שתף קטע נבחר

נשארים בקנדה: הבדלנים הפסידו בקוויבק

מפלגת השלטון "פארטי קבקואה" הובילה בסקרים, אך התרסקה כשאחד מחבריה העלה את שאלת העצמאות ואמר: "רוצה להפוך את קוויבק למדינה". הליברלים זכו ויעמדו בראש ממשלת רוב, ומשאל עם שלישי ירד מן הפרק

המפלגה הליברלית בקוויבק (PLQ), שמתנגדת להיפרדות מקנדה, זכתה אתמול (יום ב') בבחירות הכלליות במחוז ותעמוד בראש ממשלת רוב. הפסדה של מפלגת "פארטי קבקואה" (PQ) הבדלנית לאחר שנה וחצי בשלטון הוריד מן הפרק בשנים הקרובות את האפשרות שתושבי קוויבק יצביעו במשאל עם חדש בשאלת עצמאותם מקנדה.

 

עוד חדשות בעולם :

לראשונה: צוללת נשלחה לחפש אחר המטוס

ניצולת רצח העם: "אנסו אותי וביקשו שאסלח"

ניו זילנד: קבלת פנים חשופה לוויליאם וקייט

הזדמנות אחרונה לג'ירפה: גן חיות יבצע ניתוח

 

הבחירות במחוז דובר הצרפתית הפכו למשאל עם לא רשמי בשאלה אם לערוך הצבעה נוספת על היפרדות מקנדה, ורוב התושבים השיבו ב"לא" מהדהד.

 

הקדמת הבחירות עלתה להם בשלטון. תומכי מפלגת "פארטי קבקואה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הקדמת הבחירות עלתה להם בשלטון. תומכי מפלגת "פארטי קבקואה"(צילום: AFP)
הליברלים בקוויבק הזהירו פעם אחר פעם שמפלגת "פארטי קבקואה" ביקשה לערוך את הבחירות כדי להפוך מממשלת מיעוט לממשלת רוב ואז ללכת למשאל עם חדש לעצמאות.

 

שפל לבדלנים: 30 מושבים בלבד

ראש ממשלת קוויבק ויו"ר מפלגת PQ פולין מרואה, שבעקבות הבחירות תאבד את מושבה, הכריזה כי תתפטר מראשות המפלגה הבדלנית בעקבות התבוסה בקלפי. מנהיג המפלגה הליברלית פיליפ קוייאר יתפוס את מקומה של מרואה בראשות ממשלת המחוז.

 

הליברלים זכו ב-70 מושבים בפרלמנט מתוך 125, ואילו מפלגת "פארטי קבקואה" זכתה רק ב-30, ההישג הנמוך ביותר שלה מאז 1989. שיעור התמיכה במפלגה הבדלנית, שהשתתפה לראשונה בבחירות ב-1970, הגיע גם הוא לשפל ועמד על 25.4 אחוזים בלבד. מנגד, הליברלים קיבלו 41.5 אחוזים מהקולות.

 

הבדלנים קיבלו 25.4 אחוזי תמיכה בלבד (צילום: AP) (צילום: AP)
הבדלנים קיבלו 25.4 אחוזי תמיכה בלבד(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
מפלגה נוספת שהשיגה תוצאה יפה בבחירות היא המפלגה השמרנית "הקואליציה עבור העתיד של קוויבק" (CAQ) שקיבלה 22 מושבים וזכתה לתמיכה בשיעור של 23.3 אחוזים. המפלגה השמרנית, כמו הליברלים, גם מתנגדת לעריכת משאל עם חדש לעצמאות מקנדה.

 

"תושבי קוויבק רוצים ממשלה שתתמקד בכלכלה"

"התוצאות מראות בבירור שתושבי קוויבק דחו את הרעיון של משאל עם ורוצים ממשלה שתתמקד בכלכלה וביצירת מקומות עבודה", אמר ראש ממשלת קנדה סטיבן הרפר בתגובה לבחירות במחוז. "אנו מצפים לעבוד עם הממשלה החדשה של קוויבק על סדר עדיפויות זה".

 

מפלגת "פארטי קבקואה" נכנסה לבחירות עם הובלה בסקרים, אולם התרסקה לחלוטין כשאחד מכוכביה הגדולים, איל התקשורת העשיר והלאומן, פייר קארל פלאדו, אמר בעצרת בחירות בחודש שעבר שהוא רוצה "להפוך את קוויבק למדינה".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אף שריבונות מחוז קוויבק היא למעשה הסיבה לקיומה של מפלגת "פארטי קבקואה", ראש הממשלה מרואה התמקדה במערכת הבחירות בסוגיות אחרות ודחתה את האפשרות שתקיים משאל עם נוסף. אלא שהצהרתו של פלאדו טרפה את הקלפים והעלתה את הנושא הבוער והשנוי במחלוקת על סדר היום.

 

היסטוריה של הפסדים במשאלי עם

במשאל העם הראשון שנערך ב-1980 הפסידו הבדלנים בפער של 20 אחוזים, ומשאל העם השני ב-1995 היה צמוד הרבה יותר והסתיים בפער של אחוז אחד ובניצחונם של תומכי ה"לא" לעצמאות מקנדה.

 

סקרי דעת קהל שנערכו באחרונה הראו ששני שלישים מתושבי קוויבק לא רוצים ללכת למשאל עם שלישי, והבחירות אתמול הוכיחו לבדלנים את הסכנות שצפויות להם אם יהרהרו על עזיבת קנדה.

 

הסיוט הכי נורא של מפלגתו. פלאדו לצד ראש הממשלה היוצאת מרואה (צילום: AP) (צילום: AP)
הסיוט הכי נורא של מפלגתו. פלאדו לצד ראש הממשלה היוצאת מרואה(צילום: AP)

ראש ממשלת המחוז הבא. פיליפ קוייאר מהליברלים (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש ממשלת המחוז הבא. פיליפ קוייאר מהליברלים(צילום: AP)

שמחת המנצחים. תומכי המפלגה הליברלית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שמחת המנצחים. תומכי המפלגה הליברלית(צילום: AFP)

"פייר קארל פלאדו היה הסיוט הכי נורא של 'פארטי קבקואה' בבחירות האלה", אמר חבר הפרלמנט לשעבר אנדרה באשן, שכיהן בתפקיד יועץ בכיר לראש ממשלת קנדה הרפר, בראיון לרשת CBC.

 

פלאדו מחזיק בשליטה באימפריית התקשורת "קוובקור", אולם עם התמודדותו בבחירות הוא ויתר על כל סמכויותיו הניהוליות. פלאדו זכה במושב בפרלמנט, ובמהלך נאומו אמר שמפלגתו צריכה לקבל את תוצאות הבחירות בענווה. אולם, הוא גם שב לסוגיית העצמאות ואמר שיעבוד לחזק את העסקים והפריון של העסקים בקוויבק. "עבודה על חיזוק הכלכלה של קוויבק היא גם עבודה להפיכת הריבונות ליותר ריאלית", אמר הלאומן הקוויבקי.

 

ברנאר דרנוויל, עיתונאי לשעבר ברשת CBC שהיה שר בממשלת "פארטי קוויבק", אמר שהבדלנים במחוז "לעולם לא יוותרו. לעולם, לעולם. נקום שוב על רגלינו מן התבוסה הזו", ואז אמר לתומכי מפלגת PQ: "אנחנו רוצים מדינה".

 

צרפתית היא שפת האם המדובר בקרב ארבע מכל חמישה תושבים בקוויבק, והבדלנים טוענים שהם זקוקים למדינה משלהם כדי להיות "אדוני הבית שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אין להם סיבות לשמוח. תומכי הבדלנים לאחר הפסדם בבחירות
צילום: AFP
מומלצים