שתף קטע נבחר

פשרה: מתמחים לרפואה יקבלו החזרי מס

בעקבות עתירה שהוגשה נגד רשות המסים, הושגה פשרה בעניין המענקים שהבטיחה המדינה למתמחים שיעברו לפריפריה או יתמחו בתחום נידרש: המס על המענק יעמוד על 30% במקום 48%. כל מתמחה יקבל בממוצע החזר של 65,000 שקל. בית המשפט צפוי לתת תוקף לפשרה

סוף למאבק על המענק: בית-המשפט המחוזי בלוד צפוי לתת מחר (ב') תוקף של פסק-דין להסכם פשרה שנחתם בין רשות המסים וההסתדרות הרפואית. לפי ההסכם, תעמוד חבות המס של המתמחים לרפואה על שיעור של פחות מ-30%. מדובר במענקים שניתנים למתמחים ברפואה בפריפריה ולעוסקים במקצועות הרפואה המצויים במחסור. היקף אובדן הכנסות המדינה ממסים בעקבות הפשרה יעמוד על כ-150 מיליון שקל.

 

 

תחילת הפרשה במחאת הרופאים הממושכת שהחלה בקיץ 2011, שנוהלה בראשות ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר הסתדרות הרופאים בישראל כנגד משרדי האוצר והבריאות. בעקבות המחאה הוסכם כי למתמחים במקצועות הרפואה המצויים במחסור, וכן למתמחים אשר יהיו מוכנים להעתיק את מקום מגוריהם לפריפריה, יוענקו שלושה סוגי מענקים: 300 אלף שקלים מענק לרופאים שיתמחו במקצועות הסובלים ממחסור ברופאים; 300 אלף שקל מענק לרופאים שיעברו לעבוד בפריפריה, וכן 500 אלף שקלים מענק לרופא שיתמחה במקצוע במחסור בפריפריה.

 

חודשים ספורים לאחר חתימת ההסכם, וזמן קצר לאחר שהחל תשלום "הפעימה הראשונה" של המענקים, גילו המתמחים כי רשות המסים דורשת נתח נכבד מגובה המענקים.

 

לפי עמדת הרשות, סכומי המענק הינם בגדר הכנסת עבודה רגילה החייבת במס הכנסה שהגיע במרבית המקרים לכ-48%. בהתאם לעמדה זו, מהבטחה למענק בגובה 300 אלף שקל, נותרו המתמחים עם מענק בגובה של כ-147 אלף שקלים.

 

רשות המסים: ההסדר - בגלל הנסיבות החריגות 

בחודש יולי 2012, לאחר שכל המגעים בין הצדדים כשלו, עתרו ההסתדרות הרפואית ו-170 מתמחים הזכאים למענקים לבית המשפט המחוזי כנגד רשות המסים. העותרים, באמצעות עוה"ד משה מזרחי ועמית קריגל ממשרד משה מזרחי, נח, קריגל ביקשו כי המענקים יוכרו כהטבה שאינה חייבת במס כלל, או לחילופין שיוכרו כרווח הון ובכך ימוסו בשיעורים נמוכים של כ-25%.

 

 (צילום: נרי ברנר) (צילום: נרי ברנר)
(צילום: נרי ברנר)

 

עורכי-הדין טענו כי אין למסות את המענקים מאחר ואלו משולמים לרופאים שלא במסגרת יחסי עובד ומעביד וכל תכליתם היא קידום המדיניות הממשלתית לשינוי מהותי במערכת הרפואה הציבורית, לרבות בנושאי תקנים, חלוקת משאבים ומתן עדיפות למקצועות רפואה ספציפיים ולרופאים בפריפריה.

 

עוד נטען בעתירה כי המדינה עצמה קבעה, כי המענקים אינם מהווים תשלומי שכר עבור עבודה, אלא בגין התחייבות ארוכת שנים להתמחות במקצוע במצוקה או בפריפריה.

 

במהלך השנה האחרונה, בעידודו של בית המשפט ניהלו הצדדים משא מתן אינטנסיבי אשר הסתיים כעת בפשרה. לפי הסיכום, נקבע כי חבות המס הממוצעת הכוללת לכל מתמחה המקבל מענק תעמוד על עד 30%.

 

כך, מתמחה הזכאי למענק בגובה 300 אלף שקלים יישאר עם למעלה מ-210 אלף שקלים, בעוד שלפי עמדת רשות המסים, היה על כל מתמחה להיפרד מעוד כ-65 אלף שקלים. בדומה, מתמחה הזכאי למענק בגובה 500 אלף שקלים, ישלם מס בגובה של כ-140 אלף שקל, פחות מ-30% מס, ויישאר עם כ-360 שקל.

 

"אנחנו שבעי רצון מההסדר שמביא בשורה של ממש למתמחים ברפואה ולמתמחים העתידיים", מסרו עו"ד מזרחי ועו"ד קריגל. "ההסכם מביא למימוש המטרות שלשמם ניתנים המענקים. כלומר, עידוד הרפואה בפריפריה ועידוד הרפואה במקצועות המצויים במחסור. אנחנו מעריכים את עמדת רשות המסים והביטוח הלאומי שגילו הבנה יוצאת דופן לצרכי המערכת הרפואית".

 

מרשות המסים נמסר כי "בשל הנסיבות המיוחדות והחריגות שהיו במקרה זה הגיעה הרשות להסדר, שהובא לאישור בית המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מאבק המתמחים (צילום ארכיון)
צילום: ירון ברנר
צילום: יוני רייף
עו"ד משה מזרחי
צילום: יוני רייף
מומלצים