שתף קטע נבחר
צילום: ג'ורג' גינסברג, EPA, מיכל חורשי

זנב בחרדה: איך לטפל בחיות המחמד בזמן חירום?

בעקבות ההסלמה בדרום מפרסמים משרד החקלאות וארגון הרופאים הווטרינריים הנחיות לטיפול בחיות המחמד במרחב המוגן ובמקרה של פינוי. באגודת "צער בעלי חיים בישראל" בת"א פותחים ללא תשלום את הפנסיון לחיות הדרום וב"תנו לחיות לחיות" זקוקים למשפחות מאמצות זמניות כדי לאפשר טיפול בכלבים וחתולים נטושים מהדרום

בעקבות ההסלמה בדרום, קוראים משרד החקלאות וארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות לדאוג גם למיגון החיות בעת הישמע אזעקת "צבע אדום" ומפרסמים הנחיות לטיפול בחיות מחמד במהלך השהייה במרחב המוגן.

 

"בעלי החיים הביתיים הם חלק בלתי נפרד מהאוכלוסייה, יש לנהוג בהם כבשאר בני המשפחה, ולהקצות להם מקום במרחב המוגן. יש להכין את המקום לשהייתם בו", כך נכתב במסמך שנכתב על ידי השרותים הווטרינריים במשרד החקלאות והופץ אתמול (ג'). "במרחב המוגן יש להרגיע את בעל החיים בדרכים שבהן אתם מרגיעים את בעל החיים בשגרה. הדבר החשוב ביותר הוא להימנע מתחושת לחץ. חיות המחמד רגישות מאוד למצב הרוח של בעליהן ומושפעות ממנו", ממליצים במשרד החקלאות. 
 

 (צילום: ברוך פיגנבאום) (צילום: ברוך פיגנבאום)
(צילום: ברוך פיגנבאום)

 

כלוב נשיאה כדי להגן על החיה בעת חירום

לדברי מחברי המסמך, "אדם מפוחד יגרום לתגובה דומה אצל הכלב או החתול, שיקשרו מהר מאוד את תחושת הפחד עם המיקום – המרחב המוגן. במצב כזה בעל החיים יחשוש להיכנס למרחב המוגן. הכנה מוקדמת של המרחב המוגן לשהות משותפת היא הגורם העיקרי, שימזער את החשש לפגיעה בחיות המחמד".

 

בכל הנוגע לשימוש בתרופות הרגעה, במשרד החקלאות ממליצים שלא להשתמש בהן ללא ייעוץ עם הווטרינר המטפל ומדגישים כי ניתן להיעזר בתרופות טבעיות.

 

במשרד ממליצים להשתמש בכלוב נשיאה או כלוב טיסה המיועד לכלב או לחתול כדי למנוע מצב בו חיית המחמד תשתולל בזמן חירום. "גם חיית המחמד השלווה ביותר עלולה להילחץ.כלוב סגור דומה למאורה, כך שהכנסת בעל החיים לכלוב תאפשר לו להרגיש מוגן ובטוח. במקביל, חשוב לזכור, כי שהות ממושכת במרחב המוגן עם כלב או חתול עצבני, המיילל ומתרוצץ מצד לצד, עלולה להוביל לפגיעה בבעל החיים עצמו ובסובבים אותו, כך שהכנסת בעל החיים לכלוב מגינה עליו ועלינו מפני פגיעות מיותרות", כך נכתב.

 

הכלב ברח? חשוב לדאוג מבעוד מועד לשבב זיהוי אלקטרוני. ניתן להשתמש גם בקולר או דיסקית שיכילו את פרטי הבעלים (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
הכלב ברח? חשוב לדאוג מבעוד מועד לשבב זיהוי אלקטרוני. ניתן להשתמש גם בקולר או דיסקית שיכילו את פרטי הבעלים(צילום: ארז ארליכמן)

במשרד ממליצים להכניס חיות מחמד קטנות (כדוגמת בעלי כנף ומכרסמים קטנים) למרחב המוגן כשהכלוב שלהן מכוסה בבד, במטרה לאפשר להן להירגע ולהרגיש בטוחות בסביבה החדשה.

 

בעל החיים עלול לברוח בעת בהלה ולכן ממליצים במשרד החקלאות ובארגון הרופאים הווטרינריים להתכונן מראש לתרחיש של היעלמות החיה. סימון הכלב באמצעות שבב זיהוי אלקטרוני עשוי להגדיל את הסיכויים לאתר את בעליו במידה ויאבדו עקבותיו. כמו כן, מומלץ להיעזר גם בקולר עם דיסקית שתכיל את פרטי הבעלים. לבעלי חתולים מומלץ גם לסמן החתול בשבב זיהוי למרות שהדבר אינו מחוייב בחוק וניתן גם לכתוב את פרטי הבעלים על הקולר.  מומלץ לציין את שם, כתובת ומספרי הטלפון של בעלי הכלב או החתול.

 

במשרד החקלאות קוראים לבעלי הכלבים לבדוק כי פרטיהם מעודכנים במרכז הארצי לרישום כלבים של משרד החקלאות. ניתן לפנות בעת שיגרה וחירום למרכז הארצי כדי לדווח על כלבים שאבדו או נמצאו בטלפון שמספרו: 03-96816100.

