שתף קטע נבחר

יתומים במדבר: המגבונים שהרגו אמא יעלה

היעלים הנוביים במצפה רמון כבר לא אוכלים רק מזון בדמות עלים וצמחים בטבע המדברי. הקירבה לאדם, בשילוב עם אשפת מטיילים שינתה את התפריט גם לפיצות, סופגניות, ירקות והרבה במבה. כך סיימה את חייה בחג הפסח, יעלה, אמא לשני גדיים, עם קיבה מלאה במגבונים שהושלכו לטבע

חג פסח היה עמוס במטיילים רבים בכל רחבי הארץ, שחלקם השאירו מאחוריהם אדמה חרוכה בסימנים של חוסר כבוד והערכה לטבע. בקבוקים, שאריות מזון, שקיות ניילון וכל מה שאפשר היה לשים בפח, אבל הושלך אחר כבוד אל הסביבה, מתוך אמונה כי הטבע יסתדר בכוחות עצמו עם האשפה שתעלים עצמה באורח פלא.

 

 (צילום: איתי הרלינג) (צילום: איתי הרלינג)
(צילום: איתי הרלינג)

 

ביום שישי, לפני חג פסח ראשון, צלצל הטלפון של נדב טאובה, פקח מצפה רמון ברשות הטבע והגנים. על הקו היתה תושבת המקום שמכירה את עדר היעלים הקבוע במצפה רמון. "היא סיפרה שהגיעה למרכז המבקרים ביישוב יעלה שנראית לה לא טוב, סובלת מבטן נפוחה ונראית עדיין בהריון, למרות שהיא מגדלת שני גדיים בני כחודש וחצי", משחזר טאובה את האירועים.

 

טאובה הגיע למקום כדי לבחון את מצבה של היעלה. "לא רק שהיתה לה בטן נפוחה, גם שמתי לב שיש לה קיא באזור הפה והיא מתקשה לנשום. מזיזה את הראש ורואים שיש לה קושי בנשימה",

 

בשנים האחרונות היעלים מבססים את הישרדותם על מזון של בני אדם שהפך לנגיש ואת האזור למזנון מהיר. פחי אשפה הפכו יעד פגישה לגיטימי מצד היעלים, צינורות השקייה הפכו לספקי מזון בעל כורחם ובמקרים מסויימים, בחלק משכונות היישוב, מדווח טאובה כי תושבים מאכילים את היעלים במזון שאמור היה למצוא את דרכו הסופית אל פחי האשפה, אך נזרק לרחוב כדי להאכיל את היעלים.

 

 (צילום: איתי הרלינג, רשות הטבע והגנים) (צילום: איתי הרלינג, רשות הטבע והגנים)
(צילום: איתי הרלינג, רשות הטבע והגנים)

הבעיה העיקרית בשנים האחרונות היא שיעלים רבים זוכים גם למזון מקרב מטיילים רבים שמגיעים למצפה רמון, על אף שפזורים ביישוב שלטים המורים שלא להאכיל את החיות.  את השיחים והצמחייה הקוצנית שמהווה מזה אלפי שנה את מזונם של היעלים, מחליפים באיטיות גם מזונות על כדוגמת פיצות, סופגניות, ירקות, חטיפים מלוחים והרבה עטיפות של מזונות שספוגים בריח מפתה ליעלים.

 

הוא יצר קשר עם וטרינר הרשות, ד"ר רוני קינג שהבטיח להגיע למקום במהירות האפשרית. בינתיים תושבי המקום גילו איכפתיות ועקבו אחרי היעלה, בזמן שטאובה מיהר לבאר שבע כדי לקחת כלוב נשיאה המותאם ליעלים.

 

למרות שהגדיים מסוגלים לינוק עד גיל ארבעה חודשים, כבר בגיל חודש וחצי חודשיים הם ניזונים גם מצמחייה ועדיין יונקים מהאם. שני הגדיים שהיו צמודים לאם לא עזבו אותה והשתדלו לא להתרחק ממנה.

 

"היא כבר החלה לדחות אותם קצת כדי שיתחילו להיות יותר עצמאיים ומהדיווחים של האנשים שעקבו אחריה, הבנו שהגדיים ניזונים בכוחות עצמם וזה סייע לנו לגבש החלטה לפנות את היעלה במקרה הצורך לטיפול רפואי", הוא מסביר.

 

היעלה נדדה באזור עד שהגיעה למלון "בראשית" ביישוב. קבוצת יעלים נוהגת להסתובב שם באופן קבוע ולאחר מספר נסיונות של לכידה בעזרת חצי הרדמה ופיתויים, היעלה נלכדה. צוות מלון בראשית נרתם למשימה ואיפשר לאנשי הרשות להכניס אל שטח המלון ציוד ולאפשר ללכוד את היעלה.

 

 (צילום: איתי הרלינג, רשות הטבע והגנים) (צילום: איתי הרלינג, רשות הטבע והגנים)
(צילום: איתי הרלינג, רשות הטבע והגנים)

ניתוח חירום בערב יום שישי

טיפול מקומי שנעשה על ידי ד"ר קינג לא צלח והיעלה עדיין סבלה ממצוקה נשימתית. במקביל, ניסה טאובה בסיוע תושבי המקום לאתר את שני הגדיים. "ראינו שאנחנו לא מצליחים לתפוס אותם בקלות והשאיפה שלנו היתה להחזיר את האמא כמה שיותר מהר אליהם", הוא מפרט.

