שתף קטע נבחר

ביוב וחיידקים צואתיים בצינורות ניקוז לחופים

צינורות שאמורים לנקז מי גשמים מובילים לחופים מי ביוב ובהם חיידקים שמסכנים את בריאות הציבור - כך עולה מבדיקת עמותת "צלול" שמתפרסמת לראשונה ב-ynet. הידרולוג: "החשיפה עלולה לגרום לכאבי בטן ודלקות, יש לסגור את החופים". משרד הבריאות: "אנחנו בודקים חיידקים אחרים"

השמש שהפציעה לה בשבועות האחרונים עשתה לכם חשק לבילוי בים? חכו שתקראו את הכתבה הבאה: בדיקה שערכה עמותת "צלול" ותוצאותיה מתפרסמות היום (ה') לראשונה ב-ynet העלתה כי צינורות ניקוז שאמורים להוביל מי גשמים לחופים בערים שונות הזרימו גם חיידקים מסוכנים. הידרולוג שבחן את הדגימות קרא לסגור את החופים לרחצה.

 

עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה :

10 צעדים שיעזרו לכם לחסוך בחשמל

מנקים לפסח? המדריך המלא להפרדת פסולת

צדק סביבתי: החלה חפירת הבוצה בקישון

זיהום אוויר בתוך הבית: כך תגנו על משפחתכם

 

הבדיקה נערכה בחודש מרס ב-11 צינורות ניקוז עירוניים שנמצאים סמוך לחופים ברחבי הארץ: מזח הדייגים שליד הבריכה הישנה בבת ים, שישה צינורות בתל אביב בין צפון נמל יפו ועד לאזור חוף הבלו בירד. חוף סירונית בנתניה, חוף הרחצה מדרום לכפר הים וכפר הים עצמו בחדרה, בחיפה - קצה רחוב קצנשטיין, לב אזור התעשייה של הנמל וכן בחוף שאינו מוכרז אבל יש בו מתרחצים.

 

לכלוך ושקיות בחוף בית האצל (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול) (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)
לכלוך ושקיות בחוף בית האצל(צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)

חיפה. המים המזוהמים מגיעים לקו החוף (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול) (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)
חיפה. המים המזוהמים מגיעים לקו החוף(צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)

חוף כפר הים, גבעת אולגה (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול) (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)
חוף כפר הים, גבעת אולגה(צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)
 

הצינורות הללו מיועדים לניקוז מי נגר עילי, כלומר מים המתנקזים במרזבי הרחובות ואינם אמורים להכיל ביוב, אלא אם מתרחשת תקלה או גלישת ביוב בזמן הצפות בחורף. אלא שבכל הדיגומים נמצאו חיידקי אי-קולי וקוליפורמים צואתיים המעידים על קיומו של ביוב אנושי ברמה שחורגת מהנורמה. בחוף הרחצה שבין נמל יפו לבית האצל, בחוף בת ים ובחוף סירונית בנתניה התגלו חיידקי הביוב בסטייה חריגה בשיעור שבין 20,000 ל-162,500 אחוז. 

 


חיידקים בצינורות הניקוז לחופים

חיידקים בצינורות הניקוז לחופים
אתר תאריך אשרכיה קול דיגום קוליפורמים צואתיים דיגום אחוזים מהתקן אשכריה אחוזים מהתקן לקוליפורמים
מוזיאון האצל תל אביב 18 במרס 20000 80000 20000% 20000%
סמוך לנמל יפו 18 במרס 250000 650000 250000% 162500%
שובר הגלים של הדולפינריום 18 במרס 3800 20000 3800% 5000%
קיר הטיילת בסוף רחוב זרובבל 18 במרס 180 190 180% 48%
קיר הטיילת צפונית לאהרנסן 18 במרס 8800 9300 8800% 2325%
מתחת לבלו בירד ביץ' 18 במרס 210 680 210% 170%
רחוב קצנשטיין בחיפה 20 במרס 80 120 80% 30%
דרומית לכפר הים בגבעת אולגה 20 במרס 190 340 190% 85%
טיילת בת ים במזח ליד רחוב מקס נורדאו 23 במרס 240000 650000 240000% 162500%
חוף סירונית בנתניה 23 במרס 110000 230000 110000% 57500%
כפר הים בחלק הצפוני של המפרץ בגבעת אולגה 23 במרס 110 130 110% 33%

בעמותת צלול הסבירו כי החול הרטוב סביב הניקוזים ספוג בביוב המכיל חיידקים מסוכנים לבריאות. לעיתים הביוב אף דולף בספיקה גבוהה יותר ומגיע למים, לאזור הרדוד, שם נוהגים ילדים להשתכשך. עוד הוסיפו בצלול כי הבדיקות שאותן עורך משרד הבריאות מתבצעות בתוך המים, שם ישנו מיהול - וזאת הסיבה לתוצאות התקינות. 

 

ההידרולוג שמעון צוק, שהתבקש על-ידי העמותה לבדוק את הדגימות, קבע כי "תוצאות הדיגום החריגות מחייבות לפי תקן משרד הבריאות לאסור רחצה בחוף ולחייב את הרשות המקומית לבצע סקר תברואתי סביבתי לאורך תוואי הנקז כדי למנוע הזרמה של נגר מזוהם אל החוף".

 

ההידרולוג הוסיף כי "חשיפה לפתוגנים של ביוב עלולה לגרום לכאבי בטן, שלשולים דמיים, ואצל ילדים קטנים דלקות בדרכי השתן והכליות. אנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה ואוכלוסייה מבוגרת עלולים להיפגע קשות מהחשיפה לביוב".

 

זהירות, ביוב! תל אביב (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול) (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)
זהירות, ביוב! תל אביב(צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)

עדיף לא להתקרב. חוף בחיפה (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול) (צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)
עדיף לא להתקרב. חוף בחיפה(צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול)
 

אבל לא רק חיידקים צואתיים מחכים לנו על החוף. הבדיקה העלתה שבצינור הניקוז בתל אביב, סמוך לבית האצל לכיוון רחוב יחזקאל קויפמן, נמצאו גם 13 סוגים של מתכות כבדות שהמעבדה הבודקת ציינה שהם נמצאים בערכים המסכנים את בריאות הציבור.

 

המתכת הבולטת ביותר הייתה אלומיניום, שלפי השוואה לתקן האמריקני חרגה ב-712500% (אין תקן ישראלי לאלומיניום ברשימת המזהמים בקרקעות - א.ש). כמו כן, התגלו מתכות כגון ניקל, נחושת, אבץ, נחושת וברום. מתכות כבדות, גם בריכוזים נמוכים, לא מתפרקות ולא נעלמות. הן גורמות לנזקים בריאותיים חמורים שהשיקום מהם קשה ביותר למערכות הגוף שונות, בהתאם לסוג המתכת, בעיקר מפני שהן נספגות ברקמות. 

 

אחרונים ולא חביבים נמצאו בחופים גם 13 חומרים אורגניים, בהם כאלה הקשורים בתזקיקי נפט כמו מרכיבי צבע, שמן ודלק. שלושה מהחומרים מתוארים במשרד להגנת הסביבה האמריקני כגורמים לגירוי קשה בעור, מסרטנים ואף גורמים למוות בחשיפה לאורך זמן. 

 

"מעבר לסיפור הבריאותי", נמסר מעמותת צלול, "צינורות ניקוז אלה לא אמורים להכיל ביוב. מערכת הניקוז אמורה לכלול משאבות שמבטיחות שבצנרת זו לא זורם ביוב. נשאלת השאלה - איך ייתכן שיש שם ביוב, והאם המשאבות לא עובדות או שאינן מחוברות כלל למערכת?".

 

יש לציין כי אין למעשה חסימה הרמטית של זרימת ביוב לחופי הים. בעונת הקיץ, כאשר מופיעים מים בצינורות הניקוז, מופעלת תחנת שאיבה - בגלל שבוודאות לא מדובר במי גשמים, אלא כנראה בתקלה במערכת הביוב. בחורף, תחנת השאיבה לא מופעלת, ויחד עם הגשמים הרבים עלול להגיע לחופים ביוב במקרה של תקלה, וגם פסולת וצואת כלבים מהרחובות. בדיקת צלול נערכה בתקופה גשומה.

 

תגובות 

משרד הבריאות מסר בתגובה: "ראשית, נציין כי החיידקים שנבחרו לסקר אינם מייצגים את החיידקים האינדקטוריים המשמשים לבדיקת מי חופים (אנטרקוקים צואתיים). המשרד בודק את איכות המים בחופי הרחצה המוכרזים ועושה את תפקידו בצורה המיטבית ביותר. הטיפול במפגעים הוא באחריות תאגידי המים והביוב והעיריות. עם זאת, בשל עבודת הפיקוח הטובה של משרד הבריאות נראית ירידה במספר החריגות והדיווחים בשנים האחרונות".

 

במשרד ציינו כי "בחודשי החורף (אנו עדיין לא בעונת הרחצה) נבדקים כל החופים במדינה פעם בחודש לפחות. בעונת הרחצה נבדקים החופים - פעם בשבוע לפחות. באתר האינטרנט של משרד הבריאות מפת חופי הרחצה מעדכן באופן שוטף את מצב החופים. העדכון כולל גם זיהומים או חשד לזיהומים סביבתיים הפוסלים או לא פוסלים את הרחצה בחופים".

 

עוד הוסיפו במשרד כי קיים נוהל דיווח הדדי בין משרדי הגנת הסביבה, הבריאות, הפנים והרשויות המקומיות על כל אירוע זיהום או חשד לזיהום. משרד הבריאות מעדכן באופן שוטף את הציבור וגורמים שונים על כל אירוע. לאחר בדיקה בשטח מוזהר הציבור במידה ויש צורך להימנע מלרחוץ בחוף. באתר המשרד וכן בעדכונים באמצעות דוברות המשרד, ישנה התרעה קבועה בכל חודשי החורף (גם כיום) שהציבור מוזהר מלרחוץ בחופים לאחר כל גשם סוחף, עקב זיהום הים על-ידי מי ניקוז ומי נגר מזוהמים.

 

בכל אירוע מסוג זה של הזרמה לים בקרבת חוף רחצה מוכרז, נבדקים מי חוף הרחצה ועל פי התוצאות מתקבלת ההחלטה באמצעות ולאחר התייעצות בינמשרדית ובעדכון כל הגופים הרלוונטיים שהוזכרו ובתוכם גם עמותת צלול.

 

עיריית תל אביב: "החופים שנדגמו הינם חופים אסורים לרחצה והדגימה בהם נלקחה בשבוע שלאחר ירידת גשמים, שסחפו עמם לכלוך אל הים. יובהר כי בחופים המוכרזים לרחצה בעונת החורף נדגמים מי הים באופן שוטף גם בחורף ולא נמצאו חריגות באיכות המים. בימים שאינם גשומים, מים מהנקזים המצוינים בדו"ח אינם מגיעים אל הים, מאחר ובקצותיהם מותקנות תחנות שאיבה השואבות את המים לביוב. במידה וקיימת זרימה חריגה בנקזים, העירייה מתריעה מידית בפני תאגיד המים על מנת להביא להפסקתה".

 

עיריית נתניה: "כידוע, עיריית נתניה מקפידה על חופי ים מטופחים עם איכות מים גבוהה ביותר, כמתבקש על פי כל התקנים המחמירים. נדגיש כי הדו"ח שהוצג לפניכם אינו מוכר לנו, ומיד עם קבלתו פנינו למשרד הבריאות לקבלת פרטים מדויקים בנוגע לדגימות שנלקחו ונשמח לקבל העתק ממנו".

 

עוד נמסר כי "זהו המקום לציין, כי כדי למנוע ממי ביוב או מי דלוחים להגיע לחוף הים - התקינה העירייה במוצא הניקוז בחוף הרצל בריכת מי קיץ, המעבירה מים המגיעים בכמויות קטנות (בדרך כלל מי דלוחים) לתחנת השאיבה בחוף סירונית - וממנה מוזרמים המים למערכת הביוב".

 

"כמו כן", ציינו בעיריית נתניה, "לצורך זהירות מותקן בחודשי הקיץ במערכת הניקוז בשדרות בנימין שסתום המונע ממי התשטיף המגיעים מהשוק העירוני מלהגיע לנקז חוף הרצל - מים אלו מוזרמים דרומה ומופנים מזרחה כדי שלא יגיעו לחוף הים".

 

עיריית בת ים: "תוצאות הסקר אינן מוכרות לנו. מהבדיקות האחרונות שביצענו עולים ממצאים טובים. מי הים נקיים ועומדים בתקן הנדרש. המים נדגמים אחת לשבוע ב-9 נקודות שונות ומועברים לבדיקה במעבדות של משרד הבריאות. במידה וישנו זיהום או חריגה

מהתקן אנו מדווחים על ידי משרד הבריאות ומטפלים בהתאם. יתר על כן, בשנים האחרונות השקיעה עיריית בת ים מיליוני שקלים בשיפור ותחזוקת מערכת המים, השפכים, הביוב ותחנות השאיבה בעיר, דבר שצמצם באופן ניכר את התקלות במערכת הביוב שבגינן נגרמת הזרמת הביוב לים".

 

עיריית חיפה: "הדו"ח וממצאיו לא מוכרים לנו כיוון שהוא הועבר רק לתקשורת, שכנראה זהו טיבו היחיד ולא לגורמים הרלוונטיים קרי, איגוד המים מי כרמל, איגוד ערים לאיכות הסביבה או המשרד להגנת הסביבה ולכן אין באפשרותנו להתייחס לתוכנו. אנו נפנה אותו למשרד להגנת הסביבה להתייחסות כשנקבל אותו".

 

עיריית חדרה: "ראשית כל, הדגימות שנמצאו מעידות על כך שמי הים בסמוך לחופי חדרה, ביחס לחופים אחרים, פחות מזוהמים והחריגה בהם מזערית בלבד. עם זאת, בעת שמצביעים על מחדלים, ראוי להפנות את האצבע המאשימה לכתובת הנכונה. מי הים בסמוך לחדרה מזוהמים כתוצאה מהזרמת שפכים מיישובי מעלה הנחל דרך נחל חדרה. העירייה מנהלת מאבק ארוך שנים נגד זיהום מי הים על ידי יישובים אחרים, והודות למאמציה הוקמו מרכזי טיהור שפכים בחלק מהיישובים והמפגעים צומצמו משמעותית".

 

עוד נמסר כי "סגנית ראש העיר חדוה יחזקאלי, הממונה על איכות הסביבה, תיזום בעקבות ממצאי עמותת צלול ביקור דחוף בפארק נחל חדרה ותעמוד מקרוב על שינויים באיכות המים. בכוונתה לפנות לראשי הרשויות הסמוכות לחדרה בדרישה חד משמעית לפקח מקרוב על טיהור השפכים ביישוביהם ומניעת זיהום הנחל לאלתר. ראוי כי עמותת צלול תדע לציין לא רק באיזה חלק של מי הים התגלו חריגות, אלא גם מה מקור הבעיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול
כך זה נראה בחיפה
צילום: ניצן מתן, באדיבות עמותת צלול
מומלצים