שתף קטע נבחר

רכיבה משפחתית: מסלולי אופניים ברחבי הארץ

סיימנו עם ארוחות החג הכבדות, עם המצות ועם המופלטות העמוסות כל טוב - עכשיו הגיע הזמן לצאת אל הטבע ולהחזיר את הגוף לכושר. מסלולי האופניים של הקרן הקיימת לישראל אידיאלים לספורט משפחתי שיקרב בין כולם וגם ישפר את מצב הרוח הכללי

מזג האוויר בישראל מאפשר לרכוב על אופניים כמעט כל השנה וליהנות מן היתרונות הרבים שברכיבה, למשל, איכות חיים ובריאות הגוף - חיזוק השרירים, פיתוח סיבולת לב-ריאה ושיפור מצב הרוח. בנוסף, רכיבה בחיק הטבע מאפשרת לגמוע מרחבים, ליהנות מהנופים ומהווה גם חוויה חברתית לרוכבים בקבוצות. בנוסף לכל אלה, רכיבה על אופניים תורמת במידה רבה לאיכות הסביבה: האופניים הם כלי הרכב היעיל ביותר מבחינה אנרגטית הקיים כיום. הם אינם צורכים דלקים שהם משאב מתכלה, אינם מרעישים ואינם פולטים חומרים מזהמים אל הסביבה.

 

 

בשנים האחרונות אלפים רבים של רוכבי אופניים יוצאים בסופי השבוע לרכוב ביערות ובשטחים הפתוחים ברחבי הארץ. הרוכבים משתמשים במסלולים מגוונים שחלקים מותווים על ידי הרוכבים בשטח עצמו, לעיתים באזורים רגישים מבחינת ערכי טבע ויער.

 

רכיבת שטח בדרכים רב-שימושיות - ביערות הקרן הקיימת לישראל קיימים שפע של דרכים ושבילים המשמשים רכבים והולכי רגל, ויכולים לשמש גם לרכיבת אופניים. כדי לחסוך במשאבים ולהפחית את הפגיעה במשאבי הטבע והיער, בוחרת קק"ל את השבילים המתאימים למסלולי אופניים מבין השבילים הקיימים וממעיטה בפריצת תוואים חדשים. במידת הצורך, מותאמים השבילים הנבחרים לרכיבת אופניים במקומות הנדרשים. למען בטיחות הרוכבים והמטיילים ברגל, רכיבת אופניים אסורה ברוב השבילים המיועדים להולכי רגל.

 

 (צילום: אנצ'ו גוש, ג'יני) (צילום: אנצ'ו גוש, ג'יני)
(צילום: אנצ'ו גוש, ג'יני)

 

רכיבת שטח בסינגלים -

"סינגל" הוא שביל צר שרוחבו 60 ס"מ המיועד לרכיבת אופניים בלבד. השביל מתאים לרכיבה של רוכב בודד או לרכיבה בטור. קק"ל פועלת להכשרת סינגלים מקצועיים ובטיחותיים על פי עקרונות IMBA – ארגון בינלאומי לרכיבת שטח באופנים (International Mountain Bicycling Association) ומקפידה ליצור שבילים ברי-קיימא: שבילים איכותיים שיעמדו בתנאי מזג האוויר ובשחיקה לאורך זמן וידרשו תחזוקה קלה בלבד. על מנת להכשיר מומחים בתחום זה, מתקיים קורס הסמכה לבוני שבילי אופניים בשיתוף עם איגוד האופנים ומכון וינגייט. בוגרי הקורס עוסקים בתכנון והכשרת סינגלים בשיתוף עם קהילת רוכבי האופניים המקומית באזורים השונים בכל רחבי הארץ.

 

בתהליך התכנון וההקמה של שביל אופניים מושקעת מחשבה רבה: ניקוזי המים, הזויות, השיפועים והסיבובים בשביל משפיעים על חווית הרכיבה וכן על תוואי השטח. המתכננים שמים דגש הן על החוויה והאתגר שיציג כל שביל לרוכבים בו, והן על ההתאמה של המסלולים השונים לרמות רכיבה שונות. מסלולים רבים נחשבים קלים ואינם מצריכים מיומנות רכיבה גבוהה לצד מסלולים המיועדים לרוכבים מיומנים.

 

את הניהול והעשייה בתחום רכיבת השטח מנהל בקק"ל צוות מקצועי לנושא - "שולחן עגול לאופניים", שנפגש בקביעות ודואג לקידום רכיבת האופניים. בנוסף פועל הצוות לשיתופי פעולה בנושא רכיבת האופניים עם גופים אחרים כמו רשות הטבע והגנים, איגוד האופניים, הועדה לשבילי ישראל ומשרדי הממשלה.

 

יוצאים לדרך -

 

שבילי אופניים במרום הגליל

אל מסלולי האופניים אפשר להגיע מיער ביריה - חניון עין זיתים (כביש 886), חניון הוזים או חניון רבין ביער ברעם (כביש 8967). ממושב כרם בן זמרה (כביש 886 ) ומגוש חלב (כביש 89).

 

  • שביל ירוק מספר 1 (רמת קושי בינונית) – מסלול מעגלי באורך 5 ק"מ. נקודת מוצא וסיום בחניון עין זיתים ביער ביריה. שימו לב לכיוון הרכיבה המומלץ ומסומן במפה בחיצים.
  • שביל ירוק מספר 3 (רמת קושי בינונית) – מסלול מעגלי באורך 3.5 ק"מ. נקודת מוצא וסיום בחניון רבין ביער ברעם. מתאים לרכיבה משני הכיוונים.
  • שביל כחול מספר 2 (רמת קושי קשה, מתאים לרוכבים בעלי מיומנות רכיבת שטח) – מסלול מעגלי באורך 17 ק"מ. נקודת מוצא וסיום במושב כרם בן זמרה.
  • שביל אדום מספר 4 (רמת קושי – קשה מאוד, מתאים לרוכבים בעלי מיומנות רכיבה גבוהה וכושר גופני) – נקודת ההתחלה לשביל זה אפשרית מכמה מקומות: חניון רבין ביער ברעם, מושב כרם בן זמרה או גוש חלב (ג'יש). אלה המגיעים מכיוון יער ביריה יכולים להתחיל בחניון עין זיתים או בחניון באר הוזים. המסלול אפשרי כמסלול מעגלי באורך כ-20 ק"מ או כ"שמינייה" באורך 36 ק"מ, אם רוכבים את שביל סובב חוות מתתיהו. לאלה המתחילים בחניון עין זיתים או באר הוזים יש קטע רכיבה נוסף הלוך ושוב באורך כ-20 ק"מ.

 

 (צילום: אנצ'ו גוש, ג'יני) (צילום: אנצ'ו גוש, ג'יני)
(צילום: אנצ'ו גוש, ג'יני)

 

סינגל יער בית קשת

הכניסה הצפונית ליער בית קשת ולבית היערן, שממנו יוצאים מסלולי האופניים, נמצאת כ-1.5 ק"מ מערבית לצומת גולני, על כביש 77, בפנייה למחנה שמשון. לפני המחנה פונים ימינה לדרך נוף יער בית קשת. אפשר להיכנס ליער גם מדרום, מנצרת עלית. מדרך החטיבות ממשיכים בשדרות מעלה יצחק רבין עד למפעל תע"ש וליער צ'רצ'יל. דרך אפשרית נוספת היא מעפולה, דרך קיבוץ בית קשת. המגיעים מכביש 65 יכולים לחנות בקיבוץ בית קשת בחניה של רדיו "קול רגע" ולצאת לרכיבה מעגלית של הסינגל.

 

סובב מגדל העמק

אל הפארק ע"ש יצחק רבין במגדל העמק מגיעים מכביש 75 (חיפה-נצרת). לאחר צומת נהלל יש לפנות לכביש 7555, אל מגדל העמק. בכיכר הראשונה שמאלה, בכיכר השנייה ימינה ובכיכר השלישית שמאלה עד לפארק. שם יש להחנות את הרכב.

 

סינגל יער גלבוע

למגיעים מכיוון צומת מגידו, יש להמשיך על כביש 65 עד צומת מנחת מגידו, ושם לפנות ימינה לכביש 675. ממשיכים על כביש 675 עד שמגיעים לפנייה ימינה לכביש 667. כ-100 מ' אחרי הפנייה יש לפנות שמאלה לחניית מתחם "שער הגלבוע". תחילת המסלול בסמוך לחנות האופניים שממוקמת בפינה הדרום-מזרחית של המתחם.

 

שבילי אופניים ביער בן שמן ויער מודיעין

הכניסה ליער נמצאת בתחילת כביש 443 מזרח. מכביש 1 (ירושלים-תל אביב): יורדים במחלף בן שמן מזרחה לכיוון מודיעין. כ-2 ק"מ מהמחלף ישנה פנייה ימינה לכניסה ליער ולמצפה מודיעין. שם מחנים.

 

 

סינגל חדש בזכות הנוער

במהלך חודש מרץ נחנך סינגל חדש באזור תמרת - את השביל, באורך 12 קילומטר, הכשירו יחד עם הצוות המקצועי של קק"ל עשרות תלמידי תיכון מפנימיית כפר הנוער מרחבים נווה עמיאל (נוער בסיכון).

 

 

"שיתוף הפעולה בין בני הנוער וקק"ל חשוב ומבורך וכולנו יוצאים ממנו נשכרים. בני הנוער שנתנו והשקיעו ממרצם, זמנם ורצונם הטוב יצאו ופעלו למען הקהילה, הן קהילת עמק יזרעאל והן קהילת רוכבי האופניים המגיעים מכל קצוות הארץ. אנו רואים בכך תהליך חינוכי שלם ונכון המביא ערכים מבית אל הקהילה החוצה", אמר ספי בר-חי, מנהל הפנימייה 'מרחבים נווה עמיאל'.

 

קק"ל אף העניקה לשישה מאותם נערים אשר לקחו חלק בהכשרת השביל, מלגות לקורס מדריכי רכיבת אופניים, קורס בו ילמדו את תחום הכשרת שבילי אופניים וליווי והנחיית טיולי רכיבה. הנערים התרגשו מאד לקבלת המלגה. בהתייחסו לששת המלגות שהעניקה קק"ל ציין בר-חי: "המלגות מוערכות מאוד הן ע"י הנהלת הכפר והן ע"י הנערים עצמם והן יסייעו רבות לאותם נערים להמשיך ולמנף את תחום האופניים אותו הם אוהבים מאוד לכיוון מקצועי יותר בו הם יוכלו לתת מניסיונם לאחרים הן כרוכבים מקצועיים והן כאנשי הדרכה".

 

"שביל זה שהוקם בכדי לספק למשתמשים בו חוויה מיוחדת המשלבת בתוכה את נוף הגליל המרהיב, שפע של טבע מסביב וביטחון מלא לכל רוכב ומטייל, הוא חלק משרשת שבילי אופניים הקיימים בעמק, שהכשרנו, באורך עשרות קילומטרים, המתאימים לרכיבת אופניים מקצועית בשטח וגם לחובבים", הוסיף יו"ר קק"ל אפי שטנצלר.

 

 

  • מסלולים נוספים באתר האינטרנט של קק"ל: www.kkl.org.il  ובמגזין הטיולים: www.eyarok.org.il . פרטים והרשמה מראש בקו ליער, מוקד המידע של קק"ל- 1-800-350-550 ובאמצעות הדוא"ל Moked1@kkl.org.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אנצ'ו גוש, ג'יני
סינגל תמרת לכל המשפחה
צילום: אנצ'ו גוש, ג'יני
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים