שתף קטע נבחר

'הספר הלבן': החל הקרב על עצמאות סקוטלנד

בספטמבר 2014 יצביעו הסקוטים במשאל עם על התנתקות מבריטניה או הישארות בחיקה. היום פרסם רה"מ הסקוטי את המתווה שלו לעצמאות: "הכלכלה תשגשג, נהיה יותר דמוקרטים ונשמור על המטבע הבריטי"

אדינבורו ירתה את יריית הפתיחה ותוכנית ההתנתקות מלונדון יצאה לדרך: ממשלת סקוטלנד פרסמה היום (יום ג') את מתווה העצמאות הסקוטית וציינה כי המדינה החדשה שתקום תשגשג כלכלית במידה שהבוחרים יצביעו במשאל עם בעד התנתקות מבריטניה.

 

עצמאות לסקוטלנד: גם ספרד ואיטליה יתפצלו?

 

עוד חדשות בעולם :

הפגנה, רק באישור. חבית הנפץ הבאה במצרים

מוכות, נאנסות ומושפלות. נשים בקבוצת סיכון

שכונת הקוטג'ים הסודית של גואנטנמו: כך הפכו טרוריסטים למרגלים בשירות ה-CIA

'רק המוות יפריד בינינו'. רומיאו ויוליה של ערב

 

בסקוטלנד ציפו זמן רב ל"מפת הדרכים" שהציג היום ראש הממשלה אלכס סלמונד, ערב משאל העם שצפוי להיערך ב-18 בספטמבר 2014, אז יישאלו הסקוטים אם הם חפצים בסקוטלנד עצמאית או בישות תחת ריבונות בריטית.

 

רוצה כוח צבא ומדיניות חוץ משלו. ראש הממשלה הסקוטי סלמונד (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
רוצה כוח צבא ומדיניות חוץ משלו. ראש הממשלה הסקוטי סלמונד(צילום: גטי אימג'בנק)

ב"ספר הלבן" שמשתרע על פני 670 עמודים נאמר כי עצמאות סקוטית תיצור סקוטלנד דמוקרטית ויותר, משגשגת יותר וגם מדינה הוגנת יותר. במסמך המפורט מתואר כיצד תשפיע העצמאות על המטבע, המיסוי, החינוך, ההגנה והבטים נוספים של החיים במדינה החדשה.

 

"יש לנו את האנשים והכישורים להצליח כמדינה עצמאית"

סלמונד אמר כי סקוטלנד עצמאית תשמור על הליש"ט הבריטית ועל המלכה וגם תישאר באיחוד האירופי, אך הוסיף שלמדינה החדשה יהיה כוח צבאי משלה ושהיא תגבה בעצמה את המסים.

לדברי סלמונד, הניתוק של סקוטלנד מבריטניה אחרי 306 שנות איחוד לא יביא להעלאה במסים.

 

"אנחנו יודעים שיש לנו את האנשים, את הכישורים ואת המשאבים להפוך את סקוטלנד למדינה מצליחה יותר", אמר סלמונד והוסיף כי המסים שייגבו מהסקוטים לא יילכו למימון תוכניות גרעיניות ושהטילים הגרעיניים של בריטניה יועברו לנצח משטח סקוטלנד העצמאית. "עצמאות תציב את העם הסקוטלנד בשליטה על הגורל שלנו", אמר סלמונד. סגנית ראש הממשלה ניקולה סטרג'ן תיארה את "הספר הלבן" כ"מתווה הכי מקיף והכי מפורט שאי פעם שורטט עבור מדינה עצמאית לעתיד".

 

ראשיתו של האיחוד בין ממלכת סקוטלנד לבין ממלכת אנגליה בשנת 1603 כשהמלך הסקוטי ג'יימס השישי הפך לג'יימס הראשון ושלט על אנגליה ועל סקוטלנד.

 

בסקרי דעת הקהל עדיין אין רוב בעד עצמאות סקוטלנד (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
בסקרי דעת הקהל עדיין אין רוב בעד עצמאות סקוטלנד(צילום: Gettyimages)

ב-1707 הפך איחוד זה לאיחוד מדיני כששתי הממלכות נוהלו על ידי פרלמנט אחד. ב-1999 נפתח מחדש הפרלמנט הסקוטי בעקבות משאל עם שנערך במדינה.

 

מי שתומך בהתנתקות של סקוטלנד מבריטניה היא המפלגה הלאומית הסקוטית (SNP) השלטת ואילו מפלגת הלייבור והמפלגה השמרנית מתנגדות לעצמאות סקוטית.  

ראש ממשלת בריטניה קמרון מתנגד לפירוק האיחוד הבריטי וטוען כי בריטניה חזקה יותר כשהיא מאוחדת.

 

עשרה חודשים נותרו למשאל העם בסקוטלנד, שבה חיים 5 מיליון תושבים, ורבים עדיין מתנדנדים. בסקר אחרון שפורסם השבוע בעיתון "סאנדיי טיימס" עלה כי הפער בין הצדדים מצטמצם וש-47 אחוזים מתנגדים לעצמאות סקוטית ו-38 תומכים בה. 15 אחוזים עדיין לא החליטו כיצד להצביע במשאל העם. 

 

מי שיעקוב מקרוב אחרי המרוץ של סקוטלנד אחר עצמאותה היא קטלוניה, חבל ש-80 אחוזים מתושביו תומכים בהתנתקות מספרד. "אם זה אפשרי בבריטניה, זה צריך להיות אפשרי בספרד", אמר אלברט רויו מקטלוניה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג'בנק
ראש ממשלת סקוטלנד ו"הספר הלבן"
צילום: גטי אימג'בנק
מומלצים