שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

אז למה לה פוליטיקה עכשיו? / מחוץ לרדאר

הג'ודוקא מאילינדה קלמנדי הפכה לאלופת העולם הראשונה מקוסובו ושגרירה של מדינה הנאבקת על הכרתה בעולם. אחרי שהביסה כל יריבה על המזרן, היא עדיין מחכה לנצח בקרב על הזכות לייצג את מדינתה באולימפיאדה

ב-24 באוקטובר 2009 הייתה הג'ודוקא הישראלית, שחר לוי שותפה לרגע היסטורי. לוי עמדה על הפודיום בפריז שם קיבלה את מדליית הכסף בה זכתה באליפות העולם עד גיל 20. מדרגה אחת מעליה ניצבה הג'ודוקא מקוסובו, מאילינדה קלמנדי. מכיוון שקוסובו עדיין לא הוכרה אז כחברה באיגוד הג'ודו העולמי, קלמנדי התחרתה תחת האיגוד העולמי כשהאותיות IJF (International Judo Federation) עיטרו את גב חליפתה.

 

 

רגע לאחר שמדליית הזהב הונחה על צווארה של קלמנדי, אלופת העולם הטרייה, התרחשה ההפתעה הגדולה. בניגוד לתכנון ולראשונה בתולדות המדינה הצעירה שהכריזה על עצמאותה רק 20 חודשים מוקדם יותר, נוגן ההמנון הלאומי של קוסובו באירוע ספורט בינלאומי.

 

 

מאילינדה קלמנדי עם מדליית הזהב באליפות העולם בג'ודו (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
מאילינדה קלמנדי עם מדליית הזהב באליפות העולם בג'ודו(צילום: GettyImages)

 

מאז אותו יום הפכה קלמנדי, 23, לגיבורה לאומית בקוסובו ולאחת מהשגרירות החשובות ביותר של מדינה צעירה הנלחמת על הכרתה בעולם.

 

הקלישאה אומרת שצריך להפריד בין "פוליטיקה" ו"ספורט", וגם קלמנדי עצמה לבטח הייתה מעדיפה להתרכז בהישגיה המזהירים על המזרן, אלא שבמקרה המיוחד שלה ה"פוליטיקה" וה"ספורט" הם ממש כתאומים סיאמיים בלתי ניתנים להפרדה.

 

הדחייה של הוועד האולימפי

כדי להבין את הסיפור המיוחד של קלמנדי, נדרש מעט רקע על המקום ממנו היא באה. קוסובו מהווה מוקד לעימותים אתניים מזה מאות שנים, בעיקר בין אלבנים המהווים את רוב האוכלוסייה במדינה לבין סרביה הרואה במקום כבעל חשיבות להיסטוריה הסרבית.


קוסובו. מקור לעימותים בין אלבנים לסרבים (צילום: AP) (צילום: AP)
קוסובו. מקור לעימותים בין אלבנים לסרבים(צילום: AP)

 

לאחר מלחמת העולם השנייה זכתה קוסובו במעמד אוטונומי בתוך הרפובליקה הסרבית, מעמד אשר הלך והתחזק בשנות השישים. השינוי החל בשנות השמונים כשנשיא סרביה סלובודן מילושביץ' החל לצמצם את האוטונומיה של קוסובו מה שפגע באוכלוסיה האלבנית באיזור.

 

ב-1995 פתח ארגון הגרילה, הצבא לשחרור קוסובו (KLA) במאבק חמוש למען הענקת עצמאות לקוסובו. הלחימה בחבל קוסובו בין ה-KLA שזכה לתמיכה אלבנית לבין סרביה ומונטנגרו הלכה והחריפה והביאה להתערבות בינלאומית. ב-1999 תקפו כוחות נאט"ו, ארגון בינלאומי בו חברות מעצמות כארה"ב, בריטניה, גרמניה וצרפת, מטרות שונות בסרביה.

 

בפברואר 2008 חרף התנגדותה הנחרצת של סרביה, הכריזה קוסובו על עצמאות. עד היום רק חלק ממדינות העולם מכירות בעצמאותה של קוסובו, ישראל למשל איננה מקיימת יחסים דיפלומטיים עם המדינה החדשה ולא הכירה בעצמאותה באופן רשמי.

 

חגיגות העצמאות של קוסובו ב-2008 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חגיגות העצמאות של קוסובו ב-2008(צילום: רויטרס)

 

מבחינה ספורטיבית מעמדה של קוסובו מורכב. למרות שמספר שחקני כדורגל מפורסמים כמו שרדאן שאקירי וואלון ברהמי צמחו בקוסובו, המדינה עדיין איננה חברה מן המניין בפיפ"א ורק לאחרונה קיבלה אישור לערוך משחקי ידידות בתנאי שההמנון הלאומי לא ינוגן לפני פתיחתם. לעומת זאת, מספר התאחדויות בינלאומית של ענפי ספורט אחרים דווקא הכירו בקוסובו כחברה מלאה.

 

הוועד האולימפי הבינלאומי בשל לחץ סרבי מסרב לקבל את קוסובו למשפחה האולימפית וספורטאים קוסוברים אינם יכולים להתחרות תחת דגל מדינתם במשחקים האולימפיים.

 

גדל בקוסובו, מייצג את שווייץ. שרדאן שאקירי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
גדל בקוסובו, מייצג את שווייץ. שרדאן שאקירי(צילום: EPA)

 

הפשרה האלבנית

אל תוך הסיר הפוליטי המבעבע הזה נזרקה קלמנדי, ג'ודוקא מהצמרת העולמית שכל מבוקשה הוא להתחרות ולייצג את מדינתה בכבוד ברחבי העולם. סיפורה יוצא הדופן של קלמנדי זכה לעניין עולמי בתקופה שקדמה לאולימפיאדת לונדון.

 

קלמנדי שכבר אז נחשבה לאחת מהטובות בעולם בשמקל עד 52 ק"ג התראיינה בכלי תקשורת רבים והביעה את צערה על כך שאיננה יכולה לייצג את מדינתה במשחקים האולימפיים, "הייתי האדם הכי שמח בעולם אם הייתי יכולה לייצג את המדינה שלי. אנחנו מדינה חדשה וזו הזדמנות להראות לעולם שיש בקוסובו אנשים צעירים שמסוגלים לעשות דברים טובים. אני לא מבינה למה פוליטיקה צריכה לבוא לפני כל דבר, מגיע לספורטאים שלנו לייצג את קוסובו".

 

במשחקים האולימפיים בלונדון היא הופיעה תחת דגל אלבניה (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
במשחקים האולימפיים בלונדון היא הופיעה תחת דגל אלבניה(צילום: GettyImages)

 

הסירוב העיקש של ז'ק רוג, נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי דאז, לאפשר לקוסובו להשתתף במשחקים האולימפיים אילץ את קלמנדי לפנות לאלטרנטיבה אחרת. מכיוון שהחזיקה באזרחות כפולה (קוסוברית ואלבנית) היא לא הורשתה לתחרות כספורטאית עצמאית והאפשרות שנותרה לה הייתה לייצג את אלבניה. האולימפיאדה עצמה הייתה מאכזבת עבור קלמנדי והסתיימה מוקדם מהצפוי בהפסד בשמינית הגמר ליריבה ממאוריציוס.

 

עם זאת, מספר חודשים לפני האכזבה בלונדון, זכתה קלמנדי לחדשות משמחות. איגוד הג'ודו העולמי הסכים לקבל את קוסובו כחברה מלאה. ההחלטה הזו אפשרה לקלמנדי לייצג את מדינתה בתחרויות הסבב העולמי לרבות אליפות העולם ואליפות אירופה.

 

בהמשך קלמנדי קיבלה את מבוקשה וזכתה לייצג את קוסובו (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
בהמשך קלמנדי קיבלה את מבוקשה וזכתה לייצג את קוסובו(צילום: GettyImages)

 

בשנה שעברה באליפות העולם בברזיל, יומיים לפני שירדן ג'רבי הפכה לאלופת העולם הישראלית הראשונה בג'ודו, מאילינדה קלמנדי הפכה לאלופת העולם הראשונה מקוסובו בכל ספורט שהוא. עבור הקוסוברים היה מדובר ביום חג של ממש, אפילו הכדורגלן שרדאן שאקירי אשר גדל במדינה ומשחק עבור נבחרת שווייץ בירך את אלופת העולם הטרייה.

 

הזכייה באליפות העולם והפרסום שנלווה אליה חיזקו את מעמדה של קלמנדי כשגרירה חשובה של קוסובו. מעבר ליכולת הספורטיבית הנהדרת שלה, אופייה הנעים, השליטה המצוינת שלה באנגלית וכושר הביטוי הגבוה שלה מסייעים לה להציג באור חיובי את המדינה הצעירה ממנה היא באה. מאז שהוכתרה לאלופת העולם הספיקה קלמנדי לככב בסרטון הקורא לצרף את קוסובו לאיחוד האירופי ולקחה חלק בכינוס העוסק בעתידה של קוסובו.

 

מאילינדה קלמנדי בסרטון של האיחוד האירופי

 

אלופת העולם, ירדן ג'רבי המשתפת פעולה עם קלמנדי בקבוצת גלאטסראיי מעידה: "כולם מכירים אותה בקוסובו, היא מאוד מפורסמת. היא טיפוס חברותי וכזו שתמיד נעתרת לעזור. תמיד מרגיש לי שבכל פעם שאנחנו נפגשות, היא ממש שמחה לראות אותי ואני יודעת שאני שמחה לראות אותה".

 

"יש לקלמנדי יתרונות שהופכים אותה לרמה מעל כולן"

אך מעבר להיותה שגרירה מצטיינת, קלמנדי היא לפני הכול ג'ודוקא מעולה, מהטובות בעולם כיום. השנה היא המשיכה במומנטום מהזכייה באליפות העולם וזכתה גם באליפות אירופה. היא מובילה את הדירוג העולמי במשקל עד 52 ק"ג ולמעשה צברה הכי הרבה נקודות דירוג מבין הנשים בכל המשקלים. לאליפות העולם שתיפתח ביום שני הקרוב ברוסיה היא תגיע כפייבוריטית להגן על תוארה.

 

"יש לה כמה יתרונות ברורים שפשוט הופכים אותה לרמה אחת מעל כולן", מנתחת שחר לוי, "היא חזקה פיזית באופן מאוד בולט ואגרסיבית בצורה יוצאת דופן. היא לא תוותר עד שתשיג את האחיזה וזה המפתח שלה לניצחון בקרב. חוץ מזה היא שמאלית והרבה בנות לא מסתדרות עם זה".

 

פייבוריטית לזכות בזהב גם השנה. קלמנדי (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
פייבוריטית לזכות בזהב גם השנה. קלמנדי(צילום: GettyImages)

 

כמו כל ספורטאית אולימפית, היעד העיקרי עבור קלמנדי הוא המשחקים האולימפיים בריו

בעוד פחות משנתיים. לעת עתה נראה כי גם שם לא תינתן לה הזדמנות להפוך לאלופה האולימפית הראשונה המתחרה תחת דגל קוסובו.

 

עוד ב-2008 הוועד האולימפי הבינלאומי הבהיר כי לא יוכל לקבל את קוסובו כחברה כל עוד האו"ם איננו מכיר בה באופן רשמי כמדינה עצמאית. אמנם נכון להיום מעל לחצי מהמדינות החברות באו"ם מכירות בקוסובו, אך הדרך שלה לקבלה רשמית לאו"ם עדיין ארוכה. עם זאת, הטיעון של הוועד האולימפי נראה קצת מוזר בהתחשב בכך שטייוואן מתחרה במשחקים האולימפיים כמשלחת עצמאית תחת השם "טיי-פיי הסינית" למרות שאיננה מוכרת באופן רשמי באו"ם.

 

כרגע מסתמן שקלמנדי תאלץ להסתפק פעם נוספת בהשתתפות באולימפיאדה תחת הדגל האלבני. פשרה סבירה אך לא מושלמת כפי שהיא מסבירה בעצמה, "כאלבנית מקוסובו אני גאה לייצג את אלבניה, אבל אני רוצה להיות פשוט ספורטאית מקוסובו. נמאס לי כבר מהשאלות הללו: 'למה פעם אחת את מקוסובו ופעם אחרת מאלבניה?'. לא משנה כמה הצעות אקבל לייצג מדינות אחרות, אני אוהבת את המדינה שלי ורוצה להתחרות עבורה. אולי זו לא המדינה הכי יפה באירופה, אבל מבחינתי זו המדינה הכי טובה בעולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: GettyImages
מאילינדה קלמנדי
צילום: GettyImages
מומלצים