שתף קטע נבחר

למה המדינה מסתירה את תנאי עסקת לוויתן?

משרד התשתיות והאנרגיה דחה את בקשת הוועדה לביקורת המדינה בכנסת לקבל ולפרסם את תנאי החזקה ל-30 שנה שהמדינה נותנת לשותפים במאגר הגז בטענה כי המדינה אינה חלק מהעסקה שצפויה להיחתם מחר בין השותפות במאגר. יחימוביץ': "כולם זחלו על ארבע כדי לרצות את ענקי הגז"

ערב החתימה שנקבעה למחר (ה') על הסכם השותפות לפיתוח שדה הגז הימי לוויתן, דחה היום משרד התשתיות והאנרגיה את בקשת הכנסת לקבל ולפרסם את תנאי החזקה ל-30 שנה שהמדינה נותנת לשותפים. הבקשה עלתה בוועדה לביקורת המדינה מפי הח"כים שלי יחימוביץ (עבודה) ויו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ אמנון כהן (ש"ס) בישיבת הוועדה אשר דנה בדו"ח מבקר המדינה אשר מעלה ספקות לגבי אמינות אספקת הגז לטווח ארוך.

 

המדינה תקבע תקנות חדשות לייצוא גז

זינוק של 160% בהכנסות מתמלוגי הגז והנפט

שותפות תמר תמכור גז למפעלי פוטאש בירדן

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו 

 

לבקשה היו שותפים גם התנועה לאיכות השלטון ועמותת "צלול". יחימוביץ' אמרה כי "חשוב להביא לאלתר לידיעת הציבור את תנאי החזקה שעשויה להשפיע באופן דרמטי על אזרחי המדינה והמשק". היא טענה, כי "הסירוב של משרד התשתיות יוצר אבסורד בשעה שלפחות אחד השותפים, יצחק תשובה, ראה את כתב החזקה אבל לחברי הכנסת אסור". שותפיו של תשובה לעסקה הם נובל אנרג'י (שותפתו בשדה תמר) וחברת וודסייד האוסטרלית.

 

"דו'ח המבקר חשוב", אמרה יחימוביץ', "אבל לא פחות חשוב ממנו הרגע שבו הדברים ייסגרו בין שותפי לוויתן והציבור הישראלי יהפוך לגורם חסר משמעות אחרי חתימת ההסכם וקבלת החזקה, והוא לא יוכל לערער על תנאיה. אין זה צירוף מקרים שהעסקה נחתמת ביום שבו המדינה מאריכה ב-30 שנה את הזיכיון של תשובה על לוויתן".

 

"כולם זחלו על 4 כדי לרצות את ענקי הגז"

מנכ"לית משרד התשתיות אורנה הויזמן-בכור נימקה את סירובה בכך ש"אנחנו לא חלק מהעניין ולא קשורים לחתימה מחר". על כך הגיבה יחימוביץ' כי עמדה זו נובעת מ"לחץ ואיומים שהפעילו השותפות על ראש הממשלה, על שרים ועל הממונה על ההגבלים העסקיים, עד שכולם זחלו על ארבע לרצות את ענקי הגז".

 

עם זאת, ולמרות הצהרת המנכ"לית, חשפה היועצת המשפטית של המשרד עו"ד דרורה ליפשיץ טפח מתוך שטר החזקה שמבטיח את סמכות שר התשתיות והאנרגיה להורות על העברת הגז המיועד לייצוא לצרכי המשק. זאת בתנאי שלא יהיה ייצוא של הגז לפני השלמת החיבור של מאגר לוויתן לישראל.

 

במהלך הדיון על דו"ח המבקר אמר סגן מנהל רשות הגז הטבעי קונסטנטין בלוז כי לא צפוי מחסור בגז במשק ב-2015 ואולי גם ב-2016, אך לא מובטחת עדיין אספקה אמינה וטובה החל מ-2017/18. לדבריו אמינות האספקה לא תובטח אלא לאחר פיתוח דחוף של שדה לוויתן והסדרת הכניסה הצפונית של צינור הגז, שמיקומו שנוי במחלוקת ציבורית.

 

המבקר התריע בדו"ח כי התנאי לעצמאות אנרגטית הוא ב"גיוון מקורות הגז" וגם דרש מהממשלה "לקבוע את מחיר הגז אם ספק יחיד ינצל את כוחו המונופוליסטי". בנוסף הוא התריע על העדר מדיניות מתואמת לטווח ארוך של משרדי הממשלה הנוגעים בדבר שבלעדיה לא יובטח שימוש יעיל במשאבי הגז וניהול מאוזן שלהם.

 

בלוז ציין כי דו"ח המבקר פורסם ב-2012 על בסיס המשבר שנוצר מניתוק אספקת הגז המצרי, כשהיו בענף רק ספק ישראלי אחד וצינור אחד אשר יכולת האספקה הסדירה שלהם איננה גדולה וגם לא רצופה. "המשבר הזה כבר מאחורינו לאחר החיבור עם מאגר תמר והקמת מקשר ימי לקליטת גז טבעי נוזלי כגיבוי בשעת הצורך", אמר בלוז.

 

הוא הדגיש כי רשת החלוקה של הגז פרוסה ברחבי הארץ לאורך 240 ק"מ, אולם מסיבות שונות ההתחברות באזור המרכז עדיין נמוכה של צרכנים, לעומת היענות גדולה יחסית דווקא בנגב באזורי רמת חובב, אופקים ודימונה. המנכ"ל הוזמן-בכור ציינה כי החיסכון למשק מהשימוש בגז כבר נאמד בכ-1 מיליארד שקל בחודש. כל תחנות הכוח הגדולות של חברת החשמל כבר מחוברות יחד עם מפעלי התעשייה הגדולים.

 

אלעד לב ממשרד הפנים דיווח על התקדמות ביישוב המחלוקת הציבורית על מיקום מתקני קליטת הגז היבשתיים בצפון. ביוני יבדוק חוקר מטעם המשרד את ההתנגדויות הציבוריות של הרשויות המקומיות והארגונים הירוקים, וכחודש וחצי לאחר מכן תובא התוכנית הסופית לאישור הממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים