שתף קטע נבחר

ארץ אוכלת: הייסורים של בני זוג לא יהודיים

חשדנות, חטטנות ודרישה להוכיח אהבה בדרכים בירוקרטיות. להלן הכנה משפטית לישראלים שאיתרע מזלם והתאהבו בבני זוג עם האזרחות הלא נכונה

גבר ישראלי שאמו הסיעודית נזקקה למטפלת צמודה לא תיאר לעצמו שכך ימצא את אהבת חייו: הוא התאהב בפיליפינית שטיפלה באם במסירות ונישא לה, אלא שמשרד הפנים דחה את בקשת בני הזוג להסדרת מעמדה של האישה בנימוק שהקשר ביניהם אינו אמיתי. לבסוף הם הגישו עתירה לבית משפט המחוזי בחיפה, ואחרי שזו התקבלה הם הוכרו כזוג נשוי והוענקה אשרה בהתאם.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

ושימו לב לסיפור הבא, שמתברר בימים אלה בבית המשפט: ניצול שואה שרד בזכות פולני שהחביא אותו בביתו. כעבור שנים רבות, כשכבר חי בישראל, ביקש למצוא את מושיעו. משנמצא האיש, שמרו השניים על קשר הדוק וכעבור שנתיים, בשנת 1996, הגיעה בתו של המושיע הפולני לביקור בארץ. הבת והניצול התאהבו, והיא שימשה אם אוהבת לילדיו ונכדיו מנישואיו הקודמים. ב-2011 מת ניצול השואה וכעת מבקש משרד הפנים לגרש את האישה, שלא השלימה את הליך הסדרת מעמדה בארץ כראוי.

אילוסטרציה   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה (צילום: shutterstock)

אזרחים ישראליים לא מעטים מנהלים חיי זוגיות ונישואין עם זרים שאינם יהודים. יש מי שהכירו בטיול בעולם, יש מי שהכירו דרך האינטרנט, יש מי שנפגשו בענייני עסקים ויש מי שהתאהבו בזרים שחיו, עבדו או טיילו בישראל. את הבקשה לאשרת שהייה יגישו הזוגות למשרד הפנים, שמוסמך לסרב לה מסיבות שונות: החל מאי הגשת מסמכים כנדרש וכלה בטענה שהקשר פיקטיבי ותועלתני - טענה שמופנית גם כלפי בני זוג שכבר נשואים. משמעות הסירוב עלולה להגיע לכדי גירוש בן הזוג מהארץ ופרידה כפויה.

 

שני מסלולים חוקיים להסדרת מעמד הזר עומדים בפני בני זוג: נישואים אזרחיים או חיים כידועים בציבור. הליך הנישואין הוא הדרך הקצרה והמהירה ביותר להכרה: בתום ארבע שנים וחצי יקבל בן הזוג מעמד של אזרח, בעוד שידועים בציבור יאלצו להמתין כשבע שנים על מנת להוכיח את אהבתם, וגם אז יינתן לבן הזוג הזר מעמד של תושב קבע בלבד.

 

עם זאת, מסלול של ידועים בציבור, שלעיתים הוא הכרח ולא רצון, מאפשר גמישות רבה יותר עבור בני הזוג. הם יוכלו להסדיר את מעמדם בארץ גם אם אחד מהם עדיין רשום כנשוי לבן זוג קודם. מסלול זה מתאים כמובן גם לבני זוג חד-מיניים, שאינם יכולים להינשא בישראל אך מעוניינים להקים בה את ביתם ולהסדיר את מעמדו של בן הזוג הזר.

 

שבע שנים של ציפייה

הליך ההסדרה עצמו מתחיל בהגשת בקשה להסדרת מעמד למשרד הפנים בצירוף כל המסמכים הנדרשים. לאחר מכן יוזמנו בני הזוג לתשאול – למעשה מעין חקירה - שמטרתו לבחון את כנות ויציבות הקשר ביניהם. די בתשובה אחת שאינה תואמת את תשובת בן הזוג על מנת שהבקשה תסורב.

 

אם התשאול עבר בהצלחה, עוברת הבקשה לבחינת הגורמים המוסמכים (מטה משרד הפנים בירושלים למשל), ובהתאם להחלטתם ולמעמד האישי של הישראלי יוענקו לבן הזוג רישיונות העבודה והשהות הרלוונטיים לפרקי זמן של שנה, אשר יחודשו בכפוף להוכחות קשר.

 

פרק הזמן הארוך הנדרש להסדרת מעמדו של בן הזוג, לצד החקירות החטטניות והצורך להוכיח אהבה בדרכים בירוקרטיות מעוררים בעיות משפטיות שונות - חלקן סוגיות מהותיות וחלקן פלונטרים מנהליים - שנצרכות לליווי משפטי מתאים. הזוגות האוהבים הנתקלים בהתעמרות הפקידים ומי שאובדים בסבך הדרישות וההוכחות צריכים לזכור שלא כל סירוב הוא גזירה משמיים ושווה להתעקש בדרך אל האושר והאשרה. בעיקר אם כבר בניתם בית בארץ ישראל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד מיכאל חוואי
מומלצים