 

מים ומזון במרחב המוגן ולהצטייד במזון במקרה של פינוי

"היערכות מראש להגנת בעלי החיים בעת חירום כמו מתקפת טילים, מלחמה או עימות תאפשר לנו להגן עליהם טוב יותר ולמנוע את נטישתם בשטח. מרחב מוגן שהוכן על-פי הנחיות פיקוד העורף יספק הגנה טובה הן לבני הבית והן לחיות המחמד השוהות בו. בכדי להתאים את המרחב הביתי המוגן גם לבעלי חיים ביתיים", אומר ד"ר משה רפלוביץ, יו"ר הארגון, בהודעה שהפיץ אמש (ג').

 

בהודעת הארגון, המליץ הווטרינר לדאוג לאספקה של כלים למזון ומים, מיכל מים אטום שיספיק ליממה ומזון בכמות מספקת ל-48 שעות בשקית אטומה וכן עיתונים ישנים ושקיות אשפה לצרכים, במידה ויידרש לפנות את יושבי הבית.

 

חתולים שיוצאים מהבית חשופים יותר לסכנת פגיעה ובריחה (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
חתולים שיוצאים מהבית חשופים יותר לסכנת פגיעה ובריחה(צילום: ארז ארליכמן)

 

בארגון מדגישים כי יש להקפיד כי חיית המחמד תהיה בעלת שבב זיהוי אלקטרוני. כיום ישנה חובה חוקית לשבב כלבים, אך מומלץ לעשות זאת גם בקרב חתולים. בנוסף, קוראים בארגון להקפיד כי חיית המחמד תהיה בעלת חיסונים ברי תוקף ולדאוג למלאי תרופות מתאים לטיפול במידה ובעל החיים יהיה זקוק לתרופות בשיגרה ובחירום. בכל הנוגע לשהייה במרחב מוגן, בארגון הרופאים הווטרינריים ממליצים כי יש להכניס את חיית המחמד לכלוב נשיאה מתאים (עם כלי מים) ולפתוח את הכלוב רק לאחר הודעת ההרגעה של פיקוד העורף ליציאה מהמרחב המוגן.

 

פנסיון ללא תשלום באגודת צער בע"ח בת"א

אגודת "צער בעלי חיים בישראל" בתל- אביב פותחת את שערי בית המחסה כדי לסייע לבעלי חיות המחמד בדרום הארץ. באגודה מזמינים תושבים שאין באפשרותם להחזיק או לטפל כרגע בחיות המחמד, להביא את בעלי החיים לבית המחסה בתל אביב ולשכן את חיות המחמד בפנסיון הכלבים והחתולים ללא תשלום. בנוסף, מציעים באגודה ניתוחי עיקור וסירוס לחיות המחמד במחירים מסובסדים.

 

תושבי הדרום שמעוניינים להיענות להזמנת האגודה, מוזמנים להצטייד בתעודת זהות ומסמכי חיסון ברי תוקף של חיית המחמד. כתובת האגודה: רח' הרצל 159, תל אביב. טלפון ליצירת קשר: 4553*

 

בעמותת "תנו לחיות לחיות" קוראים לציבור לסייע באימוץ זמני של כלבים לתקופה קצרה, במטרה להקל על העומס הכבד הקיים בבית המחסה של העמותה בכפר רות, כך שניתן יהיה לסייע לחלץ כלבים וחתולים שננטשו באזור הדרום.

 

לדברי העמותה, עקב ריבוי נטישת כלבים בתקופת הקיץ, ישנה מצוקת מקום קשה בבית המחסה של העמותה. בעמותה ציינו כי בבעלותם שני אמבולנסים המותאמים לטיפול ופינוי בעלי חיים והם ישמשו לחילוץ חיות במצוקה מאזור הדרום בעת הצורך, במידה ויתאפשר לפנותם אל בית המחסה.

 

במוקד העמותה ניתן ליצור קשר בנוגע לאימוץ זמני של כלבים ודיווח על כלבים וחתולים במצוקה באזור הדרום. טלפון: 03-6241776 שלוחה 6 - לדוברת אתי אלטמן, דוא"ל: eti@letlive.org.il, או לכלביה בכפר רות: 054-5351022.

 

בפנסיון "חווית הכלבים" בכפר ויתקין מעניקים הנחה של 50 אחוז לבעלי כלבים מאזור הדרום או לחיילי מילואים בעלי כלבים מרחבי הארץ, במחיר של לינת לילה בפנסיון ב-35 שקלים. על הכלבם להיות בעלי חיסונים ברי תוקף. הפנסיון ממוקם בלב שדות כפר ויתקין, סמוך לצומת חפר ולפארק נחל אלכסנדר, במרחק נסיעה קצרה מכביש 4 וכבש החוף. לפרטים:  054-9351254 או בדוא"ל zivomridogfarm@gmail.com

 

 

עמותות, ארגונים ופנסיונים למען בעלי חיים המעוניינים לסייע לחיות המחמד בדרום, מוזמנים ליצור קשר עם ערוץ בעלי חיים ב-ynet בדוא"ל: erez-er@ynet.co.il

 


פורסם לראשונה 08/07/2014 15:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים