שתף קטע נבחר

קרנבל יד שנייה: מונדיאל ללא התרגשות

במקום להיכנס לטירוף לקראת המונדיאל, ברזיל עסוקה בשנת הבחירות במחירים המשתוללים, בעוד האלימות נמשכת והמשטרה נלחמת בכנופיות המאיימות על התיירות. האם החגיגה הגדולה של הכדורגל העולמי תעבור ללא בעיות?

קצת יותר מארבעה חודשים לפני שריקת הפתיחה למונדיאל, וברזיל לא נמצאת בטירוף. לא רק שבניית האצטדיונים מתעכבת, אווירת החג לא ממש מורגשת ברחובות ארץ הסמבה. הברזילאי הממוצע מוטרד בינתיים הרבה יותר מבעיות היום יום.

 

ynet ספורט ברשתות החברתיות:

צפו: הסל המדהים מחצי מגרש של מעודדת

כך הגיבה האמא כשקיבלה כרטיס חינם לסופרבול

 

התמונות שהגיעו מהמדינה לפני תחילת טורניר גביע הקונפדרציות האחרון גרמו לדאגה רבה. המוני אזרחים השתתפו במהומות ובהפגנות, וזעמו על ההוצאות האדירות מצד הממשלה עבור המתקנים ואירוח המונדיאל, על חשבון שיפור התנאים בתחומים כמו חינוך ובריאות.

  

נכון לשבועות האחרונים, ההפגנות בברזיל לא מתקיימות באותה התדירות כמו ביוני שעבר, אבל נמשכות בכל זאת וככל שהטורניר יתקרב הקצב שלהן עשוי להתגבר שוב.

 

הבנקים הוציאו לשוק את המטבעות הרשמיים של המונדיאל, אבל המצב הפיננסי רחוק מלהיות מזהיר. האינפלציה הגיעה ל-6 אחוזים, וכעס רב קיים בקרב התושבים מאחר שהמחירים, שגם כך היו גבוהים, ממשיכים להאמיר ולהכביד על הכיס הדל של הברזילאי הפשוט.

 

השתוללות המחירים מורגשת היטב בכל פינה בריו דה ז'ניירו. מכירים את מיץ הקוקו הנמכר בחופי הקופקבנה והאיפנמה? עד לפני חודש ניתן היה ליהנות ממנו תמורת 4 ריאל (1.6 דולר), כעת המחיר גבוה ב-50 אחוז. בקבוק מים עלה 3 ריאל (1.25 דולר) בתחילת דצמבר וכעת עולה 5 ריאל (2.10 דולר).

 

את הקייפיריניה, המשקה המתוק המפורסם של ברזיל, ניתן היה לשתות עד לא מכבר תמורת 7 עד 10 ריאל (2.90 עד 4.15 דולר). כעת יש להיפרד מ-15 עד 20 ריאל (6.25 עד 8.5 דולר).

 

ריו דה ז'ניירו. זינוק במחירים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ריו דה ז'ניירו. זינוק במחירים(צילום: רויטרס)

 

המחירים זינקו בעיקר בערים בהן יתקיימו המשחקים. הסוחרים מתכוננים להגעה מסיבית של תיירים שישלמו ביד רחבה, בעוד המקומיים קשי היום סובלים. הדבר גרם לפתיחת קבוצות בפייסבוק בהן קראו הגולשים "לא לשלם מחירים אבסורדיים".

 

בעלי עסקים "סוררים" סומנו ברשתות החברתיות כמי שיש להחרימם, כשמאידך ה"הגונים" קיבלו המלצות. כך למשל, מסעדה שמכרה קינוחים ב-31 ריאל (13 דולר) הוחרמה, בעוד אחרת שהסתפקה בחצי מחיר הפכה למבוקשת. “לסוחרים אין בושה והם עושים הכל כדי להוציא כסף מהתיירים", כתב אחד הגולשים. “כמובן שזה על הגב שלנו".

 

 

ההפגנות בברזיל. זעם על הממשלה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההפגנות בברזיל. זעם על הממשלה(צילום: רויטרס)

 

טוד סטיינהארדט, תייר אמריקאי, סיפר: “המחירים בריו גבוהים יותר מאשר במיאמי. הייתי רוצה להיות כאן במונדיאל, אבל אז יהיה יקר יותר וחבל, כי השירות גרוע".

 

העיתונאי הברזילאי אדלברטו לייסטר פיליו מתחנת הטלויזיה "רביסטה 2" שבסאו פאולו, אמר ל-ynet ספורט: “בכל הנוגע למונדיאל, אפשר לחלק את העם לשני חלקים. 1. אלו שרואים בטורניר הזדמנות עבור ברזיל להראות את עצמה לעולם, לשפר את תדמיתה ולהפגין את ההתפתחות הכלכלית שלה. 2. אלו שרואים בכך הזדמנות להפגין נגד השחיתות של הממשלה”.

 

המחאה בריו. העם נחלק לשניים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המחאה בריו. העם נחלק לשניים(צילום: רויטרס)

 

המצב מביא ליצירת תופעות חברתיות וקבוצות חדשות בקרב האוכלוסיה. בשבת שעברה התקיימה הפגנה גדולה באבנידה פאוליסטה, השדרה המרכזית של סאו פאולו, בה היו מעורבים חברי הקבוצה הידועה בשם "בלאק בלוק". מדובר בצעירים רעולי פנים, שמגיעים מהפריפריות במסיכות שחורות ומשלהבים את המפגינים, תוך קריאה לאלימות וביצוע מעשי שוד וביזה.

 

תופעה נוספת, שצמחה בקרב אנשי המעמד הנמוך וגורמת לפחד במעמד הבינוני, היא ה"רולזיניוס" (המשוטטים הקטנים) – אותם צעירים הנוהגים לפרוץ לקניונים בחבורות גדולות וברעש עצום (שותים בירות ומשמיעים מוסיקת פאנק רועשת), תוך ביצוע מעשי שוד וביזה אלימים.

 

הרולזיניוס, שפעולותיהם מאורגנות בקבוצות ברשתות החברתיות, גרמו לתיגבור האבטחה בכניסה לקניונים. בברזיל מבוצעות בדיקות קפדניות מחשש למעשי שוד, בדיוק כפי שבישראל חוששים מפיגועים. בגלל החשש, קניונים רבים מונעים את הכניסה מצעירים שחורים, דבר שגורם לתרעומת רבה ותלונות לאפליה על רגע גזעני.

 

השוטרים לא בוחלים באמצעים ומשתמשים בכדורי גומי וגז מדמיע על מנת לפזר התקהלויות. בחלק מהמקומות נחקק חוק לפיו קטינים אינם רשאים להיכנס לקניונים ללא ליווי מבוגר. הרולזיניוס מהווים בעיקר תופעה חברתית הנפוצה בקרב צעירים, כשגם נערות המנסות להיראות מקובלות בחברה מתגאות בהיותן "רולזייראס".

 

"אין שום עניין פוליטי במה שאני עושה, אני באה רק לכייף ולפגוש אנשים", סיפרה לטיסיה גומש (15), שהשתתפה לאחרונה בהתקהלות בסאו פאולו. למרות זאת, הפעילות מלווה לא אחת במחאה אנטי ממסדית. לאחרונה התפרעו הצעירים בקניון בעיר קוריטיבה, שם קראו קריאות נגד קיום המונדיאל.

 

לייסטר: "בין המפגינים אפשר למצוא רבים מקרב המתנגדים לנשיאה דילמה רוסף. אסור לשכוח שיש השנה לא רק מונדיאל, גם בחירות באוקטובר".

 

דילמה רוסף. צברה מתנגדים רבים (צילום: AP) (צילום: AP)
דילמה רוסף. צברה מתנגדים רבים(צילום: AP)

 

"ניצחון של הנבחרת? פתאום זה לא הדבר הכי חשוב"

איש השמאל הברזילאי, אנטוניו לסאנס, כתב טור באתר "כרתה מאיור" תחת הכותרת "יהיה מונדיאל – נגד אלו שקוראים קריאות נגד ברזיל". הוא תקף את ה"פאניקופש", הגורמים שלטענתו מזינים את האזרחים במידע מוטעה.

 

“הם גרמו לפאניקה ושנאת חינם בקרב אנשים לא אלימים והעכירו את האווירה של הגביע העולמי”, כתב לסאנס. "בפעם הראשונה בהיסטוריה, הדאגה אם נבחרת ברזיל תנצח או תפסיד לא תהיה הדבר הכי חשוב בחיים שלנו. עד עכשיו אין שום תחושה של קרנבל ואם זה תלוי ב'פאניקופש', הטורניר הזה יהיה העצוב ביותר”.

 

שחקני נבחרת ברזיל. כבר פחות חשובים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שחקני נבחרת ברזיל. כבר פחות חשובים(צילום: AFP)

 

לסאנס התייחס להוצאות: “הגביע העולמי עולה בסך הכל 26 מיליארד דולר, אבל רק 30 אחוז מזה הולך על בניית אצטדיונים. יתר הכסף מיועד לשיפור התשתיות, התחבורה, הגברת אמצעי האבטחה והכשרת כוח אדם. הממשלה לא משקיעה פחות בחינוך ובריאות בגלל המונדיאל, להפך".

  

"נדאג שתהיה מלחמה בריו והתיירים לא יראו כדורגל"

גם אם לסאנס ינסה לייפות את התמונה, אי אפשר להתעלם מהבעיות המסורתיות מהן סובלת ברזיל. אחת מהן היא האלימות הקשה. 

  

מפגין בברזיל. סובלת מאלימות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגין בברזיל. סובלת מאלימות(צילום: AFP)

 

רבים הם המקומות בהם לא מומלץ להסתובב מחשש לשוד מזוין, בעיקר אם אתה תייר. בכלל, רצוי לא להסתובב כאשר הכסף והחפצים היקרים חשופים. הגנבים העניים בברזיל עלולים לנקוט באלימות גם לצורך שוד של חפצים זולים מאוד, כמו שעוני יד פשוטים.

 

כחצי מיליון תיירים אמורים להגיע למדינה בתקופת המונדיאל והמשטרה נערכת לא רק למאבק באלימות, אלא גם להתמודדות עם תעשיית הסמים שצפויה לפרוח באותה תקופה. "בעזרת אלוהים נמכור הרבה קוקאין בגביע העולמי", טען אחד מבעלי תחנות הסמים המוסתרות היטב בפאבלות (שכונות העוני) של ריו דה ז'ניירו בראיון טלוויזיוני, כשפניו מוסתרות.

 

חברי כנופיות אחרים איימו תוך אחיזה בנשק: “אם אנשים יבואו לשכונה שלנו לפנות בוקר הם ישמעו המון יריות. נדאג שתהיה מלחמה בריו דה ז'ניירו ולא ניתן לגרינגוס לראות את הגביע העולמי". חוץ מהכנופיות המקומיות, במשטרה חוששים גם מהחוליגנים שיגיעו מארגנטינה ומאירופה ויבעירו את הרחובות.

 

כשלסאנס התייחס לבעיות האבטחה הוא הזכיר את רצח י"א חללי מינכן: “לא ניכשל, בטח לא ביחס לגרמניה בה אירע פיגוע טרור באולימפיאדה ב-1972, ולא בהשוואה לארה"ב בה בוצע פיגוע במרתון בוסטון. גם לא נהיה כישלון בכל הנוגע לגילויי גזענות, בטח לא ביחס למה שקורה בצרפת ואנגליה. אצלנו אף אוהד לא ישליך בננה על כדורגלן. גם לא נהיה כמו רוסיה שנאבקת בהומואים. תמיד יש בעיות וגם אצלנו יהיו, השאלה היא איך נתמודד איתן".

 

הפיגוע במרתון בוסטון. ברזיל נערכת לאתגר האבטחה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפיגוע במרתון בוסטון. ברזיל נערכת לאתגר האבטחה(צילום: רויטרס)

 

חולצות הנבחרת נחטפות, התעשייה הפיראטית חוגגת 

ולמרות כל הבעיות הללו, ברזיל ממשיכה להיערך להצגה הגדולה. לא מעט מוצרים של הטורניר, רשמיים ולא רשמיים, נמכרים בחנויות, מה שמוביל למאבק בין החברות הגדולות.

 

"נייקי" מוכרת בהצלחה רבה את החולצות הרשמיות שנבחרת ברזיל תלבש במונדיאל, אבל המתחרה "אדידס" לא נשארה חייבת והוציאה לשוק חולצות חדשות של פלמייראס, אחד המועדונים הגדולים בסאו פאולו, שמקבל חסות מהחברה. בניגוד לחולצה הירוקה המסורתית של פלמייראס, החולצה החדשה של המועדון נמכרה בצבע צהוב, דומה לזו של הנבחרת, מה שהביא למכירתה בכמויות גדולות.

 

חולצת הנבחרת. מצרך מבוקש (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
חולצת הנבחרת. מצרך מבוקש(צילום: גטי אימג'ס)

 

"נייקי" הגישה תלונה בנושא, ובסופו של דבר הוסרה החולצה של "אדידס" מהמדפים בצו בית משפט. אבל אם אתם אוהדים של פלמייראס ותרצו בכל זאת להשיג אותה, ניתן עדיין לעשות זאת בדוכנים פיראטיים. בכלל, דוכנים המוכרים חולצות כדורגל מזויפות במחירים זולים יחסית הם עניין שבשגרה בברזיל.

 

מחירי הטיסות אמורים לנסוק בתקופת המונדיאל, וכדי לשמור על שפיות חתמה הממשלה על הסכם עם חברות התעופה המובילות בנוגע להוספת 1,973 קווי טיסה חדשים. במקביל מתקיימות שיחות עם בעלי המלונות במטרה להגיע להסכמה לגבי תקרת מחירים.

 

אצטדיון המרקאנה. הממשלה מנסה לסייע לתיירים (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
אצטדיון המרקאנה. הממשלה מנסה לסייע לתיירים(צילום: גטי אימג'ס)
 

 

השרה להגנת הצרכנות, סידיניה קמפוס, אמרה: "בעלי העסקים והסוחרים צריכים להיות נאמנים לקליינטים שלהם, לחשוב לטווח ארוך ולגרום לתיירים לשוב לברזיל. מחירים מוגזמים יפגעו בתדמית שלנו".

 

אהרון פלדמן, ישראלי המתגורר בסאו פאולו, אמר ל-ynet ספורט: “הברזילאים לא חושבים על המונדיאל, כי החיים קשים. עובדים קשה, המצב קשה ואין ראש לזה. מתפרסמות כל מיני ידיעות בנוגע לאם העבודות יהיו מוכנות עד הטורניר או לא, וכמה הממשלה מוציאה על כל זה. אני מעריך שהכל יהיה מוכן ב-80 או 90 אחוז.

 

חוף הים בסלבדור. תהיה חגיגה? (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
חוף הים בסלבדור. תהיה חגיגה?(צילום: גטי אימג'ס)

 

"נכון שיש הפגנות, אבל משתתף בהן מספר קטן של אנשים ביחס לגודל האוכלוסיה. אסור לשכוח שזו מדינה של 200 מיליון איש. בסופו של דבר, הטורניר הזה יהיה הצלחה. האצטדיונים יהיו מלאים ותהיה חגיגה. ובקשר לאבטחה, אם אתה לא מגיע למקומות שלא צריך ויודע היכן לא להניף דגלים ולשלוף מצלמות והיכן לא להוציא כסף מהכיס, לא צריכה להיות לך בעיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים