שתף קטע נבחר

50 שנה לרצח קנדי, הפצע פתוח

בסוף השבוע שעבר ציינו באמריקה 50 שנה לרצח ג'ון פ. קנדי, הנשיא ה-35 של ארה"ב

אפשר להעריך את חשיבותו האמיתית של אירוע, כל אירוע, ובוודאי אירוע היסטורי, על פי רמת עוצמתו ככל שעוברות השנים. ואם זה המדד, אין ספק כי רצח ג'ון פ. קנדי, הנשיא ה-35 של ארה"ב, הוא אחד האירועים החזקים ביותר בהיסטוריה של ארה"ב. בסוף השבוע הזה, יום שישי, 22 בנובמבר, ציינו 50 שנה לאותה שעת צהריים - 12 וחצי למען הדיוק - בה נורה הנשיא הצעיר והאהוב ב'דיליי פלאזה' בדאלאס, כשהוא נוסע בלימוזנת הלינקולן שלו ברחובות העיר.

 

50 שנה אחרי, והפצע עדיין לגמרי פתוח, השאלות – גם ההגיוניות וגם ההזויות – עדיין רבות וחסרות מענה. העובדה כי רוב האנשים שהיו שם באותו יום - אנשי ביטחון, פוליטיקאים, השדר המיתולוגי וולטר קרונקייט שבכה כשהודיע לאמריקה על הרצח בטלוויזיה שחור-לבן ומרבית בני משפחתו של קנדי - כבר לא בין החיים, לא מקהה בכלום את הכאב שהרגישה אמריקה השבוע.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

אירועי ה-50 מתנהלים כבר כמה שבועות, שלא לומר חודשים. הם מתאפיינים במבול של סרטי תעודה, ספרים, תערוכות, ובעיקר עוד ועוד ראיונות עם עיתונאים שעוד זוכרים את היום ההוא, פרשנים לענייני מורשת קנדי, וכל מי שחושב שיש לו משהו מעניין לומר על נשיאותו הקצרה של הנשיא הצעיר והכה כריזמטי. קנדי הספיק לשמש בתפקיד פחות משלוש שנים, במהלכן הצליח למנוע מלחמת עולם נגד ברית המועצות סביב משבר הטילים בקובה, וייסד את תכנית החלל שבשיאה הנחיתה ארה"ב את האיש הראשון על הירח. כל זה רק מעצים את המיתוס ואת הרהורי ה'מה היה יכול להיות' אם האיש המבריק והשובב הזה היה מסיים שתי קדנציות.

 

קנדי פורש את חזונו על הנחתת אדם על הירח, 1961 (צילום: AP) (צילום: AP)
קנדי פורש את חזונו על הנחתת אדם על הירח, 1961(צילום: AP)

 

 

וכמובן שאי אפשר בלי סקרים שעוסקים בתיאוריות הקונספירציה הרבות שצצו ב-50 השנים האחרונות וכנראה כבר לא יעזבו לעולם. סקר של 'גאלופ' שנערך בשבוע שעבר העלה כי 61 אחוז מהאמריקאים סבורים כי לי הארווי אוסוולד לא פעל לבדו. 13 אחוז חושבים כי הוא נשלח על ידי המאפיה, 13 אחוז סבורים כי הקונספירציה באה מתוך הממשלה עצמה ועוד 7 אחוז מאשימים את הסי.אי.איי. מרבית האמריקאים פשוט מתקשים להאמין כי מישהו שנראה כה לא מתוחכם, יכול לרצות את נשיא ארה"ב בכזו קלות. אפילו ג'ון קרי, מזכיר המדינה האמריקאי, אמר לאחרונה כי הוא לא מאמין שאוסוולד אכן היה זאב בודד.

 

אירועי ה-50 הגיעו השבוע לשיאם בטקסים ברחבי ארה"ב, כשהמסקרן מכולם הוא בדאלאס, שם מנסים למנוע מכל זה להפוך לפסטיבל תיירותי, אבל זה כבר קצת מאוחר מדי. בתי המלון מלאים ועשרות הסיורים הקבועים מכורים מראש. טקסים נוספים נערכו גם בערים אחרות, וכמובן שהיתה ותהיה עלייה המונית לקברו של קנדי בבית הקברות בארלינגטון, שם הוא קבור ליד אשתו, ג'קי, ובמרחק לא רב משני אחיו - בובי, שנרצח חמש שנים אחרי ג'יי.אף.קיי, וטדי, שמת מסרטן ב-2009. קרובת המשפחה מדרגה ראשונה היחידה שעדיין בחיים היא בתו של ג'יי.אף.קיי, קרוליין, שמונתה השבוע לשגרירת ארה"ב ביפן.

 

ביום רביעי עלו לקבר של קנדי נשיאי ארה"ב, ברק אובמה וביל קלינטון, בערב נשא אובמה נאום על מורשת קנדי בסמיסת'וניאן בוושינגטון, וביום שישי ייפגש עם מתנדברים מ'חיל השלום', ארגון אותו ייסד קנדי ב-1961.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אמריקה עדין מרגישה את הכאב
צילום: רויטרס
מומלצים