שתף קטע נבחר

השר לשעבר ויקטור שם-טוב נפטר והוא בן 99

שם-טוב כיהן, בין היתר, כשר הבריאות בממשלות גולדה מאיר ורבין בשנות ה-70. בין השנים 1981 ל-1988 שימש חבר כנסת מטעם סיעת המערך

השר לשעבר, ויקטור שם-טוב, הלך היום (שבת) לעולמו והוא בן 99. שם-טוב כיהן בין היתר כשר הבריאות בממשלות גולדה מאיר ויצחק רבין בשנות ה-70 והיה מזכ"ל מפ"ם.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

שם-טוב נולד בעיר סמוקוב בבולגריה בפברואר 1915. בבולגריה הוא היה חבר בתנועת הנוער "מכבי הצעיר". כשהיה בן 24 עלה לישראל. ב-1946 התמנה לחבר מועצת פועלי ירושלים. בנוסף, הוא כיהן בשנים הראשונות של המדינה כיו"ר איחוד עולי בולגריה בירושלים. ב-1961 הוא נבחר לראשונה לכנסת מטעם מפ"ם וכיהן בחבר כנסת ברציפות עד שנת 1969.

 

בדצמבר 1969 הוא מונה לשר בלי תיק ופחות משנה לאחר מכן קידמה אותו ראש הממשלה גולדה מאיר לתפקיד שר הבריאות. הוא המשיך בתפקידו כשר הבריאות גם בממשלת רבין ובסך הכול כיהן בתפקיד קרוב לשבע שנים. לקראת סוף כהונתו בממשלה מונה גם לשר הסעד. בכל אותן שנים בהן כיהן כשר לא היה שם-טוב חבר כנסת. בשנת 1981 הוא נבחר שוב לכנסת מטעם סיעת המערך. הוא נשאר בבית המחוקקים עד מרס 1988. בין לבין כיהן כמזכ"ל מפ"ם בין השנים 1979 ל-1985.

 

בכל שנותיו בממשלה ובכנסת זכה שם-טוב לחיבה ולאהדה מכל חלקי הבית בשל נועם הליכותיו. רבים מחברי הכנסת, גם מבין יריביו הפוליטיים, הביעו צער כשפרש מהכנסת במרס 1988. שם-טוב סיפר ל"ידיעות אחרונות" ב-2005 על תקופת כהונתו, במהלך הפגנה הגדיל את תקציב סל התרופות: "הייתי שר בריאות במשך שמונה שנים. אני יודע שכול שר בריאות מתמודד עם בעיות תקציביות קשות, אבל אני לא מקבל את התזה הזאת שאין כסף לתרופות. בתקופתי כל החולים בישראל היו מקבלים תרופות ללא תשלום בכל קופות החולים".

 

יו"ר מרצ, זהבה גלאון, ספדה לו. "שם-טוב היה לוחם לצדק חברתי ולוחם אמיץ לשלום", אמרה גלאון. "הוא החל את פעילותו כפועל בניין והטביע את משנתו הסוציאליסטית וחותמו בכל תפקידיו הציבוריים למען שוויון, צדק וזכויות אדם".

 

גלאון הוסיפה כי "שם-טוב, שהיה מספר 115 ברשימת מרצ לכנסת ה-19, ייזכר כמנהיג ששילב באישיותו את המחויבות לצדק ולשלום". יו"ר מרצ סיכמה ואמרה כי הוא "ייזכר לעד כמי שהיה מראשוני המתנגדים למלחמת לבנון הראשונה מיומה הראשון, וביקר בחריפות את ההתבוססות בבוץ הלבנוני". לדבריה, שם-טוב "היה אופוזיציה למדיניות הסירוב של ממשלת גולדה-דיין, ניסח את נוסחת 'יריב-שם-טוב' שבה קרא להכיר באש"ף ולנהל מו"מ לשלום עם הפלסטינים".

 

יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג הוסיף כי "ויקטור שם-טוב היה דוגמא למנהיג ציבור שהלך בדרך הטוב, עשה מעשה טוב והיה לו שם טוב. הוא הפך את האידיאולוגיה הדוגלת בשוויון ובשלום לעשייה מהפכנית בפיתוח הרפואה הציבורית בישראל וביוזמה מדינית שהקדימה את זמנה בהכרה בעשיית שלום עם הפלסטינים. הוא גידל דורות שלמים של פעילים פוליטיים שהאמינו בדרכו וכיבדו אותו על ישרתו וצניעותו. יהי זכרו ברוך". השר עמיר פרץ הוסיף כי "ויקטור שם טוב היה אחד מהאנשים שנאבקו למען שוויון הזדמנויות, סייע למנהיגים צעירים מהפריפריה והיה עבורם סמל למאבק על צדק חברתי ושלום".

  

טרם נמסר מועד ההלוויה. שם טוב הותיר אחריו אישה, שני ילדים וארבעה נכדים. בנו הוא העיתונאי ואיש התקשורת שמוליק שם טוב.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר הכנסת
ויקטור שם טוב
צילום: אתר הכנסת
מומלצים