שתף קטע נבחר

שקופות: עובדות זרות במקצוע הסיעוד

תארו לכם מקצוע עם כמות עובדים השקולה למספרם של כל תושבי גבעתיים שמועסקים 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, 365 יום בשנה ובתנאים מינימלים

כאשר שבתו עובדי משרד החוץ, טענו כי "עבודת הדיפלומט היא עבדות מודרנית לכל דבר". בעלי המרכולים בתל אביב טענו שהתיקון לחוק העזר העירוני המתיר למרכולים לפעול בשבת מאלץ אותם להיות "עבדים במשך שבעה ימים בשבוע". עכשיו הכירו את עובדות הסיעוד שמטפלות בסבא ובסבתא, נמצאות במוסדות הגריאטרים ואינן מקבלות תמורה ראויה.

 

כתבות נוספות על זכויות עובדים בערוץ הקריירה :

תבעה על הטרדה מינית, תשלם 55 אלף שקל

בעל מקצוע? כך תזהר מתביעת רשלנות

רוצות העלאה? כך תנהלו את המו"מ עם הבוס

 

מסביב לשעון

עובדות הסיעוד הן קבוצת העובדות היחידה בישראל ש"חוק שעות עבודה ומנוחה" לא חל עלייה. המשמעות היא שניתן להעסיקן למשך 24 שעות, 7 ימים בשבוע, 365 ימים בשנה, ללא הפסקות, ללא מנוחה בעבור שכר מינימום חודשי בלבד. אותם עובדים נפגשים עם משפחתם וחבריהם ליום אחד בלבד בסוף השבוע, לעיתים פעם בחודש, לעיתים בכלל לא.

 

60,000 עובדות סיעוד מהפיליפינים, נפאל, הודו, סרי לנקה ומזרח אירופה מועסקות כיום בישראל כמטפלות בקשישים ונכים. עובדות שמתגוררות במקום עבודתן, שהמשמרת שלהן מתחילה ביום ראשון ומסתיימת אי שם הרחק ביום שבת, שבמהלכה הן נדרשות לפעמים לענות על כל גחמה של המעסיק, בנו, כלתו, גיסתו ו/או הנכדים.

 

צפו: עובדות הסיעוד מדברות 

 

כמעט כולנו מכירים לפחות עובדת אחת כזו – אם אצל סבא או סבתא, או אפילו אצל השכנה. תשאלו את עצמכם, כמה מהן יצאו השנה לחופשה במהלך הפסח וכמה מהן הכינו את בית המעסיק לקראת החג בניקיון, בישולים, הגשה, ופינוי של ארוחות החג.

 

לכאורה נדמה שבפני העובדות עומדת תמיד האפשרות לעשות "אחורה פנה" ולשוב לארצן. מה שרבים מאתנו לא לוקחים בחשבון הוא שרק בכדי להגיע לעבוד בישראל נדרשות העובדות הסיעוד לשלם סכומים גבוהים במיוחד, שהם בחזקת "דמי תיווך"  לכיסי חברות כוח האדם בהבטחה להביאן לעבודה בישראל. מדובר ב"כסף שחור" שנגבה בניגוד לחוק, ולמרות אינספור התראות מצד ארגוני זכויות אדם וארגונים בינ"ל מדינת ישראל אינה פועלת בכדי למגר את התופעה.
 

כדי לגייס את הכסף העובדות לוקחות הלוואות לכיסוי החובות הללו וממשכנות את רכוש משפחתן. במציאות חייהן הן נכנסות למירוץ לכיסוי החובות ואין להן אפשרות מעשית לעזוב את מקום עבודתן גם אם הן מנוצלות.

 

רבות מעובדות הסיעוד הפונות ל"קו לעובד" מתלוננות על תנאי עבודה מחפירים, ומביעות חשש לעזוב את מקום העבודה הן בשל איומים שיגורשו מן הארץ, והן בשל לחצים מבני המשפחה בארץ המוצא. העובדות, המבועתות מהאפשרות שיידרשו לעזוב את ישראל טרם שילמו את חובן, "מעדיפות" להמשיך לעבוד גם בתנאי עבודה קשים.

 

איפה המדינה ואיפה החזון

רק לאחרונה העביר שר הפנים תקנות הכובלות את העובדות לעבודה באזור גאוגרפי אחד בישראל, ומגבילות את זכותן לבחור לסיים את עבודתן ולעבור לעבוד אצל מעסיק חדש, גם כאשר הועסקו בתנאי ניצול קשים.

 

מצער שבהרבה מקרים נופלים גם המעסיקים קורבן לשיטת העסקה מסביב לשעון. שיטה שמלכתחילה מעמידה שתי קבוצות אוכלוסייה חלשות אחת נגד השניה, תוך יצירת תלות הדדית ההולכת ומתהדקת ביניהן. שיטה בעידודה של המדינה כדי שזאת תוכל להתנער מחובותיה כלפי אזרחיה, ותבסס טיפול סיעודי נאות חרף קיפוח זכויות העובדים.

 

הכותבת היא רכזת תחום עובדי סיעוד בעמותת קו לעובד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים