שתף קטע נבחר
.
ערוץ 20

מלקקים דבש: שלום לחיידר, שלום למלמד

23 זאטוטים נרגשים הגיעו לחיידר עטופים בטלית, בידיי אבותיהם, כדי שלא יראו חלילה מראות אסורים ביום שבו הם מתחילים ללמוד את שפת הקודש. הפעוטות ליקקו דבש מהאותיות, אכלו ביצה כסגולה לזיכרון, ופרוסת עוגה שקושטה בפסוקים. מנהל החיידר הקשיש מוחה דמעה כל שנה מחדש. צפו

היום (ב'), "ראש חודש ספטמבר" – עשו את דרכם למעלה משני מיליון ילדים לבתי הספר ולגנים. אבל במגזר החרדי ציינו את המאורע בראש חודש אלול. רבבות ילדים צעדו לישיבות, לתלמודי התורה ולחיידרים, שם החלו בני השלוש את דרכם כתלמידים מן המניין.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

23 זאטוטים נרגשים, עטופים בטליתות בזרועות הוריהם (הנרגשים לא פחות), נכנסו בזה אחר זה אל החיידר. עד גיל 4 כבר יידעו לקרוא ולכתוב. בינתיים הם מוגנים בטלית - מנהג עתיק שנועד לשמור עליהם מפני מראות אסורים, ביום שבו הם מתחילים ללמוד את שפת הקודש. מראות אסורים עלולים להיות אפילו בעלי חיים לא כשרים בדרך.

 

 

יום הכניסה לחיידר נחשב לשמח במיוחד עבורם: הפעוטות ילקקו דבש מאותיות הא"ב, יאכלו ביצה – סגולה לזיכרון, ואפילו את העוגה יקשטו פסוקים. "זו לא רק שיטת קריאה, והאותיות הנלמדות הן לא רק שפה, אלא אותיות שמרכיבות את לשון הקודש", מסביר אמיר הרץ, מנהל תלמוד תורה מרחובות. "לכן טכניקת הלימוד נובעת מהאידיאולוגיה שהאותיות עצמן הן התורה, ולכל אות יש התייחסות מיוחדת, ללא קשר לעיצורים ולהקשרים שהיא מייצרת".

 

"גישת תלמודי התורה ניצחה"

מרים הורוביץ, מומחית להוראת קריאה אומרת כי שיטת לימוד הקריאה החרדית, המכונה גם "שיטת החיידר", התקבלה בתחילת שנות התשעים בבתי הספר הכלליים, בהיותה יסודית יותר: "יש שתי גישות משמעותיות שהונהגו במוסדות החינוך לאורך השנים בישראל", כך הורוביץ. "האחת מלמדת את השפה כמכלול: לוקחים את המילים ומפרקים אותן לאותיות, ואולם בתלמודי התורה שיטת הלימוד שונה. שם בונים את יסודות הקריאה ממש מההתחלה. קודם כל לומדים על צורת האותיות, לאחר מכן את התנועות - ולבסוף את העברות, וכך מרכיבים את המילה".

 

הילד שמור בתוך טלית, עובר מידיו של אביו לידיי המלמד (צילום: ערוץ 20) (צילום: ערוץ 20)
הילד שמור בתוך טלית, עובר מידיו של אביו לידיי המלמד(צילום: ערוץ 20)

 

הורוביץ קובעת כי גישת תלמודי התורה ניצחה את שיטת הלימוד שנלקחה מלימוד השפה האנגלית בארה"ב, והונהגה בבתי הספר

ברחבי הארץ. "העברית בשונה מהאנגלית, היא שפה פונטית. במבחנים שנערכו לתלמידי כיתות ד' בסוף שנות ה-90 גילו, כי 40% נכשלו בהבנת הנקרא, וכיום יש אינטגרציה המשלבת את שתי הגישות יחד".

 

הרב בן ציון וישצקי, מנהל ומייסד חיידר "אוהלי תורה" שבכפר חב"ד, כבר ראה בחייו עשרות מחזורים של בני שלוש חוצים את מפתן המבנה, אך הוא עדיין מזיל דמעות התרגשות בכל שנה מחדש: "אני גדלתי ברוסיה", הוא אומר, "ושאיפתי הייתה להמשיך את החינוך של ילדיי, לזכות לגדל ילדים".

 

עוד בערוץ 20, היכנסו לעמוד ה-VOD

מי צריך לדאוג לחלשים?

האפליקציות הלוהטות בציבור החרדי

עמוד הפייסבוק של ערוץ 20


פורסם לראשונה 01/09/2014 14:49

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 20
אותיות מתוקות מדבש
צילום: ערוץ 20
צילום: ערוץ 20
המלמד מקבל את התלמידים החדשים
צילום: ערוץ 20