שתף קטע נבחר

נחטפה בניגריה ונמלטה: 'לא היה לי זמן לפחד'

מתוך יותר מ-300 נערות שנחטפו בפשיטה על בית ספר, עשרות בודדות הצליחו להימלט. אחת מהן שחזרה: "הם זעקו אללה אכבר, ואז הבנו מיהם". ארה"ב ובריטניה מציעות סיוע. מומחית: הסכנה האמיתית היא הקצנה דתית

"לא היה לי זמן לפחד, פשוט רצתי. ככה הצלתי את עצמי". אחת הנערות מניגריה שנמלטו מידי ארגון הטרור "בוקו חראם" שחזרה אתמול (יום ג') את המתקפה על בית הספר בעיירה צ'יבוק לפני כשלושה שבועות, שהובילה לחטיפת 276 תלמידות. 53 הצליחו לברוח זמן קצר לאחר הפשיטה, בעוד השאר נלקחו בשבי וגורלן לא ידוע.

 

הדיווחים האחרונים על החטיפה:

ארגון הטרור הניגרי: "נמכור את התלמידות"

"החוטפים התחתנו עם הנערות וחצו הגבול"

מצוד בניגריה: איפה הילדות החטופות?

 

בית הספר, שבו לומדות מוסלמיות ונוצריות, היה סגור זה תקופה אולם נפתח באותו יום במיוחד כדי לאפשר לתלמידי השנה האחרונה לגשת למבחנים. בסביבות השעה 11:00 באותו יום נודע לרשויות כי כ-200 חמושים נמצאים בדרכם לעיירה בשיירה של 20 משאיות ויותר מ-30 אופנועים.

 

 

אם אחת החטופות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אם אחת החטופות(צילום: AFP)
 

אחד הגורמים הרשמיים עדכן בכך את 15 החיילים שהיו אמונים על העיירה ובמקביל הנחה את התושבים להימלט לגבעות הסמוכות. הוא גם הזעיק תגבורת לחיילים, אך זו לא הגיעה. כשהחמושים נכנסו לצ'יבוק כעבור שעתיים, החיילים לא הצליחו להדוף את המתקפה, וכשנגמרה להם התחמושת הם נסו על חייהם. אז פנו אנשי בוקו חראם לכיוון בית הספר.

 

לפי עדותה של הנערה בת ה-16, שהתראיינה לסוכנות הידיעות AP, התלמידות שמעו קולות ירי מכיוון העיירה הסמוכה, וכשחמושים במדים פרצו למבנה בית הספר והבטיחו לחלץ אותן, הן חשו הקלה. "הם אמרו, 'אל דאגה, אנחנו חיילים. שום דבר לא יקרה לכן'", נזכרה הנערה. החמושים הורו למאות התלמידות להתאסף בחוץ, בעוד הם עצמם נכנסו למחסן, רוקנו אותו ממצרכי מזון והציתו אותו. "הם זעקו אללה אכבר, ואז הבנו מיהם".

 

"הם היו רבים מכדי שניתן יהיה לספור", סיפרה הניצולה בניסיון להסביר מדוע צייתו התלמידות להוראותיהם גם לאחר שהבינו כי מדובר בפעילי טרור. החמושים העמיסו את הבנות על שלוש משאיות ופתחו בנסיעה, אולם השיירה נאלצה לעצור כשאחת המשאיות התקלקלה. אז הנערה וחברתה ניצלו את ההזדמנות וקפצו מהרכב.

מחאת ההורים על אוזלת היד של הממשלה (צילום: AP) (צילום: AP)
מחאת ההורים על אוזלת היד של הממשלה(צילום: AP)
 

"אנחנו מוכרחות ללכת", קראה אחת הבנות האחרות, לפי עדותה של הנערה. "הם יכולים לירות בי אם הם רוצים, אבל אני לא יודעת מה הם יעשו איתי אם לא ארד". השתיים רצו והתחבאו בשיחים בצד הדרך, מבלי לדעת אם רודפים אחריהן.

 

"רצתי מהר, ככה הצלתי את עצמי. לא היה לי זמן לפחד, פשוט רצתי", גילתה הנערה. תלמידות אחרות שנמלטו טיפסו על עץ סמוך והמתינו עד שהמשאיות חלפו. אז הן שבו לכביש וצעדו עד שפגשו רוכב אופניים והוא ליווה אותן לביתן.

 

הנערה בת ה-16 סיפרה עוד כי אינה מפסיקה לחשוב על חברותיה ולתהות מדוע היא הצליחה להימלט בשעה שהן עוד לכודות בשבי. "היה לי המון מזל ואני צריכה להודות לאלוהים על כך", היא ציינה, "אבל אלוהים צריך לעזור לכולם. גם ההורים שלהן מודאגים. כולם פה בוכים כל הזמן".

 

מנהיג הארגון: אללה הורה לי לחטוף אותן

מקרה חטיפתן של הבנות משך תשומת לב בינלאומית ומדינות רבות הציעו את עזרתן. נשיא ארצות הברית ברק אובמה התייחס למקרה אתמול בראיון לרשת NBC והצהיר כי ארה"ב תעשה כל שביכולתה לסייע בחיפושים אחר הנעדרות.

 

ד"ר אירית בק, ראש היחידה ללימודי אפריקה באוניברסיטת תל אביב, סבורה כי המקרה לא יערער את ניגריה משום שהיא מדינה מאוד יציבה, אך יש חשש אמיתי מהקצנה דתית. "היו הרבה אירועים דרמטיים בהיסטוריה של ניגריה", אמרה לאולפן ynet. "אך יש מנגנונים של יציבות פוליטית. עם זאת סוג האלימות וההקצנה הדתית הנלווית אליו הוא היבט חדש והוא משהו שאנחנו רואים בכל אפריקה בזמן האחרון".

 

אולם לדבריה, יכולתו ורצונו של המערב לסייע במצב מוטלים בספק. "מדינות המערב תלויות בנפט הניגרי. המערב יבחר להתערב רק אם זה לא יפגע באינטרסים הכלכליים שלו".

הפגנה למען שחרור התלמידות באבוג'ה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה למען שחרור התלמידות באבוג'ה(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מוקדם יותר אתמול דווח כי חמושים מ"בוקו חראם" חטפו עוד שמונה ילדות בנות 12 עד 15 מכפר בצפון ניגריה. גורם במשטרה אמר כי הילדות הוכנסו למשאיות יחד עם ציוד ששדדו החמושים מהכפר. "הארגון אחראי להרג אזרחים חפים מפשע זה זמן רב", אמר אובמה בראיון. "אני יכול רק לדמיין מה עובר על הורי הילדות".

 

"בטווח הקצר מטרתנו היא כמובן לעזור לקהילה הבינלאומית ולממשלת ניגריה בכך שנעשה כל שנוכל על מנת לאתר את הילדות", המשיך הנשיא האמריקני, "אבל עלינו להתמודד גם עם הבעיה הרחבה יותר של ארגונים מסוג זה, שיכולים לגרום חורבן שכזה בחיי היום-יום של בני אדם".

 

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי עמד בקשר עם ניגריה מהיום הראשון של המשבר, אך הנשיא

גודלאק ג'ונתן דחה הצעות חוזרות ונשנות לסיוע אמריקני, עד ששוחח אתמול עם קרי עצמו. בעקבות זאת, בשגרירות האמריקנית בבירת ניגריה הורכבה משלחת שכללה גורמי אכיפה שהוכשרו בתחומי מודיעין, חקירות, משא ומתן בענייני שבויים, שיתוף מידע וסיוע לקורבנות. יחד עם זאת, דובר הבית הלבן הבהיר כי ארה"ב לא שוקלת לשלוח כוח צבאי לאזור.

 

בימים שחלפו מאז החטיפה עלתה אפשרות של תשלום כופר לשחרור הנערות, ואיש דת מוסלמי שמשמש כמתווך סיפק מידע עדכני על מצבן. לטענתו, שתי חטופות מתו מהכשת נחש וכ-20 אחרות חולות. עוד סיפר כי כל התלמידות הנוצריות אולצו להמיר את דתן לאיסלאם. במקביל פורסמו דיווחים לפיהם כמה מהנערות האחרות הוברחו דרך הגבול למדינות השכנות קמרון וצ'אד. אחרות נמכרו לפעילי "בוקו חראם" תמורת 12 דולר ואולצו להתחתן עמם.

 

מנהיג הארגון - שפירוש שמו "חינוך מערבי הוא חטא" - פרסם השבוע סרטון וידאו שבו הוא מקבל לראשונה את האחריות לחטיפה. המנהיג אבו בכר שקאו הגדיר את התלמידות "שפחות" וטען כי אללה הורה לו לחטוף אותן. "אני אמכור אותן בשוק", איים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
כמה מהחטופות שניצלו
צילום: AP
צילום: AP
הפגנה למען תגבור החיפושים
צילום: AP
מומלצים