 

היעלה הובאה במהירות למרפאה של ד"ר נאוה אורן במיתר שם נערך לה צילום רנטגן ראשוני. לדברי ד"ר צחי אייזנברג, וטרינר ממרפאת "כל חי" ברחובות, אליו הגיעה היעלה בשעת ערב מאוחרת ביום שישי. "החשש הראשוני היה לא רק מגוש גדול בקיבה, שנראה בצילום הרנטגן. זה תמיד נעלם גדול כי קשה לדעת אם בתוך הקיבה שלה יש סמרטוטים, חבלים, ניילונים או דברים אחרים אליהם המזון נדבק ואז נוצר גוש אבן חזק ונוקשה", מסביר ד"ר אייזנברג.

 

 (צילום: איתי הרלינג, רשות הטבע והגנים) (צילום: איתי הרלינג, רשות הטבע והגנים)
(צילום: איתי הרלינג, רשות הטבע והגנים)

 (צילום: איתי הרלינג, רשות הטבע והגנים) (צילום: איתי הרלינג, רשות הטבע והגנים)
(צילום: איתי הרלינג, רשות הטבע והגנים)

 (צילום: איתי הרלינג, רשות הטבע והגנים) (צילום: איתי הרלינג, רשות הטבע והגנים)
(צילום: איתי הרלינג, רשות הטבע והגנים)

היעל עדיין היתה מטושטשת מההרדמה בשטח. היא נותחה בהצלחה והחשש של צמד הווטרינרים, קינג ואייזנברג, התממש והיה גדול מהמצופה. אייזנברג שלף מהקיבה שלה גוש במשקל של כ-2.5 קילוגרם. "חשבנו שזה חוטים וניילונים אותם היעלים אוהבים לנשנש, אבל רק אחרי שרוני שטף את הגוש, גילינו שרובו היה מגבונים לחים, שאנשים פשוט השתמשו בהם לאחר עשיית הצרכים או לניגוב כללי וזרקו אותם לטבע".

 

לקראת שתיים בלילה, הניתוח הסתיים והיעל הועברה לאישוש בכלוב מרופד בקש בחצר המרפאה. "היא נעמדה במהירות על רגלייה. למחרת היתה עירנית מאוד, אכלה ומלבד להחזיק אותה לכמה שעות כדי לראות שהיא בסדר, היא לא הזדקקה לטיפול נוסף", הוא מציין.

 

מראה אופייני של שקיות ניילון ואשפה בקיבה של יעל נובי (צילום: ד"ר רוני קינג, רשות הטבע והגנים) (צילום: ד
מראה אופייני של שקיות ניילון ואשפה בקיבה של יעל נובי(צילום: ד"ר רוני קינג, רשות הטבע והגנים)

 

לדברי אייזנברג, למרות שהיעלים הם יונקים חזקים שמצליחים לשרוד בתנאים לא פשוטים בטבע. תוספות המזון מבני האדם יוצרת להם תסבוכות קשות. "הקיבה של יעל היא כמו פלונטר של חוטים שמסתבכים בעצמם ואז קשה להפריד ביניהם. נוצרת יציקת בטון בקיבה שעלולה להסתום את הקיבה. לפעמים זה כמו רולטה רוסית, יעלים רבים אוכלים את הזבל אך לא כולם מסתבכים בבעיה".  

 

 

הגדיים אומצו על ידי העדר, האמא מתה

היעלה הושבה בחזרה לטבע בשבת אל אותו אזור בו נלכדה. אך הגדיים לא אותרו. "היא נראתה בסדר, אכלה מצויין ורצה בכוחות עצמה. ביקשנו מאנשים שידווחו אם אם רואים אותה או את הגדיים, אך עקבותיה נעלמו", מגלה טאובה.

 

כשצלצל הטלפון של טאובה בערב ליל הסדר, בצידו השני של הקו היה קצין הביטחון של מלון בראשית עם בשורות איוב. "הוא סיפר שמצא אותה מתה לאחר שנפלה. עד שהגיעו לזירה, כבר לא היה ניתן להקפיא את גופת היעלה כדי לבצע נתיחה לאחר המוות". לאחר מותה, היעלה הובאה אחר כבוד לתחנת האכלה של נשרים באזור, שם תרמה את גופתה להמשך קיום המערכת האקולוגית המקומית והשביעה עופות דורסים וטורפים רעבים.

 

מספר ימים אחרי האירוע, הגיעה בשורה מעודדת מצמד הגדיים, שהצטרפו לעדר היעלים הוותיק ביישוב שאימץ אותם אליו. "הם נותרו יתומים סתם. בגלל מגבונים שאנשים משליכים בחוץ", מסכם טאובה. "מי שחושב שהוא עושה מעשה טוב כשהוא מאכיל את היעלים, ונותן להם ירקות ובמבה, יוצר מצב שהם מבינים שהמזון שמגיע מבני אדם טעים וזמין. הכל בא מכוונות טובות, אבל מסתיים בצורה טראגית".
 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי הרלינג
היעלה עם צמד הגדיים
צילום: איתי הרלינג
מומלצים