המודיעיני נותרו על כנם ושהוא נמצא בקשר ישיר עם סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב, ה-CIA.

 

השבוע: ספינת קרב רוסית באלכסנדריה

ברחוב המצרי ובעיקר בקרב תומכיו של א-סיסי חל באחרונה שינוי כלפי ממשלו של ברק אובמה שמתבטא בריחוק ובניכור. מצד שני, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הפך לדמות פופולרית ביותר במדינה הערבית ותמונותיו מונפות כבדרך קבע ברחובות לצד תמונות שלועגות לנשיא האמריקני ולמדיניות כלפי מצרים.

 

במצרים יש מי שרואה את ביקור הבכירים הרוסיים במדינה כניסיון להתגרות באמריקנים. ואם לא די בביקורים, השבוע עגנה ספינת קרב רוסית בנמל אלכסנדריה לראשונה מאז 1992 - סימן נוסף להתקרבות בין שני הצדדים. 


"ההתקרבות לרוסיה איננה תחליף ליחסים עם ארה"ב". א-סיסי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"ההתקרבות לרוסיה איננה תחליף ליחסים עם ארה"ב". א-סיסי(צילום: רויטרס)
 

במישור הרשמי, מצרים מנסה להנמיך את הלהבות ומסבירה שההתקרבות לרוסיה איננה תחליף ליחסים אם ארה"ב. בכלי התקשורת הממלכתיים במצרים מסבירים כי אין כל בשורה חדשה בהתקרבות בין רוסיה לבין מצרים. פובליציסט בעיתון הממסדי "אל-אהראם", שמזוהה כיום יותר מכול עם הצבא והממשל הזמני, הסביר במאמר שכותרתו "מקהיר למוסקבה. ברוך הבא פוטין" כי "הפנייה לרוסיה איננה עניין חדש במדיניות המצרית. נראה שכיום שזה יותר מתבקש. חשוב שלא נחזור על הטעויות שגרמו בעבר למצרים להתעלם מרוסיה ולהסתפק במערב ובוושינגטון".

 

כותב המאמר, ד"ר חסן אבו טאלב, הוסיף: "שאף אחד לא יחשוב שהחזרת התנופה והאפקטיביות ביחסים עם רוסיה בהנהגתו של הנשיא הפיקח ולדימיר פוטין היא החלופה המספקת ליחסים המתסכלים של מצרים עם ארה"ב. רוסיה לא רוצה בכך, ארה"ב והמערב לא יסכימו לכך ואין למצרים אינטרס אמיתי להחליף צד אחד בצד אחר".

  

ההתרחקות המצרית מרוסיה החלה אי שם בשנות השבעים כשנשיא מצרים דאז, אנואר סאדאת, גירש את המומחים הרוסים ששהו במדינה עוד מתקופתו של נאצר. החתימה על הסכמי השלום עם ישראל ב-1979 הייתה הצעד האחרון שסימל את פנייתה של מצרים לחיק המערב. הסכם השלום עם ישראל סידר למצרים תמיכה צבאית שנתית מארה"ב בשווי של יותר ממיליארד דולר בשנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים