שתף קטע נבחר

צילום: אבי רוקח

50 ימי לחימה. רות, סוף?

ירי מאסיבי של רקטות הוציא לדרך את "צוק איתן". 70 הרוגים, אלפי רקטות וכניסה קרקעית לחיסול איום המנהרות. סיכום ימי הקרב שתם ולא נשלם?

14 שנה ספגו יישובי עוטף עזה ודרום הארץ רקטות ופצצות מרגמה. במרוצת השנים יצאה ישראל לאינספור מבצעים, ובחמש השנים האחרונות ניתן לציין את מבצע "עופרת יצוקה" ומבצע "עמוד ענן". כעת, כשהפסקת האש הביאה לכאורה לסיום מבצע "צוק איתן" שנמשך 50 ימים, עולה השאלה אם מדובר בסבב האחרון בלחימה בין ישראל לעזה.

 

מאז תחילת המבצע ב-8 ביולי שוגרו לעבר ישראל 4,564 רקטות ופצמ"רים. 3,641 התפוצצו בישראל, 3,417 בשטח פתוח ו-224 בשטח בנוי. 735 יורטו. באותה תקופה תקף צה"ל 5,263 מטרות, בהן אתרי ייצור ואחסון אמל"ח, עמדות תצפית, חמ"לים, משרדים צבאיים, מקומות מפגש של פעילי טרור, תשתיות שמוקמו בבתי מפקדים או פעילים, מתחמים צבאיים ועוד.


 

אז אחרי 70 הרוגים ישראלים ויותר מ-2,139 פלסטינים - מי ניצח ומי הפסיד? התשובות יהיו כנראה בעתיד הקרוב, וכלל לא בטוח שיהיו חד-משמעיות. עד אז, לפניכם סיקור האירועים הבולטים במבצע צוק איתן, שעם סיומו השאיר תושבים רבים בדרום הארץ ספקניים בנוגע להצלחת המבצע, שנועד להביא שקט מירי רקטות ולחסל את איום המנהרות שנחפרו לשטח ישראל.

 

חדירה לזיקים ומזל"ט חמאסי בשמי ישראל

במהלך מבצע "שובו אחים" לאיתור שלושת הנערים אייל יפרח, גיל-עד שער ונפתלי פרנקל נורו מעזה מטחים בלתי פוסקים של רקטות ופצצות מרגמה. ממשלת ישראל הורתה על פתיחתו של מבצע שכונה "צוק איתן" ונועד להפסקת הירי.

 

גורם צבאי בכיר אמר כבר ביום פתיחת המבצע כי זה יהיה מבצע ארוך. "הגברנו את התקיפות ונגביר ביממה הקרובה, אנחנו מניחים שהמבצע יתגלגל. אנחנו נכנסים למבצע ארוך. צריך אורך רוח מול ירי שילך ויתגבר, ויש אורך רוח בצבא".

 

על חמאס העריכו אז בצבא כי הוא נכנס לסבב הנוכחי "במצוקה משמעותית מבעבר לנוכח הישגיו הדלים ביהודה ושומרון. מצבו בעזה בשפל של שנים". לא ברור מהיכן הגיעה ההערכה הזאת כשמסתכלים היום על כמויות הרקטות שנורו לעבר ישראל.

 

ואכן הירי לא הפסיק והמילים "צבע אדום" והסירנות העולות ויורדות נמשכו ללא סוף. בינתיים, צץ איום חדש על יישובי העוטף - איום החדירה מהמנהרות. יממה לאחר פתיחת המבצע הצליחו חמישה מחבלי חמאס לחדור דרך הים במטרה לבצע פיגוע בקיבוץ זיקים במועצה האזורית חוף אשקלון. כוח צה"ל חיסל אותם לפני שהגיעו לשערי הקיבוץ. באותו יום, 8 ביולי, קרו שני אירועים משמעותיים נוספים: הרקטה הראשונה שנורתה במבצע לעבר גוש דן והחלטת הקבינט לגייס 40 אלף אנשי מילואים. עד לסיום המבצע, כמות אנשי המילואים שגויסו הכפילה את עצמה.

 

שישה ימים בתוך המבצע וחמאס הציג כלי נוסף שברשותו. ערוץ הטלוויזיה של חמאס שידר תמונות שצילם לכאורה מזל"ט של הארגון שיורט על ידי סוללת פטריוט באזור אשדוד.

 

המזל"ט של חמאס. בארגון טענו כי צילם את הקריה בתל אביב ()
המזל"ט של חמאס. בארגון טענו כי צילם את הקריה בתל אביב

באותו יום דווח כי שלושה כלי טיס הצליחו לחדור לישראל למרחק של יותר מ-60 ק"מ מגבול עזה. הטענה בעזה הייתה כי המזל"ט, מדגם אבאביל 1, הצליח לצלם גם את הקריה בתל אביב. בזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז א-דין אל-קסאם, טענו כי איבדו קשר עם אחד מכלי הטיס בגיחה השנייה ועם כלי טיס נוסף בגיחה השלישית, אך הבהירו כי המשימה בוצעה בהצלחה.

 

שבוע שני: התחיל בהפסקת אש - נמשך בכניסה קרקעית

אחרי שמונה ימים של לחימה וירי רקטות בלתי פוסק נרשם הרוג ראשון. דרור חנין, בן 37 מבית אריה, הגיע לאזור מחסום ארז כדי לחלק אוכל ושתייה לחיילים שהמתינו לפקודה להיכנס לרצועת עזה. פצצת מרגמה שנפלה באזור גרמה לפציעתו הקשה ומאוחר יותר הוא מת מפצעיו בבית החולים. הירי נמשך למרות החלטת הקבינט לקבל את היוזמה המצרית להפסקת אש, ראשונה מתוך 11 שקיבלה ישראל במהלך ימי המבצע.

ההרוג הראשון במבצע. דרור חנין ()
ההרוג הראשון במבצע. דרור חנין

בסופו של אותו יום, הכניסה הקרקעית לרצועה הלכה והתקרבה. כ-100 אלף מתושבי צפון הרצועה קיבלו הודעות מוקלטות שקראו להם לעזוב את מקום מגוריהם ולעבור לתוך עזה לקראת תקיפה אפשרית.

 

ביום העשירי למבצע החליטו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון להעביר הילוך ולהוציא לפועל את המבצע הקרקעי בעקבות איום המנהרות שרק הלך והתגבר. דובר צה"ל מסר בסביבות השעה 22:30 כי כוחות יבשה גדולים של צה"ל החלו בפעולה ממוקדת לסיכול תשתיות טרור בצפון רצועת עזה, במרכזה ובדרומה. ההחלטה התקבלה בעקבות סיכול פיגוע מנהרה, שממנה חדרו 13 מחבלי חמאס באזור קיבוץ סופה. דובר חמאס, פאוזי ברהום, אמר אז: "הפלישה הקרקעית היא צעד מסוכן, ישראל תשלם עליו".

 

לוחם צה"ל מתכונן לכניסה לעזה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
לוחם צה"ל מתכונן לכניסה לעזה(צילום: דובר צה"ל)

נתניהו, יעלון וגנץ בקריה מפקחים על הכניסה לעזה (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
נתניהו, יעלון וגנץ בקריה מפקחים על הכניסה לעזה(צילום: חיים צח, לע"מ)

יממה בתוך המבצע הקרקעי נהרג חייל צה"ל, סמ"ר איתן ברק, בפעילות בעזה. גורם צבאי בכיר אמר לאחר הלילה הראשון במהלך הקרקעי: "היו חיכוכים הלילה והמבצע מתקדם לפי התוכנית". חיילי צה"ל החלו באיתור פתחי המנהרות ההתקפיות וגילו 21 כאלה. מניין ההרוגים בקרב חיילי צה"ל המשיך לטפס: כעבור יומיים נרשם יום דמים ו-13 חיילים מחטיבת גולני נהרגו במהלך הפעילות בעזה, שבעה מהם בתקרית "נגמ"ש המוות". אחד מאותם שבעה לוחמים היה גם סמ"ר אורון שאול, שהליך זיהוי גופתו היה מורכב וסבוך. כעבור חמישה ימים הגיעו ראשת אכ"א, האלופה אורנה ברביבאי, והרב הצבאי הראשי, תת-אלוף רפי פרץ, לבית משפחת שאול והודיעו להם כי אורון הוכרז כחלל צה"ל שמקום קבורתו אינו ידוע.

 

ראש הממשלה נתניהו הביע צער על מות החיילים והבהיר כי המשימה תושלם. "אני רוצה לומר לכם שאין מלחמה צודקת מזו שבניכם נפלו בה בגבורה. אנחנו נחזיר את השקט לדרום, למרכז ולכל חלקי הארץ", אמר אז נתניהו. באותם ימים גברה גם תופעת הפצת השמועות ברשתות החברתיות ובווטסאפ. לאחר יום הדמים של חטיבת גולני, קיבלו כמה משפחות הודעה על מות יקיריהם, שהתבררה כהודעה כוזבת. "מיותר לציין איזו תחושה קשה זו. זה עוול נוראי, והוא הגיע בצורה מאוד אגרסיבית", אמר חבר משפחה שקיבלה את ההודעה.

 

ביום ה-14 למבצע "צוק איתן" נרשמה חדירה נוספת דרך מנהרה, הפעם ליד היישובים ניר עם וארז. שתי חוליות מחבלים חדרו לשטח ישראל דרך מנהרה בצפון רצועת עזה. מערך התצפיות זיהה את המחבלים, וכלי טיס של חיל האוויר תקף את החוליה הראשונה ופגע בה. כוח שהוקפץ לנקודה חיסל כעשרה מחבלים מהחוליה השנייה. אותה חדירה גבתה מחיר כבד. שבעה חיילים, בהם מג"ד בבה"ד 1 סגן אלוף דולב קידר, נהרגו.

 

בימים הראשונים ללחימה הקרקעית הצטייר מפקד חטיבת גולני, אלוף משנה רסאן עליאן, כגיבור, לאחר שנפצע ביום הראשון ללחימה הקרקעית ושב לשדה הקרב. "אני חוזר להמשיך את המשימה ולהצטרף ללוחמים שעדיין עושים את העבודה", אמר. "אנחנו חזקים ויציבים. התעדכנתי במהלך היום וחצי האחרונים שהחבר'ה המשיכו, פגעו בלא מעט מחבלים והשיגו לא מעט מהמשימה. יש לנו עוד טיפה ונסיים את זה".  

 

גיבור המערכה. אל"מ רסאן עליאן (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
גיבור המערכה. אל"מ רסאן עליאן(צילום: דובר צה"ל)

עם ירי הרקטות הגובר לעבר ישראל והמטחים לגוש דן, נרשם ניצחון ראשון לחמאס בדמות הפסקת טיסות החברות הזרות לישראל וממנה. בזו אחר זו הודיעו החברות כי הן מפסיקות את הטיסות. זה התחיל בהודעת רשות התעופה האמריקנית ונמשך עם חברות תעופה אירופיות רבות. לאחר יותר מיממה הודיעו החברות על חידוש הטיסות.

 

הלחץ הבינלאומי על ישראל גובר

עשרה ימים בתוך התמרון הקרקעי ונשיא ארה"ב ברק אובמה קרא לנתניהו לפעול להפסקת אש מיידית. אובמה גינה את ירי הרקטות של חמאס ואת פיגועי המנהרות, אך הדגיש את כמות ההרוגים בצד הפלסטיני והמצב ההומניטרי המחמיר ברצועת עזה. לדרישת אובמה הצטרפה מועצת הביטחון של האו"ם, שקראה להפסקת אש מיידית ללא תנאים מוקדמים.

 

במהלך המבצע נרשמו כמה הפסקות אש הומניטריות שהוגבלו לכמה שעות. ראש הממשלה יצא לציבור והבהיר כי המבצע לא יסתיים ללא השגת מטרות המבצע. במסיבת עיתונאים שערך ב-28 ביולי בקריה בתל אביב הבהיר נתניהו כי פירוז רצועת עזה הוא חלק מכל פתרון עתידי. "לא נסיים את המבצע בלי נטרול המנהרות, שכל מטרתן השמדת אזרחינו והרג ילדינו. זהו מאבק חד וברור שהצורך בו התברר שוב היום. זהו צעד ראשון והכרחי בפירוז רצועת עזה. זה חייב להיות חלק מכל פתרון, והקהילה הבינלאומית חייבת לדרוש את זה בתוקף", אמר אז נתניהו.

 

יממה לאחר אותו נאום גבה איום הפצמ"רים מחיר כבד. ארבעה חיילי צה"ל נהרגו מנפילת פצמ"ר במועצה האזורית אשכול. כעבור יממה נרשמה תקרית דמים נוספת ומחבלים שחדרו דרך מנהרה הרגו חמישה חיילים בעמדה צה"לית באזור קיבוץ נחל עוז.

 

במקביל, התקיפות האווירות של צה"ל נמשכו בכל הכוח וכך גם מניין ההרוגים המשיך לתפוח. תקרית מסוימת הייתה זכורה מאוד: 17 פלסטינים נהרגו ו-160 נפצעו בתקיפה אווירית של ישראל בשוק בשכונת סג'עייה, שבפאתי העיר עזה. התקיפה התרחשה בעת שהפסקת אש הומניטרית הוכרזה לכמה שעות. עם זאת, הפסקת האש הזו לא הייתה תקפה לאזור זה. דובר חמאס, פאוזי ברהום, הגיב לתקיפה ואמר כי "הטבח בסג'עייה מצריך תגובה שתרעיד את אמות הסיפים".

 

באותו יום נרשמה תקרית נוספת ו-15 פלסטינים נהרגו בהפצצה של בית ספר השייך לסוכנות האו"ם לפליטים פלסטינים, אונר"א. ארה"ב לא הטילה את האשמה על ישראל, אך לאו"ם לא היה ספק. "כל הראיות שזמינות לנו מצביעות על ירי ארטילרי ישראלי", אמר מזכ"ל האו"ם באן קי מון.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הפסקת אש נוספת וחמאס מנצל אותה לחטיפה

ביום הראשון לחודש אוגוסט הודיעו מזכיר המדינה ג'ון קרי ומזכ"ל האו"ם באן קי מון על הפסקת אש ל-72 שעות למטרות הומניטריות. כוחות צה"ל נשארו בתוך הרצועה כדי לסיים את פעילות הריסת המנהרות. עם זאת, חמאס ניצל את הפסקת האש כדי להמשיך במעלליו. אש נפתחה על כוחות צה"ל באזור רפיח בדרום הרצועה. התקרית הובילה להודעת דובר צה"ל, שמסר כי עלה חשש שקצין צה"ל הדר גולדין נחטף על ידי מחבלים שחדרו ממנהרה. בתקרית נהרגו שני לוחמים נוספים: רב-סרן בניה שראל וסמל ראשון ליאל גדעוני.

 

הוריו של גולדין ואחיו התאום צור (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
הוריו של גולדין ואחיו התאום צור(צילום: עידו ארז)

האב ד"ר שמחה גולדין יצא לעיתונאים והביע תקווה ש"צה"ל יהפוך כל אבן עד שהדר יוחזר בריא ושלם". בצאת השבת יצאה משפחת גולדין כולה מביתה בכפר סבא לעיתונאים והפצירה בממשלה לפעול להחזרת בנם הביתה. "לא ייתכן שצה"ל יפקיר לוחם בשטח וייסוג מעזה", הצהיר האב. חדווה, אמו של גולדין, הביעה דרישה "שמדינת ישראל לא תעזוב את עזה עד שהיא תחזיר את הילד שלי הביתה, שלא תפקיר את הילד שלי ולא תפקיר אף ילד שיצא להגן עליה. הדר חי, ואני לא רוצה לשמוע על שום אפשרות אחרת".

 

כעבור יממה הגיעה הבשורה המרה. ראשת אכ"א אורנה ברביבאי והרב הצבאי הראשי רפי פרץ הגיעו לבית משפחת גולדין כדי להודיע להם שעל פי ממצאים שנמצאו בזירה ניתן היה לקבוע את מותו של הדר גולדין. הוא הועלה לדרגת סגן במותו.

 

למרות המשך הירי, צה"ל החל באותם ימים להסיג את הכוחות הקרקעיים מעזה לקראת סיום פעולת השמדת המנהרות. "המבצע נמשך", הבהיר אז ראש הממשלה. "צה"ל פועל בכל העוצמה כדי להשלים את יעדיו - השבת השקט והביטחון תוך פגיעה משמעותית ביעדי הטרור. כוחותינו משלימים את הפגיעה במנהרות, הם נטרלו עשרות מנהרות עד כה. זה פוגע במערך אסטרטגי שהחמאס השקיע בו מאמצים במשך שנים. היכולת הזו הייתה מאפשרת לו לחטוף ולרצוח חיילים ואזרחים רבים על ידי תקיפה בו-זמנית דרך המנהרות".

 

82 אלף חיילי מילואים גויסו ללחימה הזו. חלקם הביעו אכזבה מהסגת הכוחות. "אם התחלנו, אז צריך גם לסיים. במצב הנוכחי, נצטרך לחזור לכאן בעוד שנה", אמר אחד מהם. "זה ממש ביזיון שאנחנו נסוגים, לא עשינו במלחמה הזו שום דבר יעיל חוץ מלאבד חיילים".

 

על רקע הסגת הכוחות, החלו בקהיר השיחות בניסיון להשיג הפסקת אש קבועה. משלחת פלסטינית שכללה נציגים מהרשות הפלסטינית, חמאס והג'יהאד האיסלאמי השתתפו בשיחות, כולל משלחת ישראלית שנסעה על קו ישראל-מצרים במשך חודש ימים. על רקע השיחות בניסיון להגיע להסדרה, באו"ם היו עסקים כרגיל. מועצת זכויות האדם, גוף הידוע בביקורת החריפה שלו נגד ישראל, כבר הודיע על הקמת ועדה לבדיקת המבצע בעזה.

 

לראשות הוועדה מינתה המועצה את ויליאם שאבאס, פרופסור לדין בינלאומי ומומחה בזכויות אדם. גם המינוי הזה לא עבר בשקט, לאחר שהתברר כי בעבר קרא שאבאס להעמדתו של נתניהו לדין בהאג. במאמר בכתב-עת בענייני משפט כתב שאבאס בדצמבר 2010 שאפשר לראות בנתניהו "האדם בעל הסבירות הגבוהה ביותר לאיים על קיומה של ישראל". זאת על רקע דברי נתניהו כי "אנו ניצבים בפני שלושה אתגרים אסטרטגיים: תוכנית הגרעין של איראן, רקטות המשוגרות לעברנו ודו"ח גולדסטון".

 

"נאום הכלניות", החיסול שלא היה - ואלה שכן

ב-6 באוגוסט נשא הרמטכ"ל בני גנץ דברים בעוטף עזה בנאום שכונה לאחר מכן "נאום הכלניות". "העורף האיתן אפשר לנו להמשיך בלחימה ותושבי היישובים בעוטף עזה יכולים לחזור לבתיהם ולפתח את השדות. יש פה הנהגה אחראית, הצבא לא הולך לשום מקום ונשאר להגן פה. יש כאן קיץ חם, אבל בסתיו הגשם ישטוף את אבק הטנקים, השדות יוריקו והדרום יהיה אדום במובן הנכון".

 

דבריו של גנץ חזרו אליו כבומרנג. השיחות בקהיר נמשכו, אך הפסקות האש שהוארכו בזו אחר זו קרסו בסופו של דבר. מטחי הרקטות והפצמ"רים רק הלכו וגברו. תושבי עוטף עזה, שחלקם שבו לבתיהם לאחר אמירת גנץ, נאלצו להתמודד שוב עם הריצה למרחב המוגן.

 

בזמן שירי הרקטות נמשך, תקיפות צה"ל התחדשו אף הן. לאחר יותר מ-30 ימי מבצע ללא פגיעה משמעותית בבכירי חמאס הגיעה הבשורה שכולם חיכו לה. כמעט. מוחמד דף, ראש הזרוע הצבאית של חמאס ששרד בעבר ארבעה ניסיונות חיסול, היה יעד לחיסול של ישראל בתקיפת בית בשכונת שייח רדואן בעזה שבה נהרגו אשתו, בנו ובתו.


הלוויית אשתו ובנו של דף שנהרגו בתקיפה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הלוויית אשתו ובנו של דף שנהרגו בתקיפה(צילום: רויטרס)

אבו שמאלה, אל-עטאר ואחמד ג'עברי שחוסל ב"עמוד ענן" ()
אבו שמאלה, אל-עטאר ואחמד ג'עברי שחוסל ב"עמוד ענן"

לאחר התבטאויות עמומות מצד בכירי חמאס, דובר הזרוע הצבאית אבו עוביידה יצא בהצהרה כי דף לא נפגע בתקיפה. "אתם מוכיחים שוב ושוב שאתם כושלים", אמר אבו עוביידה לישראל. "הוא יוביל אותנו למסגד אל-אקצא וייכנס לשם".

