שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    מחקר ענק: למה בריא לכם לצרוך יותר חלבון
    חוקרים בסין סקרו שבעה מחקרים קודמים שבהם נבדקו מעל רבע מיליון איש, ומצאו כי צריכה מוגברת של חלבון מקטינה משמעותית את הסיכון ללקות בשבץ מוחי. לדברי החוקרים, העלאת הצריכה תמנע קרוב למיליון וחצי מקרי תמותה ברחבי העולם מדי שנה

    חלבונים למען המוח: חוקרים בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת נאנג'ינג שבסין מצאו כי אנשים הצורכים כמות חלבונים גדולה יותר בתפריט היומי נהנים מסיכון נמוך יותר ללקות בשבץ מוחי. המחקר החדש פורסם בגיליון האחרון של כתב העת Neurology.

     

    מחקרים קודמים הראו כבר כי צריכה מוגברת של חלבון בתזונה היומית מקטינה את הסיכון לשבץ בזכות הפחתה בלחץ הדם, הידוע כגורם סיכון משמעותי לשבץ מוחי. עם זאת, תוצאות המחקרים לא היו חד-משמעיים. כעת בחנו החוקרים שבעה מחקרים שונים שכללו יחד 254,489 נבדקים. ארבעה מהמחקרים נערכו בארצות הברית, שניים ביפן ואחד בשבדיה, והם נמשכו 18-10 שנה.

     

     

    עוד על שבץ מוחי:

      

    עדיף חלבון מהחי

    שישה מתוך שבעת המחקרים הראו כי הסיכון לשבץ מוחי היה נמוך יותר אצל אלה שצרכו את כמות החלבון הגבוהה ביותר. הגדלת צריכת חלבון ב-20 גרם ליום (בהשוואה לצריכה של קבוצת הבקרה שצרכה את הכמות המעטה ביותר) הקטינה את הסיכון לשבץ ב-26%.

     

    הסיכון לשבץ השתנה גם על פי סוג החלבון שנצרך: הסיכון הנמוך ביותר נמצא אצל אלה שצרכו חלבון מן החי, לעומת חלבון מן הצומח שהפחית את הסיכון במידה נמוכה יותר.

     

    "צריכה מוגברת של חלבון מן החי תפחית את מספר מקרי המוות משבץ מוחי ברחבי העולם ב- 1,482,000 מקרים בשנה" סיכמו החוקרים.

     

    החוקרים הסבירו כי יידרשו מחקרים נוספים לאימות הממצאים, שכן המחקרים שנבדקו אינם זהים בשיטת המחקר שלהם ובאוכלוסיות שנבדקו.

    צריכת חלבונים מוגברת הקטינה הסיכון ב-26% (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
    צריכת חלבונים מוגברת הקטינה הסיכון ב-26%(צילום: shutterstock )
     

    נזק בלתי הפיך למוח

    בישראל לוקים מדי שנה כ-130 אלף איש בשבץ מוחי, ומתוכם מתים כ-6,500 איש. כך הפך השבץ לגורם המוות הרביעי בשכיחותו בישראל, והשלישי בשכיחותו בקרב קשישים. כ-90% מהמקרים נובעים מקריש דם מוחי, ועשירית מהמקרים נובעים מדימום תוך מוחי.

     

    לפני עשור נפטרו כ-36% מהלוקים בשבץ, אולם בזכות טיפולים ממיסי קרישים וצנתורים מוחיים מגיע שיעור התמותה כיום ל-25%.

     

    כאמור, מרבית מקרי השבץ המוחי נגרמים בשל חסימה באחד מכלי הדם המובילים חמצן למוח למשך מספר שניות, הגורמת לנזק בלתי הפיך לרקמת המוח.

     

    התוצאה היא מגוון רחב של תסמינים, משיתוק בחצי גוף ועד מוות במקרים של חסימה באזורים האחראים על פעילות הלב והנשימה.

     

    נראה כי הסיבה השכיחה ביותר לשבץ מוחי היא טרשת העורקים (אתרוסקלרוזיס). מרבצי השומן מתבייתים על דפנות כלי הדם החלקים, גורמים להיתקעות של טסיות דם וליצירת פלאק, רובד טרשתי החוסם את מעבר הדם. אם החסימה שיצר הפלאק מלאה, נחסמת גם זרימת הדם לאותו אזור במוחי ותוך כמה שניות מתרחשים תהליכי מוות של תאי המוח. מערכת העצבים אינה מסוגלת ליצור מחדש תאי מוח, לפיכך הנזק הוא כמעט תמיד בלתי הפיך.




     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    הסיכון הנמוך ביותר נמצא אצל אלה שצרכו חלבון מן החי
    צילום: shutterstock
    שלום דוקטור
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים