שתף קטע נבחר

שירותים 2.0: יסננו מים ויטעינו טלפונים

תערוכה בניו דלהי הציגה מגוון רעיונות שהעלו מומחים ברחבי העולם לבעיית התברואה במדינות עניות. בין ההמצאות: שירותים שיטעינו טלפון סלולרי

מי ציפה שיום אחד שירותים יוכלו לסנן מים, לטעון סלולרי וליצור פחם? שאיפות אלה נחשבות נשגבות במיוחד ל-2.5 מיליארד בני אדם במדינות עניות ברחבי העולם, שאין ברשותם גישה מינימלית לשירותי תברואה מודרניים. עקב כך, מדענים ומפתחים מרחבי העולם נרתמו למען מטרה אחת - לשפר את בריאות הציבור במדינות שמתמודדת עם עוני, חוסר במים וגידול מהיר באוכלוסייה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק של ynet

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

את האתגר הציבה קרן הצדקה של ביל ומלינדה גייטס שארגנו תערוכה בניו דלהי שבהודו, שבה הוצגו שלל רעיונות שהמציאו מומחי תברואה ברחבי העולם. לפי תנאי הקרן, דרישות המוצר הן: טיהור שפכים, שימוש מינימלי בחשמל ומים ועלות תפעול נמוכה. בין המשתתפים בתערוכה היה צוות מאוניברסיטה במערב בריטניה שהציג תא דלק שמונע באמצעות שתן, ודרכו ניתן להטעין טלפונים סלולריים.

 

צוות מאוניברסיטת קולורדו הציג מערכת שמשתמשת באנרגיה סולרית כדי לחמם פסולת אנושית בחום של 300 מעלות צלזיוס. התהליך, שגם מנטרל רעלנים, מאפשר ליצור חומר דמוי-פחם בשם "ביו-צ'אר" שיכול לשמש כדשן. צוות אחר מבייג'ינג הציג מערכת לייצור אותו חומר דמוי הפחם, אולם הם השתמשו באנרגיית השמש כדי לחמם אוויר שייבש את הפסולת האנושית, ובכך הצליחו לייצר את הפחם האקולוגי.

 

חברה אחרת שבסיסה בהודו התרכזה בניקיון השירותים במקום בניסיון להמציאם מחדש. לדברי מנהל החברה, באזור שבו הוא פועל יש לא מעט שירותים ציבוריים - אולם איש לא מעוניין לנקות אותם. "יש סטיגמה על מי שעושה את זה, הם נחשבים הנחותים שבנחותים", אמר המנהל. הפתרון שהציע הוא התקנת שירותים בתשלום, שיכללו מערכת אלקטרונית לניקוי המתקן באופן אוטומטי אחרי כל משתמש. לדבריו, מאז שבמדינה הוצבו 450 אבי טיפוס כאלו, "מהנדסי אלקטרוניקה עומדים בתור כדי לעבור הסבה לטכנאי שירותים".

 

הודו נחשבת למדינה המזהמת ביותר בפסולת אנושית עם יותר מ-640 מיליון בני אדם שעושים את צרכיהם ברחובות ובשטחים פתוחים. כתוצאה מכך, מדי שנה נרשמת תמותה של כ-700 אלף ילדים במדינה מתחלואה שנגרמת עקב תנאי תברואה ירודים. "במערב, הנושא הזה יכול להוות מטרד, אך אנשים לא מאבדים את חייהם", אמר כריסטופר אליאס, נשיא הפיתוח הגלובלי בקרן גייטס. והוסיף "אנשים לא מבינים מיד את הנזק שנגרם על ידי זיהומים המגיעים מפסולת אנושית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים