שתף קטע נבחר

תקדים: FDA אישר תרופה לאבולה - שטרם נוסתה

גם ללא ניסויים מקדימים בבני אדם, אישר מינהל המזון והתרופות האמריקני להתחיל טיפול בתרופה החדשה TKM, המבטיחה לחסל את נגיף האבולה. מהן התרופות הנוספות שנלחמות במחלה, מדוע הוכרז מצב חירום בינלאומי והאם יש חשש מיציאה של ישראלים לאפריקה. מומחה ישראלי ל-ynet: להשתמש בתרופה שלא נוסתה - בעיה אתית

תקווה חדשה למיגור מגפת האבולה : מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, אישר לראשונה בעולם שימוש בתרופה ניסיונית נגד נגיף האבולה - תרופה שטרם נוסתה בבני אדם.

 

התרופה, TKM, פועלת במנגנון משוער שבו היא מעכבת את פעילות ה-RNA, האחראי לשכפול הגנטי של הווירוס. בכך אמורה התרופה לעכב את המשך התפשטות הנגיף בגוף, בדומה לתרופות נגד HIV.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

התפרצות האבולה:

ישראל בסכנה בגלל האבולה? כל התשובות

מש' הבריאות נערך להתפרצות אבולה בישראל

הישראלי שנלחם באבולה באפריקה: "כמו סוף העולם"

 

צורך קריטי בתרופה יעילה

מדובר בתקדים משמעותי, שכן בשגרה מאשר ה-FDA להשתמש בתרופות שטרם

נוסו בבני אדם רק לאחר שלושה שלבי ניסוי קודמים שהראו כי התרופה בטוחה ויעילה. אולם לאור מגפת האבולה הממשיכה להתפשט במערב אפריקה, ומשום שאין בנמצא תרופה אחרת, אישרו מומחי הארגון את המהלך.

 

"מצאנו את עצמנו בדילמה", הסבירה מארי פול קיני, עוזרת מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי. "ישנם כמה חיסונים חדשים ותרופות שפותחו אך טרם נוסו בבני אדם. במקביל, יותר מדי חיים אבדו בינתיים".

 

"אנחנו שמחים על החלטת מינהל המזון והתרופות האמריקני", אמר מארק מאריי, מנכ"ל חברת טקמירה, מפתחת התרופה. "ההתפרצות הנוכחית מדגישה את הצורך הקריטי בטיפול יעיל בנגיף. המצב דחוף ונעשה שימוש בתרופה הניסיונית שלנו במסגרת פרוטוקולים מסודרים ותחת רגולציה קפדנית".

 

עד כה בוצעו בתרופה TKM ניסיונות בפרימטים (זני קופים) הנגועים באבולה. מתן התרופה הביאה ל-100% ריפוי בקרב הקופים.

 

 

האמריקנים כבר קיבלו תרופה

במקביל, נמשך הניסוי בתרופה ZMapp שניתנה בשבוע שעבר לשני אמריקנים. על פי הדיווח הראשוני, מצבם השתפר תוך שעה מקבלת התרופה. ZMapp מכילה קוקטייל של שלושה נוגדנים מונוקלונליים, כלומר נוגדנים ספציפיים שנועדו לנטרל את נגיף האבולה. התרופה נוסתה רק בקופים ומעולם לא בבני אדם, אולם מצב החירום במגפת האבולה הביא לאישור הטיפול גם בתרופה זט.

 

ממשלת ליבריה הודיעה שהזמינה מספר מנות של ZMapp, והביעה תרעומת על כך שהתרופה ניתנה לאמריקנים ולא לתושבי אפריקה. עם זאת, הכמות שהוזמנה לא תעזור משמעותית לעצירת המגפה: בליבריה נדבקו כבר 600 תושבים, 45 מתוכם בסוף השבוע האחרון בלבד.

 

קנדה הודיעה כי תשתתף גם היא במאמצים למיגור המגפה, ותתרום 1,500 מנות של חיסון ניסיוני נגד אבולה שפותח לפני מספר שנים. החיסון נועד לניסויים בבעלי חיים ומעולם לא נוסה בבני אדם. חיסון נוסף שנמצא בשלבי פיתוח מתקדמים בארצות הברית יינתן גם הוא לתושבי אפריקה, בתקווה שיראה תוצאות חיוביות.

 

בינתיים ממשיך האבולה להתפשט במהירות במערב אפריקה, וארגון הבריאות העולמי קבע כי מדובר ב"מצב חירום בינלאומי". על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, עד כה מתו בשל נגיף האבולה 1,013 בני אדם, מתוך 1,848 שנדבקו. המדינות הנגועות הן גינאה, סיירה ליאון, ליבריה וניגריה.

 

  

עד 90% תמותה

המראות במדינות הנגועות קשים: פחד זרוע בקרב התושבים המתהלכים עם מסכות וכפפות ונמנעים ממגע קרוב. בתי חולים קורסים ממאות הנדבקים שהועברו לאשפוז בבידוד, ומרפאות כפריות שבהן נבדקו חולים - נשרפו כליל. סיירה לאון וליבריה הזהירו את התושבים מפני התכנסויות המוניות, אולם המונים נהרו בימים האחרונים לכנסיות כדי להתפלל לאל שישמור אותם מפני "שטן האבולה".

 

בבירת ליבריה השוו רבים את האבולה למלחמת האזרחים הקטלנית שקרעה את המדינה לגזרים בשנים 2003-1989 והביאה למותם של כרבע מיליון בני אדם. "כולם פוחדים כל כך", אמר מרטי ג'ונס סיטור בכנסייה בליבריה, "אבל האבולה לא הולכת לערער את האמונה שלנו בשום אופן, כי כבר עברנו תקופות קשות".

 

ארגון הבריאות העולמי מעריך שהתפרצות האבולה תימשך חודשים, אך מערכות הבריאות האפריקניות מתקשות להתמודד. הן פנו בבקשה לסיוע דחוף בכסף ובצוותי חירום רפואיים.

  

מאז שהתגלה הנגיף לראשונה בשנת 1976, קטלה המגפה 1,590 בני אדם - וזאת לפני שיעור התמותה הגבוה בהתפרצות הנוכחית. המחלה מתחילה בחום ממושך, כאבי גרון, תשישות, הקאות וירידה במשקל, וממשיכה בדימומים מאסיביים, קריסת מערכות, פגיעה בתפקודי הכבד והכליות, פגיעה נוירולוגיות ומוות.

 

מרגע ההדבקה עשוי הנגיף לדגור בגוף במשך יומיים עד שלושה שבועות, עד פרוץ הסימפטומים הראשונים. מרגע הופעת הסימנים הראשונים, 90%-40% מהנדבקים ימותו. 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutetrstock
צורך קריטי בתרופות ובטיפולים חדשים
צילום: shutetrstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים