שתף קטע נבחר

צילום: EPA

אירופה משלמת, ארה"ב נגד. כופר לדאעש

האמריקנים סרבו לשלם לחוטפים - ודאעש ערפה את ראשם של סוטלוף ופולי. האירופים העבירו מיליונים - ו-4 עיתונאים שוחררו. ר"מ בריטניה: "תשלום כופר מסייע לטרור". USA טודיי: "להרוג, לא לשלם". מי משלם, מי לא?

ישראל חיכתה שנים ושחררה מאות אסירים. האירופים שילמו כופר של עשרות מיליונים. ארצות הברית ובריטניה בשלהן - לא משא ומתן, לא כופר. לאחר הרצח המזעזע של העיתונאי הישראלי-אמריקני סטיבן סוטלוף, פחות מחודש אחרי עריפת ראש של עיתונאי אמריקני אחר, ג'יימס פולי, עולה שוב השאלה כיצד יש להתנהל מול חוטפים. השניים נרצחו כמה חודשים לאחר שחרורם של קולגות אירופים שלהם, שהוחזקו אף הם על ידי האיסלאמיסטים - ושוחררו לאחר תשלום כופר.

 

עוד חדשות בעולם:

הדינוזאור הצמחוני ששקל יותר ממטוס ג'מבו

נאשם ברצח: השאיר את בנו ברכב לוהט

האקסית מגלה הכול: הולנד שקרן שבז לעניים

 

בעיתון הבריטי "אינדיפנדנט" סקרו את המדיניות של מדינות המערב המובילות בנוגע לתשלום כופר לטרוריסטים. בסקירה ניתן לראות את ההבדל הברור בין האמריקנים והבריטים לבין האירופים. "מדינות נוספות חייבות להצטרף אלינו ולהודיע כי לא ישלמו כופר", הצהיר השבוע ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון - אבל האירופים ממשיכים לשתוק.

 

 

סטיבן סוטלוף (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סטיבן סוטלוף(צילום: EPA)

 

ארצות הברית

על פי האינדיפנדנט, הגישה האמריקנית היא כי אין לשאת ולתת עם חוטפים, וכמובן גם לא לשלם כופר. בנוסף לכך, אם חברות אמריקניות פרטיות משלמות כופר כדי לשחרר עובד, משרד המשפטים האמריקני עלול לפתוח בתביעות נגדן ולהאשים אותן במימון טרור. ארצות הברית מעולם לא שילמה לשחרור חטוף, ולכן מבחינתה פעולה צבאית היא האופציה היחידה.

 

למרות זאת, יש גם מקרים יוצאים מהכלל. רק לפני שבועיים שוחרר משבי העיתונאי האמריקני פיטר תיאו קרטיס משבי ארגון שמסונף לאל-קאעידה בסוריה, שנתיים אחרי שנחטף. לפי הדיווחים, קטאר תיווכה בעסקה - ואולי אף שילמה כופר. בנוסף, החייל בו ברגדאל שוחרר אף הוא השנה אחרי כמה שנים בשבי. כחלק מהעסקה הסכימו האמריקנים לשחרור חמישה אנשי טליבאן מכלא גוואנטנמו.

 

בריטניה

כמו ארצות הברית, הממשלה הבריטית לא משלמת כופר או מנהלת משא ומתן עם טרוריסטים.עם זאת, חברות בריטיות פרטיות כן משלמות לחוטפים. לדוגמה, לפי הדיווחים שולמו 600 אלף ליש"ט לפיראטים מסומליה, שהשתלטו על היאכטה של רייצ'ל ופול צ'נדלר, וחטפו את הזוג הבריטי. הממשלה הבריטית העלימה עין מתשלום זה. 

   

ראש הממשלה הבריטי קמרון התייחס השבוע לעניין הכופר, ותקף את האירופים, בלי לציין את שמם: "אין לי ספק שעשרות מיליוני הדולרים שהשיג דאעש מתשלומי כופר מסייעים במימון טרור, כולל טרור שפוגע במדינה שלנו. לאחרונה פתחתי ביוזמה לפיה מדינות נוספות יצטרפו אלינו ויודיעו כי לא ישלמו כופר במקרה של חטיפה על ידי טרוריסטים. בריטניה פועלת על פי מדיניות זו. אמריקה פועלת על פי מדיניות זו. אבל אנחנו צריכים להכפיל את מאמצינו כדי להבטיח שמדינות נוספות יהיו נאמנות למילתן".

קמרון ואובמה בפסגת נאט"ו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קמרון ואובמה בפסגת נאט"ו(צילום: EPA)

 

האירופים

דבריו של קמרון כוונו בין היתר לצרפת, גרמניה, ספרד, שווייץ ואיטליה, שידוע כי הן משלמות כופר. לפי ה"ניו יורק טיימס", אל קאעידה לבדה הרוויחה 125 מיליון דולר מתשלומי כופר מאז 2008, יותר מחצי מסכום זה הועבר לארגון הטרור העולמי בשנה שברה. הזרוע הצפון אפריקנית של אל קאעידה הייתה זו שהרוויחה מכך יותר מכל.

 

העיתון האמריקני ציין כי צרפת שילמה כופר של לא פחות מ-43 מיליון דולר מאז 2008 דרך חברות צרפתיות וחברות אחרות. המגזין הגרמני "פוקוס" טען כי ממשלת צרפת שילמה 18 מיליון דולר עבור שחרורם של ארבעה עיתונאים שנחטפו בסוריה. גורמים בנאט"ו ציינו כי שר ההגנה של צרפת העביר את הכסף לטורקיה, ושירות הביטחון הטורקי העביר אותו לחוטפים. 

 

ישראל

בעיתון הבריטי "אינדיפנדנט" כינו את גישת ישראל "בלתי מוותרת". בטלגרף כתבו כי "ישראל תסכים לעסקאות ותציע ויתורים תמורת שחרור אזרחיה, ולעתים אפילו תמורת העברת גופות חייליה שנהרגו בשדה הקרב. אך היא ייחודית במדיניותה - חיסול כל חוטף".  

 

בתום מבצע "צוק איתן", כחלק מהמגעים העקיפים בין ישראל לחמאס, עלתה גם אפשרות לשחרור אסירים תמורת גופות החיילים אורון שאול והדר גולדין - אבל לכלל עסקה הדבר לא הגיע. אבל בעבר לא פעם שוחררו עשרות ואף מאות אסירים תמורת השבת חטופים, כמו במקרה גלעד שליט. כחודשיים לאחר חזרתו של גלעד שליט מהשבי, הגישה ועדת שמגר את המלצותיה לגיבוש כללים לעסקאות חילופים עתידיות. הוועדה בראשות נשיא בית המשפט העליון לשעבר הגישה את מסקנותיה כבר לפני כמה שנים, והמליצה בין היתר לקבוע מחיר מוגבל עבור חטופים ישראלים.

 

המלצות ועדת שמגר: "לקבוע מחיר מוגבל עבור חטופים" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המלצות ועדת שמגר: "לקבוע מחיר מוגבל עבור חטופים"(צילום: EPA)

 

USA טודיי: להרוג, לא לשלם

גם העיתון האמריקני החשוב "USA טודיי" הצטרף לקו שאותו מוליכים קמרון והנשיא האמריקני ברק אובמה, ובמאמר מערכת קרא לא לקיים משא ומתן עם טרוריסטים. "כשתשלום הכופר היא המדיניות היחידה - אתה תשלם ותחזק את החוטפים. מה שעובד זה סירוב לשלם", נכתב במאמר המערכת. "יש אף עדויות שזה מפחית את מספר החטיפות, כל עוד המדינות דבקות בכך".

 

ב-"USA טודיי" ציטטו את האקונומיסט וכתבו כי "בחמש השנים האחרונות רק שלושה מתוך 53 שנחטפו על ידי אל-קאעידה וארגונים הקשורים אליה היו אמריקנים: "זה רק מרמז שהקיצונים מבינים כי חטיפת אמריקנים אינה כדאית. בנוסף הסטטיסטיקות מאשרות את הסיכון הרב בתשלום לחוטפים. חוקרים באוניברסיטת טקסס מצאו כי כל כופר מביא לשלוש חטיפות נוספות".

 

בעיתון סיכמו בכותבם כי "המחיר שדורשים ארגונים כמו דאעש הפך לכה גבוה עד שרק ממשלות יכולות לעמוד בו. זו הוכחה נוספת, אם היה צריך עוד אחת, כי הדרך להציל חוטפים היא לשלוח כוחות מיוחדים. והדרך לשאת ולתת עם טרוריסטים חוטפים היא להרוג אותם, ולא לקנות בכסף את החופש של החטופים".

 

אתמול התייחס גם ראש הממשלה בנימין נתניהו להוצאתו להורג של סוטלוף ואמר כי הוא "נרצח באכזריות תהומית כי היווה עבור המחבלים סמל של המערב, אותה תרבות שהאיסלאם הקיצוני מבקש להכחיד". בדבריו באירוע לציון 40 שנה לימ''מ הוסיף נתניהו כי לדעתו "יש התחלה של התפכחות מסוימת. רבים בעולם מבינים שהאיומים על ישראל הם אותם איומים עליהם, ומי שלא יעצור אותם ימצא אותם בסופו של דבר אצלו בתוך הבית".

 

מורן אזולאי השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים