שתף קטע נבחר

שר החוץ האחרון של ברה"מ מת בגיל 86

אדוארד שוורדנדזה מילא תפקיד מרכזי בסיום המלחמה הקרה עם ארה"ב ונבחר לנשיא גאורגיה לאחר קריסת ברה"מ. אף שהביא ליציבות בארצו, הוא נכשל בביעור השחיתות הציבורית והודח ב"מהפכת הוורדים" ב-2003

סוף דרכו: אדוארד שוורדנדזה, נשיא גאורגיה לשעבר ושר החוץ האחרון של ברית המועצות, הלך היום (יום ב') לעולמו לאחר מאבק ממושך במחלה. שוורדנדזה היה בן 86 במותו. הוא מילא תפקיד מרכזי בסיום המלחמה הקרה כשר החוץ הסובייטי. הוא עמד בראש גאורגיה בשנותיה הראשונות כמדינה עצמאית בטרם הודח בעקבות מחאות רחוב.

 

עוד חדשות בעולם :

אפגניסטן: אשרף ראני הוא הנשיא החדש

בלי משפט: עשרות מבקשי מקלט הושבו לים

הק.ג.ב נחשף: אלף מרגלים וסליקים באירופה

ראש הג'יהאד מטיף לצנעה, וחושף שעון רולקס

 

הנשיא הסובייטי האחרון מיכאיל גורבצ'וב הביע את צערו על מותו של "חבר", ואמר ששוורדנדזה היה "אדם יוצא דופן וכישרוני" שעשה רבות כדי להפיל את חומת ברלין ולשים סוף למרוץ החימוש הגרעיני. "הוא תמיד היה מהיר במציאת דרך לחבר בין אנשים שונים - בין הדור הצעיר לבין המבוגר. היה לו אופי מבריק ומזג גאורגי", אמר גורבצ'וב בהתייחסו לאופיו של שוורדנדזה.

 

שוורדנדזה במכסיקו סיטי, 1986 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שוורדנדזה במכסיקו סיטי, 1986(צילום: AFP)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שלח את תנחומיו למשפחתו של שוורדנדזה ולעם הגאורגי. העוזרת של המנהיג המנוח, מרינה דביטשווילי, סיפרה לסוכנות הידיעות רויטרס ששוורדנדזה מת לאחר שסבל ממחלה ממושכת.

 

פיקח על ה"דטאנט"

שוורדנדזה היה אהוב על ידי רבים, אך גם שנוא על ידי לא מעט אנשים בארץ הולדתו גאורגיה. הוא הצליח להביא ליציבות המדינה, אולם נכשל במלחמה בשחיתות הציבורית הגדולה.

 

כשר החוץ תחת גורבצ'וב פיקח שוורדנדזה על ההפשרה (דטאנט) ביחסים עם המערב לפני נפילת חומת ברלין וקריסת ברית המועצות הקומוניסטית. הוא גם נחשב לאחד מהאבות האינטלקטואלים של ה"פרסטרויקה" (בנייה מחדש), הרפורמה שלדברי גורבצ'וב עלתה לאוויר בעקבות הליכה בחוף הים השחור לצד שוורדנדזה הגאורגי.

 

עם מיכאיל גורבצ'וב באיסלנד, 1986 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עם מיכאיל גורבצ'וב באיסלנד, 1986(צילום: AFP)
הרפורמות הכלכליות והפוליטיות שהובילו גורבצ'וב ושר החוץ שלו היו שנויות במחלוקת, וגורם במפלגה הקומוניסטית אמר ששוורדנזדה לא היה נאמן וחייב לקחת אחריות לקריסת ברית המועצות. "כמובן שהוא דמות היסטורית, אבל הוא שייך לשורה של אנשים שייזכרו בהיסטוריה כמחריבי ברית המועצות", אמר סגן יו"ר המפלגה הקומוניסטית איוון מלניקוב.

 

2003: ברח מהפרלמנט עם שומרי ראשו

לאחר נפילת ברית המועצות שב שוורדנדזה לגאורגיה והפך לנשיאה הראשון. הוא הביא ליציבות המדינה לאחר תקופה של אנרכיה שבמהלכה הסתובבו מפגינים ברחובות עם רובי קלצ'ניקוב.

 

שוורדנדזה הודח מתפקידו בשנת 2003 ב"מהפכת הוורדים". תומכי האופוזיציה, שהונהגו על ידי מיכאיל סאקאשווילי, פלשו לבניין הפרלמנט עם ורדים בידיהם, הפריעו לנאומו של הנשיא הגאורגי והכריחו אותו לברוח מהמקום עם שומרי ראשו. לאחר שהצבא סירב לתמוך בממשלתו הודיע שוורדנדזה על פרישתו, וסאקאשווילי החליף אותו בתפקיד. "אני רואה שכל זה לא יכול לעבור בקלות. אם יאלצו אותי מחר להשתמש בסמכותי, זה יוביל לשפיכות דמים", אמר שוורדנדזה בנאום פרישתו בנובמבר 2003. "מעולם לא בגדתי בארצי, ולכן מוטב שהנשיא יתפטר".

 

עם מנהיג קובה פידל קסטרו, 1987 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עם מנהיג קובה פידל קסטרו, 1987(צילום: AFP)

עם נשיא צרפת פרנסואה מיטראן, 1994 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עם נשיא צרפת פרנסואה מיטראן, 1994(צילום: AFP)

עם נשיא ארה"ב ביל קלינטון, 1999 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
עם נשיא ארה"ב ביל קלינטון, 1999(צילום: Gettyimages)

פצוע לאחר ניסיון ההתנקשות בו ב-1995 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
פצוע לאחר ניסיון ההתנקשות בו ב-1995(צילום: Gettyimages)

עם ראשת ממשלת בריטניה מרגרט תאצ'ר, 1986 (צילום: AP) (צילום: AP)
עם ראשת ממשלת בריטניה מרגרט תאצ'ר, 1986(צילום: AP)

עם נשיא רוסיה בוריס ילצין, 1996 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עם נשיא רוסיה בוריס ילצין, 1996(צילום: EPA)

עם האפיפיור יוחנן פאולוס בטביליסי, 1999 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עם האפיפיור יוחנן פאולוס בטביליסי, 1999(צילום: EPA)

עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, 2003 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, 2003(צילום: EPA)

סגן ראש ממשלת רוסיה, גרגורי קראסין, שיבח את שוורדנדזה שכנשיא גאורגיה הבין את החשיבות של קיום יחסים טובים עם רוסיה. זאת בניגוד ליורשו סאקאשווילי, שבמהלך שלטונו נגרר למלחמה עם רוסיה ב-2008, הפסיד במערכה והפסיד את שני המחוזות הבדלניים אבחזיה ודרום אוסטיה.

 

סאקאשווילי אמר שהמאבק להגדיר את המורשת של שוורדנדזה הוא עבודה להיסטוריונים. "ההיסטוריונים יצטרכו לעבוד במשך תקופה ארוכה כדי להעריך טוב יותר את תפקידו", כתב נשיא גאורגיה לשעבר בעמוד הפייסבוק שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"מזג גאורגי". שוורדנדזה
צילום: AFP
מומלצים