 

ראש הממשלה נתניהו כינס מסיבת עיתונאים, אך לא התייחס לניסיון החיסול של דף. במקום זאת, הוא בחר לתקוף את שרי הקבינט שלו: "אני מציע לחבריי בקבינט: תנהגו כמו שאני נהגתי. כשהייתי ראש אופוזיציה נתתי גיבוי לראשי הממשלה בזמן מלחמה ולחימה. אני נתתי כתף ודיברתי פחות. יש פה אחריות לי ולשר הביטחון. לפעמים אנחנו משלבים דברים ולפעמים לא לפי שיקול דעת. מצפה מכולם להיות אחראיים ולא לזרוק סיסמאות ודברים ריקים ונבובים שלא עומדים במבחן".

 

לאחר ניסיון החיסול של דף, חמאס פתח במתקפת רקטות חסרת תקדים על ישראל. לא פחות מ-168 רקטות ופצצות מרגמה נורו לעבר שטח ישראל, שיא מאז תחילת המבצע. לאחר המתקפה-רבתי על יישובי הדרום ועוטף עזה, באה התגובה הישראלית. בפעולה משותפת לצה"ל ושב"כ חוסלו שלושה מבכירי חמאס: ראאד אל-עטאר, מוחמד אבו שמאלה ומוחמד ברהום. אל-עטאר, מפקד חטיבת רפיח, היה מהאחראים לחטיפתו של גלעד שליט, ואבו שמאלה היה מפקד החטיבה הדרומית של חמאס.

 

המחיר הכבד של הפצמ"רים

ביום שישי 22 באוגוסט התחלפה האופוריה שאחרי חיסול בכירי חמאס, בטרגדיה שקרתה בקיבוץ נחל עוז. כאשר משפחת טרגרמן שהתה בביתה הוא נפגע מפצצת מרגמה. דניאל בן הארבע, הבכור מבין שלושת ילדיהם של גילה ודורון, לא הספיק להיכנס לממ"ד ונהרג. הירי התבצע ככל הנראה מבית ספר של אונר"א. באותו יום ספגו יישובי עוטף עזה עשרות רקטות ופצצות מרגמה. כמה ימים לאחר מכן תקף חיל האוויר את עמדת המרגמה שממנה נורתה הפצצה שהרגה את דניאל.

 

דניאל טרגרמן ז"ל. לא הספיק להגיע לממ"ד ()
דניאל טרגרמן ז"ל. לא הספיק להגיע לממ"ד
 

ביום שלישי 26 באוגוסט החלו דיווחים על כך שהפסקת אש צפויה בקרוב

 והכרזה על כך תהיה בקהיר. במקביל המשיך ירי הרקטות  למרכז הארץ, אשדוד ואשקלון, ופצמ"רים ליישובי עוטף עזה. אחת הפצצות הייתה קטלנית - ונהרגו שני חברי קיבוץ נירים, זאב עציון (רכז הביטחון) ושחר מלמד. נכון לעכשיו הם ההרוגים האחרונים במבצע צוק איתן, 50 יום אחרי שהתחיל.

 

ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן הודיע באופן רשמי על הפסקת אש ארוכת טווח שתיכנס לתוקפה בשעה 19:00 בערב, והירי האחרון מרצועת עזה היה כמה דקות לאחר מכן. ישראל אישרה את נכונותה לקבל את הפסקת האש, אף על פי שלא הייתה על כך הצבעה של הקבינט המדיני-ביטחוני. אלפים יצאו לרחובות עזה וחגגו את סיום הלחימה, כולל ראשי חמאס, ששהו במהלך כל המבצע מתחת לקרקע. 

 

בישראל לא היו חגיגות. רבים מתושבי עוטף עזה שהתפנו מבתיהם בימים האחרונים עוד לא חזרו ליישובים. תושבי הדרום עדיין לא בטוחים אם יוכלו לשלוח את ילדיהם לבתי הספר, עם פתיחת שנת הלימודים ביום שני הקרוב. תם ולא נשלם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פלסטינים חוזרים הביתה אחרי המבצע
צילום: רויטרס
זאב עציון ז"ל, בין שני ההרוגים האחרונים במבצע
מומלצים