שתף קטע נבחר

הקלות על ייבוא עגלים, יוגורט וגבינות קשות

צוות להורדת מחירי החלב והבשר של משרדי האוצר והחקלאות ממליץ על ביטול המכס על ייבוא עגלים ועל פתיחת מכסה פטורה ממכס לייבוא בשר טרי. יאושרו גם מכסות ייבוא פטורות ממכס בגבינות קשות, יוגורט ושמנת ויגובשו נהלים חדשים לחלוקתן

חדשות טובות ליבואנים, בתקווה שגם לצרכנים: יבוטל המכס על ייבוא עגלים, לרבות עגלים שמשקלם עולה על 250 ק"ג, תיפתח מכסה של 5,700 טון פטורה ממכס לייבוא בשר טרי, ויפתחו מכסות ייבוא פטורות ממכס בגבינות קשות (למעלה מ-6,500 טון), 1,250 טון חמאה ושמנת ו-1,500 טון יוגורט בשנה.

 

 

הצעדים הללו התקבלו על-ידי צוות משותף להורדת מחירי החלב והבשר, בראשות מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן ובהשתתפות מנכ"ל משרד החקלאות רמי כהן, מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג, הממונה על התקציבים אמיר לוי והממונה על ההגבלים העסקיים דיוויד גילה.

 

מטרת ההחלטות: "להגביר את התחרות בשווקי החלב והבשר במטרה להוריד את המחיר לצרכן", כך נמסר. "המהלכים אושרו על ידי שר האוצר, שר החקלאות ושר הכלכלה ויובאו לאישור הממשלה בשבועות הקרובים". מהלכים קודמים של הגדלת מכסות והורדת מכסים על מוצרים כגבינות קשות וחמאה לא הביאו להורדת מחירים גורפת לצרכן. בנוסף, יוגורט יווני ששופרסל ניסתה לייבא ארצה בזול - לא צלח את מבחן הטעם של הצרכן הישראלי. יחד עם זאת, המהלך הנוכחי רחב יותר.

 

ישופר הסימון של בשר קפוא שהופשר ("מיושן")

בתחום הבשר נמצא בנוסף, כי אין מידע מספק לצרכנים מצד רשתות השיווק בנוגע לאבחנה בין בשר טרי ובשר קפוא שהופשר המכונה לעיתים – בשר מיושן. על כן, יקודמו תקנות לגבי סימון הבשר הנמכר ברשתות תוך אבחנה בין קפוא לטרי כדי לעודד את התחרות במקטע זה ולהגן על הצרכנים מהטעיה.

 

ממשרד האוצר נמסר כי "המהלך ילווה בתמיכה של כ-25 מיליון שקל בשנה לענף הבקר במרעה והסברה בנושא ההבדלים בין שיווק בשר טרי לקפוא, ויוקצה תקציב נוסף של 45 מיליון שקל לתמיכה בענף המפטמות על מנת לאפשר להן להסתגל לשינויים בשוק".

 

לא ברור אם ההקלות יסייעו לשחקנים חדשים להיכנס לייבוא בשר. כיום יש כמה משווקים גדולים של בשר קפוא (נטו, בלדי) שמייבאים אותו מחו"ל. בשר טרי, לרוב, גדל בארץ.

 

האם ביטול המכס יביא להורדת מחירים לצרכן?

בתחום החלב, המכסות שייפתחו "מהוות כ-20% מסך הצריכה של מוצרים אלה בשוק החלב", כך מוסרים במשרד האוצר.

בנוסף להקלות על ייבוא, "יגובשו נהלים חדשים לחלוקת המכסות הפטורות ממכס במטרה להגדיל את יעילות ההקצאה, בין היתר בכדי להבטיח כי ביטול המכס יוביל להורדת המחירים לצרכן", כך נמסר.

 

כמו כן, אחרי שהאוצר הביא לסגירת רפתות קטנות במסגרת מתווה לוקר, תופעל עכשיו "תכנית ייעודית לתמיכה במחלבות קטנות שיגדילו את נתח השוק שלהן ואת מגוון המוצרים שהן מייצרות במטרה להגביר את התחרות בשוק המקומי. המהלך ילווה בהשקעה של 65 מיליון שקל לטובת התאמת רפתות לתקני איכות סביבה ולהגברת היעילות בתחום".

 

עוד מסרו כי: "יגובש מנגנון חדש לחלוקת מכסות בכדי להבטיח שההטבה אכן תגיע לצרכן, ותעודד הבאת מוצרים זולים יותר לצרכן הסופי. ינקטו צעדים להגברת התחרות בשוק המקומי הכוללים מסלול תמיכה, שיופעל ע"י משרד הכלכלה, במחלבות מקומיות אשר יגדילו את היקף ומגוון המוצרים שהן מייצרות ותינתן תמיכה להתייעלות במגזר החקלאי".

 

בשר וחלב מהווים למעלה מ-17% מהוצאות משפחה על מזון

ההתמקדות של הצוות במוצרי החלב והבשר היא בשל העובדה שאלה מוצרים הנמצאים ברוב משקי הבית בישראל ולפי נתוני משרד האוצר, "מהווים למעלה מ-17% מהוצאות משפחה על מזון שעומדות על כ-2,251 שקל בממוצע חודשי. שווקים אלה מאופיינים במחירים גבוהים ביחס לעולם אשר נובעים מכשלי שוק, ממכסי יבוא ומדרישות רגולטוריות כגון כשרות ובהיעדר תחרות במספר מקטעים המרכיבים את שרשרת הייצור של חלב ובשר בקר. הצוות ערך עבודת מטה נרחבת שרוכזה ע"י אגף התקציבים במשרד אוצר, במסגרתה נפגש עם גורמים רבים מהתעשייה והמשק.

 

"נערכה השוואה מקיפה של מחירים ברחבי העולם ונבחנו מאפייני משק החלב במדינות רבות. מהנתונים עולה כי מחירי מוצרי החלב בארץ גבוהים בעשרות אחוזים מהממוצע ביחס למדינות ה-OECD, בעיקר בשל היעדר תחרות על המחיר לצרכן מצד המחלבות הגדולות ועלות דרישות הכשרות, כך גם במוצרים המפוקחים".

 

ההכנסות ממכסים עשויות להישאר בכיסי היבואנים

מנכ"ל התאחדות התעשיינים אמיר חייק, מסר בתגובה: "היינו שמחים לדעת כיצד הממשלה מתכוונת לפעול להדדיות בסחר- כך שהמדינות אשר מורשות לייבא לישראל ללא מכסים, יאפשרו גם לתעשייה הישראלית לייצא לשטחן ללא מכסים. כמו כן היינו שמחים לגלות כיצד הממשלה מתכוונת לוודא שההכנסות ממכסים עליהן היא מוותרת לא יישארו בכיסם של היבואנים ואכן יגולגלו לידי הצרכנים". בנוסף ציין חייק כי "התעשייה הישראלית תדע להתמודד עם כל תחרות מצד יבוא, כל עוד המוצרים המיובאים יידרשו לעמוד באותן רגולציות של היצור המקומי".

 

מועצת התאחדות מגדלי הבקר לחלב, המייצגת את כלל הרפתנים בישראל, אישרה בישיבתה היום (יום רביעי 23.4) את בקשת משרד האוצר, לפתיחת ייבוא של עד 6,500 טון גבינות קשות ללא מכס כבר בשנה זו.

 

"הרפתנים ייפגעו אך הם היחידים שנתמים לטובת הצרכנים"

מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר לחלב, אביתר דותן: "אמר, כי למרות שההחלטה תיפגע בפרנסתם של רפתני ישראל, נרתם ענף החלב להורדת מחיר מוצרי החלב לצרכנים. עוד הוסיף דותן, כי הרפתנים הם היחידים בשרשרת הכלכלית של החלב שתרמו לטובת הורדת המחירים לצרכן, זאת מאחר וממשלת ישראל ממשיכה שלא לטפל בגורם העיקרי לעליית מחירי המזון- רשתות השיווק.

  

"לא ייתכן שבכל פעם שהממשלה אינה מצליחה להוריד את מחיר מוצרי החלב לצרכנים היא תחפש פתרון מהיר וקל ותיפגע בחולייה החלשה ביותר בשרשרת הערך, החקלאים והרפתנים, אשר ממילא המחיר אותו מקבלים עבור החלב הגולמי (מחיר המטרה) הינו מפוקח על ידי הממשלה. עוד ציין דותן, כי הוא מקווה שצעד זה יביא הפעם בפועל להורדת מחירי מוצרי החלב לצרכנים ולא ישמש רק כעלה תאנה וצעד פופוליסטי של משרד האוצר.

  

"פניית משרד האוצר לרפתנים הינה במטרה להתאים את מתווה לוקר, עליו חתמו רפתנים מול משרד ראש הממשלה רק לפני כחצי שנה ובו כבר הסכימו הרפתנים על הגדלה הדרגתית של המכסה המותרת לייבוא והפחתת המכס על מכסה זו, אך לפי המתווה המקורי, פטור על מכסה של 6,500 טון כפי שהוסכם עתה אמור היה להיכנס לתוקף רק החל משנת 2018". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים