שתף קטע נבחר

ישראל בסכנה בגלל האבולה? כל התשובות

מה היא אבולה, למה היא מוגדרת כמגפה, מה הם התסמינים הראשונים, כיצד נדבקים, האם יש לה טיפול והאם ישראל נמצאת בסכנה בשל ההתפרצות במערב אפריקה? מדריך שאלות ותשובות

קרוב לאלף קורבנות: זהו מניין מקרי המוות במגיפת האבולה במערב אפריקה. רשויות הבריאות וארגוני סיוע פועלים ללא הרף בנסיונות למגר את המגפה, אבל נראה שהיא ממשיכה להתפשט, בינתיים בשלוש מדינות בלבד. מה הם תסמיני המחלה, האם קיים טיפול אפקטיבי וכיצד מתמודדים? כל התשובות לכל השאלות הבוערות:

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

התפרצות האבולה

מש' הבריאות נערך להתפרצות אבולה בישראל

הצלחה לתרופה הנסיונית לאבולה: שני חולים התאוששו

כתב CNN בלב המגפה: "האבולה בכל מקום"

ניצולה נדירה ממחלת האבולה: נולדתי מחדש

 

מה זה בעצם אבולה?

מדובר באחת ממחלות הקדחת הדימומית. היא נקראת כך משום שהיא גורמת לדימומים פנימיים המובילים למוות. מדובר באחת המחלות הקטלניות ביותר הידועות לעולם הרפואה.

 

שמו של נגיף האבולה ניתן לו על שם נהר ה"אבולה" בזאיר שבאפריקה, סמוך למקום ההתפרצות הראשונה של המחלה בשנת 1976. לאחר מכן היו התפרצויות נוספות בזאיר וגבון.

 

כיצד נדבקים בנגיף?

המחלה מועברת לאחר מגע ישיר עם חולים או מתים, בעיקר באמצעות הפרשות ונוזלי גוף, במיוחד בבתי חולים לאחר שימוש במחטים מזוהמות, או לאחר מגע עם הפרשות של בעלי חיים מתים או חיים.

 

תוך כמה זמן מופיעים תסמינים?

זמן הדגירה של הנגיף נע בין יומיים לשלושה שבועות. כלומר, אדם עלול להידבק בנגיף, אך לסבול מתסמיני המחלה רק כעבור כמה שבועות.

 

מה הם סימני המחלה?

תחילה מופיעים חום גבוה, כאבי ראש, שרירים, בטן, תשישות ובחילות. בהמשך מופיעים דימומים מפתחי הגוף, ובהם אף, פה, פי הטבעת ואיברי המין. במקביל נוצרים שטפי דם על פני העור ובעיניים.

 

המחלה ממשיכה להסתבך לכדי פגיעה בכבד, פגיעה נוירולוגית וכשל רב מערכתי. כשבוע עד שבועיים מהופעת הסימפטומים הראשונים, מתים 40 עד 90% מהחולים.

 

האם קיים טיפול למחלה?

נכון להיום אין כל טיפול ספציפי או חיסון למחלה, פרט לטיפול תומך הנועד למנוע הידרדרות ולטפל בתוצאות ומוביל לשליטה בדימומים, איזון הפרעות המלחים בדם , מניעת התייבשות, טיפול בהפרעות במערכת הקרישה, טיפול בכאבים, לעתים מתן אנטיביוטיקה תוך ורידית למניעת זיהומים משניים, וחיבור החולה למכונת הנשמה.

 

השבוע פורסם כי שני האמריקנים שנדבקו במחלה, טופלו בתרופה הנסיונית ZMapp ומצבם השתפר משמעותית בתוך שעה. עדיין לא ברור האם השיפור הוא הודות לתרופה. הרכב התרופה החדשה טרם פורסם, אולם על פי ההערכות מדובר בסרום המכיל נוגדנים התוקפים את האבולה.

 

עד כה נוסתה התרופה החדשה על קופים בלבד, וניסויים בבני אדם אמורים להתחיל בקרוב, מה שהופך את שני האמריקנים לבני האדם הראשונים שמטופלים בתרופה.

 

האם תושבי ארה"ב נמצאים בסיכון, בשל הגעתם של שני אמריקנים שנדבקו באבולה, לטיפול מאפריקה?

הסיכוי כמעט אפסי. לקראת הגעתם של השניים נערכו הכנות רבות, והם הועברו לבידוד מוחלט בחדרי אישפוז מיוחדים בעלי מערכת סינון אוויר ונמצאים תחת ניטור רפואי קפדני. נגיף האבולה אינו עובר באוויר, אלא רק באמצעות נוזלי גוף.

 

מחלה מידבקת במגע של נוזלי גוף (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחלה מידבקת במגע של נוזלי גוף(צילום: AFP)

 

אילו מדינות נגועות באבולה?

ליבריה, גינאה וסיירה ליאון. משרד החוץ הישראלי הפיץ בסוף השבוע אזהרת מסע לישראלים, וקרא להם להימנע מלבקר בשלוש המדינות הללו.

 

מה הורג את וירוס האבולה?

אבולה הוא נגיף רגיש מאוד, ונהרס בשטיפה פשוטה במים וסבון וכמובן גם בחומרי חיטוי המכילים אמוניה או אלכוהול. לכן ניקוי של משטחים מזוהמים חשוב ביותר. עם זאת, עובדי בריאות המחטאים איזורים מזוהמים, חייבים להתמגן בכפפות, חלוקים חד פעמיים, משקפי מגן ומסכות.

 

האם ישראל בסכנת הדבקה?

על פי כל ההערכות, לא. מכל מקום, משרד הבריאות נמצא בקשר שוטף עם ארגון הבריאות העולמי, ובתי החולים והרופאים הונחו להפנות לאשפוז תחת בידוד מיידי כל חולה ששב ממדינות אפריקה ושגילה סימפטומים חשודים להדבקה באבולה.

 

כיצד מטופלת התפרצות האבולה באפריקה?

ארגון הבריאות העולמי יחד עם ארגוני סיוע ורשויות הבריאות במדינות הנגועות במערב אפריקה, מנסות להשתלט על ההתפרצות בכמה מישורים: חולים המגלים את תסמיני המחלה ומגיעים לבתי החולים, מועברים לחדרי בידוד. המקומות בהם שהו הנדבקים עוברים חיטוי מסיבי, או שריפה.

 

התושבים נמנעים ממגע קרוב ואף מלחיצת ידיים. בשדות התעופה מודדים לכל הנוסעים את חום הגוף, וצוותי הדיילים משתמשים בכפפות בביקורות הדרכונים ותהליך הצ'ק אין. ממדי המגיפה הולכים ומתעצמים,

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נלחמים באבולה באפריקה
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים