שתף קטע נבחר

החזיר הקיטבג, בדרך לנשיאות: סיסי התפטר

שר ההגנה ומפקד צבא מצרים הגיש את התפטרותו במהלך ישיבה של המועצה הצבאית העליונה: "היום אני עומד מולכם בפעם האחרונה במדי צבא. הכלכלה שלנו חלשה וזה לא מתקבל על הדעת". ההתפטרות סוללת את דרכו של הגנרל הפופולרי לארמון, פחות משנה לאחר שהדיח את מורסי האיסלאמיסטי

אחרי אינספור ספקולציות והערכות הגיע הרגע שהמדינה הערבית ציפתה לו: שר ההגנה וראש המועצה הצבאית העליונה במצרים, הפילדמרשל עבד אל-פתאח א-סיסי, הגיש היום (יום ד') את התפטרותו מתפקידו במהלך ישיבה של המועצה במשרד ההגנה בקהיר. ההתפטרות סוללת את דרכו הבטוח לעבר ארמון הנשיאות, פחות משנה אחרי שהדיח את הנשיא מוחמד מורסי האיסלאמיסטי

 

עוד חדשות בעולם :

אובמה: רוסיה טעתה, אנחנו ואירופה מאוחדים

חוק חדש בצפון קוריאה: חייבים להסתפר כקים

זוהו 122 עצמים. מה ידוע על המטוס ומה לא?

 

א-סיסי בן ה-60 הגיש את התפטרותו באופן רשמי לנשיא הזמני עדלי מנסור, ששב מוקדם יותר למצרים מוועידת הפסגה של הליגה הערבית בכוויית. מחר צפויה להתקיים ישיבת ממשלה מיוחדת שבה צפויים לאשר את התפטרותו של א-סיסי באופן רשמי. מי שצפוי להחליף את א-סיסי בתפקיד הוא הרמטכ"ל סידקי סובחי, שהועלה לדרגת גנרל במהלך הישיבה, הדרגה הכי גבוהה בצבא מצרים לפני פילדמרשל. זהותו של מחליפו של סובחי במשרת הרמטכ"ל טרם נקבעה.

 

א-סיסי בישיבה שבה הגיש את התפטרותו ()
א-סיסי בישיבה שבה הגיש את התפטרותו

רוצה להיאבק במצב הכלכלי הקשה. א-סיסי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוצה להיאבק במצב הכלכלי הקשה. א-סיסי(צילום: AFP)

בהודעה שנשא בטלוויזיה המצרית הממלכתית אמר א-סיסי: "היום אני עומד מולכם בפעם האחרונה במדי צבא אחרי שהחלטתי לסיים את תפקידי כמפקד הכוחות המזוינים ושר ההגנה המצרי". לדבריו, "בחרתי להיות חייל בשירות המולדת ובשירות השאיפות של העם המצרי". לאחר ההודעה על ההתפטרות הכריז א-סיסי שהוא רץ למשרה הרמה ביותר במדינה - נשיא מצרים. "אני מתכוון להציג את מועמדותי לבחירות לנשיאות", אמר הפילדמרשל הפורש. "בכל מקום שהעם ירצה אותי, אני אהיה בו". 

 

"מצרים איננה מגרש משחקים של גורמים חיצוניים"

המועמד הטרי לנשיאות ציין את הבעיות הכלכליות של מצרים ואמר שיש לפתור אותן. "מצרים עומדת בפני אתגרים גדולים. הכלכלה שלנו חלשה. מיליוני אנשים מובטלים. זה לא מתקבל על הדעת. מיליוני מצרים סובלים ממחלות ולא מוצאים טיפול מתאים. זה לא מתקבל על הדעת. זה בלתי מתקבל על הדעת שמצרים העשירה במשאבים צריכה להסתמך על סיוע מבחוץ".

 

א-סיסי אמר כי "המשימה שלנו היא להחזיר את מצרים ולבנות אותה. מה שראינו בזירה הפוליטית והתקשורתית מחוץ למצרים ובתוכה הפך את מצרים למדינה מופקרת". לפני כמה חודשים השעתה ארצות הברית את הסיוע הצבאי השנתי למצרים ומי שנכנסה למלא את הוואקום הייתה רוסיה. בממשלו של ברק אובמה גם מתחו בתקופה האחרונה ביקורת על השלטונות בקהיר בגין דיכוי אלים של מפגינים וגם בגין הטלת עונשי מוות ל-529 חברים בתנועת "האחים המוסלמים".  א-סיסי הבהיר בנאום ההתפטרות שלו בהקשר זה ש"מצרים היא מדינה שצריך לכבד. מצרים היא לא מגרש משחקים של גורמים חיצוניים ופנימיים. אנחנו לא מתערבים בענייניהם של אחרים ולא נרשה לאחרים להתערב בעניינים שלנו".

 

נשיא רוסיה כבר בירך על מועמדותו של הגנרל המצרי. פוטין וא-סיסי במוסקבה (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא רוסיה כבר בירך על מועמדותו של הגנרל המצרי. פוטין וא-סיסי במוסקבה(צילום: AP)

הודעת ההתפטרות של א-סיסי לא הפתיעה איש במצרים, ולמעשה בחודשים האחרונים ניהל הגנרל המצרי הבכיר קמפיין לא רשמי לנשיאות וזכה לתמיכה עצומה מצד הציבור בארצו. בסוף חודש ינואר אישר הצבא לא-סיסי להתמודד לנשיאות ומסר: "לא יכולנו אלא להישמע לרצון הציבור בעניין מועמדותו של א-סיסי לנשיאות מצרים". א-סיסי, מצדו, פיזר מסרים עמומים לכל עבר באירועים צבאיים שבהם השתתף ואמר כי "כל דבר בעתו".

 

כבר קיבל חיבוק מהדוב הרוסי

במהלך הקמפיין הלא רשמי לנשיאות הספיק א-סיסי לערוך ביקור היסטורי ברוסיה, שבו זכה לקבלת פנים חמה מהנשיא ולדימיר פוטין. פוטין, שסופג בימים האחרונים ביקורת קשה על סיפוח חצי האי קרים לשטח רוסיה, בירך את א-סיסי על מועמדותו לנשיאות. גם באיחוד האמירויות קיבל א-סיסי את ברכת הדרך להתמודד על תפקד הראיש הבא של מצרים.

 

הודח בהפיכה צבאית. מורסי בכלוב הנאשמים בקהיר (צילום: AP) (צילום: AP)
הודח בהפיכה צבאית. מורסי בכלוב הנאשמים בקהיר(צילום: AP)

הכי פופולרי במצרים. א-סיסי על גבי שטרות כסף שנמכרים כמזכרות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הכי פופולרי במצרים. א-סיסי על גבי שטרות כסף שנמכרים כמזכרות(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הפוסטרים כבר מוכנים למרוץ לנשיאות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפוסטרים כבר מוכנים למרוץ לנשיאות(צילום: רויטרס)

על פי ההערכות במצרים, א-סיסי צפוי לנצח את הבחירות לנשיאות בהליכה על רקע הפופולריות הגדולה שלו בציבור המצרי ומאבקו ב"אחים המוסלמים" ובמתקפות הטרור שפקדו את ארץ הנילוס בחודשים האחרונים.

 

נכון לעכשיו, מי שצפוי להתמודד מול א-סיסי במרוץ לנשיאות הוא יו"ר הזרם העממי-נאסריסטי מהצד השמאלי של המפה הפוליטית, חמדין סבאחי, שהפתיע בבחירות הקודמות לנשיאות והגיע למקום השלישי. מזכ"ל הליגה הערבית לשעבר עמרו מוסא, שהתמודד בבחירות הקודמות ונחל מפלה כואבת, כבר הודיע שיתמוך במועמדותו של א-סיסי ואף נפגש עמו כמה פעמים. אחמד שפיק, ראש ממשלת מצרים האחרון בזמן שלטונו של חוסני מובארק, שהפסיד בפער קטן יחסית לנשיא המודח מורסי, הודיע ממקום מושבו בדובאיי שגם הוא תומך במועמדות א-סיסי.

 

רמטכ"ל צבא מצרים לשעבר, סאמי ענאן, שכיהן גם בתקופת מובארק וגם בתקופת מורסי, החליט לא להתמודד בבחירות אף שבמדינה הערבית העריכו כי הוא יעשה זאת. בהתייחסו לבחירות הקרובות לנשיאות, שמועדן עדיין לא נקבע, קרא א-סיסי לאישים אחרים במצרים להתמודד בבחירות אם הם רואים את עצמם מתאימים לתפקיד הראיס. "העם הוא שהוא יבחר", הוא אמר, "אנחנו מושיטים את ידנו לכולם ולא מרחיקים אף אחד - גם בתוך מצרים וגם מחוצה לה. אין לנו שום עניין בחיסול חשבונות אישיים. כל מצרי שלא הורשע על פי חוק הוא שותף בבניית המולדת".

 

א-סיסי קרא לאחדות במדינה ואמר כי "השליט לא יצליח לבדו אלא באמצעות העם שלו והפעילות המשותפת יחדיו". הוא אמר שיפעל לכינון מדינה מודרנית ודמוקרטית, הזכיר שמצרים מאוימת על ידי טרוריסטים והדגיש כי ימשיך לפעול כל יום כדי שמצרים תיטהר מהטרור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בלי מתחרים. א-סיסי
צילום: AFP
צילום מסך
קודם בדרגה ויתמנה לשר ההגנה. הרמטכ"ל סובחי
צילום מסך
מומלצים