שתף קטע נבחר

שכן חדש: "חליפות איסלאמית" בעיראק-סוריה

הארגון הסוני הקיצוני דאעש הכריז על הקמת חליפות איסלאמית בשטחים תחת שליטתו בסוריה ובעיראק. אולם נראה שהכרזה זו דווקא תעמיד מולו התנגדות גדולה יותר: "כנופיות דאעש הזויות. אין להם כלים להקים מדינה"

ארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" (דאעש) הודיע אתמול (יום א') על הקמת חליפות איסלאמית בשטחים שנמצאים תחת שליטתו בסוריה ובעיראק. ההכרזה הובילה לחגיגות מחד של תומכי הארגון, אך מאידך גם לגינויים ואף לבוז מצד יריבי הארגון האיסלאמיסטי הקיצוני ומצד גורמים בבגדד ובדמשק.

 

הפרויקט לפירוק מדינות. "דאעש" קונטרול

 

חדשות נוספות בעולם :

פקיסטן: בת 18 סירבה להתחתן ונשרפה

בחלוק לבן: ברלוסקוני והעונש במרכז לקשיש

 

דאעש לא הסתפק בהכרזה על הקמת מדינה איסלאמית, וטען גם שהוא היורש הלגיטימי של השלטון האיסלאמי הראשון שהוקם על ידי הנביא מוחמד בחצי האי ערב לפני 14 מאות. הארגון הכריז שמנהיגו, אבו בכר אל-בגדאדי, הוא מעתה החליף ודרש מכל המוסלמים ברחבי העולם להישבע לו אמונים.

 

חוגגים את ההכרזה על הקמת חליפות איסלאמית בעיר רקה בסוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חוגגים את ההכרזה על הקמת חליפות איסלאמית בעיר רקה בסוריה(צילום: רויטרס)

במהלכו האחרון מסתכן דעאש בפירוק הבריתות שכונן עם עיראקים סונים שסייעו לו בחודש האחרון להשתלט על חלקים גדולים בצפון המדינה הערבית ובמערבה. סונים אלה, בהם קצינים לשעבר בצבאו של הרודן המנוח סדאם חוסיין, תמכו בלוחמי דאעש בתקווה שתמיכתם תביא בסופו של דבר להפלת הממשלה השיעית של ראש הממשלה נורי אל-מאליכי. אלא שהם לא חשבו שהם מסייעים בהקמת חליפות איסלאמית וספק אם הם תומכים בהכרזה האחרונה של דאעש.

 

"המדינה האיסלאמית" - בלי "עיראק והלבנט"

באמצעות כוח הזרוע ותכנון מוקפד, הארגון הסוני הקיצוני - שאמר שהוא משנה את שמו ל"המדינה האיסלאמית" ושומט את "עיראק והלבנט" - השיג נתח גדול של טריטוריה ולמעשה "מחק" את הגבול בין עיראק לבין סוריה והניח את היסודות להכרזה על הקמת מדינה משלו. לאורך הדרך הוא נלחם במורדים סורים, בחמושים כורדים ובצבאות עיראק וסוריה.

 

בעקבות ההכרזה של דאעש על הקמת חליפות איסלאמית, קיימו לוחמי הארגון מצעד במעוזם בעיר רקה שבצפון סוריה. כמה מהצועדים לבשו שמלות מסורתיות והניפו את דגלי הארגון השחורים בכיכר המרכזית של העיר. מסביבם נסעו טנדרים ועליהם לוחמי הארגון שירו באוויר לאות שמחה.

 

"המדינה האיסלאמית" גירשה באביב האחרון כמה ארגוני מורדים יריבים מהעיר רקה. העיר שבה חיים 500 אלף תושבים ושנמצאת לאורך גדות נהר פרת הפכה מאז כיבושה למה שראשי דאעש ראו בחזונם. השמעת מוזיקה נאסרה על תושבי העיר, הנוצרים חויבו לשלם מס חסות, וכל מי שמפר את חוקי השריעה שנאכפים באזור מוצא להורג בכיכר העיר.

 

"נלחם בטרוריסטים". ראש ממשלת עיראק אל-מאליכי (צילום: AP) (צילום: AP)
"נלחם בטרוריסטים". ראש ממשלת עיראק אל-מאליכי(צילום: AP)

לא ברור אם הכרזת "המדינה האיסלאמית" מבשרת את אכיפתם בקרוב של חוקים נוקשים דומים במקומות אחרים. עד כה נקט הארגון גישה מתונה יותר בערים שנמצאות תחת שליטתו בעיראק, כולל בעיר מוסול בצפון ובעיר תיכרית במרכז, ובחר להתעלם ממנהגים שהוא מתנגד אליהם ואוסר אותם ברקה. אולם גם בסוריה נקט הארגון בהתחלה גישה מתונה יותר, אך לאחר מכן הקשיח את עמדותיו והתנהגותו.

 

ההכרזה על הקמת חליפות איסלאמית בגבול סוריה-עיראק התקבלה בגינוי ובבוז במקומות שונים בסוריה, כולל מצד ארגוני מורדים יריבים שנלחמו בדאעש מאז חודש ינואר.

 

"הכנופיות של אל-בגדאדי חיות בעולם של פנטזיה. הם הזויים. הם רוצים להקים מדינה, אבל אין להם את הכלים לשם כך", אמר עבד א-רחמן א-שאמי, דובר "צבא האיסלאם", ארגון מורדים איסלאמיסטי יריב. "אינך יכול להקים מדינה דרך ביזה, חבלה ופיצוצים".

 

א-שאמי תיאר את הכרזת דאעש "מלחמה פסיכולוגית", ולדבריו הכרזה זו תגרום לאנשים רבים לצאת נגד הארגון הסוני הקיצוני. בעיראק פתחה הממשלה באחרונה במתקפת נגד במטרה להשיב לעצמה את הטריטוריות שאיבדה לדאעש. השלטונות בבגדד התייחסו להכרזה של דאעש דרך הפריזמה של מדינה שמתמודדת עם מתחים עדתיים גדולים.

 

"מדובר בפרויקט שתוכנן היטב כדי לקרוע את החברה ולהפיץ כאוס ונזק", אמר חאמיד אל-מוקתדע, מחוקק סוני. "העם העיראקי לא ירוויח מזה. במקום זאת, ההכרזה (על הקמת חליפות איסלאמית) תגדיל את חילוקי הדעות ואת הפילוג".

 

"המדינה האיסלאמית" כוננה ברית רופפת עם כמה קיצונים סונים בעיראק כמו גם עם חברים לשעבר במפלגת הבעת' של סדאם חוסיין. ברית זו סיפקה לדאעש כוח לא מבוטל בתקיפותיו האחרונות.

 

איימן א-תאמימי, אנליסט המתמחה באנשי מיליציה איסלאמים בעיראק ובסוריה, אמר שהוא צופה שכמה מהבריתות שכונן דאעש יתפרקו בעקבות ההכרזה על הקמת חליפות איסלאמית. "למורדים בעיראק אין כעת תירוץ לעבוד עם דאעש", הוא אמר.

 

הישגיו האחרונים של דאעש באו על רקע ובעקבות המרמור הגדול של המיעוט הסוני בעיראק מהקיפוח והאפליה מצד ממשלתו של אל-מאליכי. הסונים טוענים שמתייחסים אליהם כאזרחים סוג ב' ובצורה לא הוגנת, ושהם משמשים דרך קבע מטרות לתקיפה מצד כוחות הביטחון העיראקיים.

 

הישגי דאעש גם סייעו למיליציות השיעיות בעיראק לעמוד מחדש על רגליהם, ובמקביל העלו את החשש מפני פרוץ שפיכות דמים גדולה על רקע עדתי כמו זו שכמעט גררה את המדינה למלחמת אזרחים ב-2007-2006.

 

ממשלתו של אל-מאליכי, שתיארה זה תקופה ארוכה את ההתקוממות השיעית כאיום של טרור, אמרה שהכרזת דאעש על הקמת חליפות איסלאמית רק מחזקת את טענותיה. "זה מה שאמרנו. שארגון זה הוא ארגון טרור ושיש להילחם בו. אבל למרבה הצער, יש כמה אנשים, בני שבטים מהפכניים למשל, שמספקים לו כיסוי", אמר דובר הממשלה עלי אל-מוסאווי. "לעולם יש אחריות אתית ומוסרית להילחם בטרוריסטים האלה שהפכו את עיראק וסוריה לשדות הקרב שלהם. אנו נלחמים בהם לא רק למען עיראק אלא גם למען העולם כולו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לוחם דאעש ברקה, סוריה
צילום: רויטרס
מומלצים