שתף קטע נבחר

לכודים: אלפי צבי ים נתפסים ברשתות דיג

ברשות הטבע והגנים מעריכים כי יותר מ-1,500 צבי ים נדירים נתפסים מדי שנה ברשתות דיג המוצבות בסמוך לחופים או ברשתות קרועות שננטשו ע"י הדייגים בים. רבים טובעים למוות, מעטים מחולצים בשלום בחזרה לים או מובאים לשיקום במרכז הארצי להצלת צבי ים כשהם סובלים מפציעות גפיים ונמקים קשים

אייל מילר, פקח ימי באזור הגליל המערבי ברשות הטבע והגנים יצא להפלגת סיור שגרתית בחודש שעבר מדרום לשמורת אכזיב. בסמוך לשטח שאינו מוגדר כשמורת טבע ימית. אחד המחזות הנפוצים לדבריו במהלך עונת הדיג הן רשתות דיג, שחלקן ננטשו על ידי הדייגים לאחר שהוצבו בשטח ואחרות נסחפות בזרמי הים לכל עבר.

 

 

שלושה צבי ים נדירים ברשת אחת

מחזה קשה המתין לו ולצוות רשות הטבע והגנים שהיה עמו. "שלושה צבי ים חומים גדולים היו תקועים בחתיכת רשת באורך של כ-15 מטר. שני צבים צפו במים ללא רוח חיים וכשצללתי פנימה, מצאתי צב נוסף במצב ריקבון מתקדם מתחת לשניים האחרים", מספר מילר ל-ynet. להערכתו, יתכן שהרשת נתפסה באחד הסלעים והדייג ויתר עליה או שהצבים נתפסו ברשת קרועה והם נסחפו לאזור. 

 

"הצבים נלכדו במקרה ואינם מיועדים למאכל. ברשתות הרפאים הללו, חיות רבות נתפסות במקרה. לעיתים דייגים מוותרים על רשתות שנתפסו או נתקעו ומשאירים אותן במים, זה יוצר מצב שהרשת נסחפת או נותרת במקום ומהווה מלכודת מוות לחיות", הוא מציין. "אנחנו מוצאים רשתות ששוקעות על הקרקע החולית וחיות פשוט נלכדות בהן. ואז מגיעים בעלי החיים הטורפים שמנסים לתפוס שלל בקלות ונלכדים גם הם".

 

שני צבי ים חומים שנמצאו מתים ומסובכים ברשת דיג בחוף עכו בחודש שעבר (צילום: גיא זהרוני, רשות הטבע והגנים) ()
שני צבי ים חומים שנמצאו מתים ומסובכים ברשת דיג בחוף עכו בחודש שעבר (צילום: גיא זהרוני, רשות הטבע והגנים)

 

מילר לא הסתפק רק בתיעוד הממצא של צבי הים הנדירים ללא רוח חיים, אלא צלל כדי לקרוע את הרשת כדי שלא תהווה סכנה נוספת לבעלי החיים הימיים.

 

לדבריו, עונת הטלת הביצים של צבות הים בעיצומה והן מגיעות לחופי הארץ כדי להטיל את הדור הבא של צבי הים. בחלק מהמקרים צבי הים עדיין מזדווגים ולא פעם ניתן לראות באזור מספר צבי ים שוחים להנאתם, אחרים בעיקר זכרים מתחרים זה עם זה על נקבות. הרשת שצפה בים נלקחה על ידי מילר בחזרה לסירה.

 

רשת דייגים מול צב ים. מלכודת מוות (צילום: אורי מגנוס)
רשת דייגים מול צב ים. מלכודת מוות(צילום: אורי מגנוס)

 

הסכנה: פגיעה קשה בגפיים וטביעה

יניב לוי, מנהל המרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים בבית ספר הימי "מבואות ים" במכמורת נתקל מזה שנים רבות בפגיעה הקשה של הרשתות בצבי הים.

 

"רשתות הדיג יכולות לגרום לחסימת ורידים, קטיעת גפיים ואפילו קטיעת ראש של צב הים או לגרום לטביעה של צב הים במים.

 

בדרך כלל הצבים נתפסים ברשת הדיג, נלחמים ונאבקים כדי להשתחרר ממנה. פעמים רבות הם מסתבכים וגורמים לפציעה עצמית קשה ואם הרשת בה נתפס הצב נמצאת בעומק מסויים שרחוק מפני המים, אז הוא יטבע למוות".

 

לדברי לוי, המראה של שלושה צבי ים מתים ברשת אחת לא נחשב לנדיר בעונה זו. "המקרים הללו מתרחשים בעיקר בעונת ההזדוגות של הצבים בה מספר זכרים מתחרים על נקבה כדי להזדווג איתה. זה הזמן היחיד בו הצבים למעשה מתגודדים ביחד כדי להתרבות ולהזדווג בחופי ישראל. נדיר לראות אותם בימים אחרים שוחים בצפיפות אחד ליד השני", הוא מפרט.

שני צבי ים חומים מתים לאחר שנתפסו ברשת דיג ונמצאו בחוף עכו  (צילום: גיא זהרוני, רשות הטבע והגנים) ()
שני צבי ים חומים מתים לאחר שנתפסו ברשת דיג ונמצאו בחוף עכו (צילום: גיא זהרוני, רשות הטבע והגנים)

 

צבי הים החומים והירוקים הם זוחלים ימיים המותאמים לשחייה מתחת למים, אך למרות חוזקם הרב ויכולתם לצלול לעומק, ברגע שהם נקשרים ברשת דיג, מתחיל מירוץ נגד הזמן. לוי מדגיש כי פרק הזמן בו צב יכול לשרוד מתחת למים ללא נשימה הוא ארוך במיוחד. "הם עמידים לשהות ושחייה מתחת למים, אך כשהם נכנסים לפאניקה, נקשרים לרשת ולא מצליחים להגיע אל פני המים, הם מבזבזים חמצן רב ולא נותר להם זמן רב לשרוד", מוסיף לוי.

 

"בניסויי מעבדה מזעזעים שנערכו במסגרת מחקר בחו"ל לפני מספר שנים, התגלה כי אפשר להשיב לחיים מוח של צב שסבל ממחסור בחמצן באופן מלא גם לאחר שעתיים, באמצעות הנשמה, ויש עדיין סיכוי שהוא ישרוד. אירוע דומה אצל בני אדם יותיר אותם אחרי פרק זמן קצר של פחות מדקה עם פגיעה מוחית קשה. הבעיה היא שרשתות הדיג נשארות למשך מספר שעות בים ופעמים רבות הדייגים מגיעים לצבים הלכודים כשכבר עבר פרק זמן ארוך מדי ואז לא ניתן להצילם". 

 

אחד מברי המזל היה צב ים חום שהסתבך ברשת דיג שנסחפה בים באזור אשקלון בחודש שעבר. אורי פרו, פקח שמורת טבע חולות ניצנים והפקח עמרם צברי, היו בסיור ימי עם סירת הרשות והבחינו בצב הים שהחל להסתבך ברשת דיג ואיתו גם בעלי חיים ימיים נוספים. השניים נחלצו לעזרתם ולאחר שחתכו את חוטי הרשת הסבוכים, שיחררו את החיות בחזרה לים. את הצבה לקחו לטיפול במרכז הארצי להצלת צבי ים. שבועיים לאחר שהגיעה לטיפול אובחן באחת מגפיה הקדמיות נמק ברקמות. הצבה נמצאת כרגע בטיפול אנטיובטי בתקווה כי הווטרינרים יוכלו להציל את הגפה הפגועה.

 

צב ים חום שחולץ בדקה ה-90 מרשת דייגים באזור אשקלון על ידי פקחי הרשות (צילום: עמרם צברי, רשות הטבע והגנים) (צילום: עמרם צברי, רשות הטבע והגנים)
צב ים חום שחולץ בדקה ה-90 מרשת דייגים באזור אשקלון על ידי פקחי הרשות(צילום: עמרם צברי, רשות הטבע והגנים)

 

הערכה: כ-1,500 צבי ים נתפסים ברשתות דיג חופים

במסגרת שבוע "אדם וים" שצויין החודש על ידי רשות הטבע והגנים והמועצה לישראל יפה, חושף לוי, כי על פי הערכות המרכז להצלת צבי ים ברשות הטבע והגנים, מעל 1,500 צבי ים נתפסים מדי שנה ברשתות דיג הסמוכות לחופים או ברשתות רפאים שננטשו על ידי הדייגים.

 

"מדובר בכמות גדולה יותר ממספר הצבים שנתפסים בדיג מסחרי עם רשתות גרירה במים, שם מוערכת הכמות בכ-1,300 צבי ים בשנה". הוא מגלה. "בראיונות מקיפים שערכנו בסיוע תלמידי המכללה הימית עם דייגים ברחבי הארץ, עולה כי מרבית הדייגים גילו לנו שהם תופסים צבים רבים ברשתות וישנה עלייה חדה בתקופת ההטלות והרבייה. ברוב הגדול של המקרים הדייגים משחררים את הצבים בחזרה למים".

 

מסתבר כי התלאות של הצבים עדיין לא מסתיימות גם אם הם משוחררים בהצלחה מרשת הדיג ולא סובלים מפציעות בולטות. "העדיפות הגבוהה היא להביא צב שנתפס ברשת לטיפול במרכז. במיוחד אם רואים שיש גפה נפוחה או חבולה", מדגיש לוי. "בימים הראשונים הכל עשוי להיראות כשורה, אך בצבים שטופלו אצלנו בעקבות הילכדות ברשת, התגלו שבועיים ואפילו חודש לאחר החילוץ, התפתחות קשה של נמקים חמורים, הרעלות דם משניות ואפילו תמותה".

 

מצאתם צב שהסתבך ברשת דיג? צרו קשר עם מוקד הסביבה בטל': 6911*

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתפסים ברשתות דיג ומתקשים לשרוד (צילום: אסף צבר)
צילום: אורי מגנוס
צב ים חום שנתפס ברשת אשתקד וחולץ ע"י גולשי ים ממעגן מיכאל
צילום: אורי מגנוס
צב ים חום מת לאחר שנתפס ברשת דיג ונמצא בחוף עכו (צילום: גיא זהרוני, רשות הטבע והגנים)
מומלצים