שתף קטע נבחר

סטודנטים במכללות: נפגענו משביתת המרצים

שביתת המרצים מן החוץ במכללה האקדמית ת"א-יפו הסתיימה השבוע, ובמכללת שנקר מתקיימים מגעים אחרונים לסיומה, אולם סטודנטים במוסדות הלימוד טוענים כי הסמסטר נפגע. תלמידה במכללה: "מאבק המרצים צודק, אבל לא על חשבון הסטודנטים. אני מרגישה שלא קיבלנו את ההשכלה הראויה"

מאבק המרצים מן החוץ במכללה האקדמית תל אביב-יפו ובמכללת שנקר ברמת גן לקראת סיום, אולם סטודנטים בשני מוסדות הלימוד טוענים כי הם נפגעו מהשביתה, מבלי שניתן להם פיתרון מספק.

 

לכתבות נוספות בערוץ הלימודים

 

המכללה האקדמית תל אביב-יפו ומכללת שנקר הן שתי המכללות המתוקצבות הראשונות בהן מתקיימת שביתה של הסגל הזוטר. המרצים מן החוץ, המהווים כ-75% מכלל המרצים בשני מוסדות הלימוד, פתחו במאבק בשל אי קיום דרישותיהם להעסקה נורמטיבית.

 

השביתה במכללה האקדמית תל אביב-יפו החלה ב-7 במאי, כשלושה שבועות לפני סיום סמסטר ב', ונמשכה במהלך מחצית מתקופת הבחינות. השביתה במכללה הסתיימה בתחילת השבוע, לאחר שביום שלישי חתמו הנהלת המכללה וסגל המרצים מן החוץ על מזכר הבנות. עם זאת, עדיין לא נחתם הסכם קיבוצי.

 

יעלה להב רז, מרצה מן החוץ המלמדת כבר 9 שנים במכללה, הסבירה ל-ynet כי המאבק נועד להביא להעסקת המרצים מן החוץ כמרצים מן מניין: "לא ייתכן שמרצה יילמד במשך 20 שנה, כאשר כל 3 חודשים הוא מפוטר, כשלא נצבר לו שום ותק וכהוא ללא ודאות תעסוקתית", אמרה.

 

- מה הצלחתם להשיג בעקבות השביתה?

"הוועדה לתקצוב ותכנון במל"ג רצתה שרק שליש מהמרצים יזכה להעסקה נורמטיבית, והצלחנו לדאוג שכל 300 המרצים מן החוץ ייכנסו להסכם קיבוצי שצפוי להיחתם. מעכשיו תהיה רציפות תעסוקתית, יחושב לכל עובד הוותק המקסימאלי שלו, והוא יועסק בצורה רציפה לכל אורך השנה.

 

"דרשנו שהיקף ההעסקה יעמוד על 12 שעות אקדמיות, ולא כפי שהות"ת רצו - 16 שעות אקדמיות, בעבור אותו שכר. הפשרה היא שהיקף ההעסקה יהיה 14 שעות אקדמיות בחודש. המעבר הוא משכר שעתי למשכורת חודשית, הכוללת שכר לאורך כל השנה. כעת על מנת לפטר אותנו, יידרש שימוע ורק בגין עילות מאוד מסוימות".

 

לא חששת להיפגע מהמהלך כעובדת?

"לרגע לא. היה לי ביטחון שמה שאני עושה הוא צודק ונכון, וכשאתה מאמין בדרך אין סיבה לפחד. המהלך הזה שאנו המכללה הראשונה שהתחילה, הוא חלק ממנגנון של ביטחון תעסוקתי שאנו מקווים שיתפשט לכל המכללות בארץ.

 

"אין ספק שאם כל המכללות יתאגדו, ההישגים שנצליח להגיע אליהם יהיו הרבה יותר מרשימים. לכן מבחינתי ההסכם הקיבוצי הוא הסנונית הראשונה, והוא פורץ דרך, אך הוא בהחלט יכול לשמש פלטפורמה לכל ההסכמים שיבואו בעקבותיו".

 

"ההנהלה היתה אדישה במשך הסמסטר"

למרות שהשביתה הסתיימה, הסטודנטים כאמור טוענים כי לימודיהם נפגעו. סטודנטית לכלכלה ומנהל עסקים, שנה א', אמרה ynet: "אני חושבת שמאבק המרצים מן החוץ צודק, אבל לא על חשבון הסטודנטים. אני מאוכזבת שבמשך כל הסמסטר הנהלת המכללה הייתה אדישה ולא התאמצה לסיים את השביתה. רק מרגע שעלה הדיון על כך שאולי נקבל כולנו ציוני עובר פיקטיביים, ההנהלה דאגה לסיים את השביתה.

 

"אני שילמתי כסף והשקעתי זמן, כשלא קיבלתי את התמורה. מגיע לנו פיצוי יותר הוגן מזה שניתן. זה לא פתרון לצמצם חומר לימודי ולא לבחון עליו, אני מרגישה שלא קיבלנו את ההשכלה הראויה. קורסים בחשבונאות ובמיקרו, שאמורים להוות בסיס ללימודים בשנה ב', בעצם לא נלמדו כמו שצריך. יש משהו בחוסר הגמישות של המכללה, שגורם לי לא להמשיך ללמוד שם בשנה הבאה".

 

יו"ר אגודת הסטודנטים במכללה האקדמית, סיגל קובלסקי, הוסיפה לדברים: "ברור שהייתה פגיעה בסטודנטים לאורך השביתה. דאגנו שחומר שלא נלמד לא יופיע בבחינות. הנהלת המכללה הבטיחה לנו שיוחזרו לנו שיעורים שהחסירו מאיתנו. לגבי הציונים הובטח לנו שיילקח בחשבון הציון הגבוה מבין שני מועדי הבחינות (א' ו-ב').

 

"חשוב לנו שסטודנטים שהם בשנה הראשונה או השנייה ללימודיהם, לא ייפגעו מכך שיהיה חסר להם ידע בקורסי בסיס. ההנהלה טוענת שהם בעד הסטודנטים, ואנחנו מצפים שהם גם יוכיחו לנו זאת במעשים. אם ההנהלה לא תעמוד בהבטחותיה, נמשיך הלאה".

 

מהמכללה האקדמית ת"א-יפו נמסר בתגובה: "במהלך השביתה היינו בקשר רציף עם הסטודנטים ופעלנו יחד איתם למציאת פתרונות שיצמצמו את הפגיעה בהם. לשמחתנו הרבה, נחתם הסכם הבנות עם המרצים מן החוץ אשר בעקבותיו הסתיימה השביתה. לפיכך, כל הבחינות יתקיימו כמתוכנן והציונים יימסרו לסטודנטים במועד הקבוע לכך. כמו כן, הוסכם כי המורים מן החוץ יעבירו לסטודנטים שיעורי השלמה, ככל הניתן, על מנת להשלים את החומר שלא הועבר במהלך השביתה.  

 

שנקר: מו"מ מתקדם לסיום השביתה

במכללת שנקר השביתה החלה ב-1 ביוני (כשבועיים לפני סיום הסמסטר) עדיין נמצאת בעיצומה. "אנחנו מאוד מקווים שהנהלת שנקר תבין את מצוקת הסטודנטים ואת צורכי הסגל ותגיע למזכר הבנות איתנו, שיסתיים בחתימת הסכם קיבוצי", אמרו בנציגות המרצים מן החוץ.

 

אריאל מדינה, דובר אגודת הסטודנטים בשנקר, אמר ל-ynet לאחר פגישה עם הנהלת המכללה: "לפי מה שהבנו צפוי שיגיעו לאותו מזכר הבנות שאליו הגיעו במכללה האקדמית ת"א-יפו. דובר על זה שיכול להיות שתהיה השלמה של שיעורים. בשנקר המצב מורכב מפני שיש 13 מחלקות שונות, והמענה צריך להיות פרטני ושונה לכל מחלקה".

 

אתם מרגישים שנפגעתם מהשביתה?

"יש מקרים שנפגעתי ויש מקרים שלא, זה לא מוחלט. אבל חשוב להבהיר שהמאבק על תנאיהם הוא צודק. האגודה מבינה את זה, ופשוט באופן שבו קרו הדברים, אמרנו לפני שבועיים שאנחנו לא יכולים לתמוך בשביתה שהיא ללא הגבלת זמן, בטח לא כשהיא בתקופה של סיום סמסטר. הנטייה של ההנהלה כרגע היא להורות שהמבחנים ייעשו רק על חומר שנלמד עד לתחילת השביתה. סטודנטים לא ייבחנו על חומר חדש".

 

תגובת הנהלת שנקר: "נכון לעכשיו השביתה עדיין מתקיימת. ברקע מתקיים משא ומתן בין ההנהלה לבין מרצים מן החוץ. אנחנו בתור הנהלה מקווים להגיע להסכם מכבד".

 

יניב בר-אילן, דובר ארגון "כוח לעובדים", בו מאוגדים המרצים בשתי המכללות, אמר: "העובדים צריכים להבין שיש להם כוח רב ולהתאגד. ברגע שנגיע להסכם קיבוצי בכלל המכללות בארץ, לא ישתלם למכללות לפגוע בתנאי העסקתם, מפני שגם אם יפוטר עובד, עובד שייכנס במקומו יהיה זכאי לאותם תנאי העסקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המכללה האקדמית תל אביב יפו
מומלצים