שתף קטע נבחר
צילום: AFP, רויטרס

המרוויחים והמפסידים של המערכה בעזה

מבצע "צוק איתן" לא מתנהל רק ברחובות הצפופים של עזה ובדרום הארץ, אלא גם בשדה הקרב של הבורסה והמסחר. אילו גופים סופגים את מירב הנזק, מי נופל בין הכיסאות ומי גוזר קופון מהמשך המבצע המתגלגל / דעה

הלחימה בעזה משפיעה גם על הכיס: מבצע "צוק איתן" שכבר נכנס לשבוע השלישי שלו, התפתח לכדי מתקפה קרקעית מהגדולות שידעה מדינת ישראל בשנים האחרונות. הניסיון מלמד כי אירועים ביטחוניים כמו מלחמת לבנון השנייה ומבצעים קודמים בעזה ובגדה, משפיעים על שוק המניות רק בטווח הקצר. בטווח הארוך אפשר לראות תיקון של הירידות ואפילו עלייה במדדים המובילים.

 

"צוק איתן " - כתבות נוספות במדור הכלכלה :

חסינות לחיילי מילואים מפני צ'קים חוזרים

התאחדות המלונאות: משנת שיא למשבר עמוק

דחייה נוספת בתשלום המסים לעסקים בדרום

 

עם זאת, המערכה הנוכחית אינה דומה לאלו שקדמו לה, בעיקר משום שהיא מותירה מאות אלפי אנשים במשך תקופה ארוכה בבתיהם. אנשים רבים אמנם ממשיכים בשגרת חייהם, אך לא מדובר בשגרה רגילה. קשה להתעלם מכך שמסעדות, בתי קפה, מרכזי קניות ובילויים נראים ריקים יחסית בשבועיים האחרונים, בעיקר בדרום אך גם במרכז הארץ, ודאי כשמדובר בתקופת החופש הגדול שבה בתי עסק רבים נהנים לרוב ממספר גבוה יותר של קונים ובליינים.

 

הנפגעים הגדולים מאחורי הקרבות

החברות שנפגעות באופן המיידי הן בעיקר אלו העוסקות בתחום התיירות. עם אלה נמנות חברות תעופה וכן חברות שבבעלותן או בניהולן בתי מלון. כמה חברות כבר הוציאו אזהרות רווח: 'אל על', 'איסתא' ו-'קשרי תעופה'. ייתכן כי הודעת חברות התעופה הזרות על הפסקת הטיסות לישראל, תגדיל את הביקוש מצד הצרכנים וכך גם את המחיר שישלמו על טיסות 'אל על', זאת אם הפסקת הטיסות של החברות הזרות תימשך. מהלך זה עשוי לסייע בקיזוז הירידה הצפויה בהכנסותיה של 'אל על'.

 

אמנם חברת המלונאות 'דן' וחברת 'ישרוטל' לא פרסמו אזהרות רווח, אך ניתן להעריך כי הן ייפגעו מכך שהתיירות הנכנסת למדינת ישראל תיפגע בחודשים הקרובים. מדובר בחברות שהמסחר בהן נמוך יחסית. לא מן הנמנע שנראה השפעה גם על חברות אלה, אם המצב ימשיך להידרדר.

 

גם הסקטור הקמעונאי חשוף מאוד למצב הביטחוני, כך שייתכן שתהייה ירידה משמעותית במחזורים של בתי האופנה. כאשר פחות אנשים יוצאים מהבית והולכים למרכזים המסחריים, מחזורי החברות הללו קטנים ורווחיותן יורדת, בטח כשמדובר בחברות עם פעילות עונתית בעיקר. קמעונאים שמוכרים מוצרי בסיס ומזון כמו רשתות וסופרים, פחות רגישים למצב. הסיבה היא שאנשים ממשיכים לצרוך מזון, אולי אפילו מעט יותר מהמקובל מאחר והם נמצאים זמן רב בבתיהם, ולכן לא צפויה פגיעה במגזר זה.

 

המשך המצב הביטחוני עלול להרחיב את הפגיעה גם לענפים אחרים כגון ענף הבנקאות, וזאת בשל העלייה במצוקת האשראי והירידה בפעילות העסקית של הלקוחות. עסקים קטנים ובינוניים, הם שנמנים עם הסובלים העיקריים מההשפעה הכלכלית של המצב הביטחוני הקשה.

 

גם חברות הגז מושפעות מחוסר היציבות בסביבה הגאו-פוליטית, שכן זה מונע מהם לקדם סגירת חוזי ייצוא מול מדינות ערב, וגם מעכב חלק מפיתוח שדות הגז בגלל הסיכון הביטחוני.

 

לא כל החברות נפגעות באותה המידה. יש כאלו שהמצב הביטחוני תורם לעסקיהן, אך רוב החברות שפועלות במשק הישראלי נפגעות במידה כזו או אחרת מהמצב הביטחוני, אך כפי שההיסטוריה מלמדת, בדרך כלל ההשפעה קצרת טווח והיא נמשכת רבעון אחד או שניים.

 

מי "נהנה" מהמשך המבצע הצבאי

לצד אלה יש כמה ענפים אשר "נהנים" כלכלית מהמצב, כך שמול החברות שנפגעות קיימות השפעות שמקזזות את הפגיעה. בין השאר הכוונה היא לחברות בענף הביטוח, שייהנו מירידה בתביעות – שכן צפויות פחות תאונות דרכים ופחות גניבות. אלה יקזזו במידה מסוימת את הירידות בשוק ההון.

 

גם חברות תקשורת, כגון בזק ו-HOT, שמספקות שירותי בידור בתוך הבית עשויות ליהנות מעלייה בביקושים לחלק מהשירותים, למשל לשירותי VOD.

 

אך מעל לכולן ייהנו, כמו תמיד, חברות שמייצרות ומספקות אמצעי לחימה, למשל אלביט, לנוכח העלייה הצפויה בביקוש למוצריהן.

 

הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר (sell side) בבית ההשקעות פסגות. הטור משקף את הדעה האישית שלו ואינו משקף בהכרח את הדעה של בית ההשקעות בו הוא עובד

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"צוק איתן" משפיע לא רק על מצב הרוח, אלא גם על הכיס
מומלצים