שתף קטע נבחר

דיווח: משמרות המהפכה נשלחו לעיראק

העיתון "וול סטריט ג'ורנל" דיווח שאיראן שלחה כוח צבאי להילחם בארגון האיסלאמיסטי שכובש ערים בעיראק ומאיים להגיע עד בגדד. אובמה: "ארה"ב מוכנה לפעולה צבאית בעיראק אם האינטרסים שלה יהיו בסכנה"

האם בקרוב נחזה באיראנים ובאמריקנים נלחמים זה לצד זה נגד אויב משותף? העיתון "וול סטריט ג'ורנל" דיווח היום (יום ה') כי איראן שלחה את משמרות המהפכה להילחם בארגון האיסלאמיסטי הקיצוני שמשתלט על עיראק. מקורות מסרו לעיתון כי הכוחות האיראניים סייעו לצבא עיראק להשיג מחדש את השליטה על העיר תיכרית, שנכבשה יום קודם לכן על ידי ארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" ("דאעש"). 

 

גם כירכוכּ נפלה. אל-קאעידה: צועדים לבגדד

 

עוד חדשות בעולם :

תוך חודש: נערה רביעית נתלתה על עץ בהודו

מלחמה קרה בקוטב: הריגול חוזר לים הארקטי

גבר נעצר כי עישן מריחואנה וירה על הירח

 

לפי הדיווח, 85 אחוזים משטחי תיכרית נמצאים בידי כוחות הממשלה העיראקית. עוד דווח שהכוחות האיראניים שנשלחו למדינה השכנה, חלקם מכוח קודס, הוצבו כדי לסייע בשמירה על הבירה בגדד ועל הערים נג'ף וכרבלה. איראן נחשבת לתומכת של ראש ממשלת עיראק נורי אל-מאליכי, והפלת השלטון השיעי בבגדד היא דבר שייחשב בסופו של דבר לאיום גם על טהרן עצמה. דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן סאקי הגיבה על הדיווח ב"וול סטריט ג'ונרל" ואמרה כי לארה"ב "אין אישור לנוכחות של כוחות איראניים בעיראק". 

 

כבשו את מוסול ותיכרית. לוחמי "דאעש" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כבשו את מוסול ותיכרית. לוחמי "דאעש"(צילום: רויטרס)

לא פוסל אופציה צבאית, אבל בטח שלא כניסה קרקעית. אובמה (צילום: AP) (צילום: AP)
לא פוסל אופציה צבאית, אבל בטח שלא כניסה קרקעית. אובמה(צילום: AP)

נשיא ארצות הברית ברק אובמה אמר היום שארצו מוכנה לפעולה צבאית מוגבלת בעיראק אם האינטרסים האמריקניים יהיו תחת סכנה. אובמה הוסיף כי הוא מודאג מהמצב בעיראק ו"לא שולל שום דבר" בכל הנוגע לסיוע לממשל העיראקי בהתמודדותו עם הקיצונים האיסלאמיסטים.

 

יו"ר בית הנבחרים: "אובמה מנמנם"

אובמה מסר את הדברים במהלך שיחה עם כתבים בבית הלבן ולצדו ראש ממשלת אוסטרליה טוני אבוט. הוא אמר שלארה"ב יש אינטרס להבטיח שג'יהאדיסטים לא ישיגו דריסת רגל בעיראק. הוא אמר שיש לבצע פעולות צבאיות מיידיות לטווח קצר ושהצוות לביטחון לאומי שלו בוחן את כל האפשרויות, והוסיף שעיראק תזדקק לסיוע נוסף מארה"ב כדי להדוף את המורדים האיסלאמיסטים, אולם לא ציין באיזה סיוע מדובר. בכל מקרה, הבהיר אובמה, לא תהיה כניסה קרקעית של חיילים אמריקנים לשטח עיראק.

 

במקביל, יו"ר בית הנבחרים האמריקני אמר שאובמה "תופס תנומה" בשעה שטרוריסטים כובשים בזה אחר זה ערים בעיראק ועושים את דרכם לעבר הבירה בגדד.

  

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ג'ון ביינר מהמפלגה הרפובליקנית אמר לכתבים שלארה"ב יש אינטרסים חיוניים בעיראק, מדינה שממנה הסיג אובמה את הכוחות הלוחמים האמריקניים. לדבריו, הנשיא צריך להתערב בנעשה במדינה הערבית בטרם יהיה מאוחר מדי. עוד הוא אמר שוושינגטון צריכה לספק ציוד וסיוע טכני לממשלה העיראקית.

 

"עובדים סביב השעון"

בין הפעולות המיידיות שיכולה ארה"ב לבצע בעיראק: היענות לפניה העיראקית להפציץ מחנות אימונים וריכוזי טרוריסטים באזור המדבר ובגבול עיראק-סוריה. "הצוות שלי עובד סביב השעון לבחון מהי הדרך היעילה ביותר לסייע"; הכנסת מל"טים אמריקניים לעיראק כדי לחסל טרוריסטים באותו אופן שבו פועלים מל"טים אמריקניים בפקיסטן, בתימן ובקרן אפריקה, אולם אובמה הבהיר שמעבר לדאגה המיידית לבלום את התקדמות הטרוריסטים, יש צורך לגבש אסטרטגיה אזורית להילחם בארגוני הטרור שנאחזים במדינות כושלות במזרח התיכון ובצפון אפריקה.

 

"אנו עוקבים בדאגה רבה במתרחש בעיראק בחודשים האחרונים", אמר אובמה. "בשנה האחרונה סיפקנו לעיראקים עזרה, ציוד צבאי ומודיעין, אבל ברור שלאור מה שקורה בימים האחרונים, עיראק זקוקה ליותר עזרה מאתנו ומהקהילה הבינלאומית". הנשיא האמריקני הבהיר שמעבר לסיוע מיידי לעצור את ארגון הטרור, האתגר הוא בעיקר פוליטי - לגרום לשיעים ולסונים מתונים - וגם לכורדים - לשתף פעולה נגד הקיצונים. "זה לא דבר שקרה בשנים האחרונות", אמר אובמה.


תוקף את הנשיא. יו"ר בית הנבחרים ג'ון ביינר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תוקף את הנשיא. יו"ר בית הנבחרים ג'ון ביינר(צילום: EPA)

ראש ממשלת עיראק נורי אל-מאליכי קרא היום לפרלמנט בבגדד להכריז על מצב חירום במדינה. הכרזה מסוג זה תעניק לו סמכויות גדולות יותר, אולם המחוקקים עדיין לא נענו לקריאתו. 

 

ובינתיים בשטח, חיל האוויר העיראקי הפציץ עמדות של המורדים האיסלאמיסטים במוסול שבצפון המדינה.

לוחמי ארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט", ארגון שמסונף לאל-קאעידה, כבשו שלשום את העיר השנייה בגודלה במדינה, מוסול, ומאז השתלטו גם על תיכרית, עיר הולדתו של סדאם חוסיין.

 

במערב חוששים מהאפשרות ש"דאעש" יקדם את תוכניתו להקים מדינה איסלאמית מעיראק, דרך סוריה שגם בה הוא לוחם, ועד ללבנון.

 

האלימות הכתה בעיראק ביתר שאת מאז שאחרוני הכוחות האמריקניים עזבו את המדינה הערבית בסוף 2011. השבוע חלה הסלמה באלימות כש"דאעש" השתלט כאמור על שתי ערים סוניות חשובות ואיים לצעוד לעבר בגדד בניסיון להשתלט גם עליה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
עוזרים לעיראקים. משמרות המהפכה האיראניים
צילום: AP
מומלצים