שתף קטע נבחר

בליל הסדר: מאדים הכי קרוב לכדור הארץ

אחרי המצות, השירים והאוכל, אם תצליחו לקום מהשולחן ולהביט אל השמיים עם הטלסקופ המתאים, תגלו שמאדים נמצא בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ, וניתן להבחין בכיפת הקרח הצפונית של כוכב הלכת

בליל הסדר יימצא כוכב הלכת מאדים בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ. אירוע זה, שבו שני כוכבי הלכת מגיעים למרחק הקרוב ביותר בינם חל מדי 24 חודשים, כאשר שני כוכבי הלכת מצויים כמעט בקו אחד יחדיו עם השמש. בקרבה המירבית הנוכחית, מאדים יגיע למרחק של 92 מיליון ק"מ. מרחק זה הוא הקרוב ביותר במחזור הנוכחי, אולם אינו הקרוב ביותר האפשרי בין כדור הארץ למאדים. בשנת 2003, התקרבו שני כוכבי הלכת למרחק של 55 מיליון ק"מ "בלבד". בפעם הבאה שיגיעו למרחק כה קטן תהיה רק בשנת 2018. ב-8 באפריל, היה מאדים בניגוד – בעת הניגוד מאדים מצוי בדיוק מול השמש וזורח במזרח בעת שקיעת השמש ולכן נראה כל הלילה.

 

כיוון שמאדים הוא כוכב לכת קטן, מעט גדול מהירח שלנו, קשה לראות על פניו פרטים למעט מספר השבועות שבו הוא בקרבה הגדולה לכדור הארץ. מאדים הוא עולם צחיח וצבעו הכתום-אדמדמם נובע מהתחמצנות פני השטח שלו העשירים בברזל. לכן, מאדים פשוט – חלוד. בתצפית בטלסקופים קטנים בהגדלות של x100 ויותר, אפשר יהיה להבחין בכיפת הקרח הקטנה בקוטב הצפוני של מאדים. זה אינו קרח מים אלא קרח יבש – פחמן דו חמצני המכיל את חלק הארי של כיפת הקוטב וכן את רוב רובה של אטמוספירת כוכב הלכת האדום. על פני המאדים אפשר להבחין באזורים כהים יותר וכהים פחות, בהתאם לפני השטח, תוך שימוש בהגדלות גבוהות.

 

ואם באטמוספירה של מאדים עסקינן, הרי שאפשר לראות גם עננים המכסים את פניו וסופות חול שמאדים מתברך בהן. הללו יכולות לכסות כמעט את כל פני כוכב הלכת ועשויות להמשך אף חודשים. בצילום שעשיתי במצפה הכוכבים בגבעתיים מיד לאחר הניגוד ב-10 באפריל, אפשר לראות היטב עננים בצדו המזרחי והמערבי של מאדים. אלה נראים כדוק כחלחל סמוך לשולי מאדים.

 

 (צילום: יגאל פת-אל) (צילום: יגאל פת-אל)
(צילום: יגאל פת-אל)

 

מאדים מצוי כרגע בקבוצת בתולה והוא מצוי בנסיגה – הוא נע מערבית ביחס לכוכבי השבת. בשעות הערב המוקדמות מאדים מצוי מעט מעל האופק הדרום מזרחי, ומשמאלו ומתחתיו מצוי כוכב בהיר. זהו הכוכב ספיקה, הכוכב הראשי של קבוצת בתולה הידוע גם בשמו העברי – שיבולת (אלומת החטים שאוחזת הבתולה בידה). כוכב זה הוא כוכב שצבעו כחול שעצמת אורו פי 2000 מעצמת אורה של השמש. ספיקה מצוי מרחק של 250 שנות אור מאיתנו ובשל בהירותו הרבה קל לזהותו וכן לעקוב אחר תנועתו של מאדים ביחס אליו. במשקפת שדה בולט מאוד ניגוד הצבעים בינו לבין מאדים.

 

התקבצות הירח ספיקה ומאדים 

בבוקר שלמחרת ליל הסדר, יחלוף הירח המלא בדיוק בין מאדים לספיקה. זו הזדמנות מצוינת למצוא את מאדים בשמים ולצפות בהתקבצות יפהפיה. בערב ליל הסדר הירח יצור משולש עם מאדים וספיקה ואט אט יתקרב אל ספיקה. הוא יעבור מעט מעל ספיקה, בינו לבין מאדים, לקראת הבוקר, אז יהיו מאדים, הירח וספיקה מ על האופק הדרום מערבי, לקראת שקיעתם.

 

מידע נוסף על אירועים בשמי ישראל וכן מפת כוכבים מסתובבת להורדה וספר השנה האסטרונומי המפורט לשנת 2014, הכולל את כל האירועים האסטרונומיים לשנת 2014 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב- ynet.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מאדים בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ
צילום: EPA
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים