שתף קטע נבחר

"אסלה חשמלית"? מותר להשתמש בשבת

בפסק הלכה ראשון מסוגו נקבע כי מותר להפעיל אסלה חשמלית בשבת מפני "כבוד האדם". מתגים אוטומטיים בארונות ובמקרר? הדביקו בנייר דבק. חיישני תאורה במסדרון? חפשו נוכרי שיילך אתכם. חוברת שתצא בקרוב מציגה: כך תיערכו לשהייה במלון בשבת (בעזרת סלוטייפ ונורות להט מהבית)

נופשים בבית-מלון שבו הדחת האסלה בשירותים כרוכה בפעולה חשמלית? פסק הלכה חדש קובע כי מותר להפעילה בשבת - למרות האיסור על שימוש בחשמל. הנימוק: חשש לפגיעה בכבוד האדם, אם לא יוכל לעשות את צרכיו בתנאים שאליהם הוא רגיל.

 

<< עוד חדשות ועדכונים - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

רבנים מהמחנה הליברלי בציונות הדתית דנו בסוגיה, ופרסמו את הכרעתם בחוברת שיפיצו בקרוב. וכך כתבו: "במקומות שבהם הדחת האסלות נעשית באופן חשמלי ואוטומטי ברגע שעוזבים את המקום, אם אין אפשרות להשתמש בשירותים חלופיים ללא הדחה אלקטרונית, יש מקום להתיר את השימוש בשירותים הללו משום כבוד הבריות".

 

עוד חדשות בערוץ היהדות :

 

"הגישה ההלכתית המקובלת רואה בכך הפעלת מכשיר חשמלי בעקבות פעולת המשתמש - דבר האסור מדרבנן (מדברי חכמים ולא מהתורה – ק"נ)", הסבירו הרבנים את עמדתם. "הצורך של האדם להתפנות בתנאים סבירים נתפס כ'כבוד הבריות', והותרו בשבילו מספר איסורי דרבנן... על כן, בלית ברירה (כאשר אין שירותים אחרים בסביבה), ניתן לסמוך על היתר זה גם כאן".

 

הדביקו את המתגים במלון

הפסיקה בעניין האסלה החשמלית היא חלק מקובץ המאגד פיתרונות לבעיות הלכתיות שבהן עלול להיתקל

שומר שבת המתארח בבית מלון מודרני. בדברי הפתיחה הובאה הסיבה לפרסומו: "גם אם ניתן להקל, לפעמים, כשאין ברירה - תכנון מוקדם מאפשר שמירת שבת כהלכתה, ומפחית את הצורך בהיתרים לשעת הדחק".

 

בחוברת, בהוצאת ארגון "בית הלל", קובעים הרבנים, בין היתר, כי בבתי מלון שאינם מאפשרים הבערת אש בחדרים ניתן להסתפק בתאורת החשמל כתחליף לנרות שבת. עם זאת, כתבו, "הפתרון הטוב ביותר הוא להצטייד בנרונים חשמליים (בעלי חוט להט) שניתן לחבר לשקע".

 

הרבנים מתייחסים לפעולות חשמליות שנעשות בידי אדם בדרך אגבית בימות החול, ומציעים לנטרל לפני כניסת השבת חיישנים ומתגים העלולים לגרום לכך – הדלקת תאורה בארונות בגדים או במקרר עם פתיחתם ("רצוי להצטייד בנייר דבק מתאים להדבקת המתג... באופן כזה, גם בעת פתיחת דלת המקרר או הארון יישאר המתג לחוץ והאור לא יידלק").

 

"לעתים ניתן למצוא בחדרים במלון מתקני 'בר משקאות', הכוללים נורה או רישום דיגיטאלי על כל לקיחה של בקבוק או פחית. אין להשתמש בבר כזה בשבת", קבעו הרבנים. ועוד: "רצוי להשאיר בבוקר מחוץ לחדר את השלט 'נא לא להפריע', כדי שהחדרניות לא ייכנסו לחדר ויכבו את האורות או את המזגן".

 

יש חיישנים ואין ברירה?

בחוברת נכתב כי יש להימנע ככל האפשר ממעבר בסביבת חיישן נוכחות הגורם להדלקת תאורה,

פתיחת דלת וכדומה. "אם אין אפשרות כזו, ניתן להיכנס למלון ולמסדרון בעקבות אדם אחר", הכריעו הרבנים. "כשפתרון כזה אינו בנמצא, ניתן לבקש עזרה מאנשי המלון שאינם יהודים, ואם פתרונות אלה אינם ניתנים לביצוע... ניתן לסמוך על המתירים ולגרום לפתיחת הדלת או לתאורה הנדלקת עצמאית כאשר האדם מהלך לפי תומו (הליכה רגילה – ק"נ)".

 

ומה לגבי מפתח אלקטרוני? "הדרך המובחרת היא לתכנן מראש לשהות במלון שבו ניתן להשתמש במפתח ולא בכרטיס אלקטרוני. יש שמדביקים נייר דבק על הלשונית וכך הדלת לא ננעלת, וניתן לפתוח אותה מבחוץ ללא הכרטיס האלקטרוני, אך פתרון זה לא מומלץ בשל סכנות בטיחותיות. על כן, יש להסביר בקבלה לפני שבת, שבגלל היותנו שומרי שבת אסור לנו לפתוח את הדלת בכרטיס האלקטרוני, ולכן אנו מבקשים שאחד מעובדי המלון (נוכרי) יסייע לנו בפתיחת הדלת".

 

הוא הדין גם בהפעלה אוטומטית של אורות החדר ומיזוג האוויר: "יש להימנע מלשהות בשבת במלונות שבהם הכניסה

מפעילה את המזגן והתאורה, והיציאה מהחדר מנתקת אותם. אם אין ברירה, יש לתאם עם הקבלה שנוכרי ילווה את האורחים לחדר, ובכניסתו יפעיל את התאורה והמזגן".

 

האם חובה לעלות לקומת החדר בשבת דווקא במדרגות? "אם הנוכרי המלווה אותנו לחדר עולה במעלית, מותר להצטרף אליו", פוסקים הרבנים. "במקומות שבהם יש מדרגות נעות, מותר לעלות בהן בשבת, בתנאי שלא מדובר במדרגות נעות שמתחילות לנוע ברגע שמתקרבים אליהן או דורכים עליהן".

 

פסק הלכה נוסף: "לכתחילה ראוי לא להשתמש במלון במים חמים בשבת, כיוון שפתיחת ברז המים החמים גורמת להכנסת מים קרים ולבישולם בשבת. לצורך זה מומלץ לכוון את הברזים בהתאם בערב שבת, ולעשות עליהם סימן לתזכורת. במקרה הצורך יש מקום להקל, כפי שמבואר בהרחבות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לא בשבת!
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים