שתף קטע נבחר

בדיקת ינשוף בסילבסטר: דברים שצריך לדעת

כמה מותר לשתות על פי חוק? למה כדאי לצלם את השוטרים בסמארטפון? למה אסור לבקש מכם ללכת בקו ישר? ומה בכלל רמת האמינות של ה"ינשוף"? לרגל ליל הסילבסטר, צרור עצות לנהגים ששתו כוסית או שתיים

מרבית הנאשמים בעבירות של בנהיגה בשכרות היו בטוחים שלהם זה לא יקרה. הרי הם בכלל לא הרגישו שיכורים, אז איך זה שהינשוף הראה אחרת? ובכן, גם אם שתיתם או שתיתן רק שתי כוסיות, אתם עלולים לסיים את הערב במקרה הרע בתאונת דרכים ובמקרה הפחות רע בלי הרישיון ובלי המכונית. לקראת ליל הסילבסטר, שבו יש הרבה אלכוהול וגם הרבה מאוד ניידות משטרה בכבישים, העצות הבאות עשויות להיות מאוד שימושיות עבורכם.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

ראשית צריך לזכור את המובן מאליו: רצוי לא לנהוג גם אם שתיתם כמות מועטה. ובכל זאת, מה יקרה אם שתיתם כוסית אחת קטנה או שתיים, כפי שמתיר החוק, ונעצרתם לבדיקת ינשוף?

 

כמות המוגדרת כמצב של שיכרות עומדת היום על 290 מיקרוגרם אלכוהול, ובעבר עמדה על 400 מיקרוגרם. המילה האחרונה בעניין עדיין לא נאמרה, מה גם שמי ששתה לא יכול לדעת כמה מיקרוגרם אלכוהול יש בגופו. המידע הזה לא ניתן לחישוב פשוט ומשתנה מאדם לאדם בהתאם למינו, גילו, משקלו, טמפרטורת הגוף, אחוז האלכוהול במשקה ומשתנים נוספים. גם ה"הרגשה" היא לא משהו ניתן להסתמך עליו, וכאן בדיוק טמונה הסכנה.

ארכיון. להגיד שלום לרישיון ולמכונית (צילום: שי שמואלי) (צילום: שי שמואלי)
ארכיון. להגיד שלום לרישיון ולמכונית(צילום: שי שמואלי)
על פי החוק מותר לנהג, לכאורה, לשתות עד שתי מנות משקה (למשל שליש בירה ושוט וויסקי), אלא שגם כך יש סיכוי שהינשוף יקבע שאתם שיכורים. אמינותו של המכשיר המשטרתי מוטלת בספק, אבל רף הענישה לא מוטל בספק כלל: הוא מתחיל במינימום של שנתיים פסילת רישיון ועלול להסתיים גם בעונש חמור יותר מזה. אז מה עושים?

 

מיהו שיכור?

אם נעצרתם לבדיקת ינשוף - אל תסרבו. ענו לשוטר בנימוס ופעלו בהתאם לבקשותיו. אין טעם להתחכם או להתעצבן - זה רק יפגע בכם יותר. לשוטרים יש סמכויות רבות

ואפשרויות מגוונות "לייצר" מציאות שעלולה לשמש נגדכם.

 

במקרה שהבדיקה מצאה אתכם שיכורים, תזומנו לשימוע אצל קצין משטרה הרשאי לקחת את רישיונכם למשך 30 ימי פסילה מנהלית. גם למכונית צפוי גורל דומה, בין אם הנהג השיכור הוא בעליה ובין אם לאו.

 

אם נתבקשתם לבצע גם "בדיקת מאפיינים", שהיא מבחן להתרשמות חיצונית מרמת השכרות שלכם, ואתם מתבקשים ללכת בקו ישר, להביא אצבע אל האף או כל פעולה אחרת - מותר לכם לסרב. בדיקת מאפיינים אינה מעוגנת בחוק. היא פרי המצאתה של המשטרה ותוצאותיה עלולה לשמש לכם לרועץ: אם עברתם את הבדיקה בהצלחה - יתעלמו ממנה. אם כשלתם בה - ישתמשו בה לרעתכם.

 

צלמו את השוטר בסמארטפון

אם נעצרתם לבדיקה, תעדו את האירוע בצילום וידאו, בעיקר אם אתם נתקלים ביחס עוין ומרגישים שזכויותיכם נרמסות. כמו כן, עמדו על זכותכם לקרוא את הדו"ח בטרם תחתמו עליו. ודאו שבמקום המיועד ל"דברי הנהג" אכן נרשמו המילים שלכם ולא של השוטר.

 

אם לא מאפשרים לכם לקרוא את הדו"ח לפני החתימה - יבוא הצילום לעזרתכם. אם תגיעו לבית המשפט ותתעמתו עם השוטר והדו"ח לבדכם - אין לכם סיכוי. אבל אם תגיעו עם סרטון וידאו שמראה שהשוטר מסרב לאפשר לכם לקרוא בטרם חתימה, תהיה לכך השפעה על ההליך המשפטי ועדותכם תקבל משנה תוקף.

 

בדיקת דם במקום ינשוף?

זכותכם לבקש מהשוטר לערוך בדיקת דם, אבל הבחירה בין בדיקת דם או בדיקת ינשוף היא של השוטר בלבד. לפני שאתם מבקשים בדיקת דם, הפעילו את המצלמה ותעדו

את הרגע. כך, אם השוטר סירב, הדבר יהיה מתועד ויוצג בבית המשפט.

 

טיפ חשוב: מיד לאחר שהמשטרה בדקה אתכם בינשוף ונמצאתם "שיכורים", גשו לבית החולים הקרוב ובקשו לערוך בדיקת דם לגילוי אלכוהול על חשבונכם. הבדיקה תעלה בערך 200 שקל אבל עשויה לחסוך לכם אלפי שקלים ופסילה של הרישיון.

 

לא מאמינים? רווית, סטודנטית בטכניון וברמנית שייצגתי, הואשמה בסירוב לביצוע בדיקת שכרות. היא ניסתה כמה פעמים לנשוף בינשוף, אך ללא הצלחה, והשוטר האשים אותה בסירוב לביצוע הבדיקה. אחרי ששוחררה היא נכנסה לבית החולים רמב"ם וערכה בדיקת דם שהראתה שכמות האלכוהול בגופה הייתה נמוכה מאוד. טוקסיקולוג שהתייעצנו אתו קבע שהיא לא הייתה שיכורה כשנעצרה. בבית המשפט, ממש בפתח הדיונים, הודיעה התביעה כי היא חוזרת בה מכתב האישום.

 

נהלים, רבותי, נהלים

חשוב לציין שיש גם נהלים משטרתיים מחייבים, שאי הקפדה עליהם עלול להוביל לסטייה בתוצאת הבדיקה ולהרשעת שווא. בין הנהלים ניתן למנות את החלפת הפיה בין נשיפה לנשיפה או המתנה של 15 דקות מרגע שנעצרתם ועד לרגע הבדיקה, שבהן אסור לאכול או לשתות.

ארכיון. אמינות הינשוף מוטלת בספק (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
ארכיון. אמינות הינשוף מוטלת בספק(צילום: שאול גולן)

זוכרים את ההמלצה לתעד הכול בצילום? היא תקפה גם כאן: אי הקפדה על הנהלים עלולה להביא לזיכוי הנאשם, ולכן כל מקרה של אישום בעבירת הנהיגה בשכרות חייב להיבחן על ידי עורך דין מקצועי.

 

הינשוף אמין?

לפני זמן מה רכשתי מכשיר ינשוף ושלחתי אותו לבדיקה בשתי מעבדות, אחת מהן באוניברסיטה העברית בירושלים. התוצאות לא היו מעודדות. הינשוף, מתברר,

מזהה חומרים נטולי אלכוהול כמכילים אלכוהול ותוצאותיו אינן אמינות: על אותו תדר המזהה את אדי האלכוהול עוברים גם חומרים נוספים המצויים בגופנו באופן טבעי, כמו איזופרופנול, המצוי בהבל הפה.

 

התגלה גם כי תוצאת הינשוף מושפעת מחום הגוף של הנבדק, מרמת ההמוגלובין (אנמיה) וגם... מתוצאת הבדיקה הקודמת שנערכה. המכשיר "זוכר" את הבדיקה האחרונה, ואם תוצאותיה הראו אלכוהול ברמה גבוהה, הדבר עלול להשפיע על הנבדק הבא. הבדיקות שנערכו באוניברסיטה הראו שלא מעט נבדקים מורשעים בנהיגה בשכרות אף שאינם שיכורים כלל.

 

צוות שהקמתי וכולל מומחים מתחום הכימיה האנליטית ועורכי דין מתחום התעבורה, פועל בימים אלה לשינוי המצב המשפטי הקיים והעלאת רף האכיפה. באתר זה תוכלו למצוא מידע על אופן הזיכוי מעבירת הנהיגה בשכרות, על המצב המשפטי ועל פרויקט בדיקת מכשיר הינשוף.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים