שתף קטע נבחר

לחם שחור בריא יותר? 10 מיתוסים על תזונה

פירות מלאים סוכר, בבוקר לא כדאי לאכול פחמימות ודיאטות נועדו להיכשל. דיאטנית עושה סדר בכל המידע על תזונה ודיאטה, ומנפצת את המיתוסים הכי נפוצים בתחום

בעשור האחרון המודעות לתזונה נכונה ואורח חיים בריא בעלייה מתמדת. אבל דווקא שפע המידע הזורם אלינו חדשות לבקרים עלול לבלבל ולגרום להרבה טעויות. יותר מכך, לאנשים בגילאי ה-40 שקראו לא מעט ועשו גם לא מעט דיאטות, יש לא מעט מחשבות נחרצות לגבי תזונה ודיאטה. אז מה באמת נכון?

 

לעוד כתבות - היכנסו למדור בריאות ויותר

 

1. לא כדאי לאכול בבוקר פחמימות

לא נכון.

 

ארוחת בוקר מזינה ומאוזנת, כזאת שמשלבת פחמימות טובות עם חלבונים משביעים, לא רק שלא פותחת את התיאבון והורסת את הדיאטה, אלא, עוזרת לתחושת שובע וריכוז, מעלה את יכולת החשיבה ואת הסבלנות ( חשוב מאד ), ומשפרת את חילוף החומרים.

 

הגוף שלנו קם מצום ארוך של הלילה וזקוק למשהו מזין. רק פירות נותנים רק סוכרים וללא השילוב של החלבון נהיה פחות שבעים. לכן כדאי לשלב גם יוגורט, לאכול חביתה עם ירקות, פרוסת לחם איכותי מחיטה מלאה עם גבינה, או לחם עשיר בחלבון ( יש דבר כזה ) עם אבוקדו.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

  

לשמור על הבריאות

ג'ינג'ר, קינמון וכורכום: 10 המזונות הבריאים

מה לאכול כדי להגן על העצמות והמוח?

למניעת אלצהיימר ושכחה: התזונה שתעזור

 

 

2. מאכלים מחיטה מלאה פחות משמינים

 לא נכון.

 

מאכלים המכילים דגנים מלאים אמנם יותר בריאים בגלל כמות סיבים גבוהה יותר, אך הם בעלי אותו ערך קלורי. פסטה מחיטה מלאה מכילה אותם קלוריות כמו פסטה רגילה אבל היא בהחלט יותר בריאה. כי יש בה יותר סיבים תזונתיים וגם יותר ויטמינים ומינרלים.

 

חשוב לשים לב שחלק שחלק מהמאכלים המעובדים- כמו דגני בוקר, מכילים גם תוספת גדולה של סוכר ולעיתים גם צבעי מאכל, העובדה שהם מדגנים מלאים לא הופכת אותם לבריאים. אך יש כמובן גם דגני בוקר עתירי סיבים ללא סוכר והם כן מומלצים.

 

3. שתיית קפה הורסת את הדיאטה

לא נכון.

 

שתיית קפה לא רק שלא הורסת את הדיאטה אלא יכולה לעזור. שתיית קפה חזק כמו קפה שחור או אספרסו לפני אימון עוזרת לשריפת שומנים יעילה יותר באימון. כמו כן, שתיית קפה יכולה לעזור למנוע נשנושים.

 

לעתים, בסוף ארוחה, מספיק שנשתה קפה חזק ואיכותי ויירד החשק למתוק. כמו כן מחקרים שנעשו לאחרונה הראשו ששתיית קפה חזק בסוף הארוחה מורידה את ספיגת הכולסטרול.

 

שתיית קפה עוזרת לשרוף קלוריות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שתיית קפה עוזרת לשרוף קלוריות(צילום: shutterstock)

 

4. לחם שחור יותר בריא מלחם לבן

לא נכון.

 

צבעו של הלחם או הלחמנייה לא תמיד מעיד על כך שהוא עשוי מחיטה מלאה ולכן אינו בהכרח יותר בריא. יש יצרנים המשתמשים בקמח לבן ומוסיפים לו צבע כהה באמצעות קרמל או מולסה ויוצרים רושם מוטעה כאילו הלחם הוא מלא ועשיר בסיבים.

 

לכן עדיף לקנות לחם או לחמניות מחברה מוכרת ואמינה, העטוף באריזה שעליה מצוינים המרכיבים ולוודא שאמנם הלחם מכיל קמח מלא.

 

5. לשתות פחית אחת של משקה ממותק ומוגז ביום זה לא נורא

לא נכון.

 

כמות הסוכר בפחית שתייה מגיעה ל- 5-6 כפיות, אם עושים חשבון שנתי מגיעים ל- 24 חבילות שתכניסו לגופכם רק מהשתייה המתוקה, בנוסף על כל הסוכר שנמצא גם כך בתפריט, מיותר וממש לא בריא.

 

מחקרים קבעו שהורדה של שתיה מתוקה מהתפריט יכולה להוריד 5-6 קילו ממשקלכם בשנה.

 

6. יש להיזהר מפירות בגלל הסוכר

לא נכון.

 

חשוב לצרוך פירות בתפריט. פירות הם הממתקים של הטבע והם מקור מצוין לוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון חשובים המסייעים לגוף למנוע מחלות. גם פירות שנחשבים עתירי סוכר ו"מסוכנים" כמו ענבים, בעיקר ענבים אדומים, הם בריאים במיוחד, בזכות הפלבנואידים ( לכן גם ממליצים לשתות כוס יין אדום ביום).

 

אבטיח, שזיפים ואפרסקים הם פירות נהדרים, עשירים בפיטוכימיקלים ( הצבעים הטבעיים של הפירות) שמועילים לגוף מהרבה בחינות ויכולים לשמש כארוחת ביניים מצוינת.

 

מה שכן, חשובה המידה. מומלץ לאכול 2 פירות ביום וגם כאן כדאי לגוון במשך השבוע את הסוגים והצבעים בכדי לתת לגוף שפע של פיטוכימיקלים ( הצבעים הטבעיים של הפירות והירקות ).

 

7. בתפוח אדום וירוק יש אותה כמות של סוכרים וקלוריות

נכון מאוד.

 

לצבע ולטעם הפרי, או הירק, אין השפעה על כמות הקלוריות. תפוח חמוץ מכיל את אותן הקלוריות כמו תפוח אדום, וכך גם לגבי סוגי הפלפל השונים, אין חשיבות לרמת המתיקות או הצבע.

 

יותר מכך, חשוב לאכול פירות וירקות בצבעים שונים, כי כל צבע ( פיטוכימיקל) תורם לגוף יתרונות בריאותיים שונים.

 

8. מאכלים כגון: בורגול, כוסמת, חומוס ושניצל תירס משמשים כתחליף טוב לבשר

לא נכון.

 

יש מספר מאכלים שמכילים כמות קטנה של חלבון, אולם רבים מחשיבים אותם כתחליף הולם לבשר ודגים. בדגנים, קטניות ובחלק ממוצרי הסויה, יש כמות גדולה בהרבה של פחמימות מאשר חלבון ולא נכון להתייחס אליהם כתחליף חלבון.

 

למעשה, ארוחה של שניצל תירס עם פסטה היא שוות ערך לארוחה המורכבת בעיקר מפחמימות, ואינה מספקת מנת חלבון הולמת לארוחת צהריים. גם מנת מג'דרה היא אמנם מאד בריאה אבל לא מספקת כמות חלבון כמו חצי חזה עוף.

 

9. יש להפריד בין פחמימות וחלבונים בארוחה

לא נכון.

 

כל אב מזון מפורק ומתעכל באזורים שונים של מערכת העיכול. המזונות בטבע מופיעים כתערובת של אבות מזון. כך, למשל, החלב עבור כולנו הוא חלבון, אך יש בו כמות לא מבוטלת של פחמימות. אותו הדבר לגבי כל קבוצת הקטניות, כך שלמעשה לא ניתן להפריד בין אבות מזון.

 

בנוסף, לא נעשה אף מחקר מדעי שהוכיח את אמיתותה של דעה זו ולהיפך, בשנים האחרונות הראו מחקרים ששילוב נכון בין פחמימות לחלבונים בארוחה מורידה את רמות הסוכר, תורמת לאנרגיה ואף מסייעת לירידה במשקל.

 

10. אין מה לעשות, עשיתי המון דיאטות אני בחיים לא אצליח להרזות

לא נכון.

 

אפשר לשקם ולעזור לכל אחד להצליח לרדת במשקל ולשמור על משקל תקין במשך שנין. גם אנשים שעשו דיאטות לא בריאות כמו HCG עם 500 קלוריות בלבד, או הורידו מזונות רבים מהתפריט כדי להרזות.

 

יכולים להצליח ולהחזיר את הגוף לתפקוד תקין ולרדת במשקל בצורה טובה ובריאה. אבל חשוב ללכת לאיש מקצוע אמין ולא להתפתות לדיאטות שמבטיחות ירידה מהירה ללא תמיכה, הכוונה ואחריות.

 

 

הכותבת היא מומחית לתזונה ודיאטה eatgood






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איזה לחם הכי בריא עבורכם?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים