שתף קטע נבחר

טיפול מרחוק: על הקשר בין מטופל למטפל

מרחק פיזי הוא לא סיבה לוותר על טיפול שיכול להועיל ולשחרר חסימות שמונעות מאיתנו להתקדם בחיים - תמר חיה בחו"ל אבל את הטיפול היא עשתה בארץ, כיצד זה נעשה? טלי כנפי מסבירה

חווית הטיפול באמצעים השונים, מאפשרת מפגש טיפולי, כשכבר במפגש הטלפוני הראשון נוצר קשר בין המטפל לבין הפונה וכל מה שנותר הוא לקבוע יום קבוע ושעה שמתאימים לשני הצדדים, דבר שיאפשר לנו לצאת למסע משותף. זהו מסע אליו ייצא האדם, על מנת לפגוש את עצמו, את עברו ואת קשיו. לפעמים מדובר בזוגיות שהתפרקה או בקשר שזקוק לעזרה מקצועית , לעיתים מדובר בליווי ובתמיכה רגשית ברמה האישית וההתפתחותית שמעלה חסכים מהעבר, ודפוסים שמנהלים אותנו.

 

תמר, מטופלת ישראלית שחיה בחו"ל, פנתה לטיפול מאחת ממדינות אירופה. היא מתמודדת עם משבר ביחסים בינה לבין בעלה שנהג לטוס הרבה ולהיעדר מהבית במסגרת עבודתו. הדבר יצר אצל תמר קושי רב בכל פעם מחדש כשהוא שב הביתה מנסיעותיו, שכן היא חשה חווית נטישה שגרמה לה להתרחק ממנו הן פיזית והן רגשית. הוא, לעומת זאת, חש חרדה גדולה בלתי ברורה מהתנהלותה של תמר שיצרה אצלו בלבול וחוסר ודאות.

 

כל הפגישות, לרבות פגישת ההיכרות הראשונית, התנהלו באמצעות תוכנת הסקייפ ובשפה העברית, דבר שאפשר לנו להיפגש, לראות, להקשיב, לשוחח ולהאזין אחת לשנייה, ובכך לבנות קשר שבו יכולתי לתמוך וללוות את תמר בתהליך הריפוי הפרטי שלה.

 

תמר שיתפה אותי כי פעמים רבות חשבה לפרק את "החבילה" ולו רק בגלל הקושי שלה בהתמודדות עם פחד הנטישה. פחד הנטישה הינו אחד מהחוויות הקשות והכואבות ביותר שאדם עשוי לחוות, זו חוויה רגשית וגופנית שמעלה חסך מתקופות מאוד ראשוניות שבהן התינוק או הילד חוו אובדן משמעותי לראשונה, החוויה הינה חוויה של מוות ועל כן הכאב הוא עמוק ובלתי נסבל. לרוב, אנשים נמנעים מלחוות ולהיזכר בפחד הנטישה ולטפל בו ולו מהחשש פן יאלצו לגעת, להיזכר ולחוות מחדש את חוויית האובדן.

 

ביקשתי מתמר לצייר את מה שהיא מרגישה וחווה, היא ציירה חלל שחור עמוק, והציגה בפני את הציור דרך המסך, ביקשתי ממנה לתאר לי במילים מה היא מרגישה בתוך גופה והיכן ההרגשה ממוקמת, והיא הצביעה אל מתחת לבית החזה. ביקשתי ממנה לעצום את העיניים ולנשום לכיוון הכאב הגופני ולאפשר לזיכרונות שצפים להתקיים ובהדרגה לשתף אותי .

 

מטיפול לטיפול תמר החלה לחבר ולהבין כי קיים קשר בין זיכרונות הילדות שלה לבין פחד הנטישה שהיא חווה בעוצמה רבה, בכל פעם שבעלה נאלץ לנסוע למטרת עבודתו. ככל שחקרנו והתעמקנו יחדיו בעברה ואפשרנו לה לעבור תהליך רגשי של אבל על אותן תקופות בהן חוותה נטישה של אביה, שנהג להעדר מהבית לתקופות ממושכות בתקופת ילדותה.

 

תמר החלה לרפא את פצעיה שניהלו את בחירותיה, ובהדרגה מצאה את עצמה מתנהלת כבוגרת ואחראית כלפי משפחתה, זוגיותה ובחירותיה כיום. בעלה המשיך בטיסותיו כחלק מפרנסתו אבל החל ליהנות מאישה אוהבת שאינה מוכנה לוותר עליו ועל זוגיותם. אישה שמוכנה להתמודד עם פגיעותה.

 

למרות המרחק הפיזי הצלחנו להתגבר על המכשולים ולגעת בחסמים, בפחדים, ברגשות ובזיכרונות השונים ובכך להחזיר לחיים לתמר חלקים שהיו רדומים בתוכה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים