שתף קטע נבחר

הכלנית: הזוכה בתחרות "הפרח של ישראל"

אחרי קרב צמוד עם הרקפת, ניצחה לבסוף הכלנית את 10 המועמדים שהגיעו לגמר, וזכתה ל-28% מבין עשרות אלפי קולות המצביעים. הכירו את הפרח הלאומי שלנו

מזל טוב - יש לנו פרח לאומי: כלנית מצויה. בפרויקט מיוחד של ynet והחברה להגנת הטבע לבחירת הפרח של המדינה, שהסתיים אתמול (א'), נבחרה הכלנית, שגברה על הרקפת וסיימה במקום השני ועל אירוס הארגמן, שסיים במקום השלישי.

 

התחרות הפתוחה לקהל התקיימה לרגל שנת ה-60 של הארגון הסביבתי, ו-48 שנה אחרי תחילתו של הקמפיין למען שמירת פרחי הבר - "צא לנוף, אך אל תקטוף", ומטרתו לחזק את המודעות לשמירה על שטחים פתוחים, המהווים את בתי הגידול של פרחי הבר של ישראל.

 

לרשות הציבור הועמדו באתר למשך שמונה ימים רצופים 10 פרחים, שנבחרו על ידי שורה של אקולוגים ובוטנאים, אתמול נסגרה ההצבעה, נספרו עשרות אלפי קולות ועשרה מהמצביעים גם זכו בפרס (השמות בסוף הכתבה). הכלנית, כאמור, היא הזוכה המאושרת עם 28 אחוזי הצבעה מצד הגולשים.

 

למקום השני והמכובד הגיע פרח מוכר וחביב לא פחות, הרקפת, עם 23 אחוזים ומיד אחריה אירוס הארגמן עם 12 אחוזים. במקום הרביעי: חצב מצוי עם 11.4 אחוזים, במקום החמישי דם המכבים האדום עם 6 אחוזים, במקום השישי נרקיס מצוי עם 5.3 אחוזים, במקום השביעי שושן צחור עם 5.3 אחוזים, במקום השמיני חבצלת החוף עם 3.6 אחוז, במקום התשיעי צבעוני ההרים עם 3.4 אחוז ובמקום העשירי והאחרון אדמונית החורש עם 2.4 אחוז.

 

מנכ"ל החברה להגנת הטבע, קושה פקמן, אמר: "מדינת ישראל אולי קטנה בשטחה, אך היא משופעת במגוון רחב של ערכי טבע רבים וייחודיים, שחלקם בסכנת הכחדה ברמות שונות. ישראל אף נמצאת ב-1.4 אחוז של השטחים בעולם המוגדרים כ-hot spots, כלומר בעלי חשיבות אקולוגית ונופית גבוהה ביותר. לכן, חובה עלינו, כמדינה, לשמור על השטחים הפתוחים, המהווים את בתי הגידול של אותם פרחים, שטחים שלצערנו הולכים ומצטמצמים בעקבות לחצים גוברים של פיתוח".

 

קבלו מאת הפרח הלאומי של ישראל - כלנית מצויה (צילום: שרה גולד) (צילום: שרה גולד)
קבלו מאת הפרח הלאומי של ישראל - כלנית מצויה(צילום: שרה גולד)

 

מי את הכלנית?

שם לטיני/מדעי: Anemone coronaria.

צבע: מגוון מאד, אם כי האדום הוא הנפוץ ביותר.

זמן פריחה: דצמבר - אפריל.

תפוצה: נפוצה מאד בארץ, בחוף הגליל, השומרון, השפלה, הגליל העליון, הגליל התחתון, עמק יזרעאל, הרי יהודה, צפון הנגב, הר הנגב, החולה, בקעת בית שאן, מדבר יהודה, החרמון, הגולן.

מאפיינים: צמח רב שנתי בעל פקעת, ממשפחת הנוריתיים. מלבד האדום, קיים בעושר של גוונים של עלי כותרת - לבן, ורוד, כחול וסגול. 

כללי: מין מוגן על פי חוק. מתקיים כמה שבועות, עלי הכותרת נפתחים בבוקר ונסגרים בערב. בארץ הוא מין יחיד. הכלנית נפגעה בארץ בצורה חמורה ביותר על ידי קטיפה מאסיבית, וכמעט שנכחדה בשנות ה-50 של המאה הקודמת. היעלמות הכלנית ופרחים אחרים, היו המניע לזירוז הפעולות המשפטיות והחינוכיות לשמירת פרחי הבר, ואכן פעולות אלה זכו להצלחה ניכרת.

פרטים מעניינים: השם העברי ניתן לו על ידי עמנואל לעף, גדול חוקרי השמות העבריים

הקדומים של הצמחים (חי בהונגריה בין השנים 1854-1944), בזכות הפרח המתהדר ככלה, ובעקבות השם התלמודי כלוניתא.

 

צוות השופטים שבחר את עשרת הפרחים המועמדים, מנה 13 איש, אנשי החברה להגנת הטבע, כולל המנכ"ל, קושה פקמן, אקולוגית החברה להגנת הטבע, ד"ר עפרי גבאי, לצד מומחים חיצוניים, ביניהם בוטנאים ואקולוגים מהבכירים בישראל: ד"ר גדי פולק, ד"ר לבוטניקה, מכותבי הספר האדום של הצמחים בסכנת הכחדה בישראל, ד"ר יובל ספיר, ד"ר לאבולוציה, סיסטמטיקה ואקולוגיה והמנהל המדעי של הגן הבוטני בתל אביב, ד"ר אורי שיינס, ראש המחלקה לסביבה באוניברסיטת חיפה - אורנים וד"ר ירון זיו, המחלקה למדעי החיים, אוניברסיטת בן גוריון.

 

הפר הלאומי מגיע בעוד צבעים. כלניות במנחת מגידו (צילום: רונית סבירסקי, קקל) (צילום: רונית סבירסקי, קקל)
הפר הלאומי מגיע בעוד צבעים. כלניות במנחת מגידו(צילום: רונית סבירסקי, קקל)

ועשרת הזוכים בסוף שבוע בבית ספר שדה, הם:

1. קרן חלפון

2. עדית קוסטי

3. שמוליק שפרמן

4. מינה ויטמן

5. יערה הררי

6. נורית הורביץ-עמית

7. שרון אקשטיין

8. איתמר בבאי

9. נורית ברגמן

10. יסמין דהן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סמיון פרלמן
הפרח של המדינה. הכלנית
צילום: סמיון פרלמן
מומלצים