שתף קטע נבחר

נחשפת הכוורת של ג'ון קרי: "חטא בהיבריס"

השליח שלו אינדיק הציג את פרטי הסכם המסגרת המסתמן, מחר יתכנס הקוורטט, אבל מבקריו של מזכיר המדינה נותרו סקפטיים: "אולי יש לקרי שפן בכובע, אבל אני מפקפק בכך". מי איש המפתח במו"מ?

ג'ון קרי אמנם לא יגיע כמתוכנן בשבת לארץ, אבל בקרוב הוא ינחת כאן לביקור ה-11 בישראל - והראשון מאז ששר הביטחון משה (בוגי) יעלון אמר עליו כי הוא "משיחי ואובססיבי". השליח האמריקני למזרח התיכון, מרטין אינדיק, הציג אמש את פרטי ההסכם המתגבש בפני מנהיגי קהילות יהודיות, אך הצוות עצמו של קרי ואינדיק נשאר ככלל מאחורי הקלעים. בכתבה מקיפה ב"גרדיאן" הבריטי נחשפים פרטים חדשים על אותו צוות, לצד ביקורת על מזכיר המדינה.

 

היום הודיעה שרת החוץ האירופית קתרין אשטון כי מחר (יום שבת) תתכנס הרביעייה הבינלאומית כדי לדון במשא ומתן המדיני התקוע - חצי שנה אחרי שהחל. בכירים מהאו"ם, ארצות הברית, רוסיה והאיחוד האירופי ייפגשו בשבת וידונו באפשרות לסייע לקרי בתהליך השלום. פגישת הקוורטט במינכן תיערך בשולי ועידת הביטחון המתקיימת שם. אשטון אמרה כי היא תעמוד בראש הדיון שבו ישתתפו גם קרי, מזכ"ל האו"ם באן קי מון, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב ושליח הקוורטט למזרח התיכון, טוני בלייר.

אינדיק וקרי. מכוונים להסכם מסגרת במקום להסכם קבע (צילום: AP) (צילום: AP)
אינדיק וקרי. מכוונים להסכם מסגרת במקום להסכם קבע(צילום: AP)

"הפגישה מתקיימת בזמן שבו יש לבצע החלטות קשות וגורליות", נכתב בהודעה שפרסמה אשטון. "פירות השלום הן לישראלים והן לפלסטינים הם עצומים. אני מקווה שביחד נסייע להתקדם לעבר הסכם שלום, שישים סוף לסכסוך ויגשים את השאיפות הלגיטימיות של שני הצדדים".

 

בכתבה ב"גרדיאן" הוזכר כי המטרה שהציב קרי לשיחות בין הישראלים לפלסטינים הייתה אחת - הסכם שלום. מזכיר המדינה רצה להשיג זאת תוך תשעה חודשים, אך הדד-ליין - 29 באפריל - מתקרב. בשיחות פרטיות דיפלומטים טענו שהביטחון העצמי שלו גובל בהיבריס, ועכשיו חלק מאותם מותחי ביקורת חוזרים על כך ואומרים כי הוכחה צדקתם.

 

"לא נראה לי שהשיחות הולכות לכיוון טוב", אמר אליוט אברהמס, לשעבר יועץ בבית הלבן בממשל ג'ורג' בוש. "מזכיר המדינה הלך לכיוון הזה במטרה להגיע להסכם קבע. כעת נראה די בבירור שזה בלתי אפשרי. אולי יש לו שפן בכובע, אבל אני מפקפק בכך".

 

אחרים סבורים כי גם הגעה להסכם מסגרת תהיה הישג יוצא דופן, בהינתן הפערים הגדולים בין הצדדים, והסכם שכזה יכול להוביל להתקדמות נוספת. "הסכם מסגרת הוא חלק הגיוני מהניסיון להגיע להסכם קבע מלא", אמר בכיר בממשל האמריקני. אבל ברור שהיעד השתנה - ההבטחה האמריקנית להגעה להסכם שלם במהלך אחד נגוזה והתחלפה בהתקדמות צעד אחר צעד.

 

שקט, מדברים

אינדיק, לשעבר שגריר ארצות הברית בישראל ושליחו של קרי לשיחות, התעקש אתמול בשיחות עם מנהיגים יהודים כי המטרה נשארה הסדר קבע, והגעה אליו עד סוף 2014. הוא אמר כי פרט לפיצויים לפליטים פלסטינים, יש גם ליהודים שעזבו את בתיהם במדינות ערב זכות לקבלת פיצויים. המנהיגים היהודים טענו כי אינדיק אמר להם ש-75-80 אחוזים מהמתנחלים לא יפונו מבתיהם, אבל מאוחר יותר הכחיש השליח האמריקני כי נקב במספר מסוים.
ביקורי גון קרי בישראל

ביקורי ג'ון קרי בישראל
ביקור בישראל תאריך
1. 19-22 במרס
2. 7-9 באפריל
3. 23-24 במאי
4. 27-30 ביוני
5. 15 בספטמבר
6. 5-7 בנובמבר
7. 8 בנובמבר
8. 4-6 בדצמבר
9. 12-13 בדצמבר
10. 2בינואר 2014

 

בעבר נטען כי צוותו של אינדיק מונה לא פחות מ-120 מומחים, אבל ה"גרדיאן" טוען כי בסך הכול הצוות כולל 10-12 דיפלומטים - עדיין גדול פי 2 מצוותי משא ומתן אמריקנים קודמים. לצוות עצמו יש ראש צוות - אילן גולדנברג. דמויות חשובות בצוות הם פרנק לווינשטיין, היועץ המיוחד של קרי למזרח התיכון, ודיוויד מקובסקי, מומחה מפות. בצוות נכללת גם ג'ולי סוייר, יועצת של אינדיק, מומחה הכלכלה הדי אמיר וגם מייקל יפה. דוברת הצוות היא לורה בלומנפלד, עיתונאית לשעבר שכתבה רב מכר המתעד את מסעה לאתר ולראיין את החמוש הפלסטיני שירה באביה בראשו ב-1986.

 

"קרי עובד בחשאיות ובשקט תקשורתי שלא היה בהיסטוריה של השיחות הישראליות-פלסטיניות", אמר ארון מילר, שעבד במחלקת המדינה בשני העשורים האחרונים. גורם בירושלים שמקרוב למגעים אמר כי השליטה של הצוות בנושאים גבוהה מאוד: "הצוות הזה למד לעומק מה יש לעשות כדי לפתור את בעיות הליבה, ועשה יותר מכל צוות אחר בהיסטוריה האמריקנית. ועדיין, יש להם אולי סיכוי של 10% להצליח".

 

עם זאת, דיפלומט אמריקני לשעבר טען שמרבית חברי הצוות הם דמויות משניות, ותיאר אותם כ"נושאי תיקים". לדבריו, אפילו לווינשטיין, המקורב מאוד לקרי, הוזז לשוליים.

 

התרסקות מבוקרת

אולי חבר הצוות המשמעותי ביותר הוא מומחה המשפט ג'ונתן שוורץ. "ג'ונתן הוא האיש. הוא האצור החבוי של מחלקת המדינה, הזיכרון הארגוני", אמר אותו דיפלומט. "הוא מעורב בכל משא ומתן מאז ממשל קלינטון, ומכיר את כל הפרטים". אברהמס הסכים, ואמר כי שוורץ הוא לבטח "שחקן משמעותי מאוד". לדבריו, "הוא יצירתי מאוד. אם אתה עובד על ניסוחים, הוא האיש שאתה רוצה שיהיה באמצע של זה". מחוץ למחלקת המדינה עובדים על המשא ומתן גם פיל גורדון, יועצו של ברק אובמה למזרח התיכון, וגנרל ג'ון אלן - שאחראי על הפן הביטחוני.

 

אברהמס, כמו אחרים, עדיין לא מאמין שהסכם נמצא במרחק נגיעה. הוא אמר כי נזכר במזכירת המדינה בעבר קונדוליזה רייס, ששירת תחתיה בעת הניסיון האחרון להגעה להסכם שלום ישראלי-פלסטיני. "ג'ורג' בוש היה אומר 'דיברתי עם קונדי והיא אופטימית'", צוטט אברהמס ב"גרדיאן". "והיא באמת הייתה אופטימית - היא באמת האמינה שאפשר לעשות את זה. אבל היא טעתה. ואני חושב שקרי יגלה את אותו הדבר".

 

גורם ישראלי שקשור למגעים אמר אף הוא כי הסיכוי להצלחת המגעים נותר קלוש: "מטרת הסכם המסגרת היא להשאיר את התהליך בחיים לעוד כמה חודשים. ארצות הברית רוצה להרחיק את הפלסטינים מהליכה לאו"ם בספטמבר, ולא להיכנס לעימות עם נתניהו עד בחירות אמצע הקדנציה. אחר כך, אנחנו כנראה נראה התרסקות מבוקרת של המשא ומתן".


פורסם לראשונה 31/01/2014 11:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ג'ון קרי. הוא מאמין
צילום: AFP
מומלצים