הדרך שתעזור לכם להפסיק לפחד מהאזעקה
בימים אלה די בסירנה של אמבולנס כדי לעורר בנו פחד - אך הוא מיותר ואינו תורם לבטיחותנו. נסו שיטה לנטרול התחושות הקשות בשמיעת אזעקה
בימים אלה סובלים ילדים ומבוגרים רבים מפחד בכל פעם כשנשמעת אזעקה, ובמקרים רבים הפחד מתעורר גם למשמע סירנה של מד"א, המשטרה או מכבי האש.
חלקנו מאמינים שהפחד הכרחי כיוון שהוא שומר אותנו ערניים, ונוכל להימנע כך מאסון חלילה. למרות מחשבות כאלה, הפחד בזמן שמיעת אזעקה מיותר כיוון שמתברר שכולם - הן המפחדים והן אלה שלא - נשמעים באותה מידה להוראות פיקוד העורף ומקטינים בכך את הסיכון לפגיעה. כדי לחסוך את התחושות הקשות ניתן ליישם את השיטה ההתנהגות-קוגניטיבית להתמודדות, שנבדקה ונמצאה כיעילה.
מתגוננים בעורף:
- נפגעי חרדה - איך לעזור לאדם ברגע האירוע?
- פגיעה מרסיסים: מה זה אומר - וכיצד מטפלים
- לרגל המצב: איך לעזור להורים הבוגרים שלנו
מדוע אנו חוששים?
האזעקה, כמו גם הסירנה, נועדה כאמור להוציא אותנו משלוותנו כדי שנבצע את הפעולה הרצויה - להיכנס למרחב מוגן, לפנות מקום בכביש כדי לאפשר לאמבולנס לעבור וכן הלאה.
אם מישהו מפחד הדבר אומר שהוא קושר אזעקה לאסון, ובמקום הסיכון הנמוך ביותר להיפגע מרקטה הוא מאמין שמדובר בסיכון גבוה ביותר. מי שאינו מפחד חש דריכות עם הישמע האזעקה, ורגע לאחר מכן הוא מרגיע את עצמו ומסביר לעצמו מה עליו לעשות.
המטרה שלנו היא להפוך את האזעקה המלחיצה להוראת הפעלה - כניסה למרחב מוגן.
כך תתגברו על הפחד
1. הבינו את הפחד. יש להבין את המציאות כפי שהיא, את דרך החשיבה הנורמטיבית ואת דרך החשיבה המפחידה.
2. קבלו החלטה. יש להחליט שרוצים לעבור ממצב שבו מפחדים מהאזעקה למצב שבו האזעקה משמשת כהתרעה לפעולה.
3. תרגלו שמיעת אזעקה וכניסה למרחב מוגן. הורידו אפליקציית אזעקה עולה ויורדת או מצאו אותה ביוטיוב. הפעילו את האזעקה והיכנסו למרחב המוגן, תוך שאתם אומרים לעצמכם שתפקיד האזעקה הוא לדאוג לכך שאתם ומשפחתכם תהיו מוגנים בזמן התקפת טילים, ושהסכנה קטנה יותר מאשר בתאונת דרכים בעת נסיעה.
עשו זאת עשר פעמים ברציפות. אחר כך, הגדילו את מרווחי הזמן בין תרגול לתרגול. כאשר תגיעו למרווח של שעה בין תרגול לתרגול, המשיכו לבצע אותו פעם בשעה במשך 24 שעות. בהמשך יש לבצע אותו שלוש פעמים ביום.
4. דברו עם ילדיכם. עם ילדים אנו מדברים בסיפורים, כך שאפשר להמציא כל סיפור הכולל התרעה וביצוע הפעולה היעילה ביותר. אפשר לבחור את גיבור הטלוויזיה האהוב על הילד ולספר לו שהם משחקים יחד במשחק אהוב ופתאום נשמעת אזעקה.
הגיבור יכול אמנם לעוף, אבל הוא מעדיף להיכנס במהירות אל המרחב המוגן, כיוון שגיבור הוא זה המבצע את הפעולה הנכונה ומראה לכל המשפחה כיצד להיכנס למרחב המוגן. כשכל המשפחה מגיעה למרחב המוגן, כולם מתחבקים בשמחה כי ביצעו נכון את הוראות האזעקה.
ד"ר ניר עישר, רופא מומחה ומדריך ב-CBT, לשעבר קצין בפיקוד העורף. תמי עישר, MSW, מנכ"לית מכון פסגות , פסיכותרפיסטית מומחית בטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי.