שתף קטע נבחר
צילום: חיות הבית

הכשה על ארבע: נחשים וחיות מחמד

הכשות של נחשי צפע מסוכנות יותר בחודשי הקיץ ובכלבים השוקלים פחות מ-15 ק"ג ואם התרחשו באזור הגפיים של הכלבים. מדוע הכלבים רגישים יותר מחתולים להכשות? מה הסיבוכים האפשריים ומדוע חשוב שהחיית המחמד תישאר רגועה ככל האפשר לאחר ההכשה? ד"ר ירון ברוכים

הכשות נחש הינן בעיה נפוצה הן ברפואה הומנית והן ברפואה וטרינרית. נחשי צפע (Vipers) מהווים חלק ממשפחת הצפעיים (Viperidae), ואחראים להרעלתם של כ-150,000 כלבים וחתולים בארה"ב מדי שנה.

 

הצפע הארצישראלי (Vipera palaestinae) הינו נחש הצפע הנפוץ ביותר במזרח התיכון, והינו האחראי למרבית הכשות הנחש בבני אדם וחיות מחמד בישראל. זהו מין אנדמי לישראל (נמצא רק באזור זה), וניתן למצוא אותו בכל רחבי המדינה, פרט לאזורים מדבריים.

 

ארס הנחש מכיל כ- 30 מרכיבים, כאשר 16 מהם זוהו, ביניהם פרוטאזות (אנזימים המפרקים חלבונים), אנזימים מפרקי ממברנות של תאי אנדותל הנמצאים בדפנות כלי הדם (hemorrhagins), חומרים המשפיעים על קרישת הדם, נוירוטוקסינים ועוד.

 

 (צילום: Frédéric Duhayer) (צילום: Frédéric Duhayer)
(צילום: Frédéric Duhayer)

מרבית ההכשות בין מאי לאוקטובר

כמות הארס המוזרקת בעת ההכשה משתנה בהתאם לטמפרטורת הסביבה, ויכולה להגיע עד גרם משקל יבש.

 

מרבית הכשות הנחש כלפי כלבים בישראל מתרחשות בעונת הפעילות של הצפע, בין חודשים מאי-אוקטובר משעות הצהריים עד שעות הלילה (14:00-22:00).

 

הסימנים הקליניים יכולים להופיע רק מספר שעות מרגע ההכשה, ויכולים לנוע בין מתונים עד למוות. עוצמת התגובה מושפעת מפקטורים התלויים הן במין הקורבן והן בנחש עצמו: מיקום ההכשה, משקל הקורבן, עמידות הקורבן, סוג הנחש וגודלו, גיל הנחש והמוטיבציה שלו להכשה וכן כמות הארס.

 

הכשות הנחש המסוכנות יותר לכלבים מתרחשות בחודשי הקיץ הראשונים ובכלבים השוקלים פחות מ-15 ק"ג. כמו כן, הסיכון עולה אם ההכשות התרחשו באזור הגפיים. עם זאת, מרבית ההכשות בכלבים מתרחשות בעיקר באזור הצוואר והראש (80%). בחתולים, הסיכון עולה ככל שמשקל הגוף יורד וטמפרטורת הגוף נמוכה יותר.

 

סימנים אופייניים לאזור ההכשה כוללים נפיחות, בצקת ושטף דם. כמו כן, סימנים סיסטמיים כוללים שוק אנפילקטי (תגובה אלרגית מוגזמת), שוק כתוצאה מתת נפח או שוק קרדיוגני. בנוסף, עלייה בקצב הנשימה ואי סדירות בקצב הלב.

 

 (צילום: Jean-Michel Labat) (צילום: Jean-Michel Labat)
(צילום: Jean-Michel Labat)
 

 

כלבים רגישים, חתולים עמידים יותר

הסיבוכים הנפוצים המתרחשים בעקבות ההכשה בכלבים כוללים זיהומים, נמק מקומי, חסימות בדרכי הנשימה, קרישיות יתר של הדם (DIC), כשל כלייתי וירידה במספר הטסיות בדם. על פי הספרות, שיעור המוות כתוצאה מהכשת צפע ארצישראלי בכלבים הינו של 3.7-6%.

 

בספרות המקצועית, חתולים נחשבים לעמידים יותר להכשות נחש ביחס לבעלי חיים אחרים, הן מבחינת העמידות שלהם לארס והן מבחינת יכולת ההתמודדות שלהם מול הנחש. אך בניגוד לספרות הישנה, מחקרים חדשים בהכשות צפע ארצישראלי ובנחשים מאותה המשפחה בארה"ב, הראו אחוזי תמותה דומים ואף גבוהים מאשר בכלבים (6-22%).

 

עם זאת, מספר המקרים במחלקת חירום וטיפול נמרץ של בית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי בבית דגן, עומד על בין 2-6 מקרים של חתולים המגיעים בעקבות הכשות נחש בשנה, לעומת 30-40 כלבים.

 

כמו כן, בחתולים תיתכן התדרדרות מאוחרת יותר, גם לאחר 24-48 מרגע ההכשה. הסימנים בחתולים כוללים נפיחות קיצונית, שטף דם מקומי, דכאון, שוק וקרישיות יתר של הדם.

במידה וכלב או חתול מוכשים על ידי נחש, על הבעלים לנסות ולהישאר רגוע עד כמה שניתן על מנת למנוע מבעל החיים התרגשות נוספת ולהביא את בעל החיים לווטרינר על מנת שיעניק לו טיפול רפואי. הטיפול בהכשות נחש בבעלי חיים כולל מתן אנטיביוטיקה, אנטיהיסטמינים, סטרואידים וחומרים נוגדי ארס.

 

"הכשות נחש בחיות מחמד" - ד"ר ירון ברוכים, מומחה לרפואת חירום וטיפול נמרץ בבית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי מיסודה של האוניברסיטה העברית בירושלים. בית הספר לרפואה וטרינרית ע"ש קורט.

 

לכתבה הקודמת בנושא על הכשות נחשים בסוסים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים