שתף קטע נבחר

צילום: AP ,AFP ,EPA, רויטרס

נפגשים לחתום: "רק הסכם יעצור את איראן"

נציגי טהרן והמעצמות ייפגשו היום בז'נבה וצפויים לגבש, לראשונה זה שנים, הסכם על עצירה זמנית של תוכנית הגרעין. אובמה במאמץ אחרון לסנאטורים: "אל תאשרו סנקציות חדשות". נתניהו נוסע למוסקבה, בישראל מודים: "העסקה סגורה, והיא רעה". לראשונה זה עשור: מנהיגי בריטניה ואיראן שוחחו

רגע האמת שכל כך הזהירו ממנו בישראל מגיע היום (ד'). נציגי איראן והמעצמות ייפגשו בז'נבה לסבב השיחות השלישי ביניהם בתוך פחות מחודשיים, והפעם - אם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון - הם גם צפויים להגיע להסכם ביניים שיביא להקלה מסוימת של הסנקציות על טהרן. איראן בתמורה לא תתפרק מתוכנית הגרעין שלה, אלא תסכים לעצור אותה זמנית כדי לאפשר כמה חודשים של משא ומתן על הסכם קבע לגבי הגרעין.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, ניסה אמש בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" להיות זהיר ואמר: "איננו יודעים אם נהיה מסוגלים לסגור עסקה עם איראן השבוע או בשבוע הבא". אובמה אמר כי ההסכם צריך להתקבל אצל בנות בריתה הסקפטיות של ארה"ב, בהן ישראל, וכי הסכם עם איראן כעת "ייתן לנו זמן מה" לראות אם העולם יכול להגיד לאיראן לא לבנות נשק גרעיני. הוא שב וטען כי הקלת הסנקציות תהיה מוגבלת בלבד, ותכלול הפשרה של מעט נכסים איראניים בלבד.

 

הלילה אמרה היועצת לביטחון לאומי של ארצות הברית, סוזן רייס, כי ערך הנכסים האיראניים שעשויים להיות מופשרים במסגרת הסכם הגרעין לא עולה על 10 מיליארד דולרים. "מדובר בסכום צנוע למדי", אמרה רייס בראיון לתוכניתו של וולף בליצר ב-CNN והוסיפה: "העסקה שעל השולחן היא עסקה טובה, שתעצור את כל תוכנית הגרעין של איראן".

 

סבב השיחות הקודם בז'נבה (צילום: AP) (צילום: AP)
סבב השיחות הקודם בז'נבה(צילום: AP)
 

אתמול, אובמה עשה במהלך היום מאמצים אחרונים כדי למנוע את סיכול ההסכם. הוא זימן לבית הלבן סנאטורים בכירים המעוניינים לקדם סנקציות חדשות נגד איראן, וביקש מהם שלא לעשות זאת, כדי לא לעורר את זעם האיראנים ולפגוע באמון המסוים שהושג בין הצדדים במהלך השיחות הקודמות בז'נבה. בקונגרס האמריקני יש ביקורת רבה, במיוחד של רפובליקנים, על העמדה הפשרנית מדי לכאורה של אובמה כלפי איראן, ועל רקע זה ביקשו צירים רבים בשבועות האחרונים לקדם עיצומים חדשים נגד הרפובליקה האיסלאמית.

 

דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, אמר אמש לכתבים כי אובמה הזהיר את המחוקקים כי אם לא יושג הסכם ביניים דיפלומטי על עצירת תוכנית

הגרעין של איראן לזמן מה, איראן תקדם את יכולתה לפתח נשק גרעיני. "הנשיא הזהיר כי אם לא יבוצע צעד ראשון, איראן תמשיך להתקדם בתוכנית הגרעין שלה על-ידי הגדלת יכולות ההעשרה שלה, הגדלת מאגר האורניום המועשר שלה, התקנת צנטריפוגות חדשות והתקדמות נוספת במסלול הפלוטוניום".

