שתף קטע נבחר

איך מזהים שבץ מוחי - ומה הטיפול המיידי?

מהם התסמינים הנפוצים לשבץ מוחי, מהן התרופות המעלות את הסיכון ללקות בו ואיך אפשר להקטין את הנזק המוחי אם מגיעים בזמן לחדר המיון? מדריך

יתר לחץ דם אינו מכונה סתם "הרוצח השקט": הוא אחד הגורמים העקריים המובילים לשבץ מוחי. הסיכון לשבץ מושפע גם מהגיל, מהיסטוריה משפחתית של שבץ, מעישון, מסוכרת, מכולסטרול גבוה וממחלות לב.

 

תרופות מסוימות עלולות להעלות אף הן את הסיכון לשבץ מוחי, ובכלל זאת גלולות למניעת הריון או תרופות לגיל המעבר, כאשר נשים מעשנות הנוטלות אותן מעלות משמעותית את הסיכון לקריש דם ולשבץ. גם שימוש בקוקאין, אקסטזי או סמים אחרים ושתיית אלכוהול מעלים את הסיכון לשבץ מוחי.

 

חלק ממקרי השבץ ניתנים למניעה. השמנת יתר, יתר לחץ דם וסוכרת הם גורמים מרכזיים להיווצרות של הפלאק החוסם את זרימת הדם, גם בכלי הדם המוחיים. לפיכך, שמירה על תזונה נבונה, פעילות גופנית, שימוש בתרופות מורידות לחץ דם ובקרה על רמות הכולסטרול והסוכר עשויים להקטין משמעותית את הסיכון.

 

 

איך מזהים שבץ?

תסמיני השבץ תלויים באזור במוח שניזוק, ובחלק מהמקרים האדם כלל אינו מודע לכך שלקה בשבץ. במקרים אחרים הסימפטום עשוי להיות בהייה, שכחה לפרק זמן של מספר דקות או חולשה. ברוב המקרים, שבץ מוחי גורם לחולשה בחצי גוף, כיוון שכלי הדם שנפגע בדרך כלל מספק דם לחצי כדור מוח השולט על החצי הנגדי של הגוף. אם נפגע חצי הכדור השמאלי במוח, הרי שהשיתוק יתרחש בצד הימני של הגוף.

 

תסמינים נוספים הם בעיות ראייה, קשיי בליעה, עקצוצים, אובדן תחושה, שיתוק בחלק מהפנים הבולט במיוחד בעת ניסיון לחייך (פציאליס), צניחת עפעף, סחרחורת, אובדן קואורדינציה, שינויי אישיות ומצב רוח, עייפות ותשישות. במקרים קשים שבהם נותקה אספקת החמצן לחלקים המוחיים האחראיים על מערכות חיוניות כמו לב ונשימה, גורם השבץ גם למוות.

 

אם אחד או יותר מהתסמינים הללו נמשך עד יממה, ייתכן שמדובר באירוע מוחי חולף - TIA. מדובר באובדן זמני של תפקודים מוחיים בשל חסימה חלקית של עורק המוביל דם למוח. על אף התסמינים החולפים, הרי שמדובר בסימן אזהרה לכך ששבץ מוחי מלא עשוי לתקוף, ובקרוב.

 

כאמור, פעמים רבות אין סימנים מובהקים לשבץ, לכן יש צורך בבדיקות הדמיה הכוללות CT מוח עם חומר ניגוד המדגים את כלי הדם המוחיים, דופלקס קרוטיד – סוג של אולטרסאונד המודד את זרימת הדם בעורק הקרוטיד המוביל דם למוח, ובדיקות נוספות הכוללות אק"ג, בדיקות דם ובעת הצורך MRI.

 

חשוב: להגיע למיון תוך שלוש שעות

שבץ מוחי הוא מצב חירום רפואי, וככל שיוקדם הטיפול - כך גדל הסיכוי שהנזק יהיה מופחת. המטרה היא להבהיל את החולה לחדר המיון תוך שלוש שעות מרגע תחילת התסמינים.

 

הטיפול המיידי קרוי אנטי-תרומבוליטי, ובמהלכו ניתנים חומרים השוברים את קרישי הדם, דוגמת התרופה tPA. תרופות אחרות מדללות את הדם ומקטינות את הסיכון להיווצרות קרישים, ובהן אספירין, קומאדין הפארין ואחרות.

 

כמה מחקרים שאינם מבוססים דיים גורסים כי שהייה בתא לחץ מספר שעות לאחר השבץ המוחי עשויה להקטין משמעותית את מידת הנזק המוחי. תאי לחץ כאלה פועלים בישראל בבתי החולים רמב"ם ואסף הרופא.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תסמיני השבץ תלויים באזור במוח שניזוק
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים