שתף קטע נבחר

לבני נגד לפיד: 'הטבות להתנחלויות מבודדות'

עימות בממשלה בעקבות מפת העדיפות הלאומית החדשה שהציג שר האוצר. לבני אמרה כי 35 התנחלויות מבודדות יקבלו הטבות מס ומתחה ביקורת, לפיד ענה: "הקריטריונים שוויוניים"

דיון על הטבות המס הפך לעימות פוליטי בממשלה: שר האוצר יאיר לפיד רצה להביא היום (א') לאישור הממשלה את מפת העדיפות הלאומית החדשה, אולם עימות בין השרים הביא לדחיית הדיון בנושא בשבוע.

 

עוד בחדשות

 

שרת המשפטים ציפי לבני הציעה ללפיד כבר בפתח הישיבה לדחות את הדיון על מנת לבחון מחדש את צירופן של 35 התנחלויות לרשימת היישובים, אולם לפיד התעקש להביא את הנושא להצבעה. "אלה קריטריונים שמבקשים לעודד התיישבות ביישובים מבודדים", אמרה לבני, ולפיד ענה לה: "מדובר בקריטריונים שוויוניים".

 

באוצר הסבירו היום כי המפה החדשה תכלול גם כמאה יישובים ערביים, וכי לא ניתן להפריד בין אזרחי המדינה בגלל המקום שבו הם גרים. אלא שלבני הביעה דאגה מן ההשלכות המדיניות של צירוף היישובים ודרשה לקיים דיון מחודש כדי למנוע ביקורת בינלאומית על ישראל. היא הציעה לא להמשיך את הדיון באופן טכני בישיבה הבאה, אלא לקיים דיון מהותי על ההשלכות של עידוד התיישבות ביישובים אלה על מעמדנו בעולם ועל התהליך המדיני.

 

על פי הקריטריונים החדשים, שאמורים להיכנס לתוקף בינואר 2015, ייהנו מהטבות מס תושבי יישובים הממוקמים צפונה מקו הרוחב 750, דרומה מקו הרוחב 610 או מזרחה מקו הרוחב 250. כמו כן, ייהנו מהטבות תושבי יישובים שאוכלוסייתם אינה עולה על 75 אלף תושבים.

 

הביקורת על ישראל - אנטישמיות?

קריטריון נוסף יהיה השתייכות לאשכול חברתי-כלכלי 8 ומטה של הלמ"ס, ומהמס המופחת ייהנו רק יישובים שאינם נהנים מפטור אחר ממס - כמו העיר אילת, למשל, שבה לא משלמים מע"מ. לבסוף, ייקבע מדד שישקלל את מידת הפריפריאליות של היישוב עם המצב החברתי-כלכלי של תושביו, ורק יישובים שיקבלו דירוג של 25 ומעלה ייכללו במפת הטבות המס.

 

היקף ההטבות ייקבע רק במסגרת העבודה על תקציב המדינה לשנת 2015. מהאוצר נמסר כי 230 יישובים שאינם נהנים היום מהטבות מס, צפויים להיכלל במפה החדשה. הם לא ציינו באילו יישובים צפויים התושבים לאבד את זכאותם למס מופחת.

 

בישיבת הממשלה התקיים דיון גם על האנטישמיות. השר עוזי לנדאו התייחס לביקורת כלפי מדיניות ישראל בהתנחלויות וטען, בין היתר, שהיא נובעת מאנטישמיות. לבני אמרה מנגד: "תפקידנו להיאבק באנטישמיות, אבל מי שטוען שהביקורת על המדיניות בשטחים היא אנטישמיות פוגע במאבק נגד אנטישמיות וכשהם אומרים לידידנו בעולם שמבקרים אותנו על המדיניות בשטחים, פוגע במאבק וגם מרחיק הידידים".

 

לבני קישרה את הדיון גם למפת העדיפות ואמרה: "הביקורת שתהיה על הממשלה היום אם תתקבל החלטה לעודד לגור בהתנחלויות, האם הביקורת אנטישמית? זו לא אנטישמיות, זו ביקורת נגד המדיניות בהתנחלויות". על הטענה שהיא מעודדת חרם, אמרה השרה הממונה על המשא ומתן המדיני: "בואו נגיד את האמת- מי שמתעקשים לבנות ולעודד התיישבות בהתנחלויות מבודדות הם אלה שמעודדים חרם בינלאומי על ישראל. אלה שפועלים להסדר מדיני הם אלה שרוצים לבלום את החרם ואת הפגיעה בכלכלת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ציפי לבני ויאיר לפיד. ארכיון
צילום: מוטי קמחי
מומלצים