 

שר החוץ האיראני, מוחמד זריף, אמר מוקדם יותר כי ניתן לפתור את המחלוקות סביב תוכנית הגרעין וכי מעצמות העולם צריכות לנצל את "ההזדמנות ההיסטורית" להגיע להסכם. בסימן שבמערב מתפרש כנכונות מסוימת לפשרה רמז זריף כי אף שלאיראן יש זכות לתוכנית הגרעין ולהעשרת אורניום, היא אינה מתעקשת עוד על כך שהמעצמות יצהירו על הכרתן בכך. בביקורו ברומא אמר לכתבים כי יש "סיכוי טוב" שהשיחות בז'נבה יסתיימו בהצלחה.

 

ישראל השלימה, נתניהו נוסע לפוטין

סבב השיחות שייפתח היום מגיע אחרי שבסבב הקודם, שהסתיים לפני כשבוע וחצי, כמעט הושג הסכם ראשון זה שנים על עצירת תוכנית הגרעין של איראן בתמורה להקלה מסוימת בסנקציות. אובמה טוען כי הסכם כזה יאפשר לעכב את יכולתה של איראן לעשות פריצת דרך לפצצה בכמה חודשים נוספים, אם אכן תבחר לעשות זאת, וכך ניתן יהיה להמשיך בינתיים במשא ומתן איתה. עם זאת, יש מומחים המפקפקים בהערכה הזו של אובמה. ראש הממשלה בנימין נתניהו מזהיר כל העת כי הסכם ביניים שכזה, שלא יכלול את פירוק תוכנית הגרעין האיראנית, ישאיר את איראן במצב שבו אחרי שתנשום לרווחה בזכות ההקלה הזמנית בסנקציות, היא תוכל לשעוט כרצונה קדימה בדרך לפצצה.

 

אובמה ונתניהו. מחלוקות עמוקות על הסכם (צילום: EPA, AFP) (צילום: EPA, AFP)
אובמה ונתניהו. מחלוקות עמוקות על הסכם(צילום: EPA, AFP)

 

בירושלים מודים גורמים מדיניים כי ברור לגמרי שהקרב בנושא הסכם הביניים אבוד, וכי בתוך כמה ימים תחתום איראן על ההסכם עם מעצמות המערב. לאחר ביקורו של נשיא צרפת פרנסואה הולנד בישראל, שהסתיים אתמול, ייצא היום ראש הממשלה נתניהו לביקור במוסקבה שבו ינסה להפעיל לחץ על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כדי לעכב את חתימת ההסכם. בישראל ברור שמוסקבה לא תמנע את ההסכם, אולם רואים חשיבות בטיפוח היחסים הישירים בין נתניהו לפוטין. גורמים מדיניים בירושלים מתנחמים בכך שבשבועות האחרונים הצליחו, לפחות לדעתם, להעביר לעולם את המסר שההסכם הצפוי רע.

 

בסבב השיחות הקודם הייתה זו צרפת שהציגה עמדה קשוחה כלפי איראן, ובביקורו בישראל אמר נשיא צרפת הולנד כי היא תעמוד על המשמר גם בסבב השיחות הנוכחי. עלא א-דין בורוג'רדי, ראש המועצה לביטחון לאומי של איראן וּועדת החוץ שלה, תקף את הולנד על כך: "אנחנו מציעים לנשיא צרפת להגיב על בסיס העובדות ולא על בסיס הנחות, ומעבר לזה - לא להיות המוציא לפועל של תוכניתו של המשטר הציוני".

 

על מה עוד נותר להסכים?

בשיחות בז'נבה משתתפות בריטניה, סין, צרפת, גרמניה, רוסיה וארה"ב, והן נפגשו עם איראן שלוש פעמים מאז ספטמבר, אז הוכרז על חידוש המשא ומתן. את השיחות מתאמת שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון. שני סבבים של שיחות בז'נבה באוקטובר ובנובמבר הובילו להתקדמות לקראת הסכם ביניים, אולם לא הביאו לחתימת הסכם שכזה. השיחות הפעם יימשכו מרביעי עד שישי, ומטרתן לגבש סופית את הסכם הביניים שייתן למעצמות עוד זמן לנהל משא ומתן על הסכם קבע עם איראן, ויבטיח שהיא אינה חותרת לייצר נשק גרעיני.

 

שרת החוץ האירופית אשטון. מה יהיה על הכור באראק? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שרת החוץ האירופית אשטון. מה יהיה על הכור באראק?(צילום: רויטרס)

 

לפי הדו"ח האחרון של סבא"א בנוגע לגרעין האיראני, שפורסם ביום חמישי שעבר, לראשונה זה שנים עצרה איראן למעשה את הרחבת תוכנית הגרעין שלה. עם זאת, אין פירוש הדבר שהתוכנית כולה נעצרה, והיא עדיין נמצאת במרחק קצר מהיכולת לפתח פצצת אטום ראשונה. המעצמות דורשות ממנה לעשות יותר כדי להבטיח לעולם שלא מדובר בניסיון להשיג נשק גרעיני.

 

ככל הידוע, במסגרת ההסכם המתגבש, שאמור להביא לעצירת תוכנית הגרעין האיראנית למשך חצי שנה, אלה הסוגיות המרכזיות:

- איראן תפסיק להעשיר אורניום לרמה של 20%, רמה שהמרחק ממנה לפצצה קטן ביותר.

- איראן תמיר את כל מאגרי האורניום המועשר ל-20% שברשותה (כ-200 ק"ג) לתחמוצת, דבר שייאלץ אותה לבצע צעד נוסף אם תרצה להפוך אותו בעתיד שוב לחומר שניתן להשתמש בו לייצור נשק גרעיני, או לערבב אותו עם אורניום המועשר לרמה נמוכה יותר כדי להפחית את שיעור ההעשרה הכללי.

- העברה אפשרית של אורניום אל מחוץ למדינה.

- ייצור אפשרי של אורניום מועשר לרמה של 3.5% על-ידי צנטריפוגות מעטות יותר. צעד כזה יסייע להפחית את שיעור האורניום המועשר שאיראן מייצרת.

- איראן תתחייב לאפשר יותר ביקורי פקחים של סבא"א. סבא"א תמלא תפקיד משמעותי בפיקוח על כל עסקה שהיא.

- לא תתאפשר הפעלת הכור באראק. בפגישה האחרונה בז'נבה דרשה צרפת שבניית הכור הזה תופסק לגמרי. ארה"ב הביעה דאגה לגבי הכור באראק. הדרישות הסופיות של המעצמות מאיראן לגבי הכור באראק אינן ברורות, אף שלדברי דיפלומטים מערביים יש הסכמה בין כל המעצמות לגבי הדרישות מאיראן בנושא זה. על כל פנים, שאלת אראק צפויה להיות סוגיה קריטית.

 

בתוך כך, ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון התקשר אמש לנשיא איראן חסן רוחאני לקראת סבב השיחות. לפי לשכתו של קמרון, הייתה זו השיחה הראשונה בין מנהיגי בריטניה ואיראן זה יותר מעשור. לשכתו של קמרון מסרה כי שני המנהגים הסכימו בשיחתם שנרשמה התקדמות משמעותית במשא ומתן בז'נבה וכי חשוב "לנצל את ההזדמנות" בשיחות שייערכו בימים הקרובים. קמרון גם הדגיש את הצורך שאיראן תענה על דאגות הקהילה הבינלאומית בנוגע לתוכנית הגרעין שלה.


פורסם לראשונה 19/11/2013 22:10

 

בהכנת הידיעה השתתפו סוכנויות הידיעות
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
שרת החוץ האירופית ועמיתה האיראני. נפגשים כדי לסגור
צילום: EPA
מומלצים