שתף קטע נבחר

סופרים את הקולות: ריבלין נגד שטרית

הדרמה מגיעה לשיאה לאחר שחברי הכנסת הצביעו בסיבוב השני בבחירות לנשיאות. העבודה ומרצ התגייסו למען שטרית. הערכה: גם חברי ישראל ביתנו, ש"ס ורוב יש עתיד הצביעו בעדו. מנגד, ח"כ ראובן ריבלין גייס את חברי המחנה הלאומי

הדרמה בבחירות לנשיאות מגיעה לשיאה: עם תום ההצבעה בסיבוב השני בבחירות לנשיאות בין ח"כ ראובן ריבלין לח"כ מאיר שטרית החלו לספור את הקולות. הקרב הפוליטי במשכן התלהט ונראה כי רוב סיעת ש"ס תמכה בח"כ מאיר שטרית. בתום התייעצות סיעת ש"ס, אמר ח"כ אלי ישי כי לחברי המפלגה ניתן חופש הצבעה, אולם הוא עצמו יצביע עבור ריבלין. יו"ר העבודה יצחק (בוז'י) הרצוג הפעיל לחצים על יו"ר יש עתיד יאיר לפיד להתגייס לבחירת שטרית. מנגד, ראשי המטה של ריבלין, גדעון סער וחיים כץ, גייסו את כל מי שמוגדרים כ"מחנה הלאומי" ולהשיג תמיכה ממי שרואים בריבלין "דמוקרט גדול", כדבריהם. ynet העביר שידור חי ממוקדי ההתרחשויות בכנסת לאורך כל שעות ההצבעה ועד להכרזה על המנצח בסיבוב השני.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו נכנס לאולם עם קריאת שמו כדי להצביע ובדרך לחץ יד ברפיון לריבלין, מחזה הסיום בתמיכתו הכמעט-מאולצת של נתניהו בריבלין. מאיר שטרית ניגש לריבלין, לחץ ידו ואיחל לו הצלחה. עד מהרה התקהלו סביב לשולחן עוד חברי כנסת, בהם מירי רגב, ניסן סלומינסקי ודני דנון ועשו סלפי משותף עם המועמדים. בכנסת מעריכים כי רוב סיעת יש עתיד תמכה בשטרית. גיסו, שר הרווחה מאיר כהן, ניסה לגייס את סיעתו. גם מרצ התגייסה ברובה לבחירת שטרית. יו"ר מרצ זהבה גלאון הצהירה לפני ההצבעה כי כל חברי סיעתה מלבד אילן גילאון יצביעו עבורו. שטרית נועד עם דליה איציק שהבטיחה לסייע לו. גם חברי ישראל ביתנו העבירו כנראה את הצבעתם מאיציק לשטרית. 

 

ריבלין קיבל 44 קולות, שטרית 31. בעד דליה איציק הצביעו 28 ח"כים, 13 נתנו את קולם לדליה דורנר ופרופ' דן שכטמן קיבל קול אחד בלבד. 117 קולות כשרים נמנו מתוך 119 מצביעים. שתי מעטפות נפסלו. ריבלין ושטרית שיתפו בעבר פעולה בליכוד, אולם שטרית עזב את הליכוד ועבר בתחילה לקדימה ולאחר מכן למפלגת התנועה. בתום ההצבעה ישבה דליה איציק עם ח"כ שטרית, והבטיחה לסייע לו לקראת הסיבוב השני.

 

ח"כ שטרית נשאל במשדר המיוחד של ynet במהלך ההצבעה לסיבוב השני אם יש בסיס להערכות של אריה דרעי ששטרית יהיה הנשיא הבא: "אני מקווה. זה עוד לא בכיס שלי עד שלא סופרים את הקולות. אם בעזרת השם אצליח ואקבל את אמון הציבור אעשה כמיטב יכולתי לייצג את כלל הציבור בישראל". לדבריו, "עזיבת פואד שינתה באופן דרמטי את המצב. אנו שותפים מדינית וחברתית ולכן אנשים שלא יכלו להצביע לפואד עברו אליי וזה יצר באז". לגבי יש עתיד, אמר שטרית: "אם לא היו איתי לא הייתי נבחר. אני הולך להיות נשיא ישראל, לא ימין ולא שמאל. מעולם לא הסתרתי את דעתי. אני איש מרכז ואני מתון ואייצג את כל ישראל ואת כל חלקיה".

 

המועמדת דליה איציק אמרה לפני תחילת ההצבעה כי "אני מאמינה שהכנסת תעשה היום היסטוריה ותבחר בפעם הראשונה אישה נשיאה למדינת ישראל. אני חושבת שהקמפיין היה מכוער ביותר. אני בחרתי לנהל קמפיין נקי. אין איש אחד שיכול לומר שדיברתי סרה במישהו אחר". אחרי המפלה אמרה: "אני חושבת שמוסד הנשיאות ספג מכה קשה וכל מי שייבחר יצטרך לטפל בנושא הזה". היא הביעה תמיכה פומבית במאיר שטרית ואמרה כי הוא "יכול להיות נשיא מצוין לישראל. יש לו מזג נשיאותי והוא יכול לעשות את זה בצורה יוצאת מן הכלל".

 

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין התייחס במשדר המיוחד של ynet למאבק הצורם על כס הנשיאות. לדבריו, "הייתי רוצה לראות מרוץ אחר ולא הסתרתי את זה לרגע. אני מנסה לראות את חצי הכוס המלא ואומר שצריכה להיות תודעה היסטורית רחבה: אנחנו בוחרים נשיא חדש, אולי נשיאה חדשה". 

המועמד ח"כ ריבלין במליאה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
המועמד ח"כ ריבלין במליאה(צילום: גיל יוחנן)

ראש הממשלה נתניהו והשר שלום עוקבים אחר ההצבעה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ראש הממשלה נתניהו והשר שלום עוקבים אחר ההצבעה(צילום: גיל יוחנן)

המועמד הפורש ח"כ בן אליעזר מצביע (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
המועמד הפורש ח"כ בן אליעזר מצביע(צילום: גיל יוחנן)

ח"כ שטרית הביע אופטימיות לקראת ההצבעה ואמר: "אני חושב שיש לי סיכויים טובים. חל מהפך דרמטי השבוע בגלל פואד, כי אנחנו מאמינים באותה הדרך ולכן אני מקווה שמי שמצדד בו שיעביר את התמיכה אליי. תפקידי לשכנע את חברי הכנסת לבחור בי על בסיס הרקורד הטוב ביותר".

 

השר נפתלי בנט הצביע כפי שאמר מראש לריבלין. "אני חושב שהוא יהודי עם לב חם", אמר בנט במשדר המיוחד של ynet. "והוא יאחד את הציבור הישראלי. אני מרגיש היום אווירה חגיגית, התהליך אמנם לא היה קל אבל בסופו של דבר יש התרוממות רוח".

המועמד שטרית מקבל נשיקה מהמועמדת איציק (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
המועמד שטרית מקבל נשיקה מהמועמדת איציק(צילום: גיל יוחנן)

בניגוד לבחירות קודמות, ההצבעה הנוכחית מאופיינת בעיקר בשיקולים אישיים של חברי הכנסת, ולאו דווקא בשיוכם המפלגתי. "לא תהיה אג'נדה, לא יהיה ימין-שמאל ומועמדים של מפלגות", אמר אחד מראשי הסיעות בכנסת. "יהיו הצבעות שישקפו שנאה למועמדים מסוימים והצבעות שקשורות בנקמה, היתר יתבססו על היכרות אישית עם המועמד ללא קשר להשתייכותו המפלגתית".

הכול מוכן. יו"ר הכנסת אדלשטיין ליד הקלפי (צילום: דוברות הכנסת ) (צילום: דוברות הכנסת )
הכול מוכן. יו"ר הכנסת אדלשטיין ליד הקלפי(צילום: דוברות הכנסת )

ח"כ שטרית מנסה לשכנע (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ שטרית מנסה לשכנע(צילום: גיל יוחנן)


כך, למשל, זוכה ריבלין לתמיכת חיים כץ ומשה פייגלין מהליכוד, אך גם לקולותיהם של אילן גילאון (מרצ) ונציגים מהסיעות הערביות והחרדיות. על פי הערכות הוא יזכה גם לקולות ספורים בישראל ביתנו, וייהנה מתמיכתם של שלי יחימוביץ' ומיקי רוזנטל (העבודה). שטרית מגיע עם בסיס התמיכה של סיעת התנועה ומסתמך גם על קולות מסיעת יש עתיד, שבין חבריה נמנה גיסו מאיר כהן. במפלגת העבודה הודו כי הוא יקבל קולות בודדים מבין אנשיה וייתכן שגם בליכוד יהיו מי שיראו בהצבעה לו כפתרון לדילמה. איציק, לעומת זאת, לא אוחזת בבסיס פוליטי אקטואלי ובונה על תמיכה מישראל ביתנו, "מורדי הליכוד", ש"ס, יהדות התורה ונציגים ערבים.

ח"כ ריבלין בצאתו מביתו, הבוקר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ח"כ ריבלין בצאתו מביתו, הבוקר(צילום: מוטי קמחי)

המועמדת דליה איציק בכנסת, הבוקר (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
המועמדת דליה איציק בכנסת, הבוקר(צילום: דוברות הכנסת)

דורנר התחזקה מאוד בימים האחרונים, ומלבד קולות חברי מרצ, היא קיבלה תמיכה גם במפלגת העבודה, שם הודיעו חברי סיעה לא מעטים כי הם נוטים לכיוונה. היא קיוותה להיות הפתעת המרוץ, והתברר כי לא היה בסיס אמיתי לתקוותיה - רק 13 חברי כנסת בחרו בה. בצאתה מהכנסת אמרה: "אני רוצה לברך את הנשיא, הפעם זה רק נשיא כי אין אישה פה, אז המילה קצרה יותר. את הנשיא שייבחר מבין שני המועמדים אני מאחלת לנשיא הזה הצלחה רבה. לי היה מעניין, חשוב, העמדתי את עצמי כמתמודדת, לא נבחרתי אך זוהי שגרת חיי". שכטמן היה היחיד מבין המועמדים שלא הצליח לגייס חברי כנסת שתומכים בו במוצהר מלבד רות קלדרון מיש עתיד ובהצבעה עצמה קיבל קול אחד בלבד.

 

המרוץ לנשיאות - קמפיין ממושך שהחל למעשה כבר לפני חודשים ארוכים - הציג לא מעט תפניות אתיות-פליליות ובעיקר הפתעות פוליטיות. השר סילבן שלום (הליכוד ביתנו), אחד המועמדים בעלי התמיכה הפוטנציאלית הרבה ביותר, פרש במהלכו בעקבות פרשת ההטרדה המינית שבה היה מעורב לכאורה לפני כעשור וחצי. הכחשותיו וסגירת החקירה לא הועילו, וכדור שלג שהולידה הותיר אותו מחוץ למאבק.

ח"כ שטרית בצאתו מביתו, הבוקר (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
ח"כ שטרית בצאתו מביתו, הבוקר(צילום: אבי מועלם)

פרופ' דן שכטמן בכנסת (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
פרופ' דן שכטמן בכנסת(צילום: דוברות הכנסת)

ארבעה ימים לפני ההצבעה, ובצל הערכות כי סיכוייו להיבחר גוברים, זומן ח"כ בנימין בן אליעזר (העבודה) לחקירה תחת אזהרה בחשד לעבירות באשר למימון דירת היוקרה שלו ביפו. הוא פרש מהמרוץ, טען לביצוע "סיכול ממוקד" נגדו, אך תוצרי חקירת המשטרה העלו תהיות נוספות, בין היתר באשר לכספת של בן אליעזר בבנק ובה סכום של יותר משני מיליון שקלים.

 

הפרשה האחרונה הובילה את המועמדים - למעט שטרית - לפרסם הצהרות הון. בצל פרסומים שליליים רבים על נכסיה, הצהירה איציק כי ב-1992 רכשה דירה בירושלים ב-683,650 שקלים, ב-2008 רכשה דירה נוספת בבירה במחיר של 925,000 שקלים וביולי 2013 רכשה דירה בתל אביב במחיר של 4,500,000 שקלים.

פתקי ההצבעה של המועמדים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
פתקי ההצבעה של המועמדים(צילום: גיל יוחנן)

ריבלין כתב כי הוא רכש דירה בת ארבעה חדרים בירושלים ב-1973 בעלות של כ-220,000 שקלים, והוסיף כי יש לו 450 אלף שקלים בקרן השתלמות, בביטוח ובקופת גמל, בנוסף לעוד 300

אלף שקלים בתיק השקעות. גם השופטת בדימוס דורנר פרסמה הצהרה, וממנה עלה כי היא מקבלת קצבת פנסיה חודשית בסך 35 אלף שקל מעבודותיה כקצינה בצה"ל וכשופטת. בנוסף, היא מחזיקה בדירת ארבעה חדרים בשכונת בית הכרם בירושלים, שבה היא מתגוררת מאז 1974.

 

פרופסור שכטמן ציין כי הוא מתגורר עם אשתו בבית דו-משפחתי שאותו בנו בחיפה בתחילת שנות ה-70 בעלות כוללת של כ-140 אלף לירות. לבד ממנו, ציין, הוא בנה לפני כ-20 שנה גם בית במושב בעין העמק עבור משפחת אחד מילדיו בשווי כולל אז של כ-500 אלף שקלים. הבית מושכר כיום. במהלך ישיבת סיעתו, הצהיר שטרית באופן בלתי רשמי כי הוא ואשתו מחזיקים ארבע דירות ביבנה, באילת, באשקלון ובאשדוד. הוא הציג בנוסף את תלוש המשכורת שלו, שהצביע על סכום של כ-23 אלף שקל נטו בחודש.

פורסם לראשונה 10/06/2014 10:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן, EPA
ראש בראש. שטרית וריבלין
צילום: גיל יוחנן, EPA
צילום: גיל יוחנן
פתקי ההצבעה של המועמדים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים