שתף קטע נבחר

הצבא לאב החטוף: "זה בטח ייפתר בבוקר"

כשגיל-עד שער לא שב הביתה אביו התקשר למוקדי הביטחון האזרחיים והצבאיים. "אתם עושים משהו לגבי הנעדרים האלה?", תהתה מוקדנית באפרת בשיחה עם מוקד צה"ל ונענתה: "קשה לי להאמין, הוא בטח ישן אצל חבר". האזינו להקלטות של חדשות 10

המחדל הנורא במוקד 100 של המשטרה שקיבל את שיחת הטלפון מגיל-עד שער ז"ל מיקד את תשומת הלב הציבורית, אך הקלטות שחושף ערוץ 10 מעלות סימני שאלה נוספים סביב תפקוד צה"ל. כפי שהדברים מתחדדים לאחר האזנה לקלטות, זה בעיקר סיפורו של אב מודאג לבן שלא שב לביתו המנסה להפעיל את המערכות השונות, אך המסר אינו מחלחל ולכן החיפושים החלו באיחור ניכר.

 

רצח הנערים - כתבות נוספות

נתניהו לפני הקבינט: לפעול נגד חמאס בעזה

הנערים הובאו למנוחות: "נוח בשלום, ילד שלי"

התפרעויות בירושלים: כך נראה כמעט לינץ'

מחדל מוקד 100: "להקשיב לשיחה ולהתפוצץ"

 

לפי הדיווח של כתב חדשות 10 רועי שרון, בשעה 03:18 לפנות בוקר, חמש שעות לאחר החטיפה, התקשר אופיר שער, אביב של גיל-עד ז"ל, למוקד הביטחון של מועצת בנימין ודיווח כי בנו נעדר. המוקדנית התקשרה למוקד הביטחון האזרחי שביישוב אפרת והתריעה. זמן קצר לאחר מכן אופיר התקשר שנית למוקד הביטחון של מועצת בנימין. "אני רוצה לדעת אם חוץ מהמשטרה גם הצבא מעורב", שאל וציין כי בנו עלול להיות חטוף.

 

המוקדנית הזעיקה את המשטרה ובשעה 04:58 התקשרה גם למוקד צה"ל בגזרה. "אין לנו מה לעשות עם זה, הורדנו את זה לכל המחסומים, יותר מזה אין מה לעשות", אמרה מוקדנית צה"ל. "אם מדובר בתלמיד מהישיבה או שניים הם בטח עצרו אצל חבר לישון", המשיכה החיילת במוקד הצה"לי. "אני מניחה שבבוקר זה ייפתר", היא אמרה לאחר שהבינה שהאב מאוד מודאג.

 

האזור שבו נמצאו הגופות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
האזור שבו נמצאו הגופות(צילום: גיל יוחנן)

54 שיחות טלפון התקיימו במוקד הביטחון של היישוב אפרת באותו לילה, אך רק בשעה 05:06 חיברה המוקדנית את אופיר שער עם המוקד הצה"לי, כשבע שעות אחרי החטיפה. "הצבא מבין שמדובר במשהו חריג? שמדובר בנערים שמשעה 22:00 לא עונים לניידים שלהם?", שאל אופיר את המוקדנית, והיא ענתה לו ש"עד הבוקר זה ייפתר". האב המודאג הקשה ושאל "למה הצבא לא בתמונה?".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "מרגע היוודע לצה"ל על אודות האירוע, הוקפצו כוחות הגזרה על ידי חמ"ל החטיבה, בפיקודו של מח"ט עציון, אלוף-משנה עמית ימין, שהגיע לישיבה תוך כמחצית השעה. מרגע היוודע האירוע פעלו כוחות צה"ל ימים ולילות לאיתור החטופים, מאמץ שהגיע לסיומו אמש". 

 

יצוין כי מתחקיר ראשוני עולה כי בשיחה שהתקיימה בסמוך לשעה 5:00 בבוקר בין המוקד לצה"ל העבירה החיילת דיווח ראשוני לכוחות והקפיצה את הסמג"ד לשטח. בזמן השיחה של החיילת מחטיבת עציון עם אביו של גיל-עד הוקפצו כלל הכוחות הרלוונטיים לשטח. מדי שבוע מתקבלות עשרות שיחות על נעדרים ברחבי יהודה ושומרון. 

 

כתבנו יואב זיתון מוסיף כי כאשר המידע הגיע גם לשב"כ בין 4:30 ל-5:30 והחל להתברר כחשש לאירוע אמת, הוקפצו כוחות הגדוד הגזרתי האחראי על אזור צומת הגוש. סמג"ד לביא מחטיבת כפיר שסגר את תורנות סוף השבוע יצא בסביבות 5:50 עם כוחותיו לפרוס מחסומים ולהחרים מצלמות אבטחה פלסטיניות לפי בקשת שב"כ בנתיב המוערך של החוטפים.

 

20 דקות לאחר מכן, בסביבות השעה 6:20, יצא מח"ט עציון אל ישיבת "מקור חיים" הסמוכה למפקדת החטיבה ותחקר את אנשי הישיבה כדי להבין פרטים נוספים על היעדרות הנערים.

 

השיחה למוקד 100 נחשפה

מוקדם יותר אתמול הותרה לפרסום שיחת הטלפון של הנער גיל-עד שער למוקד 100. למרות שניתן לשמוע את הנער אומר "חטפו אותי", ולאחר מכן אדם עם מבטא ערבי אומר "ראש למטה" וברקע נשמעות צעקות ויריות, במשטרה התייחסו אל השיחה כאל הטרדה ולא הגיבו.

 

פרסום השיחה גרר תגובות קשות של גורמי משטרה בכירים לשעבר, בהם ניצב בדימוס אריה עמית שאמר לערוץ 2: "בתור מי שהיה גם מפקד מחוז, כשיש תקלה בקנה מידה כזה - זו אחריות של מפקד המחוז". המפכ"ל לשעבר, אסף חפץ, אמר במשדר המיוחד של ynet: "התוצאה חמורה וזו נורמה שאסור להשלים איתה". לטענתו, "המפכ"ל שידר את זה" בצעדים שנקט.

 

משטרת ישראל פרסמה סטטוס בעמוד הפייסבוק שלה ובו התייחסה לפרסום הקלטת השיחה למוקד 100 ולביקורת הציבורית החריפה שהיא עוררה. "כשל מסוג זה אסור שיקרה, ואל לנו לעבור עליו לסדר היום", נכתב בעמוד של המשטרה. "אין גוף החף מתקלות, ודאי כשמדובר בארגון מסוגה של משטרת ישראל, אשר מתמודדת שעה בשעה עם אתגרים מורכבים ביותר. הביקורת נשמעת מכל כיוון, רובה לגיטימית וצודקת. אך חלקה משתלחת, משתלחת מדי".

 

"יש בנו אהבה והיא תנצח"

מדינת ישראל עקבה אתמול בעצב רב אחר הלוויותיהם של גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואייל יפרח. רחל פרנקל, אמו של נפתלי, נפרדה בבכי בטקס האשכבה בקיבוץ שעלבים: "תנוח בשלום, ילד שלי, אנחנו נלמד לשיר בלעדיך, את הקול השני שלך תמיד נשמע בתוכנו". אורי יפרח, אביו של אייל, נפרד בדמעות בטקס באלעד: "אנחנו אוהבי אדם, יש בנו אהבה והיא תנצח". אופיר שער, אביו של גיל-עד, אמר בהספדו: "טליתי מיותמת, עוטפת את גופך הטהור בטרם תיטמן באדמת ישראל שאותה אהבת. אתה חלק ממשפחת עם ישראל. מסרכם האחרון ועלייתכם השמיימה הפילו מחיצות ואיחדו עם שלם".

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: חיים צח / לע"מ) (צילום: חיים צח / לע
(צילום: חיים צח / לע"מ)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

טקסי האשכבה לשלושת הנערים החלו ביישוביהם של החטופים וכעבור שעות התכנסו כולם יחד להלוויה וקבורה בבית העלמין במודיעין, כדי לטמון את השלושה זה לצד לזה. בטקסי האשכבה לשלושה השתתפו וספדו שר האוצר יאיר לפיד, שר החינוך הרב שי פירון ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון. נשיא המדינה שמעון פרס וראש הממשלה בנימין נתניהו נשאו דברים בטקס שנערך לפני הלוויה המשותפת במודיעין שנערכה בנוכחות בני משפחה וחברים קרובים בלבד.

 

הפיגוע הקשה איחד חלקים רבים בעם. ישראלים שביקשו לחלוק את רגשותיהם ולכתוב למשפחות שיתפו אותנו בעמוד הפייסבוק של ynet ובטוקבקים. "אני בת 14. כבר 18 ימים שאני לא ישנה טוב, שאני לא מרגישה טוב - כבר 18 ימים שאני לא אני", כתבה לירון לוי. "אנחנו לא רק גרים באותה מדינה, אתם האחים שלי. אמנם אין לי אחים בדם, אבל אתם האחים שלי! שלושתכם! כל עם ישראל! 18 ימים הייתה לי תקווה, 18 ימים לא ידעתי את מי לשתף ברגשות שלי. 18 ימים שמרגישים כמו נצח... אתם גיבורי ישראל, אמיצים ומדהימים... אני אתגעגע למה שאף פעם לא הכרתי... הדמעות לא מפסיקות לרדת. אני רק רוצה לחבק את האימהות והאבות בבקשה. אני אוהבת אתכם".

 

התפרעויות נגד ערבים בירושלים

ובזמן שהבנים הובאו למנוחות, מאות בני אדם התפרעו בירושלים, קראו קריאות "מוות לערבים", תקפו עוברי אורח ערבים והתעמתו עם שוטרים. המשטרה עצרה 47 מפגינים וחילצה לפחות שמונה ערבים מההמון הזועם. בתיעוד של ynet נראה כיצד חולץ צעיר ערבי מהמתפרעים וכיצד הותקפו עובדים ערבים בחניון.

 

 (צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנברג
(צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות")

 (צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנברג
(צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות")

 (צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנברג
(צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות")

תקרית אלימה נוספת שתועדה על ידי ynet התרחשה בכיכר החתולות, שם זיהו המפגינים עובדים ערבים בחניון ותקפו אותם. הצעירים הערבים הרחיקו את המפגינים באמצעות כיסאות לאחר שחשו מאוימים. אחד העובדים הערבים ספג אבן בראשו.

 

איך ישראל תגיב? הקבינט התכנס 

ובקריה בתל אביב, הקבינט המדיני-ביטחוני התכנס אמש שוב, בפעם השנייה מאז שהתגלו גופות הנערים. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר לפני הדיון כי יש לפעול נגד חמאס ברצועת עזה. "צה"ל פועל בימים האחרונים נגד מטרות חמאס ברצועת עזה וגם כאן ידנו נטויה ואם יהיה צורך נרחיב את המערכה כמה שיידרש", אמר נתניהו.

 

שר הביטחון משה יעלון הוסיף כי "זו העת כמו תמיד לנהוג באחריות בשיקול דעת תבונה ובשכל. לחשוב מהראש ולא מהבטן ולהיות סבלניים".

 

הרמטכ"ל בני גנץ התייחס לירי הרקטות מרצועת עזה ואמר: "לא ניתן ליישובי הדרום להיכנס למציאות בלתי נסבלת ולא נאפשר לאירועים נוספים, אולי למחשבות חטיפה או דברים נוספים, להתרחש גם בזירות אחרות. ולכן, בהמשך להנחיית הדרג המדיני אנחנו נמשיך את כל הפעילות הנדרשת בכל זירה, בכל עוצמה שצריך ובכל היקף שנחשוב לנכון".


פורסם לראשונה 01/07/2014 22:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ורג' גינסברג
אופיר שער
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים